Solární elektrárna

je jedním z nejsnáze přístupných . slouží k přeměně na . V současné době jsou nejběžnější skládající se z jednotlivých .

se skládají z jednoho nebo více . Tyto panely se zase skládají z jednotlivých . jsou polovodičové elektronické součástky vyrobené z . Jejich hlavní schopností je přeměna na elektřinu s pomocí fotovoltaického jevu.

Nejdůležitějším údajem každého solárního článku/panelu je jeho výkon a účinnost. Účinnost běžných solárních panelů se dnes pohybuje mezi 13%-17% a postupně pomalu roste. Výkon se udává ve Wp (watt peak – špičková hodnota) a závisí na intenzitě osvětlení (tedy na tom jak moc svítí slunce v místě, kde je panel/elektrárna umístěna), teplotě panelu a úhlu dopadajícího světla. Nejvýkonnější solární panely pro domácí solární elektrárny mívají výkon 250 Wp.

solární energie - koncentrační solární elektrárna

Kromě fotovoltaických elektráren se dnes zejména v pouštních oblastech rozmáhají také tzv. . Ty využívají řady velmi přesných zrcadel, které směřují světlo do jediného bodu. V tomto bodě se pak ohřívá kapalina, která se mění v páru a pohání turbínu podobně jako např. v klasické .

Aktuální novinky ze světa solárních elektráren můžete sledovat na webu Ekologické bydlení na adrese .

2 Comments on “Solární elektrárna”

Napsat komentář