Nissan testuje solární nabíjecí systém v Jokohamě

Jezdit v , který do ovzduší nevypouští žádné škodlivé emise, je jistě chvályhodné. K úplné spokojenosti se však musí tyto automobily nejen vyrábět, ale také pohánět „zelenou“ energií. Právě toho si je vědoma Nissan, která prostřednictvím své společnosti 4R Energy pracuje na kombinaci solárního nabíjecího systému s vysokokapacitními lithium-iontovými bateriemi.   

foto: Nissan

4R Energy je společným podnikem společností a Sumitomo Corporation založeným v září loňského roku. Firma se zaměřuje na testování použitých baterií z Nissan Leaf a snaží se je využít ke skladování . Na základě výsledků testů tohoto systému budou zpracovány plány na komerční využití veřejných skladovacích systémů.

Nabíjecí systém, jehož testování již začalo v hlavním stanu Nissanu v Jokohamě, tvoří 488 s maximálním výkonem 40 kW instalovaných na centrální budovy. Takto získaná energie se ukládá ve čtyřech akumulátorech s celkovou skladovací kapacitou 96 kWh, které jsou uloženy ve sklepě budovy. Jde o stejné baterie, které se používají v elektromobilech .

Čtyři běžné a tři umístěné v areálu společnosti tak od teď budou využívat obnovitelný zdroj energie k dobíjení . Energie získaná ze by měla vystačit na plné nabití přibližně 1 800 elektromobilů ročně.

Použitím k vytvoření stacionárního úložiště energie získal Nissan navíc možnost dodávat do , nehledě na denní dobu nebo počasí. To umožňuje mnohem efektivněji využívat sluneční záření jako zdroj .

Solárně asistované dobíjecí stanice v Jokohamě nejsou prvními svého druhu, které postavil. Japonská automobilka před nedávnem začala instalovat 30 nabíjecích solárních stanic u svého závodu na výrobu Nissanu Leaf v městečku v Tennessee.

Napsat komentář