dAlH2Orean – auto, které jezdí na plechovky od piva!

dAlH2Orean není jen tak ledajaké . Za prvé, více než o auto jde o autíčko na dálkové ovládání. To ale není to nejpozoruhodnější. Výjimečné je tím, že jako palivo slouží kousky plechovek, třeba od piva.   


Malé jménem dAlH2Orean je dílem dvoučlenného týmu v podobě studenta Aleix Lloveta a profesora Xavier Salueña z technické univerzity v . Jde o součást projektu nazvaného „Aluminium“ (hliník), který si klade za cíl stavět mikroauta s pohonem na recyklovaný hliník.

Konkrétně v případě dAlH2Orean („Delorean“, jako pocta slavnému automobilu na odpadky z filmu Návrat do budoucnosti) jezdí auto na hliníkové kroužky z nápojových plechovek (viz. video). Kde je zakopán pes?

Do malé nádržky naházíte několik kroužků. K nim přidáte vodu a NaOH (hydroxid sodný), se kterým hliník reaguje tak, že vytváří . Ten pak prochází octovým filtrem, který odstraní zbytky hydroxidu. Další filtr obsahující oxid křemičitý v podobě silikagelu odstraní vlhkost.

Čistý vodík pak putuje do , který vyrábí elektřinu a ta pohání malý elektromotor. Malé auto na dálkové ovládání zvládá max. rychlost 30 km/h. Takhle dokáže autíčko drandit až 40 minut na jednu nádrž.

Cílem projektu je vyvinout s výkonem 5 – 60 koní, které bude jezdit na recyklovaný hliník. Jednou z výhod takového auta je že neprodukuje žádné emise oxidu uhličitého. Odpadními látkami jsou hydroxid hlinitý a hydroxid sodný, které lze znovu využít.

Studentsko-profesorský tým vidí ve svém projektu obrovskou šanci pro všechny hobby nadšence do aut na dálkové ovládání. Zatímco auto s vodíkovými palivovými články dnes běžně stojí kolem 70 000 Kč, jejich řešení by mělo mít výslednou cenu kolem 20 000 Kč.

3 Comments on “dAlH2Orean – auto, které jezdí na plechovky od piva!”

  1. Tak nad tím jsme už
    Tak nad tím jsme už uvažovali. Čistě teoreticky by šel přístroj zamontovat do obyčejného vozu nastaveného na spalování vodíku. Jinak kdyby to někoho zajímalo je to v podstatě Kipův přístroj a vyvíjí to vodík pod takovým tlakem, že by šel foukat rovnou do motoru.

Napsat komentář