Test: Elektromobil Citroen C-Zero

Téměř dva měsíce uběhly od předání elektromobilu Citroen C-Zero prvnímu českému zákazníkovi a my konečně dostali příležitost podrobit vůz klasickému testu. Hned v úvodu lze prozradit, že si elektrické autíčko nepočínalo vůbec špatně. Ba naopak.  
foto: Hybrid.cz

Citroen C-Zero je překvapivě docela obyčejné , což v tomto případě není myšleno nějak pejorativně, ale spíše v pozitivním slova smyslu. Ve výbavě totiž naleznete vše, na co je soudobý řidič zvyklý – čelní, boční a hlavové airbagy, posilovač řízení, stabilizační systém ESP, klimatizaci, rádio s CD/MP3 přehrávačem a tak dále. Jako liché se tedy jeví obavy, že první elektromobily budou působit spíš jako autíčka z autodromu nebo koncepty.

Citroen C-Zerofoto: Hybrid.cz

Auto jsme přebrali ne zcela nabité a ihned vyrazili na třicetikilometrový dálniční úsek. Tam, kde byla rychlost omezená na 80 km/h, ubývaly kilometry na indikátoru dojezdu podle předpokladu. Po zrychlení na stotřicítku se situace radikálně změnila a hodnota dojezdu klesala o kilometr na každých cca 500 metrů. Dá se tedy předpokládat, že na dálnici může reálný dojezd poklesnout až na 65 – 75 km. Nutno dodat, že každé, i mírné, zpomalení hodnotu dojezdu značně prodlužuje.

Citroen C-Zerofoto: Hybrid.cz

Netrvalo dlouho a přišlo na řadu první nabíjení. Externí nabíječku, kterou Citroen s vozem dodává, stačí připojit do klasické 230V zásuvky a ji zase do konektoru na pravé straně auta určeného pro pomalé dobíjení. Jelikož průběh doplňování energie do 16 kWh li-ion baterie není lineární, druhá polovina spolkne něco okolo čtyř hodin.

Citroen C-Zerofoto: Hybrid.cz – konektor pro pomalé dobíjení

Potom, co na nabíječce zůstala svítit pouze kontrolka „ready“, můžeme vyrazit na další cestu. Indikátor dojezdu však ukazuje jen 112 km, ačkoli maximální hodnota udávaná výrobcem činí 150. Vůz si zřejmě „pamatuje“ předchozí styl jízdy a výpočet podle toho upravuje, což se jeví jako rozumné.

Citroen C-Zerofoto: Hybrid.cz

Od počátku bylo jasné, že C-Zero nebude určené primárně na dálnici, ale hlavně na městský a příměstský provoz, kde si doslova libuje. Ačkoli elektromotor disponuje maximálním výkonem pouhých 67 PS (49 KW) jeho točivý moment 180 Nm předčí v nižších otáčkách ledajaké auto střední třídy.

Citroen C-Zerofoto: Hybrid.cz

První desítky metrů po rozjezdu nemají průměrné „spalováky“ šanci. Ovládání plynového (proudového?) pedálu je přitom velice příjemné bez jakéhokoli náznaku cukání. Při jeho stlačení až na podlahu přitom přenese elektromotor na kola dostatek výkonu i ve vyšších rychlostech. Předjíždění mimo město tak probíhá naprosto bez problémů a vzhledem k absenci rychlostních stupňů je dokonce o něco příjemnější než v klasických autech s převodovkou.

Co se týče ovládání, C-Zero vlastně odstartovalo úplně novou éru. Zatímco doposud se jako nejjednodušší jevilo řízení auta s CVT převodovkou, jak ji známe například z , malý poskytuje ještě něco navíc. Po městě se totiž dá pohybovat pouze za používání plynového pedálu. Brzdný účinek rekuperujícího elektromotoru/generátoru totiž pro normální jízdu dostačuje, a brzdu tak budete potřebovat pouze při panickém brzdění nebo na křižovatkách.

Citroen C-Zerofoto: Hybrid.cz

Přestože cesta z 20% v městském a 80% v mimoměstském provozu probíhala v maximálních povolených rychlostech včetně předjíždění, „rezerva“ začala blikat až po 95 kilometrech, kdy na indikátoru dojezdu zůstalo svítit 20 km. Bylo tedy načase zamířit k zásuvce a zbytek dojet v bezpečně blízkosti.

Měření okamžité rychlosti i ujeté vzdálenosti jsme kontrolovali přes GPS, aby nikdo nemohl Citroen nařknout z toho, že si „pomáhá“, jako to dělají některé elektroskútry či elektrokola. Vše 100% sedělo a druhé varování v podobě proškrtnutého indikátoru dojezdu přišlo přesně po 115 km.

Citroen C-Zerofoto: Hybrid.cz – konektor pro rychlé dobíjení

Poté se na přístrojové desce zjevila žlutá želvička, tedy omezení rychlosti, s níž by se měl řidič dopravit ještě pár kilometrů k nejbližší zásuvce. Na tuto zkoušku jsme však již neměli odvahu a po několika stovkách metrů auto připojili opět na nabíječku, kde bylo zapotřebí anoncovaných 6 hodin pro úplné nabití, což se také potvrdilo.

Z následujících cest vyplynulo celkem jasně, že pokud člověk vynechá dálnici nebo se na ní spokojí s nižší rychlostí kolem 100 – 110 km/h, může počítat s bezpečným dojezdem 100 km. Ve městě, kde konvenční vozy značně tratí, se naopak hodnota dojezdu prodlužuje přes 120 km. Vezmeme-li v úvahu, že „plná nádrž“ vyjde na 30 – 80 Kč, náklady na kilometr zvládne dopočítat každý sám.

Citroen C-Zerofoto: Hybrid.cz

Citroen C-Zero nás příjemné překvapil, zejména co se použitelnosti týče. Čtyři dospělí se do auta bez problému vejdou, přitom se netísní. Ovládání je velice příjemné a nebýt 150km limitu maximálního dojezdu, pohon by hravě strčil do kapsy třeba tolik oblíbenou tříválcovou . Škoda jen té ceny 739 900 Kč. Bez DPH!

36 Comments on “Test: Elektromobil Citroen C-Zero”

      1. Bylo by vhodnější mít
        Bylo by vhodnější mít nabíječku součástí el.mobilu, než ji někde skladovat, zbytečně zabírá místo a je i pak lepší manipulace, když je součástí, stačí již jen kabel ze zásuvky.

        Nechápu proč nepoužili nezávislé topení místo toho elektrického topení, dojezd by se nezkrátil v zimě. Cca 8 litrů stačí pak na celou zimu.

            1. Nemyslel jsem komplet
              Nemyslel jsem komplet rekuperaci, pouze využití stávající klimatizace, kde by se obrácením okruhu dalo i topit jako je to u splitovek. V kolonách a velkých mrazech by se to samozřejmě muselo dorovnávat spirálou (nebo co to tam je), ale kdyby byl průměrný topný faktor třeba jenom 2, tak by to pořád znamenalo několik km dojezdu navíc. Obzvlášť v našem mírném pásmu by to možná většinu času na topení stačilo.

      2. Dekuji za odpoved.
        3kW

        Dekuji za odpoved.
        3kW nabijecka je tedy externi, dodavana jako soucast auta, na jedne strane 230V zasuvka, na druhe strane standardizovany konektor pro nabijeni elektroauta. Je to tak?
        Lze tuto nabijecku pouzit i pro jiny elektromobil, anebo je to pouze pro Citroen C-Zero? Lze nabijecku parametrizovat, aby se napeti a proud daly prizpusobit baterii v aute?

    1. Jezdím 30 let na elektřinu
      Jezdím 30 let na elektřinu a mám ověřeno, že 1000 kg potřebuje na 100 km 10 kWh. S těžkou nohou to je pak za víc. Elektromobily nás ale naučí, nebojte se. Dokáží, abychom se přizpůsobili, změní se celá společnost.Jak dlouho to jen bude trvat? dokud bude poslední kapka ropy? To nechceme!! ww.elektromobily-os.cz

    1. Celkem se baterie skládá z
      Celkem se baterie skládá z 48 modulů po 4 článcích, celkem 192 článků. Dva články vždy zapojeny paralelně, následně 96 v sérii. Nominální voltáž je 360 V. Samotné články jsou udržovány pod 4,2 V z bezpečnostních důvodů. Jejich celková kapacita je 24 kWh, takže jeden má 0,5 kWh. Energetická hustota je 140 Wh/kg, výkonová hustota 2,5 kW/kg, baterie váží 200 kg.

    2. Omlouvám se, předchozí
      Omlouvám se, předchozí příspěvek platí pro elektromobil NISSAN LEAF, nikoliv pro C-Zero. Aktuálně jsem zjišťoval něco k němu a pomotalo se mi to. Specifikace baterie Citroen C-Zero jsou: energie 16 kWh, 22 modulů bateriových článků na 330 V. Jeden článek váží 1,7 kg, má 50 Ah, nominální napětí 3,7 V.

        1. na 80% může
          na 80% může rychlonabíjecí stanice nabít trakční baterii za 15 minut pouze za předpokladu, že kapacita baterie před dobijením byla 50% a její teplota je 30 C. Dobití na vytší kapacitu než 80% rychlonabíjecí stanicí není možné, kvůli ochraně kalibrace článků. Vozidlo má vlastní nabíjecí relé, které se odpojí. Pokud teplota baterie je mimo uvedených 30 C ať už nahoru nebo dolu je nabíjecí proud (max. 125 A) redukován až na minimální 10 A. Články se nenabíjí všechny najednou, ale podle jejich aktuální kapacity a teploty, proto čím je při nabíjení kapacita blíže maximu, tím se nabíjení zpomaluje.

  1. Koukal jsem na to v Brně na
    Koukal jsem na to v Brně na výstavišti, škoda, že je tak ošklivý jak z venku, tak zevnitř, dobré vnitřnosti by se neměli dávat do hnusného el.mobilu. Ale asi se takový el. mobil bude někomu líbit. Raději počkám na něco pěkného. Cena je dost otřesná, nevím kam na tu cenu přišli, když si koupím LiFeYPO4, tak více než 250 000,- s DPH za něj nedám a automobilky mají nižší cenu za větší odběr baterií. Hold, vývoj něco stojí, včetně malosérii a hlavně se musí ze začátku vytřískat více pěněz.

    1. Tých 740000kč je cena za
      Tých 740000kč je cena za prestíž. Tieto ‚prvé‘ elektromobili sa po nejakej dobe stanú muzeálnymi a dražobnými kúskami a ich cena určite porastie. Rozumnú cenu za takéto auto aj s batériámi, plus nejaká marža pre obchodníka, by mohla byť okolo 200000kč.

          1. Nezaškodilo by trocha
            Nezaškodilo by trocha zdravého rozumu. Kurz doláru pred 100 rokmi a teraz je zásadne odlišný. To je akoby som povedal, že kedysi stálo auto 30 000 kč, a dnes je to neskutočne predražené. A ak ste taký chytrý, tak skúste postaviť elektromobil s rýchlosťou 130 km/h a BEZPEČNÝM dojazdom 100 km za tých 200 000, ktorý bude ešte k tomu moderný, bezpečný a bude spĺňať všetky náročné kritériá. Cez leto budem prerábať Škodu 105 na elektromobil. Ide len o prerábku, naviac auto nebude spĺňať bezpečnostné kritériá pre moderné automobily (airbagy, ESP…), bude vybavené len olovenými akumulátormi pre dojazd 70 km a iba samotný materiál ma vyjde na niečo cez 3000€. K tomu ešte treba pripočítať poplatky za homologizáciu atď. Takže ak ste schopný vyrobiť kompletne nové auto s vlastnosťami C-Zera za 200 000 kč, tak som zvedavý ako.

            1. Samozřejmě to nedokáže,
              Samozřejmě to nedokáže, je to totiž Fanda, místní diskuzní trol. Do všeho mluví, ale ničemu nerozumí. Elektromobily dražší než 1000 EUR jsou pro něj předražené. Zřejmě se baví tím, jak mu jeho nesmysly opakovaně různí lidé vymlouvají. Doporučuji některé jeho perly:
              google.cz/search?q=fanda+site%3ahybrid.cz

          2. no to by som skor povedal ze
            no to by som skor povedal ze vtedajsie elektricke prototypy budu drahsie a cenne ako historicke kusy, len o nich neviem, seriove auta z ktorych bude vyrobenych vela kusov moc cenne nebudu….ano ja pocitam vsetky, prerobene VW, Solectriu, IZA z Japonska, …a ze elektromobily su tu uz desatrocia (dokonca storocie) je jasna pravda…

          3. Asi dost věcí nevíte.
            Asi dost věcí nevíte. Začal VW první generace, pak druhé generace a skončil u třetí generaci a vyrobil několik kusů, přes tisíc. Peuegot přes 3000 kusů el. mobilů. Výroba se rozjela a po pár letech přestala. Stejně bylo i u nás, seriová výroba se rozjela v 90 letech a vyrobilo se za rok 1100 škodovek favoritů el.mobilů. Nakonec VW zakázal vyrábět naše el.mobily a pokračoval si na svých elektromobilech. Taková je realita. A jeden s první série el.mobilu Škody Favoritu mám doma. Musím uznat, v jednoduchosti je krása a kdyby nám VW tenkrát nezakázal pokračovat ve výrobě, byly by jsme dávno jinde, než jsme ted, svět měl zájem o naše elektrické škodovky, které jezdí dodnes a denně.

            1. Ono to bylo ještě trochu
              Ono to bylo ještě trochu jinak. Po vítězství ve FORMEL E ve Švýcarsku jsem získal zakázku na 1000 podvozků Favo. Zakázku jsem předal na MPO. Ředitel ŠKODA M.B. nechtěl tuto zakázku realizovat, byla nezajímavá. Proto byl osloven pan ing. Klejmond z Ejpovic, kde měl halu bez výrobního programu.Kupoval hotové Škodovky, vymontoval benzinový pohon a namontoval elektrické komponenty. Vůz dostal druhý VIN a šel do expedice Bruno Fridez, který si vozy objednal však odebral pouze část a zbytek zústal u nás. Není to výrobek Škody MB, ale je to ELTRA z Ejpovic. Nic nám němci tenkrát nezakazovali.

              Z pamětí Jaromír Vegr EKOLO a Elektromobily o.s.

            2. Ono to bylo ještě trochu
              Ono to bylo ještě trochu jinak. Po vítězství ve FORMEL E ve Švýcarsku jsem získal zakázku na 1000 podvozků Favo. Zakázku jsem předal na MPO. Ředitel ŠKODA M.B. nechtěl tuto zakázku realizovat, byla nezajímavá. Proto byl osloven pan ing. Klejmond z Ejpovic, kde měl halu bez výrobního programu.Kupoval hotové Škodovky, vymontoval benzinový pohon a namontoval elektrické komponenty. Vůz dostal druhý VIN a šel do expedice Bruno Fridez, který si vozy objednal však odebral pouze část a zbytek zústal u nás. Není to výrobek Škody MB, ale je to ELTRA z Ejpovic. Nic nám němci tenkrát nezakazovali.

              Z pamětí Jaromír Vegr EKOLO a Elektromobily o.s.

              1. Já vím, jde o ELTRU z
                Já vím, jde o ELTRU z Ejpovic. I tak jsem vše nevěděl, dobré informace jak vše bylo. Docela by mě zajímalo, jestli se nezachovali nějaké plány, popř. schémata. Jsem majitel Eltry a zatím mám základní elektroinstalaci a tech. data, včetně katalogu náhradních dílů. Na pana ING Klejmonda máte kontakt?

Napsat komentář