Bývalý šéf Shellu: cena benzinu v USA brzy překročí 5 dolarů

John Hofmeister pracoval jako šéf světové ropné společnosti od roku 2005 do roku 2008. V televizním rozhovoru před pár dny prohlásil, že ve Spojených státech do roku 2012 stoupne nad 5 dolarů. V současné době cena vystoupala přes 3 dolary a už to řadu Američanů znervózňuje.  

Už 16. a 17. června 2008, tedy v době kdy „vypukla“ , se cena benzinu v USA vyhoupla na 4,114 dolaru za galon (1 gal = 3,785 l). Cena jednoho barelu ropy se tehdy pohybovala vysoko nad 150 dolary a pohonné hmoty na celém světě výrazně zdražovaly.

Proti Hofmeisterovi samozřejmě stojí jiní analytici, kteří tvrdí, že takové ceny benzin dosáhne, ale nikoliv v této dekádě. Poukazují totiž na to, že v některých rozvíjejících se je poptávka stále velmi nízká.

To si nejspíš nevšimli , a dalších rostoucích zemí Asie, ale např. i Jižní Ameriky. Tam je naštěstí spotřeba pohonných hmot z velké části saturována z místních zdrojů s pomocí .

John Hofmeister je zajímavou osobností sám o sobě. Po svém odchodu z Shellu založil sdružení „Občané za dostupnou energii“ a vydal knihu „Proč nenávidíme ropné společnosti“. V ní rozebírá problémy současného světa související s energiemi a ukazuje kdo za ně může.

7 Comments on “Bývalý šéf Shellu: cena benzinu v USA brzy překročí 5 dolarů”

  1. Takže v prepočte pri
    Takže v prepočte pri aktuálnom kurze USD necelé 1€/liter. Na Slovensku je aktuálna cena 1.38€/liter natural 95 priemerne(1,3 až 1,55), čo je takmer o 40% viac…
    Osobne najazdím tak 15.000km viac-menej po meste pri priemernej spotrebe okolo 5.5l/100km, zaplatím za rok o 318€ viac než amík, a to pritom rátam našu aktuálnu a americkú budúcu možnú cenu…
    V nepriamych nákladoch je náš život oveľa drahší, ceny palív sa premietajú všade. Nehovoriac o vysokých priamych a nepriamych daniach, medzi ktoré treba rátať aj poistenia a nehovoriac o kvalite života. Ale to je na inú debatu…

    zdroj: nbs.sk, natankuj.sk

    1. S tou kvalitou života bych
      S tou kvalitou života bych to zas tak nepřeháněl, život 2-3 km od centra L.A. vypadal před pěti lety dost nevábně a nedělám si iluze že teď je to lepší, spíš naopak. Obecně to v USA není zdaleka tak růžové jak si kdekdo myslí – případně vidí v televizi nebo v tiskovinách. Benzin levnější mají, o tom žádná :).

Napsat komentář