Plně robotické elektromobily Tesla vám budou moct vydělávat jako sdílená taxislužba

Elon Musk představil detaily týkající se flotily plně autonomních elektromobilů Tesla zapojených do služby sdílení aut. Původně byl tento projekt znám pod označením Tesla Network.

Skrze aplikaci v mobilním telefonu bude možné nechat elektromobily Tesla vydělávat peníze.
foto: Tesla

Na akci nazvané Autonomy Day, pořádané společností Tesla, představila kalifornská automobilka svůj nový hardware systému Autopilot. Ten elektromobilům Tesla konečně propůjčuje – po hardwarové stránce – skutečně plně autonomní schopnosti.

Toho chce Tesla využít a nabídnout majitelům vozů možnost sdílet svůj automobil v rámci služby sloužící pro přepravu pasažérů ve stylu Uberu. Rozdíl však bude v tom, že v Tesle si s řidičem za jízdy nepopovídáte.

Elon Musk během akce odprezentoval tzv. Master plan, který obsahuje časovou osu s důležitými mezníky, kterých již Tesla dosáhla a které jí ještě čekají. Tesla počítá s tím, že zcela autonomní vozy bude mít k dispozici koncem tohoto roku. K tomu jí pomůže zcela nový hardware systému Autopilot.

Až do druhého čtvrtletí roku 2020 bude tento systém od řidiče vyžadovat jeho pozornost, poté by již měl být na takové úrovni, že řidič nebude k řízení vůbec potřeba.

V ten moment Tesla plánuje spustit svou přepravní službu označovanou jako Robotaxi, v rámci které využije autonomních schopností vozů svých zákazníků. V praxi to tedy znamená, že majitel může nechat svůj vůz vydělávat v době, kdy jej nebude potřebovat. Vůz bude možné nasdílet do služby skrze aplikaci v mobilním telefonu. Tu využijí i zájemci o jízdu, kteří si skrze ni budou moci přivolat vůz z flotily.

Elon Musk odhaduje, že Tesla bude mít v době spuštění této služby v provozu již okolo jednoho milionu vozidel. K tomu přidal odhad hodnoty vozu, který bude součástí autonomní flotily, na $200 tisíc s dodatkem, že by bylo finančně šílené kupovat nyní něco jiného než Teslu.

Důvodem takto optimistického odhadu je $30 tisícový zisk, který dokáže podle Tesly jeden Tesla Model 3 vygenerovat za rok ve službách této přepravní služby. Zisk by se navíc měl podle Muskových slov zvyšovat s tím, jak se bude automobilce dařit zlepšovat efektivitu svých vozidel a snižovat náklady na jejich provoz.

Tesla

49 Comments on “Plně robotické elektromobily Tesla vám budou moct vydělávat jako sdílená taxislužba”

  1. A je to tady, všichni jste to vzývali, všichni jste na to
    A je to tady, všichni jste to vzývali, všichni jste na to čekali – Tesla bez volantu :))))
    Sbohem řidičáku. 😀
    https://electrek.co/2019/04/23/tesla-design-without-steering-wheel-elon-musk/

    Ještě že je GM před rokem a půl předběhlo a letos bude mít svýho Bolta bez volantu v ulicích… Nebo nebude? 🙂
    https://m.youtube.com/watch?v=bZxTG7DmB_0#fauxfullscreen

    1. Tohle mi přijde, že Musk přestřelil víc, než je u něj
      Tohle mi přijde, že Musk přestřelil víc, než je u něj běžné :). Z toho livestreamu udává výdrž auta 1 milion mil, konkrétně 11 let při 90000 mílích/rok. Toho dosáhne tím, že auto může vozit lidi 16 hodin denně průměrnou rychlostí 16 mph a vydělat 65c/míli (počítáno s 50 % vzdálenosti bez výdělku). Pak je tam ten zisk z toho vypočítaný jako cca $30000/rok, takže to asi počítal na 7-8 let nebo nevim. Je to trochu divný, no.

    1. Ílon má 10 baráků v Beverly Hills, hraje v hollywůdskejch
      Ílon má 10 baráků v Beverly Hills, hraje v hollywůdskejch trhákách, střílí si raketky, hérečky mu skáčou do postele, média ho milujou, hraje gamesy a twítutuje hovadiny. I kdyby krachnul tak bude furt ve fóru jako dvojtej bankrotář Bobík Lutzů. ílon parchant se má až moc dobře :))))
      Tezla je pro něj bokovka. 🙂

      1. Bude, ale bude je delat alespon konzistentne stejne. Rozhodne
        Bude, ale bude je delat alespon konzistentne stejne. Rozhodne bych nepodcenoval NN a jejich schopnosti, jeste pred rokem si lidi mysleli ze napr pocitacove strategicke hry jako DOTA, Starcraft apod. AI nikdy nezvladne tak dobre jako lide a ejhle , vona to AI ZASE zvladla a lidi prehraje i v strategicke casti, ostatni jako v GO. Nemam strach ze by AI nedokazala zvladnout i rizeni auta a velice brzy lepe nez clovek, mnohem lepe.

  2. Elon má růžový brýle. Průser je, že fakt vyrobí co v
    Elon má růžový brýle. Průser je, že fakt vyrobí co v těch růžových brýlích vidí. Dinosauři z toho musej bejt úplně nemocný :)))
    Todle zabije dinosaury, autopůjčovny, autosharing a taxíky jedním vrzem. :))))
    Lidi dodneška nechápou že M3 je už od začátku navržená pro todle.

                1. Hmm, uznávám, tos mne dostal. Měl jsem se napřed podívat
                  Hmm, uznávám, tos mne dostal. Měl jsem se napřed podívat v garáži.

                2. Erych, ty to máš ale pěkně zasraný. Umej si to ať to
                  Erych, ty to máš ale pěkně zasraný. Umej si to ať to nemáš jako já. 😀

                3. To je antikoncepce, kdykoliv to umeju, tak druhy den prsi 😉
                  A

                  To je antikoncepce, kdykoliv to umeju, tak druhy den prsi 😉
                  A vubec, auto se myje dvakrat za rok – po zime a kdyz se jede nekomu na svatbu…
                  Ne vazne, bez blesku to tak strasne neni.

  3. Aha, takže Musk bude mít příští rok na jaře ASIL D
    Aha, takže Musk bude mít příští rok na jaře ASIL D podle ISO 26262 nebo to prostě (jako vždy) riskne?
    Začíná mi více a více připadat šílené si kupovat Teslu a vyskytovat se v její blízkosti – čím dál více mi ty nápady připadají jako fantasmagorie, zejména v kontextu, že zatím pořádně nefunguje základ, jak se ukazuje čím dál více ze zkušeností majitelů.

    1. Tak pozor: ukažte mi dokumentaci k jakémukoliv ECU co se
      Tak pozor: ukažte mi dokumentaci k jakémukoliv ECU co se pyšní třeba i jen ASIL B. Rozcupuju to jako nic. Je to vše jen habaďůra. Když se ptám po důkazech (veškeré potřebné dokumentaci, která je revidována a schválena) tak nic nedostanu, protože nic neexistuje. Takže ani Musk nic takového mít nebude. Takže je to „state of the art“ a tím pádem v pořádku. Hehe. Jojo, kéž by to mimo automotive bylo lepší. Ani náhodou.

    1. Hehe tak tenhle komentář přesně vystihuje tu sektu zde v
      Hehe tak tenhle komentář přesně vystihuje tu sektu zde v diskuzi :-)))) Jasně Tesla zabije všechny automobilky.

      Aby bylo jasno, fandím Elonovi ve všem, co dělá. O znovupoužití raket taky mluvil 10let a má je. A tohle bude taky realita i pro víc než jen testovacích pár km2. Ale ne v současné Tesle 3 a ne v Evropě a ne v Česku. Ještě dlouho…bohužel.

      Osobně bych se upnul na automatizování dálniční dopravy a pak šel dál…ale naštěstí jen já :-)) právě proto je Elon tam kde je..držím palce.

      1. No neviem ci viete citat. Ja som pisal, ze ak toto dokaze tak
        No neviem ci viete citat. Ja som pisal, ze ak toto dokaze tak zabije vsetky automobilky. Nie som zo ziadnej sekty ale toto je proste fakt. Auta by uz viac nebol dovod kupovat a teda ich vyroba by sa razantne znizila kedze aj tak iba 99% zaberaju miesta na parkoviskach.

        Nikde vsak netvrdim, ze to Tesla dokaze.

        1. Ja sem sam zvedavej jak to dopadne. Ve mestech bude asi
          Ja sem sam zvedavej jak to dopadne. Ve mestech bude asi sdileni aut popularni (draha parkoviste, ve vsedni den vetsinou hromadna doprava) ale nekde na americkym stredozapade na ranci asi tezko. A dost lidi ma svy auto rado, nebere ho jen jako prostredek prepravy a tam se zdileni nechyti. Ale ten pomer nedovede odhadnout dneska asi nikdo. Ale ze by se auta uplne prestali prodavat do osobniho vlastnicti, tomu proste neverim. I pri co nejlepsim monitoringu nikdy nebudete tusit co se v aute delo, kdo v nem sedel atd.

              1. Nj ale zase tam nebude lítat autonomní sdílený auto furt
                Nj ale zase tam nebude lítat autonomní sdílený auto furt dokola, žejo..budou mít svý a bude zaparkovaný u ranče. Když se nad tím zamyslím, zajímalo by mě, kde je ten potenciál sdílených aut. Tak jak to prezentuje Elon to jasně chápu

      2. Problem bude legislativa a osobne to tipuju (svete div se) a
        Problem bude legislativa a osobne to tipuju (svete div se) a nejaky ten ropny stat. Ty maji prachy a chteji mit to nej a prvni. Takova autonomni doprava z letiste po dalnici nekam do centra a samotne auto vracejici se zase po dalnici zpet na letiste nejak moc sci-fi nevidim. Zakony si tam asi upravi rychle.

Napsat komentář