Auta na zemní plyn čeká strmý růst

Výzkumná společnost Pike Research ve své nové studii odhaduje, že auta na plyn) CNG, tedy stlačený zemní plyn) se budou v roce 2016 prodávat o 68 % lépe než dnes. Jejich prodej v té době má celosvětově dosáhnout 3,2 milionu.

Test Volkswagen Passat TSI Eco Fuel odhalil, že auto dokáže jezdit pod 1 Kč/km i při maximálním obsazení.
foto: Hybrid.cz

V současné době po světě jezdí celkem 12,6 milionu aut na stlačený zemní plyn. Překvapivě nejvíc v zemích jako Pákistán a Irán, v Latinské Americe, na středním východě – tedy tam, kde je zemní plyn zdaleka nejlevnější a snadno dostupný.

Evropa i Spojené státy v oblasti prozatím zaostávají, především díky nedostatečně rozšířeným . Jenže spolu s tím jak se lidé dozvídají o alternativách k benzinu a naftě roste i počet těchto plnících stanic na obou „zaostalých“ světadílech.

Prozatím největší zájem o CNG auta je ve firemních flotilách. Stále větší zájem je také mezi firmami o šetrné na zemní plyn. má dnes největší světovou flotilu na plyn. V roce 2016 tam bude jezdit celkem 612 000 vozidel s pohonem na zemní plyn. V bude v té době pouze 33 000 takových automobilů.

Výhody jsou jasné: nižší provozní cena (podle našich testů může jít v současné době až k 1 Kč/km) a nižší zátěž pro životní prostředí. Také čím dál tím pestřejší nabídka automobilek pomáhá této alternativě dostávat se mezi lidi.

tisková zpráva

Napsat komentář