Prodej elektromobilů v Británii: 55 za rok 2009

Padesát pět. Tolik se ve (poč. obyvatel 60 mil.) prodalo za rok 2009. Proti velmi úspěšnému roku 2007 to znamená pokles o 90% (tehdy to bylo 397 kusů). Čím to je a přijde zlepšení?   

V už ale např. od roku 2007 můžete běžně dobíjet svůj u volně přístupných . Celá má pak v oblasti velmi ambiciózní plány. Jak je ale vidět, příliš se nedaří je plnit.

Téměř polovina elektroaut prodaných minulý rok byla malá městská vozítka s max. rychlostí 80 km/h a dojezdem 77 km. Podle Rudiho Schoggera, šéfa distribuce těchto aut ve společnosti Goingreen, může být pokles způsoben tím, že od ledna 2011 Británie zavede tučné (až 5000 liber) pro ty, kteří se rozhodnou elektromobil koupit.

Zároveň ale způsobila v roce 2009 jeden z nejnižších počtů registrovaných vozidel za rok vůbec – celkem dva miliony. Britské ministerstvo dopravy očekává, že po zavedení dotací na elektromobily se jen během prvního roku prodá až 8600 elektrických aut. Na tamní trh se proto chystají např. , a .

Vláda má v plánu výrazně podpořit rozvoj – údajně chystá vybudování až 13 500 dobíjecích stanic. Navíc , starosta Londýna, přislíbil snížit do centra pro elektromobily až na nulu. To bude pro Londýňany velké pokušení, elektromobil je v kombinaci s a dalšími úlevami (parkování, levné dobíjení proti drahým ) vyjde výrazně levněji než běžné benzinové auto.

3 Comments on “Prodej elektromobilů v Británii: 55 za rok 2009”

Napsat komentář