Jak funguje mikrohybridní e-HDi od Citroenu?

Nová generace Citroenu C4 je na českém trhu k mání od minulého týdne. Z celé nabídky motorizací nás pochopitelně zaujala ta nejexotičtější – mikrohybridní 1.6 e-HDi. Jak celý systém funguje? To nám osvětlila návštěva školicího střediska PSA v Čestlicích nedaleko Prahy.  

Zkratka e-HDi je marketingově docela zdařilá. Evokuje ve voze přítomnost dieselového hybridu, což ve skutečnosti není pravda. Jedná se pouze o systém Stop&Start, který není dnes žádnou vzácností. Nicméně, Citroen to dotáhl s technologií poněkud dál, než je obvyklé u dieselových modelů jiných značek.

Citroen e-HDi

Základem celého mikrohybridu, jak se říká vozidlům se Stop&Start, je řízený reverzibilní alternátor. Ten se ve spolupráci s řídicí jednotkou dokáže uplatňovat dle aktuální situace. Například při dojíždění ke křižovatce dobíjí o sto šest a při jízdě na plný plyn se dokáže odpojit úplně, aby nesnižoval výkon.

Elektrická energie z alternátoru se ukládá jednak do klasické 12V baterie, ale také do 5V kondenzátoru o kapacitě (a teď se podržte) 630 F. Ano jedná se o farady, tedy ty samé jednotky, které si pamatujeme ze školy s předponami nano, piko, mikro.

Citroen e-HDi

Tím se dostáváme k principu systému e-HDi. První nastartování v režii řidiče obstará klasický startér. Poté počítač neustále vyhodnocuje podmínky, které rozhodují o uplatnění systému Stop&Start. Od těch základních jako je teplota motoru či míra nabití baterie až po méně zřejmé jako např. tlak v brzdném okruhu. V případě, že lze motor bezpečně vypnout, stane se tak již při rychlosti 20 km/h, což je velká výhoda oproti většině konkurentů.

Následné nastartování totiž vůbec nevyužívá startér, ale právě již zmíněný reverzibilní alternátor, ke kterému se připojuje na okamžik obrovský kondenzátor chránící baterii před zbytečnými šoky. Bez problému tak lze spustit motor jedoucího vozu a to bleskurychle, bez hluku či otřesů.

Sečteno a podtrženo – nová C4 s technologií e-HDi má papírovou spotřebu ve městě o 1,1 l nižší (4,7 l/100km) než verze se stejným motorem bez e-HDi. Tolik teorie. Jak to bude fungovat v praxi? To se dočtete na jaře v rozsáhlém testu.

13 Comments on “Jak funguje mikrohybridní e-HDi od Citroenu?”

  1. Dobrý den,
    předně díky

    Dobrý den,

    předně díky za článek a vůbec celý web.
    Teď k té diskuzi – myslím si, že by měli zasáhnout bdělí eurokomisaři. Jestliže nesmíme říkat našemu českému rumu RUM, ale teď je z něj Tuzemák, tak si myslím, že by v tomto případě měli zakázat použití slova hybridní. Je to skutečně marketingové klamání spotřebitele. Původně jsem si myslel, že to bude technologie bez článků, jen něco jako diessel-elektrika, že odpadne přímý pohon spalovacím motorem, převodovka a jiné podivnosti, ale je to chytrý start-stop. Podle mě tato lež finálně tomuto výrobku spíš ublíží.

    elektromobilům a pravým hybridům Zdar
    JVB

  2. Ak sa v skutocnosti potvrdi
    Ak sa v skutocnosti potvrdi to, co tvrdi o uspore vyrobca, tak by to bol vo vyvoji hybridov velky pokrok. Myslene je to tak, ze s minimalnou upravou sa ziska maximalny efekt, porovnatelny s hybridmi inych tried. Na tychto typoch hybridov robilo hlavne BMW a v USA sa oznacuju ako BAS a bezne sa pouzivaju uz aspon 4 roky.

  3. mikrohybrid?
    vzdyt je to

    mikrohybrid?

    vzdyt je to jen uboha marketingova blamaz. Toyota ma hybrid? my taky, a dokonce mikro – pritom je to jen start-stop system, chachacha.
    Ta maskarada se superkapacitorem je podle meho jen „znouzecnost“, kvuli hrozicim patentovym sporum. vyhodu oproti konvencnimu spousteni motoru nevidim zadnou.

  4. dufam ze k novemu autu
    dufam ze k novemu autu dodavaju aj 8 ks ojnicnych lozisk, a taktiez 8 ks lozisk klukoveho hriadela kedze pri starte sa vzdy rozbiehaju nasucho, nic sme sa nedozvedeli o elektrickom olejovom cerpadle ktore by vytvaralo tlak aj pri stojacom motore a tym aj eventualny zdvih ojnice z lozisk, a ake take sprejovanie valcov motora aby pri naslednom starte bola zabezpecena olejova trecia vrstva na stenach valcov

      1. ano, konstrukteri s tim
        ano, konstrukteri s tim mozna pocitali … ale dopadne to tak jako vsichni co mame v aute DPF. Konstrukteri se vsim pocitali, a proto musim kupovat olej s dvojnasobnou cenou, pocitat s tim, ze filtr nevydrzi vice nez 200000km a novy je zatracene drahy a jeste jedna takova vychytavka, a to ta, ze pokud majitel podobneho auta jako mam ja si rad v zime auto nastartuje a jde skla si oskrabe az potom, tak se mu auto odvdeci minimalne jednou za zimu pozvankou do servisu kvuli vynucene regeneraci. Hold technici to vychytane maji, my to zaplatime.

        Cely ten system startovani pres alternator je podle me konina (zaplatime ji predrazenym remenem). Nad moznosti odpojovani alternatoru jsem uvazoval nedavno, problem je v tom ze nejvetsi spotreba alternatoru je ventilacni odpor, takze pokud tam neni spojka ktera alternator „odpoji od otaceni“, tak je to zase jenom placnuti do vody. Pokud tam je, tak davam prst nahoru, alternator je zrout, myslim ze dalsim krokem je zruseni servocerpadla a klimatizace a nahrazeni cerpadly s elektropohonem ktere by vyuzivaly odpadni energie z brzdeni

Napsat komentář