Morgan LifeCar – ekologické umělecké dílo

Morgan Motor Company je malá britská automobilka založená v roce 1909, která se zabývá ruční výrobou unikátních sportovních vozů. Ty až doposud nebyly spojován s ekologickým provozem. Řada výrobců si však dopady na životní prostředí uvědomuje a Morgan není výjimkou. Na Ženevském autosalonu už letos v březnu proto odhalí funkční prototyp svého sportovního ZEV (automobilu s nulovými emisemi) s názvem Morgan LifeCar.


Jedná se o sportovní vůz s dojezdem až 320 km, vysokou akcelerací výkonem. Jako pohon mu poslouží vodíkové palivové články (co to je?), které budou pohánět čtyři elektromotory umístěné přímo v kolech. Zároveň samozřejmě Morgan LifeCar využije technologie regenerativního brzdění a dalších pokročilých technologií snižujících hmotnost i spotřebu.

Morgan LifeCar

Karoserie vychází z Morgan Aero 8, ale zjevně je tvarována směrem k moderním až futuristickým křivkám, které dokonale ladí se zcela novou architekturou pohonu.

Morgan LifeCar

Morgan na projektu spolupracuje s celou řadou dalších společností – Oscar Automotive, QinetiQ, Linde AG, ale také univerzitami v Cranfieldu a Oxfordu. Jedno je jisté: tenhle krasavec určitě nebude levný. Ostatně, proč by měl?

Morgan LifeCar

Morgan Motors, tip: daniel mrázek

Napsat komentář