Jízdomat.cz slaví první narozeniny a růst nepřestává

Největší český portál na zprostředkování minulý týden symbolicky oslavil narozeniny. Za první rok „života“ přitom dokázal přimět více než 16 tisíc lidí k využití jeho služeb, což je úctyhodný počin jak z ekonomického, tak ekologického hlediska.

Jízdomat osobně
grafika: www.jizdomat.cz

České silnice brázdí povětšinou obsazená jedním řidičem. Osmdesátikilový cestující s sebou táhne obvykle více než tunu materiálu a čtyři prázdná sedadla.

Ačkoli má spolujízda formou autostopu v tuzemsku bohatou tradici, zejména kvůli obavám o bezpečnost se dotýká úzkého okruhu řidičů.

Organizovaná spolujízda přitom částečně eliminuje bezpečnostní rizika a zároveň je výhodná pro obě strany – řidiče, který dostane zpět alespoň část nákladů na palivo a spolujezdce, jehož vyjde cesta často levněji než při použití MHD.

Z „narozeninové“ tiskové konference.
foto: Hybrid.cz

Tuto symbiózu je však potřeba efektivně zorganizovat. Ačkoli Jízdomat není v českém internetovém rybníčku jediným serverem svého druhu, užitečnými funkcemi, přehledností a alespoň dočasnou absencí otravné reklamy dokázal přitáhnout pozornost desetitisíců lidí zejména ze studentského stavu.

Důkazem obliby projektu je nejen druhé místo v populární anketě Křišťálová lupa, kde byl projekt nominován v kategorii „Inspirace“, ale hlavně jasně vyčíslené úspory. Za rok provozu přispěli spolujezdci řidičům milion korun na pohonné hmoty, s čímž jdou ruku v ruce také úspory emisí.

Vzhledem k tomu, že spolujízda je jedním z nejjednodušších úsporných opatření v dopravě, serveru Jízdomat.cz popřejeme mnoho zorganizovaných jízd i v následujícím roce.

Napsat komentář