Nové BMW ActiveHybrid 5 je na světě

Zatímco nad hybridní X6 se stahují mračna, vytáhlo z rukávu další hybrid, který zaujme především výkonovými parametry. Už na počátku příštího roku by měl dorazit do showroomů model vycházející z „pětkové“ řady, tedy .

foto: BMW

Na rozdíl od námi testované hybridní „sedmičky“ s sebou o něco subtilnější novinka přináší jednu skutečně podstatnou vlastnost, a sice možnost jízdy čistě na elektřinu s dojezdem až 4 km.

Základem pohonu je řadový zážehový šestiválec s přeplňováním BMW TwinPower Turbo o výkonu 225 kW/306 k známý z modelu BMW 535i. V kombinaci se 40kW elektromotorem dosáhne soustava maximálního výkonu 250 kW, což vozu stačí k pokoření šestisekundové hranice pro dosažení rychlosti 100 km/h.

BMW ActiveHybrid 5

foto: BMW

Zásobárnou elektrické energie jsou lithium-iontové akumulátory, které byly vyvinuty přímo pro použití ve voze 5. Vysokonapěťový akumulátor je chráněn pevnou schránkou a umístěn mezi podběhy zadních kol. Je tvořen 96 články, má vlastní chladicí systém a celkovou využitelnou kapacitu 675 Wh. Umístění akumulátorů do zavazadlového prostoru omezilo jeho objem na 375 l, což je o 145 l méně než u modelů BMW řady 5, poháněných výhradně spalovacím motorem.

Hybridní pohon pomůže ušetřit oproti konvenčnímu protějšku asi 1,5 litru paliva na každých 100 km, vůz by si měl vystačit s méně než sedmi litry benzínu. Je tedy naprosto jasné, že BMW nestojí o titul „zelené auto roku“, ale prostřednictvím elektromotoru chce především dále vylepšit vlastnosti benzínového třílitru.

tisková zpráva

One Comment on “Nové BMW ActiveHybrid 5 je na světě”

  1. To se moc nepředvedli,675Wh
    To se moc nepředvedli,675Wh to je jako 9 baterek do notebooku,Tohle bylo postavený jen pro ty co slyší na slovo ekologie a nic o tom nevědí,protože když už tam dali 40kW motor baterka měla mít alespoň 20 kWh,aby to někam dojelo a mělo to hybridní ústrojí smysl.Až 4 km?To stačí,tak na vyjetí z špatně odvětrávané podzemní garáže…Stejně to dělají jen pro to,aby se neřeklo…a taky,aby splňovali emisní normy když ze 100Km ujedou 4 na elektriku s průměrem to trochu hne dolu…

Napsat komentář