Lesk a bída klimatické konference v Kodani

Je to trochu smutná divadelní hra. Delegáti klimatické konference v Kodani sice v neděli přijeli speciálně vypraveným vlakem „Climate Express“, ale to bylo jen pozlátko. Ve skutečnosti se během celého summitu očekává přílet asi 140 soukromých tryskáčů a navíc bude v provozu na 1200 limuzín. Nějaké hybridy nebo elektromobily? „Pět,“ říká Majken Friss Jorgensen, majitel největší kodaňské společnosti půjčující limuzíny.  


Konference, která má „zachránit svět“ před klimatickými změnami sama zapříčíní vypuštění tolika emisí, jako 150 000 britské město. „Vláda má nějaká auta na alternativní pohon, ale zbytek bude na benzin nebo diesel. V Dánsku bohužel nemáme moc hybridů, protože jsou vysoce zdaněny. Nedává to smysl, ale je to velice dánské,“ doplňuje Jorgensen pro britský Telegraph.

Pravda, návštěva klimatického summitu bude obrovská. Podle Telegraphu přijede 15 000 delegátů, 5000 novinářů a 98 světových lídrů, ať už to znamená cokoliv. Kromě toho se objeví také celebrity jako Leonardo DiCaprio, Daryl Hannah, Helena Christensen nebo princ Charles. Vypadá to celé jako jeden obrovský cirkus pro veřejnost, a tím také nejspíš summit v Kodani je.

V šapitó se mimo jiné producírovaly elektromobily Think City, bylo jich cekem 15 krásně barevných! Dále se přijelo podívat 60 elektromobilů Citroen C1 ev’ie, několik sedanů Mercedes Benz třídy E na biodiesel, malá flotilka hybridů Honda Insight a alespoň jedno auto na vodík v podobě Honda FCX Clarity. Kromě toho město zařídilo změny v hromadné dopravě a vypravilo speciální linkové autobusy. Viděli jste ale někdy politika jezdit autobusem? Jindy, než před volbami nebo klimatickou konferencí v Kodani?!

Telegraph.co.uk

7 Comments on “Lesk a bída klimatické konference v Kodani”

  1. Sorry ale… Je mi z toho na
    Sorry ale… Je mi z toho na blití:(. Taková sebranka na jednom místě, těm lidem ekologie a trvale udržitelný rozvoj vůbec nic neříká. Odporné divadýlko. Ukažte mi jednoho, který vystoupí a řekne tak podívejte, je to tak a tak, můj národ je sebranka nenažraných rozežraných lidí, obzvláště amíci a planeta je v prdeli. Nejde jen o CO2, ale jednáme o komplexním problému, který je v nás všech a není dlouhodobě udržitelný. Takže z toho chci vidět v dohodě to a to a to. Kašlu vám na ekonomické nesmysly, chci jednat a to okamžitě. Je za pět minut dvanáct. Není tam nikdo takový. A jestli se najde, budu překvapen. Nicméně to bude jen výkřik do prázdna. Zbývá jen jediné. Ideální cíl pro jednu zbloudilou taktickou střelu.

Napsat komentář