Solární nabíjecí stanice inspirovaná přírodou

Solární nejsou žádnou žhavou novinkou. Avšak takovou jakou navrhla italská designérská společnost jste určitě ještě neviděli. Futuristicky vyhlížející konstrukce pojmenovaná Antares byla představena v Římě na výstavě ekologické dopravy MoTechEco. Pojďme si něco o této stromy inspirované nabíječce říct něco bližšího.  

foto:Pininfarina

Stromová struktura byla zvolena nejen pro svůj líbivý vzhled, ale také pro snadnou přepravu a jednoduchou instalaci . Potřebných konstrukčních prvků stanice je navíc minimum, což snižuje cenu a množství energie potřebnou pro výrobu či montáž.

Množství vyrobené elektrické energie by mělo postačovat pro nabíjení dvou elektrických automobilů. Každé údajně získá dostatek energie na 75 – kilometrovou jízdu.

Na střechu o rozměrech 6700 x 4940 cm je umístěno 20 solárních panelů, každý se špičkovým výkonem 230 Wp. Teoretický výkon stanice je tedy 4,6 kW.

Množství ročně vyprodukované elektřiny se bude samozřejmě lišit podle zeměpisných šířek. U nás by roční produkce dosahovala cca 4600 kWh. Avšak v zemi původu by využitelnost byla mnohem větší.

Vhodným místem pro instalaci stanice jsou například parkovací místa pro firemní flotily, parkoviště před supermarkety či pro ekologické nadšence – jako parkovací přístřešek vedle svých domů.

Přímo pod nabíjecí stanicí vidíme také dva . Jedná se o dvojici aut . Necelé tři metry dlouhý byl představen minulý rok na 80 – letém výročí společnosti Pininfarina.

Tak co říkáte? Líbily by se vám stanice Antares jako přístřešek pro auto či vedle vašeho domu? Nebo jako parkovací místo před obchodním domem či před firmou, ve které pracujete?

Napsat komentář