VIDEO: elektrická bugina McRae Buggy pro Dakar

Alister McRae, bratr zesnulého rallye závodníka Colina McRae, se rozhodl postavit si . To se mu i povedlo a vydá se na ni na 2012. Ještě předtím si ji ale otestoval ve . foto: McRae Buggy

Řidičem elektrické byl na španělské dráze Spanish Baja Super Special Stage holandský závodník Tim Coronel. Ten rozhodně není na Dakaru nováčkem. Stejnou buginu, jen s klasickým pohonem, využil k vítězství v solo kategorii už dvakrát.

Na vývoji elektrické buginy McRae Buggy spolupracovaly společnosti Novolectriq, ProDakar, a All Green Vehicles. Svým dílem ale přispěl také tým 10 studentů z Technické univerzity v Delftu a první nizozemský astronaut Wubbo Ockels.

Bugina dosáhla na dráze času 6 minut 40 vteřin, což by ji na Dakaru umístilo na 13. místo. Testování ale zdaleka není konec. Další testy proběhnou ve , Maroku a . Navíc, tato jízda se jela pouze s jednou baterií ze tří. Ve výsledku bude mít bugina k dispozici kapacitu 54 kWh v lithium-iontových bateriích.

I tak je ale otázka, zda to bude stačit. Dakarská rallye 2012, která se rozjede v lednu 2012, pokryje totiž 8800 km nehostinného prostředí v Peru, Argentině a Chile. Jak se podaří na cestě dobíjet, to je otázka.

Konstruktéři McRae Buggy se samozřejmě budou snažit získat maximum energie zpět. Využívají proto například inteligentní tlumiče, které vrací energii zpět do baterií. Navíc bude možné využít . A samozřejmě závodníci využijí také kompletní výměny baterií.

Napsat komentář