NASA chce vypustit do moří Titanu průzkumnou ponorku

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku () teprve nedávno zaujal možnou cestou lidské posádky na Venuši. Aktuálně prezentuje koncept výzkumné ponorky určené pro moře na Saturnově měsíci Titanu.

Konceptuální podoba ponorky, která by se už kolem roku 2040 mohla nořit do metanových moří Titanu
foto: NASA

Oceány na Titanu, největším z odhadovaných 62 měsíců Saturnu, nejsou z vody, ale tekutého metanu. NASA by tam ráda kolem roku 2040 vyslala sondu. V tomto případě nelze použít vozítko jako na Marsu, a tak chce vsadit na ponorku.

Předběžný konceptuální návrh takové ponorky aktuálně agentura představila na vědeckém symposiu NIAC 2015 na Floridě. Proč právě Titan? Je to sice měsíc, ale je větší než planeta Merkur. A zároveň jde o jediný měsíc se skutečnou atmosférou – ač se skládá převážně z dusíku a metanu.

Sondy Voyager a Cassini, které prolétávaly kolem Titanu, a sonda Huygens, která na něm přistála, zjistily řadu zajímavostí. Především objevily, že v polárních oblastech se rozkládají minimálně tři rozsáhlá moře tekutého metanu (de-facto kapalného zemního plynu neboli ).

NASA by ráda vyslala ponorku do moře zvaného Kraken Mare. Měla by vážit asi tunu a využívat konvenční elektrický pohon. Během plánované 90denní mise by měla urazit 2000 km. Protože Titan je od Země vzdálen asi 1498 milionů kilometrů, bude muset ponorka fungovat značně autonomně.

Uvažuje se, že na Titan by mohla být dopravena nástupcem raketoplánů, tedy okřídleným vesmírným strojem ne nepodobným experimentální raketě X-37. Srdcem ponorky by měl být zhruba 1kW radiotermální stirlingův motor. Jeho teplo by se využilo pro zahřátí elektroniky.

Namísto běžně používané orbitální sondy jakožto souputníka povrchových sond by titanská ponorka sama vysílala nasbíraná data směrem k Zemi. Proto by se musela každý den asi na 16 hodin vynořovat. To by zároveň umožnilo snímat kamerou okolí a výhled na oblohu.

NASA

3 Comments on “NASA chce vypustit do moří Titanu průzkumnou ponorku”

  1. Tím nástupcem
    Tím nástupcem raketoplánu, respektive projektu STS je myšlena zřejmě budoucí americká superraketa SLS, nikoliv projekt X-37B. Další věcí je ten Stirling – jeho nasazení v tomto projektu bude dost problematické, NASA totiž vývoj Stirlingu v roce 2013 odpískala z finančních důvodů (bohužel).

Napsat komentář