RegioJet: první vlaky konkurence vyjely na české dráhy

Podnikatel , zakladatel a železniční společnosti , vyslal na české koleje poprvé v historii konkurenci pro . Jeho vyjely dnes brzy ráno z Prahy do Ostravy.

RegioJet se dříve prezentoval velmi moderními vlakovými soupravami včetně lokomotiv. Ty, které skutečně vyjely, jsou ale jiné (viz. srovnání s foto níže).
foto: RegioJet

Žluté jaro na železnici

Na trati – Pardubice – – Havířov budou denně pendlovat tři páry žlutých vlakových souprav. Vagony jsou nakoupené z a renovované. V každém z nich je hosteska. Nejlevnější lístek stojí 230 Kč.

RegioJet nabízí proti Českým drahám velmi příjemné ceny občerstvení, ačkoliv zatím chybí teplé pokrmy. Ty by měly být v průběhu následujících měsíců díky modernizaci jídelních vozů do nabídky doplněny.

RegioJet bude své vlaky vylepšovat i v následujících měsících. Od prosince podle slov Radima Jančury budou vlaky doplněny o vozy se speciální plošinou pro vozíčkáře a dvěma místy pro vozíčky. Zároveň bude nasazovat nové vagony k těm již modenizovaným.

Prozatím není možné koupit kombinovanou jízdenku ČD – RegioJet. „Čekáme na zásah Úřadu pro hospodářskou soutěž. ČD nám po ročních urgencích nedalo provizní prodej jízdenek (který jinak běžně prodejcům nabízí), i když ze zákona musí. Zákon nám jako dopravci ukládá, abychom vám prodali jízdenku z bodu A až do bodu B, bez ohledu na to, kolik dopravců na vaší cestě vyměníte,“ řekl Jančura v rozhovoru pro iHNed.cz.

V budoucnu chce své vlaky nasadit také na řadu dalších spojů. Např. Praha – Cheb a už od příštího roku také Praha – . „Budeme čekat na rozhodnutí pana ministra dopravy,“ řekl v rozhovoru Jančura. „Pokud svolí, budeme jezdit již od prosince příštího roku,“ doplnil k tématu linky Praha-Brno.

„Nikdy nebudeme dražší než ČD,“ prohlásil také Jančura v rozhovoru razantně. Dodal, že postupně bude kapacitu vlaků navyšovat ze současných 240 míst až na 400, čímž se výrazně zlepší ekonomika provozu. První třídu zavede do svých vlaků v polovině roku 2012.

V případě jakýchkoliv výpadků budou využívat jako náhradní dopravu/přemostění své žluté . Od prosince začnou vlaky RegioJet vozit také . Už tento čtvrtek chystá Jančura tiskovou konferenci, kde bude informovat o dalších plánech svých firem v oblasti autobusové i .

Napsat komentář