Vědci testují elektromobily v Antarktidě

Vědci z americké Národní laboratoře pro obnovitelnou energii (NREL) testují praktické využití elektrických v drsných podmínkách Antarktidy. Projekt si klade za cíl snížit závislost používání ropy v tomto regionu, jejíž transport na tak odlehlá místa je neúnosně nákladný a představuje i nebezpečí kontaminace vzácného ekosystému.  

Polární stanice McMurdo se rozkládá na rozloze 4km2 a je vůbec největší výzkumnou stanicí na Antarktidě, která poskytuje domov 1 200 polárníkům v létě a dvěma stovkám v zimě. K testování mají výzkumníci dvě vozidla e-Ride EXV2s, která potvrdila svou způsobilost provozu při teplotách nižších než 50 °C.

Do dnešního dne elektromobily během 70 hodin provozu ujely 140 km bez jakéhokoli zaváhání. S maximální rychlostí 40 km/h to není žádný rychlík, avšak pro potřeby polárníků je to rychlost zcela dostačující.

Testování bude pokračovat minimálně po dobu jednoho roku a měl by prokázat, zda-li obstojí proti vlivům extrémního počasí. Pro jejich ochranu jsou baterie opatřeny speciální izolací a ohřívacím zařízením.

Vědci zdůrazňují, že jejich nemusí být přínosem pouze pro Antarktidu, ale výsledky by mohly být užitečné i v ostatních vzdálených místech po celé zemi.

„Dnes hledáme využití elektromobilů pro oblast naší polární stanice. Pokud se však experiment stane úspěšným, může pomoci řešit způsob dopravy na různých místech země, Aljaškou počínaje a ostrovy v Tichém oceánu konče,“ řekl hlavní strojní inženýr NREL Ian Baring-Gould.

V současnosti je většina vyvíjena pro provoz ve městech, avšak potenciální úspěch výzkumu může elektromobilům otevřít zcela nové trhy. Využití elektromobilů v oblastech nedotčených ekosystémů je jistě bezpečnější než používání dopravních prostředků se .

ecoseed.org

Napsat komentář