Vaše nové pneumatiky budou z pampelišek

Zatímco pro majitele anglických trávníků je pampeliška nepřítelem číslo jedna, pro výrobce pryžových výrobků by se v budoucnosti mohla tato rostlina stát nevyčerpatelným zdrojem přírodního kaučuku. Gumárenský by tak mohl nahradit dosavadní ohrožený zdroj přírodního kaučuku – kaučukovník.   

foto: Hybrid.cz

V současnosti se veškerý dostupný přírodní kaučuk získává z latexu kaučukovníku pěstovaného v , a sporadicky také v . Moderní průmysl je proto na pozoru a hledá další vhodnou alternativu, která by mohla pokrýt případné výpadky. Kaučukovník je totiž velmi citlivý na napadení škůdci.

Nebezpečí nedostatku kaučuku si je vědoma i americká automobilka , která spolupracuje s vědci z Ohio State University. Cílem výzkumu je přezkoumat možnost využívání mléčné bílé látky z kořenů pampelišky k výrobě pryžových výrobků. V případě Fordu by mohlo jít např. o rohože, obložení interiéru vozu nebo o části palubních desek.

K produkci kaučuku se však nehodí všechny druhy pampelišek, ale pouze specifická odrůda nazvaná „ruská pampeliška“ – taraxacum kok-saghyz.

„Neustále hledáme nové obnovitelné pro použití při výrobě našich . Syntetický kaučuk není trvale udržitelným zdrojem a proto chceme jeho používání omezit jak jen to bude možné. Podle našeho názoru mají pampelišky potenciál posloužit jako skvělá přírodní alternativa syntetického kaučuku,“ řekla Angela Harrisová, výzkumná inženýrka .

Angažování americké automobilky ve je dalším krokem v promyšlené strategii – redukovat, repasovat a . V posledních několika letech se společnost Ford soustřeďuje na zvýšení využívání nekovových a biomateriálů.

Příkladem mohou posloužit pěnové výplně sedadel ze sóji, recyklované pryskyřice použité u podvozkových systémů nebo recyklované příze na výrobu potahů sedadel. Snažení Fordu směřující ke snižování dopadu výroby automobilů na je jistě tou správnou cestou.

5 Comments on “Vaše nové pneumatiky budou z pampelišek”

  1. Kolik je panu Hradilovi, co
    Kolik je panu Hradilovi, co to asi psal, let? To je takový optimista, že věří, že gumy aut budou z pampelišek? Než bude toto, tak už lidé nebudou, poněvadž budou sami sebou zničeni. Dinosauři taky žrali, co rostlo a byli zničeni vlastní nenasytností a žravostí. A máme je tady? Leda kostry. Dobře nám tak. Co nám budou platné gumy z pampelišek, když všechno začne od prvoků nanovo?

    1. Jj, myslím, že se o to
      Jj, myslím, že se o to pokoušeli na obou stranách fronty, holt kaučuk byl nedostatkový, doprava problematická – napadání konvojů, Německo k němu zase v podstatě nemělo přístup.
      Nevím, jak to dopadlo, o syntethickém benzínu vím že se u nás vyráběl, snad až někdy do 50-60. let, ale jak dopadli s kaoučukem netuším.

Napsat komentář