Google má robo-auta, která řídí sama + video

Plán je jasný. Internetový gigant chce, abyste mohli brouzdat kdykoliv a kdekoliv. Tedy i pří jízdě autem. Místo nudného civění před sebe byste mohli brouzdat světovou sítí, vyhledávat a klikat na reklamy . Firma se proto intenzivně zabývá vývojem autonomních robotických aut.   

Řidiči na č. 1 mezi a si během uplynulých dní mohli povšimnout s podivným kyblíkem na střeše. Stejně tak naši sousedé v německém Braunschweig mohli zahlédnout podobně vybavený . V obou případech šlo o robotické automobily, které testuje ve spolupráci s několika univerzitami.

Robotická auta za pomoci umělé inteligence a podrobných sensorů dokážou řídit úplně sama. V obou autech samozřejmě někdo seděl – na místě řidiče ten, kdo by převzal řízení pokud by se mělo něco zvrtnout. Na místě pasažéra pak technik, který sledoval navigační systém. má celkově sedm testovacích aut, která už najela přes 1600 km bez jakéhokoliv lidského zásahu a více než 340 000 km s jen příležitostnými vstupy lidského řidiče.

Auta se pohybovala dokonce i v hustém městském provozu, včetně Lombard Street v , jedné z nejstrmějších na světě. Podle odborníků je výroba robotických aut vzdálena ještě mnoho let. Mohla by ale přinést stejnou revoluci, jakou přinesl internet (o kterýžto tady jde především).

Robotičtí řidiči (umělá inteligence) totiž mají mnohem rychlejší reakce než lidé, mají 360° rozhled, nenechají se ničím rozhodit, jejich pozornost neodvede žádná krátká sukně, neopijí se a večer vidí lépe než lidé. To všechno hraje v jejich prospěch. V neprospěch lidského pokolení hraje fakt, že jen ve zemřelo na silnicích v roce 2008 přes 37 000 lidí. Během roku tak de-facto zmizelo jedno maloměsto.

Autonomní auta by mohla tento počet výrazně snížit. Ale co víc, na by se díky robotickým řidičům vešlo až dvojnásobné množství aut. Roboti za volantem by totiž výrazně zvýšili plynulost dopravy, a tedy i kapacitu silnic. Provoz by byl kupodivu bezpečnější, auto by méně bourala, a tak by mohla být lehčí, a tedy spotřebovávat méně energie.

Novináři z dostali možnost se na půl hodiny robotickým autem od projet. Projížďka se odehrála v kampusu firmy v okolí Mountain View, asi 50 km od San Franciska. prý jezdilo vždy podle předpisů, na semaforech i stopkách bez problémů zastavovalo a zároveň cestující upozorňovalo příjemným ženským hlasem, např. že se blíží přechod. Navíc bylo možné zvolit různé „režimy“ jízdy – agresivní (předjíždění), nebo opatrný, při kterém se auto spíš zapojí za jiného účastníka provozu.

Celý projekt je dítětem Sebastiana Thruna, 43letého šéfa Laboratoře umělé inteligence na Stanfordské univerzitě a zároveň zaměstnance Google, který pomohl vymyslet mapovací službu Street View. O robotická auta se zajímá už léta, účastnil se se svými předchozími projekty soutěže Grand Challenge v rámci výzkumné odnože amerického ministerstva obrany DARPA. Nadšeným zastáncem projektu je údajně i Larry Page, jeden ze spoluzakladatelů Google.

A kdy bychom se mohli dočkat aut, která řídí sama, ve skutečném provozu na silnicích a dálnicích? Dokonce i ti největší optimisté nečekají, že to bude dříve než za osm let. Problémy totiž nejsou ani tak technického, jako spíš legislativního rázu. Pokud se totiž přeci jen nějaká nehoda v robotickém autě stane, kdo za ni bude odpovědný? Skutečnost, že technologie je proti legislativě napřed, však už v minulosti nastala mnohokrát.

Napsat komentář