Toyota Prius poražena, jedničkou Honda Fit

Prestižní soubor o pozici nejprodávanějšího auta v si posledních 20 měsíců držel . V lednu 2010 jej ovšem z trůnu sesadilo malé městské auto konkurence – , neboli .   


se na pozici prodejní jedničky doma v Japonsku vrátila po dlouhých dvou letech. Příliš potěšující to stejně ale není, protože meziměsíční propad prodejů aut v Japonsku činí 21,5%. Klesá přitom už pátý měsíc.

V Japonsku se v lednu 2011 prodalo 167 574 osobních automobilů (187 154 aut celkem vyjma miniaut). Výroba aut v nicméně v roce 2010 rostla, a to na 9 625 940 kusů – šlo o první nárůst v posledních třech letech.

Strmý propad prodejů aut i sesazení z první příčky má vcelku jednoduchý důvod. Vláda totiž přestala poskytovat dotace na nákup ekologických aut – už začátkem září 2010. Setrvačností se Prius ještě dokázal udržet, ale nový rok ho definitivně odeslal z první příčky.

Konečnou ránu pak značce zasadilo stažení celkem 1,7 mil. aut kvůli problémům s palivovým systémem, které by mohly vést k úniku paliva.

V lednu se tedy v prodalo 14 874 kusů malého osobního auta Honda Fit. V přibližně polovině případů šlo o hybridní verzi .

Napsat komentář