Chevrolet Volt – první zkušenosti s E-REV

Volt je první elektrické auto vybavené benzínovým generátorem, který po vyčerpání kapacity baterií vyrábí elektřinu, a umožňuje tak prakticky neomezený dojezd. Je tím problém „“ a vyřešen?  

Dostupnost
Na konci tohoto roku dodá detroitská automobilka General Motors první Chevrolety Volt zákazníkům ve vybraných státech (např. , a ). Příští rok bude pod označením prodáván také v a v roce ve pod značkou Vauxhall.

Objem předpokládané výroby je však relativně malý – od pár set kusů při uvedení, přes 10 000 v průběhu roku 2011 až po 30 000 automobilů v roce 2012. V případě velkého zájmu je maximální možný počet vyrobených vozů limitován 60 000 ročně z důvodu kapacity výroby baterií. První vozy již sjíždí z výrobní linky závodu Hamtramck v a o umístění další soupeří Ellesmere Port ve Velká Británii, Bochum-Lear v a Gliwice v Polsku.

Dva motory a jedna baterie
Ať již bude nést jakékoliv označení, bude se vždy jednat o vůz nižší střední třídy s délkou karoserie 4,49 metru, postavený na podvozku nové a vybavený dvěma motory – ten elektrický o výkonu 148 koní a kroutícím momentu 370 Nm se stará o pohyb vpřed, naproti tomu benzínový čtyřválec o objemu 1,4 litru a výkonu 74 koní se nastartuje až dojde k vybití baterií a pohání pak generátor, který dodává energii přímo elektromotoru.

Li-on baterie od společnosti LG Chem o celkové kapacitě 16 kWh umožní čistě elektrický dojezd přibližně 65 kilometrů. Následně aktivovaný benzínový generátor by měl mít spotřebu asi 5 litrů na 100 kilometrů jízdy, avšak oficiální údaje ještě nebyly zveřejněny. Průměrnou spotřebu proto bude mít každý řidič jinou podle vzdálenosti ujeté mezi nabíjecími cykly. Z běžné zásuvky (240 voltů) se přitom baterie plně nabijí již za tři hodiny.

Chevrolet Volt

Jízda
Ačkoliv celková váha vozu je 1,6 tuny (především díky 180 kilogramům baterií), zrychlení je velice svižné a 100kilometrové rychlosti dosáhne Volt již za 9 vteřin. Absence převodovky však způsobuje, že elektromotor ve vyšších otáčkách slábne a jeho možnosti končí na hranici 160 km/h. Chevrolet Volt se při jízdě chová podobně jako nová Astra s níž sdílí podvozek s označením Delta II. Působí robustně, dobře izoluje posádku od okolí i nerovností na vozovce a řízení je předvídatelné.

Uložení baterií nízko v podlaze a rozložení hmotnosti rovnoměrně mezi přední a zadní nápravu je rozhodně znát a přispívá k ovladatelnosti vozu. Na druhou stranu vyšší hmotnost dělá Volt trochu těžkopádným a elektrický posilovač zase řízení „umělým“ a bez zpětné vazby. Brzdy spoléhající na rekuperaci mají velice silný účinek, ale stejně jako u řízení, máte z nich „nepřirozený pocit“. Celková vyváženost vozu a zrychlení srovnatelné s 250 koňovým šestiválcem by však mělo být pro řidiče „zábavou“, ač cílová skupina zákazníků bude nejspíše preferovat plynulou a ekonomickou jízdu.

Chevrolet Volt

Vzhled a interiér
nijak nevystupuje z řady dnešních hybridů už proto, že také jeho vzhled byl podřízen minimalizaci odporu vzduchu. Dle měření GM dosahuje aerodynamický koeficient hodnoty 0,28 a příznivě se podílí na spotřebě a dojezdu. Nedostatek invence ve vnějším vzhledu kompenzuje atraktivní, dobře propracovaný interiér.

Není divu, když čalounění a některé ovládací prvky převzal Volt z oblíbeného . K luxusnímu vzhledu interiéru přispívá také příplatková kůže na sedadlech a originální výplně předních dveří, které lze barevně sladit se středovou konzolí. Vůz poskytuje pohodlí a dostatek prostoru, avšak pouze čtyřčlenné posádce – zadní sedadla jsou totiž předělena středovým tunelem, který je vyplněn bateriemi. Navíc pokud na předním sedadle je vyšší osoba, je vzadu už poněkud těsněji, stejně jako v zavazadlovém prostoru o objemu 301 litrů.

Ovládání
Palubní deska Chevroletu Volt je velice osobitá a středová konzole díky bílé barvě a „hladkému“ designu jako by vyšla z prodejny Apple. Namísto „tlačítek“, jsou ovládací prvky tvořeny dotykovými spínači. Před řidičem je konfigurovatelný s úhlopříčkou 18 centimetrů informující nejen o rychlosti, ale především ekologičnosti způsobu jízdy, spotřebě a dojezdu.

Druhý, stejně velký displej, je umístěn uprostřed palubní desky a jeho prostřednictvím lze dotykově ovládat navigaci, audio systém a klimatizaci. Pomocí středového displeje nebo telefonů Morotorola Droid a Apple je možné načasovat dobíjení tak, abyste využili nižší sazbu za elektřinu. Telefon, stejně jako domácí počítač toho však umožňují mnohem víc – například sledovat stav nabíjení, aktivovat klimatizaci pro dosažení optimální teploty před jízdou, ovládat centrální zamykání vozu, dokonce nastartovat motor nebo sledovat stav vozu jako je tlak v , životnost oleje a průměrná spotřeba.

Hybrid.cz obrázky Chevrolet Volt

Jízdní režimy
Co v interiéru působí trochu rušivě je „volič převodovky“, který svým tvarem a velikostí připomíná páku k proudovým motorům. Tato dominanta však dokáže pouze obligátní změnu mezi písmeny P, R, N, D a L, tedy mezi parkováním, zpátečkou, neutrálem, jízdou vpřed a „LOW“ neboli „nízkým převodem“ (převodovka tu však není), který zesílí vliv rekuperace a je vhodný pro jízdu z kopce. Skutečné jízdní režimy je pak možné volit na středovém panelu. Pomocí tlačítka je k dispozici „ECO“ pro nízkou spotřebu a pozvolnou reakci plynu, „NORMAL“ s výkonem 121 koní a „SPORT“ pro využití maximální akcelerace a výkonu 149 koní.

Zatímco v hybridních autech je tlačítko „EV“, které umožní jízdu pouze na elektromotor, Chevrolet Volt disponuje jízdním režimem „MOUNTAIN“ (v Evropě „HOLD CHARGE“), který naopak aktivuje benzínový generátor, aby nebyla spotřebována energie z baterií. Tu je pak možné využít pro jízdu v centru města, kde smí jen elektromobily nebo pro dlouhé stoupání v kopcích, kde je dobré mít plně nabitou baterii. Automobilka dále plánuje přidání režimu „MAINTENANCE“ neboli údržba, který po dlouhém používání pouze elektromotoru aktivuje benzínový generátor jen proto, aby jej promazal nebo spotřeboval již „starý“ benzín.

Cena a výbava
Chevrolet Volt bude prodáván ve Spojených státech za 41 000 dolarů (820 000 Kč) a ve Velké Británii přibližně za 35 000 GBP (1 050 000 Kč). Cena samozřejmě zahrnuje baterie, na něž automobilka poskytuje záruku po dobu osmi let nebo do ujetí 160 000 kilometrů. Celková životnost této nejdražší části vozu se odhaduje na 10 let nebo 250 000 kilometrů. Za nikoliv nízkou cenu získá zákazník, mimo již zmíněné, také 17“ hliníková kola, audio systém značky BOSE s 30 GB pamětí, pětileté předplatné satelitních služeb OnStar (např. navigace, hlídání vozidla, vzdálená diagnostika a havarijní služba), 8 airbagů a stabilizační systém s kontrolou trakce.

Je to hodně nebo málo? Volt, ač je mimořádně vybaven, je ve své podstatě Chevrolet Cruz s menším kufrem, jedním motorem navíc a baterií s polovičním dojezdem oproti . Ačkoliv se bude jednat o vůbec první masově vyráběný elektromobil s benzínovým elektrogenerátorem, použité technologie nejsou ani nové ani převratné, aby ospravedlnili tak vysokou cenu. Jistým zklamáním je také vzhled, který se v ničem nepodobá velice atraktivnímu konceptu představenému v roce 2007.

Hybrid.cz obrázky Chevrolet Volt

General Motors
Proč tedy Volt vznikl? V roce 2009 společnost GM musela vyhlásit bankrot a prošla restrukturalizací, kdy prodala značku Saab a ukončila výrobu značek Hummer a Saturn. Vláda Spojených států amerických investovala do automobilky 50 miliard dolarů, za což získala 61 % vlastnický podíl. Podmínkou ovšem také bylo, že bude na trh uveden vůz s nízkými či nulovými emisemi. Vzhledem k dosavadní ignoraci ekologických aut (kromě zrušeného projektu EV1) nedisponovala GM vlastními technologiemi – Volt je tak nutně sbírkou již existujících a dostupných komponentů. Automobilka se pod tlakem událostí sice prezentuje jako advokát ekologické dopravy, avšak vysokou cenou, nízkým objemem výroby a například nezveřejněním spotřeby Voltu, dokazuje svou vlastní nejistotu.

Šance na úspěch
Koncept vozu, který řeší největší slabinu dnešních elektromobilů – dojezd – přidáním extendéru, je bezpochyby životaschopný. Svědčí o tom projekty značek jako BMW, , nebo . Chevrolet Volt však nesmí být dražší než čistý elektromobil (Nissan Leaf – 33 000 USD) nebo plug-in hybrid (např. , která se na trh chystá v roce 2013 a bude stát kolem 28 000 USD). Doufejme, že automobilka General Motors se brzy přesvědčí o skutečném zájmu zákazníků o vozy tohoto typu a cena Chevroletu Volt bude díky masové výrobě významně klesat. Pak již nebude nic bránit tomu, aby se tento snadno ovladatelný, dobře zpracovaný a praktický elektromobil s „neomezeným dojezdem“ stal revolucí v osobní dopravě.

20 Comments on “Chevrolet Volt – první zkušenosti s E-REV”

  1. Nějak mi nejde do hlavy to
    Nějak mi nejde do hlavy to nabití baterií z běžné zásuvky za 3 hodiny.
    Kapacita baterií je 16 kWh, napětí 240 V, čas 3 hodiny.
    Prostým výpočtem mi vyšlo, že nabíjecí proud by musel být asi 22 A. Já mám v garáži 10 A jistič a to si musím tak 1 A nechat rezervu na elektropohon vrat. Je tohle nějak řešeno? Dá se nastavit i menší nabíjecí proud? Pokud je tam jen jedno fixní nastavení tak s 22 A nabíjecím proudem je mi to v mé současné garáži k ničemu.

      1. také se mi to zamlouvá,
        také se mi to zamlouvá, hlavně popojíždění po městě se studeným motorem mě prostě vadí, na to by to bylo rozumné (studený motor se se spotřebou nedostává často pod 15-20l na sto) a když jedu dál tak v pohodě a ani drahé by to nebylo… škoda že o něco takového nemá zájem třeba MTX, systémem hromadné přestavby by se možná cena dostala ještě níž, ale je to bohužel kdyby 🙁

  2. Predpokladana cena:
    Ch. Volt

    Predpokladana cena:
    Ch. Volt – 41k USD
    Leaf – 33k USD
    Plugin Prius 28k USD

    Dojezd :
    Volt – 60km el + prakticky neomezene benzin,
    Leaf – 160km a pak 2 hodiny na svacinu
    Prius – 20 km el + prakticky neomezene benzin.

    Odhadovana spotreba po vycucnuti baterie:
    Volt – cca 5 L
    Leaf – proste nejede
    Prius – pod 4L

    Nevim jak vy, ale ja kdyz se podivam na cenovku a pak na parametry, vidim jako jednoznacneho viteze Plugin Prius. Volt je po americku predimenzovany ve vsech parametrech a dusledkem je prilis vysoka cena. Leaf dokazuje, ze elektrotechnologie zatim stale neni na takove urovni, aby dokazala byt jedinym pohonem vozu stredni ci nizsi stredni tridy. Prius jeako vysledek realistickeho posouzeni technologii a potreb vychazi jako rozumny kompromis a pri pohledu na cenovku jako jasna volba pro drtivou vetsinu tech, co touzi po elektromobilu.

    1. Dokáže ale Prius jet
      Dokáže ale Prius jet skutečně jen na elektřinu? Nemá to spíš omezené jen do nějaké poměrně nizké rychlosti, něco jako 50 km/h? Pokud to tak je, tak není Volt předimenzovaný, ale Prius poddimenzovaný. A vyplývá z toho, že ani hybridy zatím nejsou na dostatečné úrovni.

      1. Ano, tahle diskuze o
        Ano, tahle diskuze o spotrebe POUZE na benzin bude vhodna, az budou zverejnene tyto udaje… taky si myslim, ze Prius nedokaze jet s touhle spotrebou pouze na benzin. A taky se snad jeste letos dozvime, kolik zere volt ciste na benzin. A navic ty kraaaaasne obrazky, ktere bude Volt mit na LCD displejich :o) To asi do oktaviana nenarvu :o)
        http://gm-volt.com/2010/09/17/gm-unveils-chevrolet-volt-lcd-displays/

      1. To je sice pravda. Ale pak
        To je sice pravda. Ale pak se ty auta objevi vedle sebe na trhu a jedno bude stat temer dvojnasobek. Jedine co snad v USA muze hrat na stranu Voltu je, ze USA je velka zeme a vice lidi tam jezdi denni dojezd delsi nez cca 20-40 km. Pak by snad mohl byt Volt lepsi volbou.

  3. Volt se mi líbí, ale tý
    Volt se mi líbí, ale tý ceny je fakt škoda, už by někdo mohl udělat nějakej průlom v bateriích, ať cenovej, nebo kapacitní :-). Já teda fandím víc Leafu, ale i tenhle Volt se mi líbí, i kdyz mám trochu obavu z toho ovládání, z jistý „přeplácanosti“. V tom videu se mluví o několika režimech jízdy až mi z toho jde hlava kolem. Proč existuje vůbec nějakej režim „sport“? Proč prostě nemůže stačit víc dupnout na pedál když chci pořádnou akceleraci? No ale uvidíme, ještě jsem tím nejel ;-).

      1. S tema displejema je to
        S tema displejema je to stejne i u mobilu. Dneska uz cernobily snad ani nejde sehnat. Nebo bez „fotaku“. Cena je jasne nasazena pro „early adopters“, takze ti si ho koupi za skoro jakoukoliv cenu. Na nas obycejne srmtelniky cekaji mirne jete kusy nebo dalsi generace. S tim nastesti nemam problem :o) Jen vydrzet…

    1. Ctu GM-volt.com pravidelne,
      Ctu GM-volt.com pravidelne, ale pamet mi neslouzi, takze co si pamatuju:
      rezimy jizdy jsou pouze pro ekonomiku jizdy – linejsi reakce na plyn, omezeny vykon apod. Ovsem pokud ridic dupne na plyn az na podlahu, tak se vsechny omezeni rusi a motor dostava maximum stavy. Ospravedlnovali to tam bezpecnosti. Snad si to pamatuju dobre. Jinak tech jizdnich rezimu neni zas tolik a podle me to jde klidne srovnat manualni prevodovkou: proc mam 5-6 stupnu dopredu, kdyz chci „jen“ jet dopredu? Z kopce brzdim motorem, tady vrazim vetsi rekuperaci. Jedu do kopce, podradim, tady hodim hill mode. Cele je to o tom, ze ridic vi, kam a jak chce jet.

  4. Hodnoceni karoserie je
    Hodnoceni karoserie je celkem dost subjektivni, ja na nem treba muzu oci nechat. Pravda je, ze spodni hrana kufru je hooodne vysoko. I tak – mit na neho, nevahal bych. Rekl bych, ze GM si je jiste, ze takto omezeny pocet aut proda, takze proc by sel s cenou dolu… Kdyz se treba vezme do uvahy, ve clanku nezmineny, system pro hlidani teploty baterii, tak takovy Nissan Leaf je na tom hur. Lyle z GM-volt.com mel tu moznost jezdit s prototypem MINI ev a v zime vzduchem ohrivane baterky mivaly o hodne nizsi dojezd. Nezbyva nez se tesit na Volt II. generace :o)

Napsat komentář