Saab staví flotilu elektromobilů 9-3 ePower

Švédská automobilka , ačkoliv v ekonomických problémech, buduje v v Trollhattanu flotilu elektrických modelů . První prototypy se stavějí ručně.   
foto: Saab

Koncept Saab 9-3 ePower byl poprvé představen na v roce 2010. První část testovací flotily bude využita pro interní testování v samotné automobilce.

Poslední várka testovacích prototypů pak vyjede z místnosti zvané „Frickeboa“ koncem letošního roku. Bude určena pro vybrané jezdce, kteří mají za úkol extenzivní testování, které zajistí dostatek zpětné vazby.

elektromobil Saab 9-3 ePower

Stavba jednoho Saab 9-3 ePower trvá asi dva týdny. Využívá lithium-iontovou baterii a nový pokročilý BMS (systém správy baterie), který má umožnit rodinnému až 200 km na jedno nabití.

elektromobil Saab 9-3 ePower

Jde o první z dílny Saab a jde o výsledek spolupráce firem Saab Automobile, Boston Power (baterie), Electroengine in Sweden AB (BMS), Innovatum (projektový management), Power Circle (energetická společnost) a Švédské energetické agentury, která se částečně podílela na financování projektu.

elektromobil Saab 9-3 ePower

Zajímavé je, že je umístěny co nejníže na středu a zádi vozidla a odděluje od sebe dvě zadní sedačky. Moderní elektromobily, stavěné od píky, jako např. , však raději využívají řešení zabudování baterie přímo do podvozku.

Saab

Napsat komentář