New York nabídne obyvatelům 10 000 jízdních kol

Po dlouhém rozhodování město konečně zvolilo dodavatele pro svůj systém půjčoven jízdních kol. Stala se jím společnost Alta z Oregonu. Ta ve městě postupně vybuduje 600 půjčovacích stanic ve kterých nabídne 10 000 .

Půjčovný jízdních kol (tedy běžných kol, nikoliv elektrických) budou umístěny na těch nejfrekventovanějších místech New Yorku.
foto: Alta

New York je se svými osmi miliony obyvatel (téměř 19 mil. má celá metropolitní oblast) jednou z největších světových metropolí a největším městem USA. Veřejný dopravní systém patří k nejkomplexnějším v celé Severní Americe. Až dosud jedna jeho podstatná složka ale chyběla: půjčovny .

Už brzy se to ale změní. Celkem 600 stanic a 10 000 bicyklů má být k dispozici už příští léto. Měsíční předplatné systému by mělo stát méně, než kolik stojí měsíční karta na hromadnou dopravu, tedy méně než 104 dolarů.

Alta je společnost, která v podobných veřejných zakázkách na rozvoj programů půjčování kol zvítězila už v městech jako Washington D.C. nebo Boston. Tam šlo ale o desítky, max. stovku stanic. New York bude patřit jednoznačně k největším.

Zajímavý je i cenový model. Prvních třicet minut na kole bude zdarma, platit se pak bude každá další půlhodina. Bude možné si koupit kartu jedno- či vícedenní. Předplatit bude možné také na celý rok. Alta se navíc bude snažit hledat sponzora, který pomůže s financováním projektu.

Není bez zajímavosti, že stejná firma je partnerem projektu půjčoven aut Bixi v Montrealu. Ten ale tamní samospráva musela zafinancovat sto miliony dolarů, jinak by býval zkrachoval. Doufejme, že v New Yorku k něčemu takovému nedojde. Ale i kdyby… tak pořád lepší, než investovat vládní miliardy do obstarožních automobilek jako GM!

Napsat komentář