Gordon Murray představil elektrický sporťák Teewave AR1

je automobilový designér, který se postupně z vozů přeorientoval na šetrná a . Aktuálně jeho firma představila dvoumístný elektrický sporťák Teewave AR1.

Zda se sporťák Gordona Murraye bude prodávat a případně za kolik není jasné. Spíš to zatím vypadá na úkázku technických schopností všech zúčastněných.
foto: Gordon Murray Designs

Teewave AR.1, elektrické auto nesoucí kódové označení T.32, je výsledkem intenzivní spolupráce společností Gordon Murray Design a Toray. Toray je největším světovým výrobcem materiálů z uhlíkových vláken.

Právě ty nové sportovní auto intenzivně využívá. Vývoj auta od ranných diskusí k funkčnímu prototypu zabral pouhých devět měsíců. A to především díky jednoduchému vývoji a výrobě komponentů z uhlíkových vláken.

auto elektromobil Teewave AR1

Výhodou také bylo, že se návrháři rozhodli využít komponent, které už jsou dnes dostupné v jiných . Elektromotor proto vyndali z . Teewave AR.1 se může pochlubit výjimečně nízkou hmotností 850 kg (z toho 240 kg váží baterie), což je o 400 kg méně než kolik váží .

auto elektromobil Teewave AR1

Hmotnost se tak pohybuje v relacích vozů jako je Lotus Elise. Výkonově je sice také někde jinde – elektromotor dává max. výkon 47 kW, ale při tak nízké hmotnosti dává slušný záběr 180 Nm, a tedy pořádný odpich.

Velký důraz kladli konstruktéři také na nízké těžiště a kvalitní odpružení. Výsledkem jsou vynikající jízdní vlastnosti a pohodlné řízení.

tisková zpráva

One Comment on “Gordon Murray představil elektrický sporťák Teewave AR1”

Napsat komentář