ČEZ a Peugeot uzavřeli dohodu o elektromobilitě

Energetická společnost a české zastoupení automobilky dnes uzavřeli smlouvu o spolupráci v oblasti . Jde o pilotní projekt v jehož rámci si pronajme postupně celkem 65 , které v otestuje. Vybuduje také 150 .   

Peugeot poskytne k pronájmu celkem 10 Peugeot iOn v roce a dalších 55 vozů v roce . Cílem partnerství je vzájemná spolupráce na propagaci elektromobilů, získávání praktických zkušeností z každodenního provozu a podpora dalšího rozvoje elektromobility.

Jde o jednu z prvních obdobných dohod v rámci regionu střední a východní . využije pro vlastní potřebu jako firemní , některé ale poskytne formou pronájmu i svým partnerům. Dvě elektrická auta budou také testována ve , kde se prakticky zkouší tzv. „“ ().

Skupina ČEZ se podepsáním smlouvy mimo jiné zavazuje k tomu, že do roku vybuduje minimálně 150 dobíjecích stanic. Podle Tomáše Chmelíka, manažera environmentálních produktů ČEZ, to ale pravděpodobně bude mnohem více. Právě je totiž klíčová.

Uzavřená smlouva není podle zástupců ČEZu ani Peugeotu vyloženě obchodní záležitostí, jako spíše projektem, který prošlapává cestu do budoucnosti. Následující dva roky tedy budou jakýmsi odrazovým můstkem pro elektromobilitu v .

elektromobily ČEZ Peugeot iOn rozvoj elektromobility

Na spolupráci je podle Yanna Carnoye, šéfa Peugeot Česká republika, výjimečné mimo jiné i to jak rychle byla uzavřena. První vzájemné oťukávání proběhlo v srpnu 2009, následovaly podrobnější rozhovory na téhož roku. V listopadu 2009 už začala první vyjednávání.

Šéf českého Peugeotu mluvil na dnešní tiskové konferenci mimo jiné také o životnosti elektromobilů a jejich . I tady může totiž velmi dobře fungovat spolupráce s energetickým sektorem.

Baterie z elektromobilů jejichž životnost je u konce lze totiž úspěšně využít v oblasti regulace a už zmíněných , . Zejména v době, kdy se začínají masivně rozvíjet jako a bude chytrá regulace potřeba více než kdy dříve.

Zástupci Peugeot i ČEZ zdůraznili, že je třeba přesvědčovat politiky o potřebě incentiv pro přechod na . Pětašedesát skutečných elektromobilů, které budou jezdit po celé republice, by k tomu měla výrazně přispět.

V rozvoji elektromobility však dosud existují i významné legislativní překážky. Např. Peugeot se chystá více než 60 svých servisních center v České republice připravit na elektromobily. Problém ale je, že kdokoliv pracuje s elektromobily a chce je opravit za sebou údajně podle platné české legislativy musí mít alespoň rok školy se zaměřením na elektroniku.

To je pouze jedna z překážek. Tomáš Chmelík zdůraznil, že při plánování rozvoje narazili na řadu problémů týkajících se např. bezpečnosti veřejných dobíjecích stanic.

Nová spolupráce mezi ČEZ a Peugeot má dokonce i celoevropský politický rozměr. Podpisu smlouvy byl přítomen také francouzský velvyslanec, který řekl, že jde o pokračování spolupráce mezi a Českou republikou v oblasti a zejména té .

tisková zpráva

4 Comments on “ČEZ a Peugeot uzavřeli dohodu o elektromobilitě”

  1. Je to úžasné, přečíst
    Je to úžasné, přečíst si to po těch téměř 5 letech:

    Skupina ČEZ se podepsáním smlouvy mimo jiné zavazuje k tomu, že do roku 2012 vybuduje minimálně 150 dobíjecích stanic. Podle Tomáše Chmelíka, manažera environmentálních produktů ČEZ, to ale pravděpodobně bude mnohem více. Právě infrastruktura je totiž klíčová.

    prý mnohem více…

Napsat komentář