Se stabilitou distribučních sítí to možná nebude tak horké, očekává se naopak pokles jejich využití!

Výzkum společnosti Accenture upozornil na riziko poklesu využití distribučních sítí. V nejbližší době se očekává stagnace poptávky po elektřině.

Situace se podle výzkumu změní až po roce 2025, kdy se zvýší elektrifikace dopravy a vytápění.
foto: Accenture

Devadesát pět procent vrcholových představitelů firem z distribučního sektoru souhlasí s tím, že spotřebitelé budou od využívání elektřiny z distribučních sítí masově upouštět a budou ji využívat jen jako příležitostnou zálohu.

Tento trend bude v příštích dvou letech narůstat, jak dokazuje studie společnosti Accenture, která byla provedena jako součást programu Digitally Enabled Grid Research (Výzkum digitálně řízených distribučních sítí).

Zavádění technologií distribuované výroby (DG) jako jsou střešní solární technologie se rozrůstá větší rychlostí, než jakou distribuční sektor zvládá budovat novou kapacitu sítě v oblastech s vysokým vytížením, uvedla převážná většina (95 %) ze 150 dotazovaných vedoucích představitelů firem ve 25 zemích. Téměř polovina (48 %) respondentů uvedla, že část sítí dosáhne maximální kapacity do 3 let nebo dříve a pouhé 1 % si myslí, že to potrvá déle než pět let.

Podíl rezidenčních i komerčních spotřebitelů se střešní solární fotovoltaikou by mohl dokonce do roku 2036 na některých trzích překročit 15 %. Dle modelu by to mohlo nastat například v Kalifornii. Tento trend bude pravděpodobně v dohledné budoucnosti i nadále ovlivňovat růst poptávky po čisté elektřině.

Studie rovněž konstatuje, že větší využívání technologií distribuované výroby bude komplikovat provozní činnosti distribučního sektoru a bude vyžadovat, aby reagoval ihned. Vyhne se tak nadměrným výdajům na posílení sítí, které bude nutné pro provoz energetických toků distribuované výroby.

Podle modelu společnosti Accenture mohou některé trhy generovat podstatné úspory nákladů pouhou lepší identifikací místních omezení v distribuční síti. O 10 % lepší přesnost prognóz v distribuované výrobě měla za následek předpokládané úspory 15-28 % v New Yorku, 14-18 % v Kalifornii, 14-15 % v Austrálii a 11-12 % ve Velké Británii a v Nizozemí.

Integrace distribuované výroby byla hodnocena jako druhá na žebříčku priorit příležitostí úspory nákladů. Patřila mezi 5 nejlepších možností, kterou zvolilo 59 % respondentů. Nejvyšší prioritou, jak uvedlo 61 % respondentů, je snížení jednotkových nákladů dodavatelského řetězce prostřednictvím zlepšené prognózy požadovaných materiálů a služeb.

Infografika

Infografika
foto: Accenture

„Distribuční firmy se v posledních letech potýkaly se slabou poptávkou, která je jedním z důvodů, proč klesají zisky operátorů sítí,“ uvedla Stephanie Jamisonová, ředitelka pro distribuční sektor v Accenture.

„Šíření distribuované výroby mění poptávku po elektřině a potenciálně snižuje celkový zájem bez toho, aby nutně snižovalo poptávku v době špičky. Úspěšná integrace distribuované výroby bude vyžadovat značné investice do nových připojení a posílení sítí, které bude nutné kvůli modernizaci, udržení úrovně spolehlivosti a bezpečnosti i zabezpečení operací.“

Zatímco DG představuje pro distribuční sektor výzvu, bude to též příležitost, jak říká 95 % respondentů, kteří tvrdí, že distribuovaná výroba a uchovávání jako služba bude pro distribuční firmy po roce 2025 oblastí s největším růstem zisku.

Více než polovina respondentů celosvětově také identifikovala vlastnictví následujících aktiv jako příležitost pro růst jejich podnikání: distribuovaná výroba velkého rozsahu; skladování v připojené síti, distribuovaná výroba pro prozumenty (producenty a zároveň spotřebitele) v malém rozsahu; a komunitní skladování.

Elektrifikace dopravy a budov posílí růst poptávky po elektřině po roce 2026

Model, který vytvořila společnost Accenture předpovídá, že po období stagnace by poptávka po elektřině měla v letech 2026 – 2036 opět růst, a to o 31 %. Studie a model částečně přiřazuje růst významnému vlivu, který budou mít na růst poptávky po roce 2025 elektromobily (elektrická vozidla, EV) a elektrifikace topení v budovách.

Tento model ukázal, že celkový procentní podíl elektromobilů na celkovém počtu vozidel bude růst relativně pomalu, od 1 % v tomto roce po 3 % do roku 2025, ale mohl by vzrůst na 37 % do roku 2040, kdy budou na elektřinu jezdit městské autobusy, skútry a malá užitková vozidla.

Tento trend by mohl vést k významné poptávce po elektřině. Zatímco spotřeba elektřiny v elektromobilech představuje pouze 1 % poptávky do roku 2025, podle modelu bude růst téměř čtyřnásobně do roku 2040, a to na 4 %. Na některých trzích, jako je Francie nebo Kalifornie, jsou prognózy na toto období ještě vyšší (10 % a 8 %).

Dekarbonizace budov také velmi pravděpodobně podpoří v dlouhodobém horizontu poptávku po elektřině. 96 % šéfů distribučních firem souhlasí s tím, že snahy o dekarbonizaci do roku 2040 podstatně sníží poptávku po přírodním plynu jak v soukromém, tak v komerčním sektoru.

Pouze kombinace vlivu dopravy a elektrifikace vytápění by mohla významně podpořit poptávku ve špičce. Model společnosti Accenture ukazuje, že průměrná spotřeba elektřiny během hodin s nejvyšší spotřebou (ve špičce) by se mohla do roku 2040 zvýšit o zhruba 63 % v porovnání s rokem 2016.

„Masové šíření elektromobilů a elektrifikace vytápění budov bude formovat a měnit růst poptávky v dlouhodobém horizontu,“ řekla Jamisonová. „To naznačuje vysoký růstový potenciál pro distributory energií, bude to ale také vyvíjet tlak na stabilitu sítě. Klíčem je řízení této disrupce směrem k větší odolnosti distribuční sítě, používání chytrých technologií a všech flexibilních zdrojů včetně přístupu zaměřeného na zákazníka.“

tisková zpráva

22 Comments on “Se stabilitou distribučních sítí to možná nebude tak horké, očekává se naopak pokles jejich využití!”

  1. Miluji tyhle analýzy.
    Nevíme, co bude za rok, ale přesně

    Miluji tyhle analýzy.
    Nevíme, co bude za rok, ale přesně víme, co bude v roce 2036.
    Nejsme schopni spolehlivě předpovědět poptávku elektřiny za půl roku, ale už víme, že v období 2026-2036 bude poptávka PŘESNĚ o 31% vyšší.
    Já tyhle kluky vážně miluji… 🙂

    1. Když jsem před 6ti lety zvažoval čím topit v domě, tak v
      Když jsem před 6ti lety zvažoval čím topit v domě, tak v každé nabídce na tepelné čerpadlo byla projekce růstu ceny elektřiny každý rok o nějaká procenta. Každý rok mi cena elektřiny klesla (už jsem u 3. dodavatele). Takže zatím to vidím celkem pozitivně s elektrokotlem. A za tisícovku jsem tenkrát pořídil 3f elektroměr abych věděl jak moc mi to topení žere a jak moc dlouho se mi to TČ bude vracet když ho pořídím. TČ je fajn, ale je drahé, složité a hlučné. Až ohluchnu, zbohatnu a bude mi všechno jedno, tak si jej pořídím. 🙂

      1. TC se vyplati tam, kde jsou velke ztraty7 Idealni je pri
        TC se vyplati tam, kde jsou velke ztraty7 Idealni je pri rekonstukci a udelat si podlahove topeni, to vsak neni potreba pri otopne soustave dimenzovane na kotel na pevna paliva, kde se predpokladalo, ze clovek zatopi az prijde z prace a prilozi naposledy pred spanim, takze topeni zvladne vytopit objekt nizsi teplotou pri 24. hod provozu (s akumulacni nadrzi k TC).
        TC mam hlucne podobne jako mrazak, mam jej ve zvlastni mistnosti. Navic i tak lze vyrobit protihlukovou stenu.
        Cena elektriny byla predchozi roky prizniva kvuli nizke cene silovky. Ta podrazila o 50 % (jsem cetl).

        1. Při stavbě nízkoenergetického domu je dnes TČ jasná top
          Při stavbě nízkoenergetického domu je dnes TČ jasná top volba. Je zbytečné ho dávat do pasivního domu. Mě cenový rozdíl TČ (systém voda-voda) a plynového kotle smazal nehorázný požadavek „plynáren“ na platbu za přípojku a úspora za nestavění komína. Ve srovnání s plynem, byla návratnost 0 roků a provozní náklady jsou cca poloviční.
          A kompresor hlučí opravdu zhruba asi jako mrazák, přes zavřené dveře to nejde slyšet.

            1. Ani to nemusí být pasiv. V jednoduchosti je krása, dnes je
              Ani to nemusí být pasiv. V jednoduchosti je krása, dnes je to asi jedno z nejlepších řešení. Pořád se dá pořídit FVE k tomu (když už je ta chuť utrácet k neudržení) a nebo dodělat krb. Pokud má majitel rozum a trochu se na to připraví.

            2. Osobně bych dával do podlahy teplovodní potrubí a
              Osobně bych dával do podlahy teplovodní potrubí a napojení třeba na elektrokotel – důvod je ten, že pokud se změní situace a budu potřebovat vytápět něčím jiným než napřímo elekřinou – at už je to tepelné čerpadlo, plyn, uhlí nebo dřevo, stačí změnit zdroj.. s tím jak se všechno vyvíjí bych se nechtěl upnout jen k elektřině s tím že změna by byla značně náročná..

          1. Tak já jsem zcela opačného názoru. Pokud máte nula nula
            Tak já jsem zcela opačného názoru. Pokud máte nula nula nic potřebu na vytápění, tak poděleno třemi je to nula nula nula nic. Tak pokud vám nevadí návratnost investice 20 let a více, tak směle do TČ. Jak říkám, podojme každého kdo se nechá podojit. 🙂

          2. Naopak, z ekonomickeho hlediska je vyhodne takovyto provozne
            Naopak, z ekonomickeho hlediska je vyhodne takovyto provozne levny zpusob vytapeni instalovat tam kde je velka tepelna ztrata. Pokud mam pasivni dum s rekuperacnim vetranim tak dava vetsi smysl elektricke podlahove vytapeni. TC neni bezudrzbova zalezitost. To radeji dam na strechu o par panelu navic. Naopak zateplovat treba panelak a zaroven tam neinstalovat rekuperacni vetrani je spatny pristup. Pak pulka najemniku nevetra a maji tam plisen a druha pulka co vetra to teplo stejne vypusti ven.

      2. Vzhľadom na skoro pasívny dom sa mi bežné TČ nikdy
        Vzhľadom na skoro pasívny dom sa mi bežné TČ nikdy neoplatí, má priveľký výkon.
        Preto zvažujem dopomôcť infrapanelom klimatizačnou jednotkou s dokurovaním. Je to vlastne relatívne málo výkonné TČ (2-3kW) za málo peňazí. Malo by splniť účel.
        …iba tip, nepoznám Vaše nároky teplo.

        1. Díky. O tomhle řešení jsem uvažoval do dílny
          Díky. O tomhle řešení jsem uvažoval do dílny (klimatizace), ale nic z toho asi nebude, nevyplatí se mi to.

          Mám tam teď přímotop s větrákem. Nahřeje to místnost fakt rychle (10m2, 1,5kW), ale také to neohřeje stěny, takže pokud to nejede dlouho, tak to pak rychle vychládá.

  2. Tak ono také bude záležet na množství lidí. Například
    Tak ono také bude záležet na množství lidí. Například v Bulharsku bylo před 30 lety 9 milionů lidí, dnes je jich tam 7 milionů. Distribuční síť by bez investic měla zvládnout nápor. Ve státech, kde lidí neustále přibývá, může být situace jiná.

Napsat komentář