Autosalon Tokyo 2009: Mitsubishi PX-MiEV – první hybrid se třemi diamanty

Mitsubishi se rozhodlo zužitkovat svůj trademarkový název „MiEV“ kromě městského mini-elektromobilu iMiEV a upravené užitkové verze také u svého nového hybridního CUV. Mitsubishi PX-MiEV je koncept nového crossoveru, který je poháněn zcela novým typem hybridního pohonu „Mitsubishi Plug-in Hybrid System“.  

Mitsubishi PX-MiEV Mitsubishi PX-MiEV Mitsubishi PX-MiEV


Jak tedy název napovídá, jde o plug-in hybrid se třemi různými módy jízdy: plně elektrický, vyrábějící elektřinu a kombinovaný. Je zajímavé, že nový pohon je vlastně kombinovací sériového a paralelního hybridního pohonu. Co to znamená? Spalovací motor o objemu 1,6l MIVEC může fungovat jednak jako pohon pro generátor, a tedy dobíjení baterií, za druhé přímo k pohonu elektromotorů (skrze generátor) a za třetí přímo k pohonu náprav.

V nízkých rychlostech je PX-MiEV poháněn elektromotory, kterým dodává energii baterie. Pokud energie v bateriích dojde, spustí se spalovací motor fungující jako generátor. Ve vyšších rychlostech systém přechází na systém paralelně-hybridního pohonu, protože spalovací motor má ve vysokých otáčkách poměrně dobrou účinnost. Jakmile auto brzdí, systém samozřejmě využívá rekuperace energie. Mitsubishi dokonce zapracovalo do konceptu možnost bezdrátového dobíjení a spolupráci s chytrými rozvodnými sítěmi. Dojezd na jedno vybití baterie se pohybuje kolem 50 km.

Všechny výše uvedené parametry znamenají, že se nové CUV od Mitsubishi může pochlubit spotřebou kolem 2 l/100 km! V tomto segmentu jde skutečně o nevídanou hodnotu. Navíc samozřejmě hybrid využívá všech předností LED osvělení, pohonu všech čtyř kol, kamer umístěných na strategických místech pro větší bezpečnost provozu a dalších vychytávek. Zevnějšek plug-in hybridu je o něco méně provokativní než nový Mitsubishi Outlander pro rok 2010.

One Comment on “Autosalon Tokyo 2009: Mitsubishi PX-MiEV – první hybrid se třemi diamanty”

Napsat komentář