Spotřeby ropy dosáhla v roce 2010 historického rekordu

V roce 2010 se průměrně každý den na celém světě spotřebovalo 87,4 milionu . v letech 2008-2009 způsobila pokles globální spotřeby ropy o 1,5 %. V roce 2010 ale opět vzrostla o 3,1 %.

Čína je jedním z největších světových tahounů zvyšování spotřeby ropy. Zejména díky extrémně rostoucímu počtu automobilů.
foto: sundstrom/sxc.hu

Zatímco vyspělé státy svou spotřebu intenzivně snižují, v rozvíjejících se státech naopak rostě. snížila spotřebu ropy už čtvrtý rok za sebou, v roce 2010 klesla o 1,1 %.

Z nárůstu spotřeby 3,1% tvoří třetinu samotná . Ta už dnes spotřebuje kolem 10 % světové produkce. Dalších 48 % z tříprocentního nárůstu si rozdělili , , , střední východ.

Ačkoliv ropa zůstává největším primárním zdrojem energie na světě, její podíl opět klesl, a to už 11. rok za sebou. Nyní má tedy 37% podíl.

Zajímavé je, že během posledních dvou let se Rusko stalo největším vývozcem když předstihlo Saudskou Arábii. Dnes je zodpovědné za 16,8 % světové produkce. Země OPEC pak za 42 % světové produkce.

12 Comments on “Spotřeby ropy dosáhla v roce 2010 historického rekordu”

  1. spominam si na nedavnu dobu,
    spominam si na nedavnu dobu, ked nam rusi koli ukrajine utali len taku drobnost ze zemny plyn. Po tyzdni ked dosla jeho rezerva v nudzovom rezime, zrazu elektrarne, a ine zariadenia pre masu ludi ktore funguju na zemny plyn – spalovacie elektrarne totiz uz nespaluju len uhlie a ich podiel je obrovsky – to vam bola galiba. a to bol len zemny plyn. to bol poprask, kolko veci zrazu prestavalo fungovat a slo sa na nudzovy rezim, ako sa to krasne rucalo. to bol… ha. a teraz keby sa to stalo s ropou. CELY nam znamy svet, tak ako ho mame radi, juuuj… by sme sa pozrali navzajom. To by bolo po EV. Ani chleba by nebol, takze aj vidiecke domy so studnami, co slapu na drevo, by hladovali, dobytok ziaden, a co by bolo, bolo by malo pre tolko ludi z miest. Koniec sveta by nastal. Kym je clovek zavisli od ropy …co od ropy, na comkolvek aspon v takej miere ze na tom stoji pada momentalne cast systemu ktoru tak skoro nic nenahradi… Taka fukusima, zrazu museli vypinat prud v mestach, nebolo z coho… Clovek by to neprezil.

    1. Můžu Vás ujistit, že
      Můžu Vás ujistit, že lidstvo by to přežilo, ale pravdou je, že počet lidí na Zemi by se určitě snížil. Jako příklad můžeme vzít rok 1800. V té době lidstvo využívalo jako zdroj energie pouze dřevo, uhlí a živou sílu zvířat. Přesto na Zemi už žila 1 miliarda lidí.
      I kdyby tedy došla ropa, alespoň ta 1 miliarda lidí by se bez problému dokázala uživit. My ale máme dneska i jiné zdroje, a to především jadernou energii, vodní, větrné, FVE elektrárny, takže alespoň na výrobu potravin by se energie určitě našla. Životní úroveň by drasticky poklesla a ve válkách o suroviny by zemřelo mnoho lidí, ale lidstvo by přežilo.

      1. pouzili by sme chemicke a
        pouzili by sme chemicke a nuklearne zbrane, nastal by despotizmus a tyrania, hned po padnuti vlad ako by nastala anarchia. zeny budu znasilnovane. zabit bude normalny jav. skupiny okolo preskupenych mafii ktore preziu zalozia frakcie ktore nazhromazdia a zacnu prerozdelovat zdroje. sebestacnost nebude mozna, vsetko budu spravovat oni. po generacnom preskupeni ludi asi tak do 80 rokov od prveho silnejsieho stabilnejsieho sefa sa zacne postupne spolocnost fedalizovat a po najdeni si miesta ludi v systeme, ked sa v nom zacnu dobre orientovat, budu ziskavat prve ludske prava a tak vznikne bezpecnost ktora bude sluzit vacsine. casom pri dostatocnych zdrojoch ked nebude branene vyvoju z toho co ostalo sa po mnohych desiatkach rokov, pod tlakom spolocnosti reformuje monarchia pripadne bude v niektorych castiach dostupny parlament.
        Obdobie strasinov nedostane koli dlhej dobe upadnutej moralky moznost. Co vy na to ? 🙂

        1. Jak už jsem říkal, války
          Jak už jsem říkal, války o zdroje by pravděpodobně nastaly, ale lidstvo by přežilo. V historii lidstva už nastaly mnohem extremnější situace. Byly chvíle, kdy vlivem rozsáhlého zalednění a klimatických změn zůstalo na Zemi pouze okolo 1 milionu lidí, ale přesto naši předci dokázali přežít. Proto zásoby ropy pro přežití lidského druhu nemají moc velký význam.

  2. Myslím, že kdyby hned
    Myslím, že kdyby hned zítra došla ropa, byl by to sice masakr, ale nebyl by to konec světa. Uranových zásob je na Zemi dost ještě pro příštích nejméně 200 let a do té doby by lidstvo muselo najít nebo dořešit nový zdroj energie (jaderná fúze, FVE s lepší efektivitou atd). Masivní nasazení jaderné energie by ropný výpadek bez problému pokryl.
    Musel by se ale změnit systém dopravy (nasazení železnice místo kamionů atp.) a taky myšlení lidí (zvyknout si na každonoční dobíjení auta, při delších cestách využít železnici atd.) Konec by byl bohužel s leteckou dopravou, minimálně na pár let.
    Co se týče dalšího využití ropy, i zde se už dneska objevují alternativy (bioplasty, barvy a rozpoštědla na jiných bázích atd.)

      1. Vyrobit takový
        Vyrobit takový elektro-traktor nebo elektro-kombajn by neměl být zas až tak velký problém. Navíc tyto stroje mají tu výhodu, že se vždy pohybují na polích v blízkosti zemědělského družstva, takže by během dne pro ně neměl být problém vrátit se a vyměnit vybité baterie za nabité.

  3. Samozřejmě že dosáhla.
    Samozřejmě že dosáhla. Protože lidstvo ve své hlouposti těží stále více ropy a tím pádem jí stále rychleji spotřebovává. Ovšem neuvědomuje si (a ropné firmy na tom mají velký podíl), že ropné zásoby nejsou bezedné. Už teď se snažíme získávat ropu z drahých zdrojů (hlubinné vrty, ropné písky…). Skutečně si myslíte, že kdyby ropným společnostem neteklo do bot, že by takhle vyhazovali peníze?

Napsat komentář