4 elektromobily, které si dnes můžete koupit v ČR

už jezdí i u nás. A každý kdo na to má si může koupit vlastní . V nabídce českých dovozců a firem zabývajících se je několik modelů včetně nebo přestavby na plně elektrický pohon.   

foto: Hybrid.cz

Přestože nabídka elektromobilů na Českém trhu dosud zdaleka není tak bohatá jako v USA, Británii, Skandinávii nebo dalších sousedních zemích, zdaleka není nulová. Už dnes lze u nás pořídit několik typů elektromobilů a v budoucnu se bude tato nabídka dál rozšiřovat společně s tím, jak se začíná budovat .

Citroen C-Zero
Cena: 739 900 Kč (bez DPH)
Dodací doba: 6 měsíců
Dovozce: Citroën Česká republika

elektromobily Citroen C-Zero

Citroen C-Zero je úplně stejné jako a . Koncern PSA si nechává hotová auta vozit z do Evropy a zde na ně pouze lepší značku nebo .

V souvislosti se nastaly potíže s dodávkami, a tak se dodací doba prodloužila až na současných šest měsíců. „Předpokládáme, že nejpozději do 3 měsíců se situace v dodávkách automobilů vrátí do normálu,“ sdělil nám Evžen Souček z českého zastoupení společnosti Citroen.

EVC F3
Cena: od 640 000 Kč (bez DPH)
Dodací doba: 3-6 měsíců
Výrobce: EVC Group

auto elektromobily přestavba Škoda Fabia F3 EVC Group

Společnost se v dlouhodobě zabývá přestavbami automobilů na elektromobily. V současné době má v nabídce několik modelů. Elektrické auto EVC F3 vychází z modelu Škoda Fabia Easy v základní výbavě.

EVC Group do něj namontuje střídavý elektromotor o výkonu 15/30 kW, 80 V (lze koupit také verzi s dvakrát výkonnějším motorem označovanou jako F7). Max. rychlost auta je 125 km/h, akumulátory LiFeYPO4 mají životnost 3000 cyklů. Cena 640 000 Kč bez DPH platí pro garantovaný dojezd 80 – 100 km. Auto se pak nabíjí z 230V zásuvky osm hodin na 90 % kapacity.

Auto lze pořídit také s dojezdem 140 – 160 km a 150 – 200 km, ovem cena se úměrně zvyšuje vždy zhruba o 100 000 Kč. Zároveň se díky vyšší kapacitě baterií prodlužuje doba dobíjení.

Zákazník má možnost si vozidlo dodat sám, případně si předobjedná přestavbu včetně vozidla. Lze použít i mírně ojeté auto. V EVC Group z vozidla vyndají spalovací motor, nádrž na palivo, výfuk, apod. Pokud má zákazník zájem, tyto díly si odebere a následně např. prodá.

EVC R3
Cena: od 705 000 Kč (bez DPH)
Dodací doba: 3-6 měsíců
Výrobce: EVC Group

auto elektromobily přestavba Škoda Roomster R3 EVC Group

Tato přestavba elektromobilu vychází z modelu . V základu se využívá silnější 30/65 kW motor, max. rychlost je taktéž 125 km/h. K dispozici je i stejný typ baterií o kapacitě na dojezd 80 – 100 km ve verzi za 705 000 Kč. Dalších 100 000 Kč navíc vám zajistí dojezd 140 – 160 km, 901 000 Kč bez DPH pak vystačí na 150 – 200 km.

Za zmínku stojí, že zavazadlový prostor u elektromobilů EVC Group je plně zachován, bateriové boxy jsou umístěny ve spodní části vozu. Topení je dodáváno vodní, elektrické. Snižuje dojezdu o jednotky procent. Zákazník si může také zvolit nezávislé dieselové. Vozidlo je samozřejmě vybaveno rekuperací.

Na přestavbu také platí záruka. Pokud je pro přestavbu použito nové vozidlo od , vzhledem k velkému zásahu, kterým přestavba vozu na elektrický pohon je, přebírá EVC Group veškeré záruky na vozidlo v délce 2 roky.

Při použití ojetého vozu záruku na vozidlo nepřebírá, i když toto v záruce ještě bylo. Záruka 2 roky platí i na elektromotor, akumulátory a další komponenty spojené s přestavbou na elektrický pohon.

Tazzari Zero
Cena: od 525 000 Kč (bez DPH)
Dodací doba: skladové vozy do 1 týdne, jinak 2-3 měsíce
Dovozce:

elektromobil Tazari Zero

Malé dvoumístné dvoudveřové kupé italské výroby z vnějšku nejvíce upomíná k hybridu mezi a . Exteriér je po italsku propracovaný, interiér už bohužel tak vyfešákovaný není a hliníková držadla působí neesteticky. Naštětí je možné si doobjednat výrazně kvalitnější zpracování i další příslušenství.

pořád ještě není plnohodnotným autem jako třeba Citroen C-Zero, přesto nabízí zajímavou alternativu. Max. dojezd udávaný dovozcem je 140 km, max. rychlost 100 km/h. Na auto je dva roky plnohodnotná záruka, využívá Li-Fe baterií s dobitím z 230V zásuvky za 9 hodin na 100 % kapacity.

S 400V dobíjením se auto zvládne dobít během 50 minut. Samozřejmě obsahuje rekuperaci a celkem je k dipozici v 36 barevných kombinacích.

UPDATE 17.5.2011 – Po uzávěrce článku nám dorazily ještě doplňující informace od společnosti 3E, která má v nabídce taktéž dovoz elektromobilu Think City. Počet elektromobilů dostupných v ČR tak jistě dosahuje 5 modelů. 3E má ale v nabídce i řadu dalších elektrických vozítek.

Think City
Cena: od 810 000 Kč (bez DPH)
Dodací doba: 2-3 měsíce
Dovozce:

elektromobil Think City

Think City, malý elektromobil do města, pochází z mrazivého severu Evropy. Tam je také nejvíce oblíbený. Malé auto provázejí od jeho samotných začátků problémy, zejména finanční. Teď už je ale výroba rozjetá a elektrické auto se prodává v celé Evropě.

Think City má dojezd 160 km při max. rychlosti 100 km/h. Vejdou se do něj max. dva lidé a několik malých zavazadel.

Nejsme tu sami

Čtyři výše zmíněné samozřejmě zdaleka nejsou všechny, které se už mezi prvními desítkami a možná i stovkami elektrických aut v ČR prohánějí. Předně, už několik desítek let tu jezdí přestavby starých modelů na elektrický pohon. Ty najdeme především u nadšenců do elektromobility.

Tesla Roadster

Stejně tak zde můžeme narazit na (viz. náš rozhovor), Citroen Berlingo (viz. např. Ekokurýr) a další staré modely dovezené např. ze .

Kromě nich se na našich silnicích ale prohánějí i zbrusu nové elektromobily. Je to třeba několik (v budoucnu až 65) kusů Peugeot iOn (viz. náš test elektromobilu). To je auto prakticky totožné s Citroen C-Zero, ovšem dosud se zde oficiálně neprodává. Energetická společnost si jich pouze 65 postupně pronajme od .

„Uvádění elektromobilů na trh musí být spojeno s rozvojem infrastruktury, proto se v současné době chceme soustředit hlavně na pilotní projekt, abychom jednak ověřili charakteristiky vozu, ekonomický model pronájmu atd. v praxi, jednak aby byla zajištěna potřebná infrastruktura pro provoz elektromobilů (dostatek dobíjecích stanic),“ sdělila nám k možnosti prodeje Peugeotu iOn v Česku , mluvčí Peugeot Česká Republika.

Dalších celkem asi 26 kusů čítá flotila , což malý elektromobil značky . Ten má k dispozici energetická skupina a pronajímá ho dál, např. Pražské zoo nebo záchrance.

elektromobily Smart ED pražská záchranná služba

Kromě elektrického Smart se v ČR prohání také minimálně jeden .

Dále se zde intenzivně testují původní české elektromobily jako je elektrická přestavba alias , roadster , experimentální a další a další .

Prcek - český elektromobil

O tom jaké elektromobily je možné si pořídit v zahraničí a za jaké ceny bude další článek.

9 Comments on “4 elektromobily, které si dnes můžete koupit v ČR”

Napsat komentář