Tesla Roadster představen s problémy v Evropě

Už několik měsíců probíhá neveřejné testování a předvádění elektromobilu Tesla Roadster v Evropě poté, co automobilka Tesla ohlásila vstup také na trh Starého kontinentu. Nedávno se také zástupci sdružení ELEKTROMOBILY vydali do Berlína na zákaznickou VIP předváděčku.

„Jízdní dojmy byly pozitivní, vozidla splnila očekávání, zrychlení jsem zahlédl asi 0,6g, okamžitý výkon přes 200HP, víc jsem sledovat nestačil, ale impozantní zrychlení na Berlínské ulici z cca 50 na 145 km/h bylo vzrušující,“ říká Jaromír Vegr, předseda CzechEVclub. Dojmy další účastníků zájezdu jsou o něco méně nadšené, některé vozy údajně působily dojmem prototypů, zejména co se ovládacích prvků týká, absence airbagu u spolujezdce a dalších maličkostí.

Tesla Roadster v Berlíně

Faktem je, že například i němečtí novináři si povšimli problémů. Guido Reinking z magazínu Automobilewoche při testování zažil stav, kdy jedno ze tří testovacích aut bylo nepojízdné a druhému se kouřilo z míst, kde jsou baterie. Podle zástupce Tesla Motors byl problém v tom, že dva problémové prototypy byly vybaveny motorem v1.5, zatímco třetí model měl osvědčenou verzi v1.0.

Tesla Roadster v Berlíně


Ale zpátky k dojmům české výpravy. Cena 100 000 euro se všem zdála přemrštěná. „Vycházíme-li z ceny Lotusu Evora (45 000 £/56 650Euro) a ceny sady (6 831ks) lithiových baterií (asi 18 600 USD/ 8570 Euro), při ceně 6V motoru Toyota (asi 3000 Euro), je nárůst ceny o cca 38 000 Euro (zahrnující instalaci elektromotoru a řídících jednotek) jaksi neúměrný,“ řekl nám Petr Dvořák ze združení ELEKTROMOBILY. Mimochodem, jeden kus si už prý objednal český zákazník z Moravy, další kus si prý přímo na místě koupil německý zákazník, když vyložil na stůl plnou cenu téměř „cash“.

Tesla Roadster v Berlíně

ELEKTROMOBILY, foto: Jiří Slováček

One Comment on “Tesla Roadster představen s problémy v Evropě”

  1. Za 100k USD bych si ho
    Za 100k USD bych si ho koupil taky, ale 100k EUR je příliš za takovou hračku, zas takový fanatik do elektriky nejsem.
    Snad to po naběhnutí pořádné výroby a vychytání mušek (spíše masařek, jak tak čtu ty problémy) o něco zlevní, případně by mohlo spadnout Euro na 17,- Kč. 🙂

Napsat komentář