Solární panel slaví 65 let, je nejlevnější v historii

Dnes je tomu 65 let, co skupina vědců 25. dubna 1954 představila světu vůbec první křemíkový fotovoltaický článek, který dokázal pohánět elektřinou malé zařízení.

Za 65 let své existence je solární panel cenově nejdostupnější. Česko však stále sází spíše na uhlí.
foto: Svaz moderní energetiky

Technologie, která se na začátku uplatňovala například v kosmonautice nebo místech, kam nevedly elektrárenské sítě, se dnes běžně používá na střechách rodinných domů. Díky masivnímu zlevnění v posledních deseti letech může každá domácnost šetrným způsobem vyrábět vlastní elektřinu.

Fotovoltaika je také globálně nejrychleji rostoucí zdroj energie. Celkem bylo na konci loňského roku nainstalováno přes 500 gigawattů solárních elektráren. Česko však ve svých plánech dostatečně nevyužívá možnosti levné solární energetiky.

“Solární panel je globálním symbolem úspěchu moderní energetiky. Díky cenovému poklesu rostou nové fotovoltaické elektrárny po celém světě. V Česku se však stále více než polovina české elektřiny vyrábí z uhlí a jen domácnosti ročně spálí přibližně 1,6 milionů tun uhlí. Navíc za posledních pět let stagnuje výroba energie z domácích obnovitelných zdrojů. To jsou dvě základní fakta naší české elektroenergetiky,“ uvedl Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky a dodal:

„Česká republika by mohla jednoduše během následujícího desetiletí zdvojnásobit svou výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů především instalacemi solárních panelů na obytných budovách, výrobních areálech nebo průmyslově znečištěných lokalitách.“

Ještě v roce 1977 stál jeden watt 77,67 dolarů, do roku 2013 klesla jeho cena na 0,73 dolarů za watt. Dnes se pohybuje pod 0,2 dolarů za watt. Energie ze solárních panelů nebyla nikdy dříve cenově dostupnější.

Přesto český plán ministerstva průmyslu s cíli navýšení podílu obnovitelných zdrojů do roku 2030 s rozvojem solární energetiky nepočítá. Podíl zelené složky elektřiny má během následujících 10 let narůst pouze o jedno procento.

“Česko potřebuje sebevědomý plán, který nám zajistí postupnou nezávislost na spalování fosilních paliv. Právě moderní energetika je klíčem k čisté, dostupné a levné energii. Během příští dekády může podíl zelené složky elektřiny vyrůst na celou jednu čtvrtinu, a to díky produkci nových solárních panelů, větrných turbín, kotlů na biomasu nebo bioplynových stanic,” představuje jeden z hlavních cílů kampaně Nová energie Česka Martin Sedlák.

“Stát připravil velmi dobrou Inovační strategii ČR k roku 2030 a nová energetika může být její integrální součástí. Nová energie Česka je podaná ruka vládě ze strany průmyslu moderní energetiky,“ dodal Martin Sedlák.

Kampaň Nová energie Česka má podobu charty se čtyřmi základními pilíři, které staví na prosazení progresivní vize české energetické politiky. Jedním z vytyčených cílů je dostat Česko mezi lídry inovací. Vláda by se měla zavázat k tomu, aby do roku 2030 podpořila výstavbu solárních panelů alespoň na 250 tisících rodinných domech a 40 tisících bytových domech.

Ve vhodných případech je doplnit o tepelná čerpadla, solární kolektory a baterie. Vzniknou tak statisíce projektových příležitostí pro české firmy, které přinesou tisíce pracovních míst. Zvyšování energetické nezávislosti domácností je také nejjednodušším řešením proti pádu do energetické chudoby.

Impuls proměny domácí energetiky pomůže Česku zbavit se vysokých emisí oxidu uhličitého, ve kterých patří mezi největší znečišťovatele v Evropě. V přepočtu na obyvatele připadá na průměrného Čecha nebo Češku téměř 10 tun emisí oxidu uhličitého ročně.

tisková zpráva

45 Comments on “Solární panel slaví 65 let, je nejlevnější v historii”

    1. To si snad ten žebrák zkorumpovaný dělá kozy! V naší
      To si snad ten žebrák zkorumpovaný dělá kozy! V naší banánové republice to prostě v jednu chvíli může vypadat všechno jak má, za rok si tihle schválí daňové zvýhodnění za lití oleje do potoka a lidi se přetrhnou aby na tom “vydělali”. Holt stádo je stádo.. je to ještě na dlouho, než se začnou starat o co mají místo drbů a bulváru.z

  1. Mě by zajímalo o kolik to ještě musí klesnout resp.
    Mě by zajímalo o kolik to ještě musí klesnout resp. zvýšit se ta mizerná 14-18 procentní účinnost a nedokonalá odolnost (přehřívání,kroupy,časová nestálost u perovskitu). Prostě jak dlouho jsme od toho aby to stálo třeba 7-10centů a mělo to aspon 30 procent na jižní Moravě aby to těc 20let vydrželo a kroupy do velikosti pingpongače tomu neublyžily,nebo aspon hrachu. Typuju dalších 10-18let vývoje a to sem se nedotkl nekrestansky drahych baterek pokud chcete 50kWh+ a ne jen 3-10. Cena smeti kolem je taky dardovska pořád (regulator a pod.). Prostě kdy to bude mít smysl ekonomicky ne jen pro par extra case nebo dobroelektronu.

    1. Mne zase po přečtení článku napadá otázka. Kdo vlastně
      Mne zase po přečtení článku napadá otázka. Kdo vlastně řídí a směřuje tento stát (do té zádele)? Zřejmě uhlobaroni a jejich kamarádi. A stádečko ovčanů Pepíků jim skočí na každý vypuštěný špek. K čemu FVE když v noci nesvítí; že? Když je venku 30st ve stínu, přeci zádná elektřina není potřeba. Třeba je stavět Tunelíny, pálit uhlí a posilovat přenosovou soustavu, jinak všichni zahyneme. Pojmy jako decentrální energetika, inteligentní sítě, samovýroba, mikrozdroje a snaha lidí o nezávislost jsou v ČR prostě tabu.

      1. 8/2/2016
        ČEZ sází na dentralizaci a chce urvat svůj

        8/2/2016
        ČEZ sází na dentralizaci a chce urvat svůj podíl
        http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/2016020801/cez-neovladne-decentralni-energetiku-navzdory-miliardovym-investicim-tvrdi-to-analytik-snobr#.V92YM9zc-hA

        Daniel Beneš, generální ředitel společnosti ČEZ, je přesvědčen, že budoucnost energetiky je v decentralizaci.

        „Je jasné, že budoucnost energetiky je v decentralizaci. Právě fotovoltaické elektrárny v kombinaci s akumulací se stanou nedílnou části budoucí energetiky. My jako velcí hráči se tomuto trendu budeme muset přizpůsobit,“ prohlásil Beneš v pořadu OVM.

        Podle Beneše se strategie ČEZu již přizpůsobila decentralizaci energetiky. ČEZ proto bude nabízet fotovoltaické elektrárny na klíč konečným zákazníkům. „Pokud chceme dále firmu dobře rozvíjet, musíme považovat decentralizaci energetiky jako příležitost,“ dodal Beneš.

        1. Řekl bych, že pan Beneš nelže a ví co mluví. Tři roky
          Řekl bych, že pan Beneš nelže a ví co mluví. Tři roky jen ukázaly, že to dělají stejně, jak s budováním sítě nabíjecích stanic v ČR. Z dotací, až když musí a ne pro prostý lid. Kdo má peníze, si FVE se všemi zárukami rád objedná. Přece nebudou dělat osvětu mezi prostým lidem, aby nerozhazoval za blbosti a zkusil zainvestovat do úspor či soběstačnosti. Jo, a ten odkaz napřímo nefunguje, třeba googlit.

                1. Omlouvám se, popsal jsem chování stránky Google s
                  Omlouvám se, popsal jsem chování stránky Google s výsledky hledání zkopírovaného linku z diskuse.

  2. Původní nápad se solárním panelem byl dobrý a
    Původní nápad se solárním panelem byl dobrý a užitečný.

    Ale jak se na to vrhla politika a dotace na solární barony , tak se to nějak u nás zvrhlo.

    Nyní platíme až 25% z ceny elektřiny na těch pár procent solárních instlací už asi na furt ….

    Každých 100 Km elektromobilem platím cca 10 Kč toto výpalné a paradoxně právě elektromobil se nabíjí hlavně v noci takže elektřinu s těchto panelů nevyužívá.

    1. Už jsme v polovině, Za 10 let to začne lézt dolů. Zase
      Už jsme v polovině, Za 10 let to začne lézt dolů. Zase taková darda to není když si člověk uvědomí, že díky kusovosti slezla cena tak, že dnes panel vyrobí 1kWh za 53 haléřů. Ti dnes noví fotovoltaikáři tedy mohou ihned mít ee za cenu co Ty platíš příspěvek na OZE.

      1. Co to je 53 haléřů za 1kWh? Solární panel snad výrábí
        Co to je 53 haléřů za 1kWh? Solární panel snad výrábí elektřinu ze slunce zadarmo, nemá to žádné palivo.

        Jinak připěvek na obnovitelné zdroje platí všichni ti co mají fotovoltaiku a zcela nestravedlivě i ti co ji nemají.

        1. Že by ti bez fotovoltaiky dýchali jen špinavý vzduch z
          Že by ti bez fotovoltaiky dýchali jen špinavý vzduch z uhelek a ti s fotovoltaikou jen čistý z jejich FVE? Nebo je to tak že čistý vzduch díky OZE dýcháme všichni a proto poplatek platíme všichni? Byť je to samozřejmě hovadina, stačilo by aby uhelky platily externality. Třeba povrchové doly platily za uvedení krajiny do obyvatelného stavu. Hned by ta cena uhlí byla jinde.

          1. To ne, to máte pravdu.
            Ale opravdu si myslíte že díky

            To ne, to máte pravdu.

            Ale opravdu si myslíte že díky fotovoltaice dýcháme čistší vzduch ten poměr vyroby elektřiny je hrozně nicotný v zimě kdy je špatný vzduch už vůbec. V prosinci 0,63% celkové výroby elekřiny.

            Podle mě dát ty peníze na vylepšení tepelných elektráren jakožto páteře naší energetické nezávislosti by bylo rozumnější.

            https://www.eru.cz/documents/10540/462820/Rocni_zprava_provoz_ES_2016.pdf/800e5a09-a58a-4a73-913f-abc30cda42a5

            1. Nemyslím, vím to. To, že dáváme peníze do vylepšení
              Nemyslím, vím to. To, že dáváme peníze do vylepšení uhelek, které měly být podle (dalšího porušeného) slibu politiků už dávno uzavřeny po dostavbě Temelína, je jen prodlužování plundrovní krajiny těžbou uhlí, jeho skladováním, převozem a pálením v nich.
              Další peníze padnou na zbytečnou infrastrukturu, když po většinu roku si mohou domácnosti, firmy i instituce vyrábět svoji elektřinu samy a na místě ji spotřebovávat. A tím opět čistí vzduch, protože výroba stožárů, drátů, betonu a dalších nezbytností k stavbě vedení a transformátorů rovněž špiní vzduch a ničí krajinu.
              Nicotný ten poměr je proto, že o výrobu vlastní energie se nesnaží zejména ti největší žrouti, podniky. A nic je k tomu nemotivuje. Další bloky Temelína už vůbec ne. Ale je to stejné všude, i Německo má 16 milionů RD a jen 1,2 milionu RD má FVE a jen 50 tisíc RD má akumulaci do baterek. Prostor pro decentralizaci a soběstačnost úžasný.
              Závislost na uhlí není žádná nezávislost. Nezávislost je decentralizace a energetická soběstačnost malých jednotek v řádu desítek procent, ideálně plně ostrovní systémy.

              1. Souhlasím, že podniky mají velký prostor pro fotovoltaiku
                Souhlasím, že podniky mají velký prostor pro fotovoltaiku pro svůj denní běžný provoz. Bouhužel při ceně elektřiny jakou máme je nic k tomu nenutí a to je škoda, ale o peníze jde až v první řade.

                Jen bych si dovolil nesouhlasit s většinou roku že si můžete výrábět elektřinu sami. Bohužel nejsme Kalifornie.
                A při současné úrovni poznání máme jen omezené možnosti úspor a nic lepšího než uhelné elektrárny nemáme a vylepšení jejich učinnosti třeba je o jediné % udělá hodně moc.

                Kdysi jsem hodně fandil jaderkám , ale po Fukušimě když člověk vidí tu katastrofu, tak mám na jaderky a jejich odpady spíše pesimistický názor.

                1. Pěkné, dává mu to i v zimě poměrně dost, ale i tak
                  Pěkné, dává mu to i v zimě poměrně dost, ale i tak sotva 1/5 výkonu v letních měsících, takže když je potřeba v zimě energie nejvíce tak je deficit , proto jsem psal tu Kalifornii, kde to přeci jen více vyrovnané a v létě potřebují elektřinu na klimatizace což u nás odpadává.

                  Ale k tématu:

                  Myslím že máte hrozně jednostranné chápání energetiky jako komplexu v celku. Zahleděl jste se do solární energetiky i když u nás není moc výhodné ji provozovat (netvrdím že je vždy špatně).

                  Podívejte se na sebe máte 3,6 kWp a stačí Vám to odhadem sotva na 10% potřeb Vašich a Vaší rodiny. Fosilního plynu spotřebujete v zimě za 3-4 měsice tolik, že by moje hybridní auto na to ujelo 80 tis. Km /5 let/

                  Z diskuzí jsem četl, že jste proti přídavnému topení na naftu do elektromobilu i když spálení nějakých 20 litrů nafty za zimu je nic , když mohu elektromobil používat celoročně a nemusím brát na dlouhé trasy

                  spalovací vůz.

                  Můj názor je že když by se třeba prostředky co jste dal do elektrárny+ ty co Vám přijdou ve formě zeleného bonusu dal do modernizace domu, nebo lépe když se postaví moderní dům (teď mě neberte osobně)

                  tak přínos pro ekologii bude mnohem vyšší a na to Vaše nespálené CNG se může třeba použít na pohon městského autobusu.

                  Tady jsou podle mě úspory včetně topení bio palivy jako to dělali po staletí naši předci ovšem s tím, že máme možnost stavět 20x úspornější domy , takže co spálil předek za tři čtyři roky, máme dnes na celý život.

                  Do auta si pohon na biomasu prostě nedáme a tak musíme používat méně co2 neutrální prostředky , elektřinu, plyn, benzín ,naftu s tím zatím nic asi nezmůžeme.

                2. Ukončil bych tuto akademickou debatu, protože už píšete,
                  Ukončil bych tuto akademickou debatu, protože už píšete, že FVE mi dává jen 10% spotřeby, přestože mi dává elektřinu (a k tomu byla pořízena) z 50% spotřeby (a to jen díky tomu, že nemám akumulaci, jinak bychom byli na 70 a více). Navíc mám osazenu pouze 1/6 plochy střechy a nesladěnu dobu výroby a spotřeby. Takže rezervy možností výroby obrovské.
                  To, že topím plynem je prostě historická věc a nebudu vyhazovat funkční věc. To je daleko více neekologické. Ke změně dojde buď v souvislosti s novou FVE utlumením odběru plynu nebo nahrazením.
                  Dům je postaven podle tehdy nejlepších známých a dostupných technologií. Kolaudace 1999/2000, takže projektově a vědomostně a dostupností tak rok 1997. Opět ho nebudu bourat a stavět nový, nicméně pokud to jednou bude potřeba, tak na stávající betonovou desku prostě namontuji jiný, daleko úspornější.
                  A co se přídavného topení týče? V provedení v manželčině elektromobilu je to tragédie a smrdí, i když to jen parkuje. Možná mám po 5 letech s elektromobily citlivější nos, ale je to tak. Takže za mne ne a naftu už vůbec ne.

                3. Asi to bude opravdu lepší ukončit. Važím si Vás ohledně
                  Asi to bude opravdu lepší ukončit. Važím si Vás ohledně osvěty co tu děláte. Ale asi máte těch příspěvků moc , debatujete na více vláknech a pak to tak dopadá.

                  Jinde jste psal, že máte roční spotřebu 6,5 Mwh elektřiny (nebudu komentovat, že na dva elektromobily v rodině to je nějak málo) vyrobíte 4,8 Mwh (z 3,6 Kwp to je až neuvěřitelné),ale že využijete jen 2 Mwh což je bez baterií logické a k tomu plyn na topení 1600m3 coz je zhruba 17 Mwh

                  Celková spotřeba tedy 17+6,5=23,5 vlastní výroba 2 vychází to.

                  4 prodáte do sítě a vylepšíte energetický mix na výrobu elektřiny.

                4. Děkuji. Ano, průběžně debatuji na více vláknech,
                  Děkuji. Ano, průběžně debatuji na více vláknech, dokonce ve více fórech a současně vedu ještě whats up debaty, SMS a běžné telefonické hovory. 🙂
                  Těch 6,5 MWh opravdu sedí za minulý rok. Manželka nabíjí převážně doma, já převážně v práci a jinde. Ano, ta moje 3,6 kWp FVE je fakt kvalita, zrovna včera ukazovala zase denní okamžité maximum výkonu 4000 W a za den vyrobila 22 kWh. Ano, využiji dle roku 48-52% roční výroby bez baterek. Spotřebu na topení a teplou vodu zatím snižuji solárním ohřevem a chystám onen předehřev.
                  Pokud jste Z Ostravska a MS kraje, tak budu mít opět exkurze na Dny otevřených dveří slunečních elektráren 30.5.-5.6.2019 https://www.solarniasociace.cz/cs/akce/16348-dny-otevrenych-dveri-slunecnich-elektraren

                5. Fukušima Daiči byl sice průser, ale mnohem horší
                  Fukušima Daiči byl sice průser, ale mnohem horší katastrofy pro budoucnost jaderné energetiky byly Olkiluoto, Flamanville, Vogtle, Summer a dostavba Mochovců. Jedna finanční katastrofa pro investora vedle druhé.
                  Novinkou je, že právě začínají tahanice mezi Korejci a Araby ohledně významných konstrukčních chyb na oněch tak proklamovaných JE stavěných včas a podle rozpočtu.

  3. Pokud je 0,2$ za instalovaný Wp pravda, pak podle různých
    Pokud je 0,2$ za instalovaný Wp pravda, pak podle různých kalkulaček je cena panelů jen něco pod 15% ceny celkové instalace.

    Např. http://www.ceska-solarni.cz/kalkulacka2011.php
    200m2, 29250Wp. Při ceně 0,2$ za Wp, by to tedy dělalo 5850$, tedy cca 134550Kč. Ale celková cena instalace je 1140750.

    Dělám někde chybu, takhle nad ránem?

      1. Panely jsou zapusu třeba cca 210W za 1470. Nejdražšší je
        Panely jsou zapusu třeba cca 210W za 1470. Nejdražšší je na tom ve vysledku to zapadní knowhow instalujícího Lojzy a spečený měnič těsně po záruce……..jednomu na 15+kWh to bylo za 1/4mega. Pořizení fotovoltaiky = doživotní platba Lojzům a klidné spaní se zvýšenou pojistkou a číslem na hasiče.

  4. No souhlasím s autorem,
    takže uříznout vršky všech

    No souhlasím s autorem,
    takže uříznout vršky všech kopců a udělat na nich přečerpávací elektrárny.
    No a kapacitu nemá cenu nějak extra přehánět – měla by nám stačit celková kapacita 2TWh.

    1 WattSekunda odpovídá zvednutí litru vody o 10cm,
    1 WattHodina je metr krychlový o 36 cm
    1 kWh znamená zvednout m3 vody o 360 metrů.

    Takže když uděláme pár nádrží z převýšením 360 metrů bude nám stačit takhle zvedat pouhé 2 kilometry krychlové.

    No a problém vyřešen – elektřina ze slunce a větru, dostatek zdrojů na noc, prostě pohoda…..

    (jen pro lidi co neovládají matematiku – lipno má 0,2km3, orlík 0.3km3 – než to někoho napadne reálně navrhnout)

        1. Je to nákupní cena. To vás mohlo trknout. Cena za
          Je to nákupní cena. To vás mohlo trknout. Cena za elektřinu se uvádí jako cena za Wh, případně kWh. Ten 1W vyrobí za dobu svojí životnosti asi 25kWh (1kWh za rok), možná trochu víc. Tj. $0.2/25 ~ 0.8 centu za kWh (asi 0.2 Kč).

Napsat komentář