Daimler zkouší program sdílení aut car2gether

Jak se dá žít ve městě bez ? Tuhle otázku zkouší rozřešit s pomocí pilotního projektu car2gether. Ten bude brzy spuštěn v německém Ulmu. Jde o webovou službu třídící požadavky a nabídky na svezení.   

Systém využívá především rostoucí popularity , tedy tzv. „chytrých telefonů“ typu nebo mobilů s operačním systémem Android a zvyšujícího se pokrytí měst mobilními sítěmi s možností příjmu internetu. Svezení si tak můžete objednat prakticky kdykoliv a odkudkoliv.

Někteří futurologové předpovídají, že v budoucnosti se bude zejména ve velkých městech zvyšovat počet domácností, které budou fungovat bez vlastnictví automobilu. Projekt car2gether je jedním z možných řešení jejich dopravních potřeb a reaguje na rychle se měnící individuální dopravu.

car2gether se inspiroval úspěšným podobně zaměřeným projektem , který funguje v Ulmu a v americkém . Ten byl určen majitelům vozů . Projekt car2gether je určen všem, kteří jsou ochotni nabídnout/přijmou svezení. V podstatě je to jako hi-tech stopování.

Ti, kteří někam autem vyrážejí, zadají na webu svou trasu a možnosti zastávek. Ti, kteří svezení poptávají, si mohou tyto nabídky prohlížet a přímo se spojit s řidiči. Všichni se musejí na webu registrovat, zaslat svou fotografii a vyplnit i další podrobné informace. To abyste měli jistotu, že vám auto nezasviní rozjedeným hamburgerem.

Doporučené ceny, které zájemce o svezení platí jsou odvozeny od doby strávené v autě. Doporučená cena je 9,5 eurocentu za minutu. Během pilotní fáze budou pasažéři platit hotově, v budoucnu se chystají automatické bezhotovostní platby. Pilotní projekt začíná v německém univerzitním městě Ulm od 18. září a pokud bude úspěšný, rozšíří se do dalších měst.

4 Comments on “Daimler zkouší program sdílení aut car2gether”

      1. Průměrnou rychlost 50km/h
        Průměrnou rychlost 50km/h ve městě nezvládneš.I v takové megametropoli jako jsou Pardubice jsem na kole rychlejší než auto.Takže,hádám,že tahle cena by byla opravdu spíš podobná taxíku. Ale kdyby to fungovalo,tak by to bylo fajn, v autě by nejezdil jen jeden člověk jako teď.

Napsat komentář