Jaguar F-type – za rok bude v prodeji

Jaguar usilovně pracuje na pokračovateli slavné rodové linie sportovních vozů. V birminghamské továrně probíhá intenzivní vývoj nového modelu F-type. Jde o dvoumístný kabriolet, označením evokující nástupce legendárního Jaguaru E-type, který měl premiéru před více než 50 lety. Poslední kus sjel z výrobní linky roku 1975.

Jaguar F-Type půjde do prodeje v polovině příštího roku
foto: Jaguar

„Modely C, D, a E-type na svou dobu vždy splnily nejvyšší očekávání a maximální předpoklady. To samé bude v době, která již brzy nadejde, plnit i F-type,“ řekl pro BBC Ian Callum, designový ředitel Jaguaru. Je to právě on, kdo se nejvýrazněji podepsal na vzhledu konceptu C-X16 a pokud se vám zdá, že se mu F-type nápadně podobá, nejedná se o náhodu.

Jaguar F-type tudíž rozhodně nelze pokládat za přímého nástupce předchozích modelů, neboť generační rozdíl je opravdu velký. Zkrátka jde o zcela nový kabriolet. Tradice je tedy zdůrazňována především ve jménu značky a modelu, nikoliv ve vzhledu.

Technické parametry prozatím nechává společnost Jaguar Land Rover vlastněná indickou firmou Tata Motors zahaleny tajemným závojem. Lze však předpokládat, že v mnohém bude vycházet z konceptu C-X16.

Připomeňme, že tento model pohání třílitrový šestiválec s výkonem 380 koní. Zrychlí z 0 na 100 km/h za 4,4 vteřiny, dosahuje maximální rychlosti až 300 km/h a emise si drží na 165 g/km. Můžeme očekávat, že tyto parametry budou pro F-type víceméně podobné.

Podstatnou záležitostí je i plánované využití hybridního systému na rekupaci kinetické energie (). Jaguar C-X16 má vestavěné KERS, jehož základ tvoří 1,6kWh lithium-iontový akumulátor a nabízí mimořádné zvýšení výkonu o 70 kW. KERS pro Jaguar vyvinula společnost Williams HybridPower, která je dceřinou společností stáje Williams F1.

Tým Franka Williamse tento hybridní systém od jeho zavedení do F1 v roce 2010 intenzivně vyvíjí a zdokonaluje – inženýrům se podařilo sestavit již několik systémů určených k regeneraci kinetické energie při závodění, z čehož chce do budoucna těžit i britská šelma. Proto představitelé Jaguaru loni prohlásili, že budou usilovat o prohloubení spolupráce s Williamsem.

Napsat komentář