Toyota Prius Alpha jde do prodeje v Japonsku

zahájila doma v prodej kombíku („Prius α“). Ten je odvozen od současné třetí generace , ale nabízí větší kufr a až sedm míst. V sedmimístné konfiguraci pak využívá poprvé lithium-iontovou baterii namísto NiMH.   
foto: Toyota

Prius Alpha se bude v USA prodávat od léta 2011 pouze v pětimístné konfiguraci jako , v Evropě od poloviny roku v sedmimístné konfiguraci jako .

Pohonný systém modelu Prius Alpha si automobilka pojmenovala jako „Toyota Hybrid System II“ (THS II). Zajímavé je v případě sedmimístné verze využití už zmíněné lithiové baterie – poprvé v hromadně vyráběném automobilu značky Toyota.

Díky svým rozměrům může být li-ion baterie umístěna ve středové konzoli. Její nízká hmotnost společně s vynikajícími aerodynamickými charakteristikami přispívají k průměrné spotřebě 3,8 l/100 km, měřeno podle japonského cyklu.

má v plánu prodávat v kolem 3000 kusů nového Prius Alpha měsíčně. Auto se vyrábí v závodě Tsutsumi. Rozměry auta jsou 4615 mm x 1775 mm x 1575 mm. Pětimístná verze nabízí 535 litrů zavazadlového prostoru (až pro čtyři golfové bagy). Sedmimístná verze pak 200 litrů.

Pokud u sedmimístné verze odstraníte sedmou řadu sedadel, získáte stejný prostor jako u pětimístné verze. Max. výkon auta je 100 kW (136 koní).

V případě sedmimístné verze Prius Alpha se Toyota soustředila mimo jiné na revizi použitých materiálů. Snížila tak počet těkavých organických sloučenin, čímž snížila vnitřní pachy pod hranici stanovenou japonskou asociací výrobců automobilů.

Zároveň chtěli konstruktéři maximálně snížit vnitřní hluk, což se povedlo díky využití zvuk-pohlcujících materiálů a vibrace-kontrolujících materiálů v kombinaci s perfektně aerodynamickou karoserií.

Panoramatická střecha je vyrobena z pryskyřice, je tedy o 40 % lehčí než skleněná a umocňuje pocit otevřeného prostoru uvnitř kabiny. Co se týká bezpečnosti provozu, je vybaveno mimo jiné sedmi airbagy a mnoha dalšími opatřeními.

Kvůli nedávnému se očekává, že dodávky auta zákazníkům budou o několik týdnů opožděny.

3 Comments on “Toyota Prius Alpha jde do prodeje v Japonsku”

    1. Je to s podivem, ale ty
      Je to s podivem, ale ty golfové bagy jsou pro cílovou skupinu (movitější zákazníci s rodinami) poměrně názorná ukázka prostorové vybavenosti. Ad. výkon – tady je to tak, že se max. výkony obou motorů nesčítají. Max. výkon je tak omezen řídíčím systémem.

Napsat komentář