Evropská unie dováží většinu energie ze zahraničí, prohlubuje se i závislost Česka

Evropská unie pokrývá více než polovinu své energetické spotřeby dovozem. Česká republika je na tom lépe, ale i její závislost na dovozech se prohlubuje a dokonce rychleji, než závislost ostatních členských zemí.

V polovině roku 2018 byl stanoven nový cíl EU: do roku 2030 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na 32 % (všech, včetně dopravy, tepla a elektřiny). Zatímco obnovitelné zdroje loni v Evropské unii vyrobily již 32,3 % elektřiny, v České republice to bylo pouze 11 %.
foto: Oimheidi, licence Pixabay

Podle Eurostatu záviselo v roce 2000 všech 28 členských zemí na dovozu energií ze 47 % a Česko z 23 %. Od té doby vzrostly celkové unijní dovozy na 54 % a české na 33 %. Dovozem řeší země EU 66 % své spotřeby ropy, 24 % plynu a 9 % uhlí. Hlavními dodavateli ropy a plynu jsou Rusko a Norsko. Z Ruska, které dlouhodobě produkuje více energie, než spotřebuje, pochází i 30 % do EU dováženého uhlí.

Čistým vývozcem energií je v Evropě pouze Norsko, které není členem EU. Norský export energií je šestkrát vyšší než celková domácí spotřeba. Je to dáno tím, že země má bohaté zásoby ropy a zemního plynu a současně vyrábí více než 95 % elektřiny ve svých vodních elektrárnách.

Ve vývoji energetické bilance Norska hraje velkou roli i energetická politika tamní vlády, která vyhlásila ambiciózní plán, podle něhož má být země do roku 2050 plně elektrifikovaná a elektřinu vyrábět pouze z obnovitelných zdrojů.

Česko, které má vlastní těžitelné uhlí už jen na několik desetiletí, zásoby ropy z hlediska energetiky nepatrné a ve vodních elektrárnách vyrábí asi 2 % elektřiny, je nyní podle statistik OSN zcela soběstačné jen ve výrobě elektřiny.

Státní energetická koncepce ČR předpokládá, že tomu tak bude i v budoucnu. Čeští energetici se většinově shodují v názoru, že podmínkou zajištění tohoto úkolu je prodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany a co nejrychlejší zahájení výstavby dalšího jaderného bloku.

Podle Eurostatu má v elektrárenství víceméně vyrovnanou obchodní bilanci i celá Evropská unie. Čistými vývozci elektřiny jsou v současnosti Estonsko (28 % podíl vývozu), Bulharsko (22 %), Česká republika (20 %), Rumunsko (12 %), Portugalsko (11 %), Německo (10 %), Francie (9 %), Švédsko (9 %), Slovinsko (9 %) a Irsko (3 %). Energetici, průmyslníci i někteří politici se ale obávají, že tuto relativní stabilitu může už v příštím desetiletí významně narušit zejména plánované odstavování německý jaderných a uhelných elektráren.

Soběstačnost v energetice řeší také Spojené státy americké, které se vloni – poprvé po 75 letech – staly čistými vývozci ropy. Američané toho dosáhli masivním rozvojem těžby ropy a plynu z břidličných geologických vrstev technologií hydraulického krakování.

Přesto USA, jejichž rafinérie denně zpracují asi 17 milionů barelů ropy, dovážejí podle agentury Bloomberg kolem sedmi milionů barelů ze zahraničí. Krakování navíc přináší riziko znečištění půdy i podzemní vody, takže už byla zakázána ve Francii, na většině území Německa, od roku 2030 v Holandsku a už nyní dokonce i v amerických státech Vermont a New York.

Také v hraje v energetice velkou roli vláda, která ale na rozdíl od např. norské řeší spíš to, že nechce dopustit, aby na amerických benzínkách vzrostly ceny pohonných hmot pro automobily se spalovacími motory. V posledních měsících se jí to sice příliš nedaří, přesto jsou ale ceny benzínu a nafty v USA přibližně na poloviční úrovni ve srovnání s Evropou.

tisková zpráva

115 Comments on “Evropská unie dováží většinu energie ze zahraničí, prohlubuje se i závislost Česka”

  1. „Z českého pohledu lze připomenout ekologickou zátěž po
    „Z českého pohledu lze připomenout ekologickou zátěž po chemické těžbě uranu na Českolipsku. Odstranění podzemního jezera kontaminovaného kyselinami si vyžádá 50 let práce a nejméně 40 miliard korun ze státní kasy.“

    To je teda pěkne tučná externálie. Pěknej sajrajt. Jak morální, finanční tak i ekologický.
    To je ten uran co šel do ruskejch bomb?

    1. Hlavně ne uhelky a jaderky, jedna taková vobluda znehodnotí
      Hlavně ne uhelky a jaderky, jedna taková vobluda znehodnotí krajinu a ovzduší všude odkud se podíváš.
      Hlavně ne Stožáry vysokého vedení co jizví krajinu křížem krážem.
      Hlavně ne po uhlí vydolovanou krajinu co je hnusnější než na Měsíci.
      Hlavně ne skladiště popílku z uhelek.

  2. No Evropa bude muset hlavne nakopat do zadku eko-skodice,
    No Evropa bude muset hlavne nakopat do zadku eko-skodice, kteri porad budou mlit tu svoji matru o obnovitelnych zdrojich. A nebo ne a pak je jen otazka statistiky, kdy prijde pohroma. Napriklad, Rusko rekne, mila EU bezte do … A nedelejte si iluze, ze by si prece neznicilo svou ekonomiku a je na tom zavisle, uprimne neni a hlavne Cina s radosti vykoupi co vyprodukuji. Takze cela EU je v pr*eli, ale jen se ceka, az se to projevi.

    PS: A pro ty co maji solary na strese a mysli si, ze jsou v klidu, brouckove, s temi si mozna muzete napajet mrazak, ale bez funkcni ekonomiky ty rohliky mit proste nebudete a hlavne. Kolik mate doma zbrani? Kam si myslite, ze pujdou ti, co budou mit hlad a zbrane? Chytolini.

    1. Ty zijes v roce 1960 ne? 😀 Ja mam na strese fotovoltaiku a
      Ty zijes v roce 1960 ne? 😀 Ja mam na strese fotovoltaiku a termiku, ve sklepe baterky a pred barakem elektromobil. Elektriny ze site beru asi jako zahradni chatka a naftu nekupuju 😉 Prober se covece, je rok 2019 a chytra energetika uz je tady. Uhelky vypnout, atom nechat, ale dalsi uz nestavet, na kazdou strechu fotovoltaiku, do mesta velkou baterii a hlavne ridit odbery.

        1. Nehlede na fakt, ze broucek nejak nepostrehl, ze ty fabriky,
          Nehlede na fakt, ze broucek nejak nepostrehl, ze ty fabriky, co ho i nas zivi, energii nezbytne potrebuji ve strukture a mnozstvi potrebnem pro vyrobu. Jenze to je jak u blbych na dvorku, zase zacne placat ty svoje nesmysly, ze si to maji fabriky zaplatit za svoje, protoze to ekomagor nedocetl az do konce, a je mimo jeho mentalni schopnosti myslet na vice nez jeden krok dopredu. Nebudu mit energii, nevyrabim, protoze se vyrobci presunou jinde, timpadem nekupuji, protoze nemam za co. To je proste mentalni negr, na strome je banan, mam co jist, vsek ok. Co budu jist zitra neresim.

          1. Mate pravdu – jakmile si da clovek do sklepa baterii a na
            Mate pravdu – jakmile si da clovek do sklepa baterii a na strechu fotovoltaiku ma pocit ze zbytek civilizace uz neni potreba.

            Veskera ta sobestacnost, kterou se tu machruje konci uderem prvniho blesku, popr. shorenim nejake soucastky ve menici nebo pozarem od nejake petardy co zalitne na strechu na silvestra apod… Nejvetsi sobestacnost prokazuji denne nikoli majitele solarnich strech ale lide kteri jsou zvykli zit v tezkych dobach a pocitaji s horsimi podminkami. Kazdy druhy barak na ruske nebo ukrajinske vesnici ktery ma kamna ktera zahreji a zaroven na nich uvarite jidlo je sobestacnejsi nez tuna elektroniky ve sklepe nebo na strese.

            1. Dokud mu nedojde dřevo. Přečtěte si něco o
              Dokud mu nedojde dřevo. Přečtěte si něco o jugoslávských válkách, jak to dopadlo v okolí vesnic, co bez elektřiny jely jen na dřevo. Ono nic není samospasitelné, ale vše jmenované snižuje závislost na systému a okolí. Rohlíčky ale nebudou.

                1. Jo, jo, kam noha bolševika šlápne, 100 let tráva neroste.
                  Jo, jo, kam noha bolševika šlápne, 100 let tráva neroste. A jak jsme poznali, tak nejen tráva, ale i toaletní papír a spousty dalších věcí každodenní spotřeby.

                2. Baže, všech těch věcí, co se vyrábějí v těch
                  Baže, všech těch věcí, co se vyrábějí v těch fabrikách ve velkém množství. Ale ty zlé fabriky potřebují proud, i když nesvítí a nefouká. Co s tím? Zpět do jeskyní?

                3. Dnes plynovou pripojku a kogeneraci. Bude se lepe vyuyzivat
                  Dnes plynovou pripojku a kogeneraci. Bude se lepe vyuyzivat energie a muzou si sami ridit vyrobu dle vlastni spotreby. Treba se pak budou snazit i o snizeni energetickych ztrat.
                  V (snad) brzke budoucnosti OZE a akumulace (kratkodoba i dlouhodoba)

                4. Zásoby plynu máme na cca 3 měsíce, zásoby uranu klidně
                  Zásoby plynu máme na cca 3 měsíce, zásoby uranu klidně dokážeme koupit na životnost elektrárny. Tož asi tak.

                  Nemyslím, že někdo má právo komukoliv přikazovat, aby kvůli jeho světonázoru, musel nést dodatečné náklady na nesmyslně drahou energii. Snížení energetických ztrát je super, ale má fyzikální a ekonomické limity.

                5. Nemyslím, že někdo má právo brát peníze z mých daní,
                  Nemyslím, že někdo má právo brát peníze z mých daní, abych kvůli jeho jader.názoru a potřebě elektřiny musel nést dodatečné náklady na nesmyslně drahou energii. Snížení energetických ztrát může být obrovské a samovýroba každé fabriky taky. Nedělá to skoro žádná.

                6. Babiš ti může vzít co chce, nakonec komukoliv v tomto
                  Babiš ti může vzít co chce, nakonec komukoliv v tomto pakostánu, už to ukázal několikrát.

                7. Diky za odkaz. Ve spechu jsem praci prolitl, vice se venoval
                  Diky za odkaz. Ve spechu jsem praci prolitl, vice se venoval kapitole 7.1. Stanovena cena za 1 kWh u JE (tab 8-1), jen je silne v kontrastu s tab 7-1. Pak jsme nasel tab 5-1 a uz chapu, proc je cena tak nizka. Jedna se o (podle me castecnou) cenu za elektrinu z JETE. Jestli se nepletu, drtiva vetsina lidi zde rika, ze mame vyuzit stavajici JE, ale nestavet nove. Vemte si nejaktualnejsi cenu prave stavenych (dostavovanych) JE, prictete si inflaci (nebo zkorelujte vuci cene JETE) do roku 2040 (kdy se ma stavet (asi ne dostavvet) ) dalsi blok v Dukovanech, pote dnesni cenu paliva, zase prihodte inflaci nekde doprostred predpokladane zivotnosti (cca rok 2070) a to same naklady na udrzbu, mzdy, apod. Pak pripoctete naklady a odstraneni stavby, na jaderne uloziste. A moc bych se divil, kdyz byste se dostal pod 2 kc / kWh, ale necham se prekvapit. Pak to srovnejte s cenou, jaka je u VE a FVE nyni, jaka se odhaduje za 10 – 20 let.
                  Dopredu dekuji za cas, ktery tomu budete venovat.
                  Zaujalo me, ze zivotnost GTE je jen 25 let. Co se na ni tak nici?

                8. Bohužel dnes už nemám čas se vrhnout na detajlnější
                  Bohužel dnes už nemám čas se vrhnout na detajlnější argumentaci – čísla. Jen by pak chtělo dopočíst náklady na likvidaci VE a FVE. A je třeba nezapomenout na to, že JE a VE+FVE jsou různé druhy zdrojů. Kdyby se k VE+FVE měla postavit nějaká akumulace, aby byl zajištěn stabilní výkon, ekonomika věci by se taky změnila.

                  U GTE záleží na zdroji tepla, pokud je jím nějaká tektonická porucha, bude asi nevyčerpatelná v řádech desetiletí. Pokud je to ale nějakej vrt, zdroj podzemní vody apod., dojde pravděpodobně k vyčerpání tepla a bude třeba počkat na jeho opětovné nabytí.

                9. Super. Tak ať si ji staví firmy samy ze svých zdrojů,
                  Super. Tak ať si ji staví firmy samy ze svých zdrojů, když chtějí stabilní mohutný zdroj elektřiny, vyjde je to levně. Ať do toho netahají mne a moje daně.
                  Jen pak nechápu ty nedouky ze západu, severu, jihu a východu od nás, kteří dnes platí za rozestavěné JE jak mourovatí a konec stavby a provoz – tedy výroba elektřiny, kvůli níž se to staví – je stále v nedohlednu.

                10. Vzdyt CEZ si tu elektrarnu taky postavi ze sveho. Chce jen od
                  Vzdyt CEZ si tu elektrarnu taky postavi ze sveho. Chce jen od statu garanci, ze na dalsich 30 let bude mozno tuto elektrarnu provozovat. Ze neprijde nejakej jouda a nezakaze jadro, jako u nasich zapadnich nemeckych sousedu. Kde na tom ten danovej poplatnik taky pekne prodelal. A ne jen financne, ale taky ekologicky, protoze misto jaderek museli najet zastarale uhelne elektrarny. Ted s velkou slavou zavadej plynove… a jak jste zminil drive, ted to spotrebitele plati v cene elektriny.

                  Jen tak mimochodem, stabilni zdroje elektriny chcete i Vy. A dokonce jste na nich stale zavisli a to nejen Na svem hrade (dome), ale vside kolem, kde vyuzivate nejake sluzby. A pokid by tyto sluzby nemeli stabilni levny zdroj elektriny, museli by rapidne zdrazit. Chci tim poukazat predevsim na zvracenost vykupnich cen elektriny, ktere nebetycne zdeformovali trh.

                11. „Vzdyt CEZ si tu elektrarnu taky postavi ze sveho.“
                  Jenže

                  „Vzdyt CEZ si tu elektrarnu taky postavi ze sveho.“
                  Jenže ČEZ je většinově státní společnost, takže to staví i z mého, když na tom prodělá, tak sebere i z mého.
                  „Chce jen od statu garanci, ze na dalsich 30 let bude mozno tuto elektrarnu provozovat.“
                  Tak to se bohužel krutě mýlíte. On chce garanci výkupní ceny, aby se do toho pustil. A velmi vysokou.
                  Dnes na mém i Vašem zdraví ČEZ a uhlobaroni vydělávají, když za mrzký peníz vyvážejí celou produkci JE Temelín každoročně do zahraničí. A nám tu jedou – sice ekologizované, ale pořád škodící – uhelky a řeší se limity těžby hnědého uhlí. A to je celé špatně. A další slib, dostavíme JE a vypneme uhelky, už neberu, ten už jednou dali a porušili.
                  Každý má možnost řešit velkou část své spotřeby samovýrobou. Teprve na zbytek potřebuje ony stabilní zdroje. A o tom to celé je. Výroba čistě v místě spotřeby. Chybějící část teprve zvenčí a pokud to nejde jinak – jinou čistou výrobou s přebytky v okolí – pak z jádra nebo plynu nebo uhlí. Ne naopak.

                12. No a kolik desítek (stovek) miliard už jsme my všichni dali
                  No a kolik desítek (stovek) miliard už jsme my všichni dali z našioch daní solárním baronům ve formě „příspěvku na OZE“? To je úplně to samé, akorát že výkopní zena z FVE je několikanásobek tržní ceny elektřiny. Nebyl by za ty peníze už i ten blok JE postavený?

                  Nebo je v pořádku dát přímo peníze majitelům solárů, ale už je špatně garantovat výkupní cenu el. energie z JE?

                  Za ty prachy do OZE už mnohla být jaderka pomalu postavená a soláry se mohly vyvíjet i bez dotací, ja kpostupně klesá cena panelů a všeho kolem 🙁 Zbytečně promrhané peníze pro „pár“ majitelů sol. parků…

                13. Prosím Vás zapomeňte už na tyhle blbosti: „No a kolik
                  Prosím Vás zapomeňte už na tyhle blbosti: „No a kolik desítek (stovek) miliard už jsme my všichni dali z našich daní solárním baronům ve formě „příspěvku na OZE“?“
                  Zloději v Parlamentu ČR, vláda a byrokrati s lobbisty a majiteli těch maxi solárních parků Vás okradli a okrádají nadále.
                  Zneužití podpory k tunelu na státní rozpočet není vina technologie. Volíme svině, dělají sviňárny. Nejraději na kapsy voličů. To je celé. Po FVE to zkusili s biomasou podle podobného vzorce a nyní se to vyšetřuje. Křížení investičních a výkupních podpor konkrétně.
                  Je naprosto v pořádku dát peníze malým majitelům FVE na střechách svých domů, firem a institucí, vyděláme na tom zdravotně všichni. Je v nepořádku podporovat megaparky bez odběrů v okolí stejně, jako mega jaderky. Vždy jde o pár jedinců, kteří budou mít z toho všeho profit a ostatní jim to nejen zaplatí, ale budou na nich navíc závislí.
                  A to je to, čeho se zloději ve vládě, parlamentu a byrokracii bojí nejvíce. Energeticky nezávislých občanů voličů. Budou dělat vše, abychom se jimi nestali.

                14. To není žádná blbost, to je obrovský tunel, penězovod z
                  To není žádná blbost, to je obrovský tunel, penězovod z kapes nás do kapes solárních baronů. Já neříkám, že FVE je špatná, špatný je ten systém, co to okrádání dovolil.

                  A druhá věc… podivuji se nad logikou některých lidí, kterým nevadí tento megatunel s FVE, ale vadí jim garance za jadernou elektrárnu. Přitom ale, pokud by ten tunel FVE nevznikl, už tady ta jaderka mohla stát a sloužit jako stabilní zdroj el. energie, namísto těch solárních parků, které z nás akorát tak vysávají peníze a jejich užitek je minimální.

                  Ne, není to vina technologie (FVE), to máte ptavdu, že je to vina politiků, ale je potřeba to připomínat, aby se na to nezapomnělo.

                15. Je to mega tunel, o tom žádná, ale podáváte to opačně s
                  Je to mega tunel, o tom žádná, ale podáváte to opačně s odkazem na FVE a klik za to mohlo být jaderek.

                  Člověk může udělat chybu, ale má se z ní poučit. Hlupák ji zopakuje. Což je garance – stejně jako u FVE – pro výkupní cenu elektřiny z jaderek.

                  Připomínat státní zločince je potřeba stále dokola a stále dokola je třeba říkat příčinu, ne následek. Příčina je centralizovaný systém a systémově tvořená závislost na něm pro všechny zúčastněné. Jaderka je přesně ten případ tvorby centrálního závislého systému s odsáváním peněz daňových poplatníků na dalších 30-50 let. A opakování chyby.

                16. Hmm, dávat peníze nás všech do kapes těch pár, co si za
                  Hmm, dávat peníze nás všech do kapes těch pár, co si za to na svojí střeše postaví FVE je tedy v pořádku…. Chápu, co je v domě, to se počítá…

                17. Jistě… dotace jsou špatné, ale když jde o dotace pro
                  Jistě… dotace jsou špatné, ale když jde o dotace pro mě, tak je to v pořádku, protože je to na doboru věc (technologii) 🙂

                18. Nemá to s Vámi pánové cenu probírat. Dostali bychom se k
                  Nemá to s Vámi pánové cenu probírat. Dostali bychom se k externalitám, pojmu dotace, garance ceny, investiční podpora a dalším. To si prosím nastudujte jinde. Tam se možná dočtete, jak moc byla, je a bude dnes a denně dotována spalovací a jaderná energetika. A bude vymalováno.

                19. Ale ano, spousta věcí je dotována a je to špatně. To ale
                  Ale ano, spousta věcí je dotována a je to špatně. To ale neomlouvá ty „dobré“ dotace… z vašeho pohledu. Pro někoho jiného je zase dobrou a prospěšnou věcí něco jiného a taky by chtěl dotaci.

                20. Jenže Vy si myslíte, že já to pořídil kvůli tomu, že
                  Jenže Vy si myslíte, že já to pořídil kvůli tomu, že na to byla dotace, jako solární baroni. A to je hluboký omyl.
                  Já o tom přemýšlel již dlouho, protože dům jsem stavěl s důrazem na nízkou spotřebu a soběstačnost. A vlastní výroba energií tomu chyběla. Protože když už nemáte kde spořit, je jedinou cestou si sám vyrobit. Jenže jsem na to jednoduše neměl. I s přislíbenou garancí výkupní ceny jsem si na FVE musel vzít čtvrt milionu speciální sluneční úvěr od Rajfky, abych FVE mohl pořídit. A zadlužit rodinu s 2 malými dětmi. Kéž by nás takových bylo tehdy více…..

                21. Ne, nikde jsem nepsal, že jste si FVE pořídil proto, že
                  Ne, nikde jsem nepsal, že jste si FVE pořídil proto, že byla dotace. Pořídil jste si to proto, že jste chtěl a dotace byla jako bonus. Nebo… pokud by nebyla dotace… pořídil byste si to taky? Zadlužil se ještě víc?

                  Já se zadlužil taky, jenom koupí domu, ostatně jako drtivá většina lidí, co bydlí ve vlastní, to není nic neobvyklého.

                22. Vyplynulo to z kontextu dobré a špatné dotace. Pořídil,
                  Vyplynulo to z kontextu dobré a špatné dotace. Pořídil, ale jistě později.

                  Zase narazíme na zadlužení a zadlužení. Koupě domu na úvěr je investice do vlastního bydleni. Tedy do spotřeby. Řeší ji většina lidí a je obvyklá. Koupě FVE na úvěr je naproti tomu investice do vlastní soběstačnosti a nezávislosti. Tedy do výroby. A obvyklá rozhodně není. Když si vezmeme data ze SRN a roku 2018, kde jsou poněkud dále, tak z 16 milionů RD jich má FVE kolem 1,2 milionu, akumulaci do baterií jen 50 tisíc. Obrovská možnost decentralizace, nezávislosti a přechodu na čistou dopravu v jednom.

                23. Ale to je v pořádku, já vám váš způsob žití a
                  Ale to je v pořádku, já vám váš způsob žití a bydlení neberu. Ale někdo prostě nechce investovat do FVE a radši ty peníze „projí“, i to je v pořádku, jeho volba. Klidně může být napojený na centrální sítě a nic špatného na tom není.

                  Ano, v DE je FVE skoro na „každém baráku“, i když třeba můj domácí FVE nemá, barák 40 let starý. A taky jezdí v autě na naftu, protože přeci celý život jezdil v naftovém Mercedesu 🙂

                  Jinak, já dům beru jako investici na stáří, zabezpečení. Až budu starý dědek, tak ho prodám a za ty prachy si zaplatím super péči někde v pečovateláku 🙂

                24. Vy jste šel do rizika s vlastními rodinnými penězi, vzal
                  Vy jste šel do rizika s vlastními rodinnými penězi, vzal si navíc úvěr, vyběhal papíry, prošel stavbou na vlastním domě, připojením do veřejné sítě a teď se o to za neustálého házení klacků pod nohy ze strany státu každoměsíčně papírově staráte?
                  Nešel a nic o tom nevíte, že?
                  Já to riskl a to riziko stále nesu. Díky mně i Vy dýcháte čistější vzduch. Všechnu mnou vyrobenou elektřinu doposud a do budoucna nemusíme vyrobit z uhlí nebo jádra. o tom, že spotřebovávám v místě výroby a tím šetřím přenosovou a distribuční síť nemluvě. A za to mi platíte a takto to mělo být původně nastaveno. Než se spojili zloději z byznysu a politiky a vyrobili si na úkor nás všech penězovod.
                  Díky mému půl milionu si Vy dnes můžete koupit stejnou FVE násobně levněji. A mohl bych pokračovat…

                25. Jste velmi naivní… Šel jsem do mnohem většího rizika.
                  Jste velmi naivní… Šel jsem do mnohem většího rizika. Ale to je poněkud OT.

                26. To je dost dobře možné. Pokud to souvisí s hybrid.cz,
                  To je dost dobře možné. Pokud to souvisí s hybrid.cz, podělte se prosím s námi. Každý příklad dobré praxe potěší, včetně slepých cest.

                27. ČEZ nechce žádnou garancí na to aby mohl JE provozovat.
                  ČEZ nechce žádnou garancí na to aby mohl JE provozovat. ČEZ chce garanci na výkupní cenu po dobu nejméně 20 let!
                  Takže zatímco postupně klesá dotace na OZE, pěkně potichu se to přeleje do ČEZu.

                  A Rozhodně nemate pravdu že JE je nejlevnější zdroj. Každá JE na světě se minimálně 3x zdražila o proti projektu. Nový blok JE na start dnes 300 miliard. Ve výsledku to bude stát minimálně 600 miliard!
                  A jeste si přičtěte současnou odhadovanou cenu za úložiště vyhořelého paliva. To je dnes kolem 100 miliard! Tj. Celkem za ve výsledku minimálně 200.Velké jen za tyto 2 věci 0,8 bilionu!

                  Sorry to s levnou elektřinou nemá nic společného.

                  Plus 20 let dotované výkupní ceny z našich daní!

                  Úložiště jaderného zatím nikdo na světě nebyl schopný postavit nikdo vlastně neví jak to udělat. Pokusy které udělali zatím moc úspěšně nebyly. Odhadovaných 100 miliard je tak jen první nástřel za něco co nikdo nevi jak se má udělat. Už jen z toho duvodu bude minimálně 3x větší.

                  JE měla svůj význam před 50 lety. Dnes je konečně o dost dále a dnes máme technologii jinou JE nepotřebujeme. Dokonce jsou pro současnou velmi dynamickou poptávku po elektřině naprosto nevhodným zdrojem.

                  Fascinuje mne jak jsou lidi zaseknutí vždy v minulém století tak kde oni žili a v tom co byl vrchol techniky když jim bylo 20 let. O tom že mezi tím uplynulo 40 let si jaksi nevšimli.

                  Stejně tak se proměnila poptávka po elektřině. Rozhodně dnes není potřeba „stabilní zdroj elektřiny. Naopak potřebujeme aktivní a velmi dynamicky regulovatelné zdroje elektřiny. Což JE rozhodně není! Ta prakticky nejde regulovat.

                  Bohatě stačí to co máme dnes 30% JE v energetickém mixu ČR je dostatečná. Větší podíl by bylo jen plýtvání a vyhazování elektřiny kterou by ta JE musela pálit panu bohu do oken naprosto zbytečně! ČEZ to samozřejmě ví a proto požaduje 20 garanci výkupní ceny aby měl z našich daní.

                  Každému kdo o tom něco ví je jasné a nemusím mít žádnou věšteckou kouli, že dnes za ty miliardy je lepší udělat automatické řízení sítě (říkejte tomu jak chcete třeba „smart sítě“), OZE minimálně 50% mixu, plus akumulace, baterie, voda, sůl apod.
                  Plus kvalitní parametry připojených FVE, jako např. kvalitní sfázování, zajištěné baterie na určitou stanovenou dobu dle funkce a lokálních požadavků. Bez akumulace by se například nemohl připojit do sítě apod.

                  Doba se mění. Stačí jen využít technologie které současná doba nabízí a ne se držet starých struktur a myslet si že to bude fungovat pořád.

                  Aby bylo jasno nejsem v pryncipu proti JE, ale proti tomu stavět něco co už je dávno překonáné a existuje tu něco daleko lepšího, levnějšího, jednoduššího bezpečnějšího a ekologičtějšího.

                  JE může klidně přijít na scénu někdy v budoucnosti, že ale bude to úplně jiné JE než známé dnes. Ty současné ani ty 4. generace jsou pořád 50 technologický zastaralé. A dnes nemají sebemenší smysl.

                  Je to podobné jako u si dnes postavit dům podle pravidel před 50 lety. Taky by ho nikdo nechtěl. A postavit dům s kotlem na uhlí je dnes totální nesmysl. Tak stejně tak je to dnes s JE.

                28. Uf, hodně dlouhý příspěvek. Tak se to pokusím postupně
                  Uf, hodně dlouhý příspěvek. Tak se to pokusím postupně rozebrat:

                  Šedesát mi ještě není a mám to do toho věku ještě hodně daleko. Tolik k zaseknutí se.

                  1 blok JE Temelín má roční výkon cca 6GWh elektřiny, se životností 60 let to vyrobí 360GWh => při dněšní ceně elektřiny => 396GKč (miliard). Což by pokrylo náklady na výstavbu, protože cena elektřiny se bude zvedat spolu s inflací, jako všechno… A protože se najednou postavěj 2 bloky, vydělají víc, jak 0,8 bilionu. To sedí i k Vašemu odhadu.

                  Elektřina z JE není vůbec dotována! V tom se pletete. Dokonce to funguje tak, že obchodníci s elektřinou musejí nejprve vykoupit „ekologičtější“ elektřinu za vyšší ceny (čímž jsou tyto zdroje dotovány na úkor JE).

                  Polostátní firma ČEZ chce po státu pouze garanci výkupních cen. S takovou garancí si totiž může půjčit za poloviční úroky.

                  A teď přistupme k těm dokonalým OZE. Už samotný název – obnovitelné zdroje energie – je směšný. Nejedná se zde o žádnou obnovitelnou energii, entropie stále roste… Ale budiž, je to zavedený pojem.

                  Každý podzim, a to vcelku pravidelně, nastává na Evropou bezvětrné a zamračené období, které trvá několik týdnů. Takže FVE i VE musejí být nějak zálohovány. To lze buď stávajícím řešením (viz. Německo) – provozem uhelných elektráren (teď dostavbou nových plynových) nebo si připustíme, že tyto zdroje jsou ve své podstatě nestabilní a vybudujeme vyrovnávací zdroje – přečerpávačky, bateriová uložiště, tlaková uložiště, výrobu vodíku… Teď si představte, že kdyby těchto nestabilních zdrojů bylo v mixu, jak navrhujete minimálně 50%, tak tu máme blackout každou chvilku. To by ekonomiku poškodilo v takovém měřítku, že to ani nejde přesně vyčíslit (neumím to). Takže budeme muset zbudovat ony akumulace. A ty nejsou zadarmo.

                  Našel jsem tento článek: https://oenergetice.cz/nazory/kolik-to-stoji

                  Tam je zajímavé zjištěné, že FVE+baterka se vyplatí v Kalifornii. Jenže u nás tolik nesvítí! A navíc je záloha počítána na max 10 hodin, takže pro několika týdenní výpadek naprosto nedostatečná. Jinými slovy, FVE + baterie vyjdou dráž, jak JE. Prostě navrhujete horší, dražší a méně ekologické řešení (víte, jak se získávají suroviny pro lithiové články?).

                  Dnes je Vaše vize ještě předčasná. Náš stát – lidé – nemají dostatek financí na to, abychom do toho teď mohli jít. To půjde tak za 30 – 50 let. Až se technologie posune dál, masovost výroby zlevní jednotlivé komponenty. Krásně je to vidět na příkladu Německa, které JE uzavírá. kWh je stojí 2x víc jak nás.

                  Osobně fandím https://www.ITER.org ale to je, bohužel, ještě běh na delší trať.

                29. Ještě dodám, pro zajímavost. Existuje technologie
                  Ještě dodám, pro zajímavost. Existuje technologie bateriového úložiště, které je velice zajímavé a jehož cena padá rychle dolů: https://en.wikipedia.org/wiki/Flow_battery

                  Po světě již už několik stojí a fungují dobře. http://www.cii-resource.com/cet/FBC-05-04/Presentations/ECAP/Aziz_Michael.pdf

                  Je to dobrá cesta, kudy by to šlo.

                  Trocha teorie v pozadí: http://www.cii-resource.com/cet/FBC-05-04/Presentations/ECAP/Aziz_Michael.pdf

                  Za cca 160 tis. korun si můžete koupit tohle: https://www.greentechmedia.com/articles/read/another-flow-battery-maker-tries-residential-in-germany
                  6,8kWh s výstupním výkonem max 3,6kW. Osobně tuto technologii považuji za tu správnou cestu, protože stejné elektrolyty lze pak přečerpat do auta….

                30. Dodam neco k Vasi uvaze o vydelku pri stavbe bloku JE.
                  1)

                  Dodam neco k Vasi uvaze o vydelku pri stavbe bloku JE.
                  1) Opravdu je vykupni cena > 1 kc / kWh? Jaktoze tedy dokazi dodavatele energie prodavat velkoodberatelum silovku za mene jak korunu, kdyz JE je nejlacinejsi zdroj?
                  2) Pred par mesici byla v TV Drabova a obhajovala dostavbu JE (u ni naprosto logicke). Kdyz porovnavala s plynovou elektrarnou, rikala, z eu plynove je nejakych 90 – 95% ceny elektriny dana cenou plynu. U JE je to asi tretina. Kde ve Vasem vypoctu mate cenu palivovych clanku a predevsim cenu (asi ne lecine) udrzby a platy zamestnancu? Zkuste dohledat, kolik palivo, udrzba, dalsi provozni naklady a jeji likvidace stoji a doplnte do vypoctu. Nezapomente, ze dve tretiny JE je jen kvuli bezpecnosti.
                  3) Nesouhalsim, ze cena elektriny bude kopirovat inflaci. Ja jsme tak nejak presvedcen, ze s rozsirujicim se OZE bude cena elektriny naopak klesat. Musi se jen vyresit dlouhodoba akumulace.
                  4) JE maji dle techto materialu vice jak petinasobne externality vuci OZE, neverim, ze i po zapocteni akumulace by byla JE ekologictejsi jak OZE. Nekdo argumentuje neekologicnosti vyroby baterii (coz neni jedina mozna akumulace), ja argumentuju tezbou uranu

                31. add 1) Až Vám večer na krámě zbude přepravka housek,
                  add 1) Až Vám večer na krámě zbude přepravka housek, které byste jinak vyhodil, rád je prodáte pod cenou…

                  add 2) Srovnání nákladů jaderných a uhelných elektráren

                  add 3) Podívejte se, co udělala Energiewende s cenou elektřiny v Německu: power price projections 2017 Takhle to dopadne s cenou při přechodu na FVE a opouštění JE.

                  add 4) Co to znamená ekologičtější?!? Argumentovat zmršenou těžbou uranu, která nebyla řádně ukončena vyčerpáním chemie ze země?
                  Tento zdroj uvádí: „Na každou kilowatthodinu elektřiny vyrobené ze slunečního záření tak podle Ferroniho připadá 978 gramů skleníkových plynů v ekvivalentu oxidu uhličitého, jež vznikly při výrobě a přepravě fotovoltaických panelů. To by znamenalo, že solární panely škodí životnímu prostředí více než uhlí. Moderní uhelné bloky s účinností přes 40 procent se totiž dostávají pod hranici 850 gramů oxidu uhličitého připadajícího na jednu vyrobenou kilowatthodinu.“

                32. Prosím Vás zapomeňte už laskavě na tyhle blbosti: „Na
                  Prosím Vás zapomeňte už laskavě na tyhle blbosti: „Na každou kilowatthodinu elektřiny vyrobené ze slunečního záření tak podle Ferroniho připadá 978 gramů skleníkových plynů v ekvivalentu oxidu uhličitého, jež vznikly při výrobě a přepravě fotovoltaických panelů. To by znamenalo, že solární panely škodí životnímu prostředí více než uhlí. Moderní uhelné bloky s účinností přes 40 procent se totiž dostávají pod hranici 850 gramů oxidu uhličitého připadajícího na jednu vyrobenou kilowatthodinu.“
                  FV panel jednu vyrobím a pak z něj jde elektřina každý den, kdy se rozední. Uhelnou elektrárnu jednou postavím a pak do ní za obrovských nákladů neustále dokola kopu, vozím, překládám a skladuji uhlí. Po němž zbude paseka v zemi nebo pod zemí, což stojí další děsivé náklady. O otravování vzduchu zmíněnými činnostmi, a je úplně jedno, že to uhlí může vozit elektrický vlak, nemluvě.
                  O nákladech na lidi, obsluhující provoz a zásobování uhelné (a každé jiné tepelné včetně jaderky) elektrárny nemluvě.
                  Co je na tom tak těžké pochopit?

                33. Sám jste si odpověděl, porovnávat tyto dva zdroje je
                  Sám jste si odpověděl, porovnávat tyto dva zdroje je velice náročný problém a většina „studií“ vždycky na něco zapomene. Je to jako porovnávat emise elektromobilu a např. dieselu… Mimochodem, ona ta FVE taky nevydrží věčně…

                  Schválně, kolik by Vás stálo úplně odstřižení se od sítě => soběstačnost.

                34. Na něco zapomenout a záměrně klamat je velký
                  Na něco zapomenout a záměrně klamat je velký rozdíl.

                  Náročnost je pouze v tom, co všechno započítávat, kdese ve výpočtech zastavit. Jak s nadsázkou říkáme, zda započítat i porodné pro maminku, co porodila strojníka velkorypadla uhelného lomu a náklady na jeho východu a vzdělání. 🙂

                  FVE dnes jedou více než 30 let a pořád dodávají. Sice třeba jen 80% původního jmenovitého výkonu, ale dodávají. Dnes a denně. Bezobslužně. Můžete se zajet podívat do Vídně na univerzitu.

                  Odstřižení od sítě by mne nestálo nic, kdybych tak projektoval dům od počátku. Je to asi tak stejná otázka, jako co by stálo předělat nafťáka na elektromobil. Když naprojektuji – a to už dlouho umíme – dům na pasivní spotřebu nebo dokonce jako aktivní, tak nepotřebuje nic a žije přirozeně ze svého okolí. Ostatně co se soběstačnosti týče, tak pro rodinu o 4 osobách se bavíme o 2 ha pozemku se zdrojem vody. Dům je až to druhé v pořadí.

                35. Není třeba jezdit až do Vídně, na střeše mé Alma mater
                  Není třeba jezdit až do Vídně, na střeše mé Alma mater je FVE taky. Každopádně to není bezobslužný provoz. Sem tam něco odejde, ať je to měnič, jistič nebo i části panelů. Po 30 letech i izolace kabeláže nebude úplně v pořádku. Ale ano, údržbu zvládne jeden člověk.

                  I nafťák lze přestavět na elektromobil 😀

                  Pořád vycházíte z premise, že všichni žijeme v rodinném domě se dvěma hektary pozemku, což jsem Vám vyvracoval již na počátku naší debaty. Opak je pravdou, v zemích koruny české žije 3/4 obyvatel ve městech. a více jak polovina v bytech. A to se do budoucna jen tak nezhoupne nazpět.

                  Možná bych si měl upravit patičku na: 6x TČ 23kW od roku 2016, dle PENB energetická třída budovy B, dům panelový konstrukční soustava OP 1.13

                36. Informován tedy jste dostatečně včetně praxe. Tak nevím,
                  Informován tedy jste dostatečně včetně praxe. Tak nevím, proč vedeme diskusi pro diskusi. Kde vy hledáte proč to nejde a já jak to lze.

                37. Jen poukazuji na fakt, že naše společnost a struktura
                  Jen poukazuji na fakt, že naše společnost a struktura spotřebitelů, potřebuje stabilní zdroje elektřiny. A nejlevnějším je JE, s minimálními negativními dopady (vůči ostatním).

                38. Naše společnost potřebuje decentralizaci a soběstačnost
                  Naše společnost potřebuje decentralizaci a soběstačnost spotřebitelů. Ne centralizaci a závislost na jednoduše odpálitelném zdroji. Která má pod pláštíkem stability velmi negativní dopady na vše ostatní.

                39. To je Váš názor, mě se líbí též, ale fakta prozatím
                  To je Váš názor, mě se líbí též, ale fakta prozatím hovoří jinak.

                40. Fakta jsou jen nynější stav, důsledek centralizace.
                  Fakta jsou jen nynější stav, důsledek centralizace.

                41. 1) Vecer budiz, ale u elektriny trva ten vecer 20 hodin. Pred
                  1) Vecer budiz, ale u elektriny trva ten vecer 20 hodin. Pred zdrazenim na konci lonskeho roku byla cena silove elektriny pro primotopy < 1 kc 2) Praci jsme rychle prolitl, ale na strane 33 jsem se docetl, ze vydelecne JE jsou pouze v Assi, malo prodelecne napr v Nemecku, Francii a u nas vice prodelecne. Nbeo jsem spatne cetl? 3) Obnovitelne zdroje neustale zlevnuji, jsem plne presvedcen, ze v konecnem dusledku se to Nemcum vyplati a my budeme radi, kdyz od nich budeme elektrinu nakupovat za susnu. Zda se mi to vhodnejsi nez nakupovat uran z Ruska a v JE vyrabet drazsi energii. Chybi nam jen dlouhodoba akumulace a jsem rpesvedcen, ze ta se vyvine rychleji nez reaktory novych generaci nebo funkcni a lacina fuzni elektrarna. 4) Ekologictejsi dle meho nejlepe vystihuji prave externality, ktere jsou u obnovitelnych zdroju mene jak petinove vuci JE. Pocita Ferroni s tezbou, zpracovanim uhli, zpracovanim popilku, revitalizaci dolu, dopravou uhli, stavbou a likvidaci samotne elektrarny (s ohromnou stopou), kdyz (jestli spravne chapu) presne s timto pocita u obnovitelnych zdroju? No a pokud bude vse na vyrobe FVE panelu pohanene elektrinou (tezebni stroje, zpracovani rud, doprava), jaka bude produkce nezadoucich plynu na 1 kWh? No a k tomu smerujeme prave tim, ze musime vyrobit a dopravit dostatecne mnozstvi obnovitelnych elektraren, aby pak mely vyznam na dalsi produkci (a to nejen elektraren ale uplne vseho).

                42. Taky dlouhý komentář 🙂
                  Jak jste přišel, že JE nemá

                  Taky dlouhý komentář 🙂

                  Jak jste přišel, že JE nemá žádné dotace? Zde píšou, že bez přímých dotací by Temelín vůbec nebyl postavený:
                  https://temelin.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=142&Itemid=103

                  Elektřinu z JE všichni platíme a docela dlouho aniž bychom o tom věděli. Našel jsem toto vyjádření, které upozorňuje na jeden detail, který není hned na první pohled vidět:

                  „V současnosti je elektřina z jaderných elektráren levnější než z jiných zdrojů jen proto, že jsou provozovány pokud možno trvale na maximálním výkonu. Pro vyrovnání nabídky a poptávky je vytvořen systém vysokých a nízkých tarifů, jsou budovány přečerpávací elektrárny a většina uhelných elektráren slouží k vykrývání rozdílu mezi spotřebou ve dne a v noci a rozdílu mezi spotřebou v létě a v zimě. Slib o levné elektřině se ukázal jako nesplnitelný.“

                  Stát nařídil a vytvořil pro JE takové prostředí jako potřebovala pro svou činnost aby se ta elektrárna co nejlépe využila. Protože kdyby byla v tržním prostředí, tak by ji nikdo nepostavil. Stát vytvořil například noční směny, noční proud, apod, tak aby měl odběr pro „levnou“ elektřinu z JE.

                  JE se hodí jen a pouze na trvalý stabilní zdroj elektřiny na základní spotřebu. A to je jen asi 10-20% veškeré spotřeby elektřiny v ČR. A to nyní v ČR máme, proto říkám to stačí poměr v energetickém mixu je nyní asi 30% to je pro JE až dost. Víc už ne, protože by se pak ta elektřina nemohla využít a uvědomte si, že JE nemůžete regulovat!
                  Nemůžete ji jen tak rychle snížit výkon a pak hned podle potřeby zase zvýšit.
                  Například zde to EON zkoušel, ale vůbec se mu to n evyplatilo:

                  https://oenergetice.cz/elektrina/regulace-vykonu-jaderky-se-e-onu-nevyplatila-vysla-vice-nez-100-mil-eur/

                  Dnes je situace úplně jiná. Energetika se mění, mění se spotřeba. Dnes potřebujeme jak už jsem psal nestabilní zdroje, ale zdroje, které jdou rychle regulovat a jsou schopné rychle splnit poptávku po elektřině když je potřeba a když není poptávka tak je rychle vypnout, nebo ztlumit. To JE neumí a z principu nemůže.

                  Teda mluvím o současných JE, možná v budoucnu až se vymyslí jiná JE, například ITER, nebo nějaký fůzní reaktor to bude jiné. Ale to je hudba budoucnosti.

                  Dnešní JE nic takového neumí a umět nemůže. Proto je pro současnou dobu naprosto nevhodná.

                  Další dotace plynou například do výzkumu, do odpuštění daní pro přístroje pro vědecké účely, pro různá privilegia a daňová zvýhodnění, apod. Příspěvky na likvidaci jaderného odpadu.

                  http://www.hnutiduha.cz/sites/default/files/publikace/typo3/Jadro_a_verejne_finance.pdf
                  • výhodné půjčky od státních bank a exportních agentur
                  • daňové úlevy pro investory
                  • státní záruky za úvěry
                  • převzetí odpovědnosti za likvidaci jaderných elektráren či jiných zátěží státem
                  • omezení odpovědnosti za škody způsobené případnou havárií
                  • podpora výzkumu a vývoje jaderných zařízení.

                  Myslím, že té podpory je až až.

                  A vůbec o úložišti jaderného odpadu si můžete přečíst například zde:
                  https://m.tzb-info.cz/115998-naklady-na-hlubinne-uloziste-jadra-maji-byt-asi-111-miliard-korun
                  https://m.tzb-info.cz/energeticka-politika/14104-dlouhodobe-udrzitelne-nakladani-s-radioaktivnimi-odpady-a-vyhorelym-jadernym-palivem-i
                  https://m.tzb-info.cz/energeticka-politika/14136-dlouhodobe-udrzitelne-nakladani-s-radioaktivnimi-odpady-a-vyhorelym-jadernym-palivem-ii
                  https://m.tzb-info.cz/120414-ostraneni-nasledku-havarie-jaderneho-uloziste-v-novem-mexiku-trvalo-3-roky

                  Úložiště ještě neřeklo poslední slovo a bude stát asi hodně víc než si dnes umíme představit. A řekněte mi kdo to platí? ČEZ? Vlastně my všichni.

                  O výkupu elektřiny z OZE o tom ví asi více někdo jiný. Myslím, si, že to nebude trvat věčně.

                  O pojmu „obnovitelný“ se asi nemá cenu dohadovat. Víme jak je to myšleno, ale v důsledku jde jen o přeměnu jedné energie v druhou. A je jasné, že slunce jednou vyhoří, že? 🙂
                  Ale jde primárně o to, že ta ropa dojde dřív. U ropy jsme si také mysleli, že to nemůžeme nikdy z té země vydolovat všechno.
                  Stejně tak i ten vítr a slunce má své hranice, ale né že bychom ho vyčerpali, ale spíš vyčerpáme možnost ho použít. Ve smyslu použitelné plochy pro VE, a FVE.

                  Teď trochu odbočka do IT. U IP adres verze 4 si lidi mysleli, taky, že ty ip adresy nemohou nikdy „dojít“ a přesto dnes máme všechny IPv4 adresy skoro vyčerpané! A svět musí přejít na IPv6 ať chce nebo ne. Ale lidi jsou nepoučitelní a tak v IPv6 plýtvají s ip adresama tak neuvěřitelně, že to až hezký není. Taky si dnes bláhově myslíme, že IPv6 nemůže „nikdy“ dojít!!! Ono se úkáže až časem, že to tak být nemusí. Jen prostě dnes nemáme žádnou představu jak by k tomu mohlo dojít. Stejně tak jako na začátku Internetu neměli představu, že IPv4 adresy mohou dojít.

                  To že nastáva bezvětří samozřejmě každý ví. Ale není pravda, že je to nad celou Evropou.
                  Kdyby tomu tak bylo tak už ty blackouty Německo přeci má dávno, ne?

                  Souhlasím z názorem co tu níže psal PavelK, že Němci mají sice dnes s energivende starosti, ale za „pár“ let budeme rádi, když od nich budem kupovat ten jejich levný proud. A nebo budeme dostávat nějký peníz za to, že jim ten nadbytečný proud odebereme. Tím lépe pro nás. Proč toho nevyužít?

                  FVE a VE jsou nestabilní a podle mne to každý ví, nebo ne?

                  Proto jsem navrhoval to aby každá nová elektrárna měla svoji zálohu a zaručenou kvalitu dodávané elektřiny. To samozřejmě něco stojí a vybudovat bateriová úložiště není hned. Jak jste psal i vy jsou různá a zajímavá je ta s průtokovým elektrolitem.

                  Nicméně Němci s proměnou energetiky začali už před 20 lety a hlavně m ají na to plán a přemýšlejí jak co udělat. My v ČR jsme za celých 20 let nic neudělali, nemáme žádný plán a jen čkáma až se nám elektrárny sesypou.

                  Místo toho abychom využili současných technologií, jako je Internet pro komunikaci a řízení sítě, FVE, VE, vodu, baterie, a investovali do výzkumu testování stejně tak jako jsme investolvai do výzkumu JE.

                  Kdybychom tohle už udělali před 10-20 lety, tak dnes tu máme technologie, které daleko předčí to co si dokážeme představit.

                  Já vidím dnes jediné řešení. Jak už jsem psal. Začít co nejdříve s výzkumem a výstavbou FVE, VE, Přeč.VE, PlynE + AKUMULACE + SMARTnetwork. JE nechat dojet tak jak jsou, případně prodloužit a vymyslet co s vyhořelým palivem. Uhlí postupně co nějdřív odstavit.

                  V podstatě je to německá Energiewende. Chce to začít co nejdřív, nebo nám ujede vlak. Samozřejmě, že to bude bolet, samozřejmě, že to bude stát spoustu peněz.
                  Chceme se zbavit uhelných elektráren a dýchat čistší vzduch? Tak proto něco musíme udělat a asi to bude i něco stát.

                  Já teda raději koupím na střechu FVE a do sklepa baterky, než aby se stavěla nová JE, nebo nechávali Uhlí.

                  A i kdyby se uhlí nechalo až na poslední chvíli tak stále je lepší Uhelná elektrárna, která pojede jen několik dní v roce, kdy nefouká, nebo nesvítí, než aby jela naplno celý rok. O tom snad nemůže být pochyb, ne?

                  Ohledně peněz, že na to lidi ani náš stát nemá? Jestli na to nemáme, tak nemáme ani na JE, protože ta bude stát vždy víc než to co navrhuji.

                43. Hezky pěkně. Úplnej souhlas.
                  To že sluníčko nesvíti

                  Hezky pěkně. Úplnej souhlas.

                  To že sluníčko nesvíti furt a větřík furt nefouká ví každý dvouletý dítě, ale zastánci jádra a centrální energie to zjistili teprv včera a maj z toho paniku. Orientce na tězkej průmysl skončila už dávno. Nedokážou si představit decentralizovanou energetiku a sezoní využívání elektráren. Oni chtěj jen rubat, topit na plnej kotel a tunelovat prachy non-stop. 😀

                44. A ještě k té Německé Energiewende. Mnoho lidí na ní
                  A ještě k té Německé Energiewende. Mnoho lidí na ní nadává a říká, že je to špatně, že oni ví líp jak to udělat lépe.

                  Jenže už se nekouknou co Nemci za 20 let dokázali?

                  Před 20 lety měli v mixu uhlí 50% a dnes už jen 37%!!!

                  Energiewende není jen o JE jak si kde kdo myslí a rozhodně je lež, že se v Německu navyšuje poměr uhlí. To je vyložená lež. To že se tam postaví jedna uhlená elektrárna ještě neznamená, že se tím něco mění, na tom, že postupně všechny po několika desetiletí vypnou.

                  A co ty naší lidi, co vědí všechno lépe? Co za těch 20 let udělalo ČEZko?

                  NIC

                  Ano velký NIC.

                  V energetické mixu ČR je máme pořád 50% uhlí. Což se za posledních X desítek let nezměnilo. OZE máme mizerných asi 10%. To je také NIC. JE 30%. Stále stejné.

                  Tj. u nás zádná změna, ani žádná koncepce a plán pro změnu není.
                  Měli bychom udělat Energiewende, ale protože už tu cestičku vyšlapal někdo za nás, můžeme se poučit z chyb co udělali a udělat to lépe. Takže já se bojím nejvíc tohoto scénáře, že se nic nestane a jestli opravdu postavíme novou JE, tak nás to výjde 2x dráž, protože potom elektřinu z ní nikdo nebude chtít a budeme si na střechách stavět obrovské FVE, abychom alespoň trochu platili méně. Takže tu bude JE, která bude pálit palivo naprázdno, do vzduchu, pa my to budeme platit. Protože státní garance výkupní ceny. tomu říkám dotace na entou, pěkný tunel do našich kapes. Ale hlavně, že ČEZ bude v plusu :-))))

                  Všichni jen nadávají na Německou Energiewende, ale aby něco udělali u nás s tím naším uhelným mixem, to ne. To radší dál budeme pálit uhlí a otravovat nám všecm vzduch a hlavně nadávat na němce, že oni to neumí a mají drahou elektřinu.

                  Ano my radši „levnou“ elektřinu z uhlí, takže si raději za méně peněz budeme zamořovat vzduch, který dýcháme a budeme u piva nadávat jak to ti němci neumí, že mají všude čisto, že mají čistší vzduch. Ano stačí vyjet za hranice a každý kdo tam jezdí mi vždy říká, jak je v německu čisto ve městech, na v vesnicích jak je tam pěkně. A proč? Protože pro to něco delají a ne jen mluví. A ano samozřejmě to není zadarmo.

                  Nemůžeme si přeci myslet, že s konceptem velkého centrálního zdroje, který se vybudoval před 50 lety vydržíme napořád? Vše se přeci mění a dnes je jasné, že se musí předělat energetika na menší decentrální zdroje.
                  Takže už to je další důvod proč nestavět JE.

                  A také samozřejmě si nemyslím, že tento koncept decentralizace je tu napořád. NE, vše se mění, za 20 let to může, ne bude úplně jiné a budou jiné technologie lepší než dnes. A tak se i za 20 let bude muset změnit energetika podle aktuálních potřeb a využívat technologického pokroku, a výzkumu co je v tom aktuálním období nejlepší.

          2. nikoli miláčku, já jen plácám nesmysly které nám
            nikoli miláčku, já jen plácám nesmysly které nám tlučou do palice naši pravicoví šašci v televizi čímž jim nastavuji zrcadlo. Oni tvrdí že každý za svoje tak to mají zpět jako facku. A že mezi nimi je voličů z řad fabrikantů kteří přispívají na medyjální brejnvošink. Najednou když se karta obrací, tak zase začínáte kolem sebe kopat jako mula. A o to že bych se neuživil i bez těchto bezskurpulózních vyžírků se nebojím. Nikde není řečeno že musíme vyvážet tuny oceli.

            1. Žádné vracení facek, to je celkem obyčejná hloupost. Že
              Žádné vracení facek, to je celkem obyčejná hloupost. Že by jste se uživil, tomu se musím smát. To mi připomíná, jak Hurvínek plánoval válku. A kdepak si myslíte, že se vyrábí ty fotovoltaické panely? A baterie? A chodíte jen pěšky, nepoužíváte dopravu? A ta auta a autobusy a vlaky a pece ve kterých se pečou ty rohlíky a to všechno, kdepak se to vezme? O vývozu nebo nevývozu oceli to opravdu není.

              No tak vezmeme si prášky a přestaneme zlobit. Zase bude dobře.

    2. Hele Anonyme, a odkud ty OZE budou? Že by z místních
      Hele Anonyme, a odkud ty OZE budou? Že by z místních zdrojů? Takových, které nikdy nedojdou a kterých máme dost na všechno?
      Zatím se do EU dováží uhlí, ropa, zemní plyn a uran. Místní zdroje zdaleka nestačí. OZE jsou z dlouhodobé perspektivy právě ta obrana (ne jediná) proti svévolnému zavírání kohoutků.
      Jo, a v současnosti má EU na mezinárodním obchodu asi 1.5x vyšší zisk než Čína.

        1. To je asi pravda. Jen zrovna dnes bylo nad Evropou ideální
          To je asi pravda. Jen zrovna dnes bylo nad Evropou ideální počasí a takové Španělsko je na tom se solární energií hůře, než Německo. V globálu nám chybí solární akumulace do baterií s hlavně máme ty střechy stále prázdné bez solárních panelů.

          1. Já si myslím že ty solární panely u nás jsou blbost jen
            Já si myslím že ty solární panely u nás jsou blbost jen jako doplněk, ale stejně musíte mít na půl roku nějaký náhradní zdroj. A tím pádem když ten zdroj bude v létě nevyužitý tak za jednotku elektřiny zaplatíte více „efekt šetření s vodou“.

            Si vemte jak je dlouhá návratnost solárů pro běžný dům kde lidé pracují a přes den jim běží maximálně lednice, prakticky nenávratné.

            1. Osobně mi přijde zase hloupé v létě pálit uhlí(plyn,
              Osobně mi přijde zase hloupé v létě pálit uhlí(plyn, dřevo), jen protože potřebujeme ohřát vodu v bojleru. A jsou tací, co v létě pálí a topí. Jasně,že u nás solární energie není 100% alternativa. Ale kdyby u nás bylo takových zdrojů více, snížila by se v létě spotřeba neobnovitelných na minimum a to uhlí a plyn bychom spotřebovali až v zimním období.

              1. To ano souhlasím ,ale psal jste myslím o fotovoltaice a
                To ano souhlasím ,ale psal jste myslím o fotovoltaice a akumulaci do baterií.

                Proti termickým panelům, nebo ohřevu užitkové vody fotovoltaikou nic nemám, ale na rovinu když by to dělali všichni tak jak by to dopadlo.

                Když máte třeba panelák a rozhodnete se jako společenství dát na střechu panely na ohřev vody, tak to by jste viděl jak se bude centrální teplárna stavět na zadní, protože na 6 měsíců to můžou zavřít.

                1. Centrální teplárna sníží výkon na minimum. Pošle lidi
                  Centrální teplárna sníží výkon na minimum. Pošle lidi na dovolenou. Nebo na brigádu na koupaliště. Můžou tam třeba točit pivo. 🙂 A u toho se můžou opalovat. 🙂

                2. Problémy centrálních tepláren nejsou zákazníci povinni
                  Problémy centrálních tepláren nejsou zákazníci povinni řešit. Jsou bohaté soukromé nebo městské podniky, měly by být proto dostatečně schopné se o sebe postarat samy.

                3. Tady je to trochu dvojznačné zejména u městských
                  Tady je to trochu dvojznačné zejména u městských společností kdy člověk může být zároveň zákazník a zároveň třeba angažovaný občan, takže by to řešit měl a v případě městské společnosti by to měl minimálně řešit tak že o tom bude se spoluobčany mluvit. Psal jsem o neschopnosti našeho města to řešit na o energetice, zkoušel jsem to při jedné příležitosti nakousnout s opozičními zastupiteli chvilku po nedávné změně na radnici, původně tedy chtěli konzultovat něco jiného :), ale pohnout s takovým molochem je složitý úkol, protože městská kasa je poloprázdná. Sice se trochu něco děje, ale taková pidioptimalizace kdy se na druhé straně města soustava CZT rozpadá na domovní kotelny je o ničem. Pokud na to nejsou ochotni napojit ani městské instituce je to problém řekl bych, přitom ve vlastnictví město velký tepelný zdroj má (a pronajímá 3. straně), stejně jako několik potenciálně velkých odběratelů, o tom že se mrhá elektřina když by mohla klima na úřadě atd. jet na horkou vodu netřeba snad mluvit.

                4. To už je asi osud všech velkých organismů, stalo se to
                  To už je asi osud všech velkých organismů, stalo se to dinosaurům, stalo se to mastodontům, stalo se to mamutům, stalo se to velrybářům. Svět se změnil a ti „velcí“ se nedokázali přizpůsobit, protože to je pro ně těžší než pro ty malé.
                  CZT se v ČR motá ve „spirále smrti“. Jedinou šanci pro ně vidím v tom, že přestanou prodávat teplo na GJ, ale začnou prodávat tepelnou pohodu (viz. zde).

                5. Problém je že to není, pokud jste četl ten můj komentář
                  Problém je že to není, pokud jste četl ten můj komentář (i ty s hinty), na o energetice, tak je to spíš neschopnost města, které ten systém udržuje tak aby jim sypal dnes, nic víc, v zásadě jim to je jedno, největší kotelnu pronajali, pak to začali kanibalizovat (městská společnost dělá i správu domovních kotelen), co mají menší kotelny, tak to se nějak nevyplácí, jestli tam někde je KGJ, tak bůh ví jestli to používají nějak efektivně. Snaha o rozvoj 0, jakákoliv reko jen za dotace. Že pár stovek metrů trubek zvedlo počet odebraných GJ je netankuje. V jednom případě se bavíme o 2×100 metrech trubek k napojení nové velké obytné budovy, o pár desítkách metrů k napojení FÚ…

                  Co vím tak se horkovod dělal kolem roku 2000, na spotřebu neizolovaných paneláků, dnes má každý druhý izolaci, rezerva kapacity být musí. Uvažuji že až konečně dobouchnu simulaci (už je to dost daleko), tak se naštvu, udělám nástřel projektu a budu je s tím otravovat. Jenom co mají teď kotelen ve správě je asi za 15-17MWt, jestliže vezu že jsou to 2/3 výkonu teplárny, 1/3 jde na proud, tak je to na zdroj s turbínou tak na 5-7MW, dobrých 10MW když bude pomocný kondenzační stroj. Nepočítám nové odběry, nepočítám pronajatou kotelnu. Respektive tu kotelnu s neustále se měnícím statutem. Pokud budu uvažovat s KGJ, tak by to bylo asi tak 11MW

                6. Proč já mám řešit problémy jiných? Zrovna Francouze v
                  Proč já mám řešit problémy jiných? Zrovna Francouze v našem městě mi není ani za mák líto. Klidně ať zavřou. Nestane se vůbec nic. Teda kromě polovičních dividend které odtékají do zahraničí. A pokud se tamní zaměstnanci pošlou na kurz kódování tak se klidně uživí celý rok úplně jinou prací.

                7. abych dodal – stane se. Konečně doklapne sousedům výhoda
                  abych dodal – stane se. Konečně doklapne sousedům výhoda tepelného čerpadla. Poloviční náklady (i s odpisy) a hlavně záložní zdroj tepla na pelety – klidně uskladněná zásoba na celou zimu. Kdyby došlo k nejhoršímu. Vše se do původní prádelny a sušárny v klidu vleze. Rozhodně vyšší energetická bezpečnost než máme nyní.

                8. To mi připomíná jeden extra výrok mafii nejmenované
                  To mi připomíná jeden extra výrok mafii nejmenované ministrině.
                  Lidi málo používají ty data rak proto jsou tak drahý!!!

                  Sakra co je to za zvracenou argumentaci? Tak kvůli tomu že někdo vyrábí něco draho si to na mám kupovat? A když si koupím něco levnějšího nebo si část zajistím z vlastních zdrojů tak je to špatně?

                  Jestli to daný výrobce nedává tak to má přestat vyrábět nebo vymyslet jak to prodat ale nechápu proč by měl stát nařizovat abych si kupoval co nechci a ještě za předraženou cenu!

                9. Pro bolševika myšlením, a tím paní odstupující
                  Pro bolševika myšlením, a tím paní odstupující ministryně průmyslu jednoznačně je, jak jsem měl tu čest poznat na několika setkáních a konferencích o energetice a dopravě, je to normální přístup. Ještě když ten dodavatel je státní (obecní, městský, krajský, většinově vlastněný státem či pokud možno nějaký druh monopolu navrch), tak pak už není vůbec o čem se bavit. Prostě si to budete kupovat a hotovo. Socialismus si rozvracet nedáme! 🙁

                10. Ta bába je zralá na vodchyt a poslání v kleci do Sev.
                  Ta bába je zralá na vodchyt a poslání v kleci do Sev. Koreje. Tam se svou pošahanou logikou zapadne.

                11. Co Vám připomíná výrok? Nechápu o čem to píšete.
                  Co Vám připomíná výrok? Nechápu o čem to píšete.

                12. Asi jsem to napsal špatně. Myslel jsem, že to každý
                  Asi jsem to napsal špatně. Myslel jsem, že to každý zná.
                  Narážím na tento výrok:
                  https://www.denik.cz/veda-a-technika/ministryne-novakova-cesi-si-za-draha-mobilni-data-mohou-sami-malo-je-kupuji-20190218.html

                  Ministryně Nováková říká, že data máme drahá proto, že je od operátorů málo kupujeme a nepoužíváme. Že místo nich hledáme levnější wifi připojení.

                  No není to zvrácené? To máme kupovat to co nám stát nařizuje, nebo operátor chce abychom kupovali jeho výrobek i když je dražší než jiná možnost?

                  Proč kupovat elektřinu, nebo vodu od někoho kdo nám ji prodává draho, když si ji mohu pořídít levněji od někoho jiného?
                  A proč bych v takovém případě měl někomu platit za to, že si od něj ten výrobek nechci koupit?

                  Tomu říkám zvrácená logika.

                  Jestli to daný výrobce nemůže vyrobit tak aby to bylo konkurenceschopný, tak se na to má vykašlat a jít chovat třeba včely. 🙂

                13. A co si jínýho si čekal od vlády „odborníků“, kterou si
                  A co si jínýho si čekal od vlády „odborníků“, kterou si zvolili Anosráči co milujou svýho estébáka? 😀
                  Já čekal zvrácenosti a taky tu jsou.

                14. Výrok znám ,ale já jsem psal o přesném opaku. Nyní máme
                  Výrok znám ,ale já jsem psal o přesném opaku. Nyní máme elektřinu a energie poměrně levné. Ale s rozmachem fotovoltaických panelů se to právě že může změnit z toho mám strach. Nepsal jsem to jako že jsem proti.

                  Nejsme Kalifornie, u nás bez klasických zdrojů zimu v rozumném komfortu nepřežijeme, v noci si také elektromobil ze solárů nenabijeme , takže právě se možná dočkáme toho, že energetické podniky budou dávat přes den v létě elektřinu skoro zdrarma a v zimě za několikanásobek dnešní ceny.

                15. Ano, takto to může do budoucna dopadnout, že když nám
                  Ano, takto to může do budoucna dopadnout, že když nám bude chybět, bude to dražší. Ale v průměru by to mělo být pro nás lepší a navíc budeme nezávislí. A do čeho a jak naakumulujeme bude jen na nás. Spalovat a znečišťovat se tak bude jen v okamžiku, kdy to bude nezbytně nutné.

                1. Co je tak těžko pochopitelného na efektu dvou aut v
                  Co je tak těžko pochopitelného na efektu dvou aut v rodině. Když bylo jedno, mělo nějaký nájezd. Když jsou dvě, mají dohromady obvykle nájezd jen o málo vyšší. O to déle vydrží. Pominuli státní buzeraci STK co dva roky, schválenou a prosazenou jako výpalné pro úzkou skupinku osob korupčními politiky a úředníky. Protože i povinné ručení už se začalo platit ve stylu jezdíš málo, platíš málo. Takže budu mít 2 technologie a o to déle mi na baráku vydrží.

                2. A jak to souvisi?
                  Ta „spalovaci“ elektrarna porad bude stat xy

                  A jak to souvisi?
                  Ta „spalovaci“ elektrarna porad bude stat xy miliard (ktere bude chtit vlastnik za porad stejnou dobu vydelat) a jeji zivotnost nebude pri polovicnim provozu dvojnasobna (resp. ne pri stejnych nakladech) – napr. kvuli normou dane zivotnosti vysokotlakych systemu. I kvuli tomu, ze nejvetsi zatez jakehokoliv podobneho systemu je zmena stavu, ne stabilni provoz.

                  Zjednoduseny priklad, predstav si, ze mas potapecskou tlakovou lahev. Po 20 (cislo je dneska mozna jine) letech ti ji zkusebna misto tlakove zkousky provrta, protoze vyprsela jeji zivotnost. At uz jsi ji pouzival kazdy tyden nebo jednou za rok.

                3. Nevydělá je za stejnou dobu. Protože s výjimkou té zimy
                  Nevydělá je za stejnou dobu. Protože s výjimkou té zimy bude jeho krám k ničemu. Respektive pokud si nasmlouvá odběratele s požadavky na stálý příkon, pak má možnost přes zimu jet pouze na maximum a v létě třeba na 3/4. Ale jinak má smolíka. Pokud domácnosti poctivě přejdou na FVE, soláry, tepelná čerpadla a akumulaci, pak mu zbydou fakticky jen velké podniky. Protože i ty malé přežijí s kogeneračkou a FVE s akumulací. Prostě decentralizace a skoro, podtrhuji skoro, soběstačnost. Například dnes se ještě kogeneračka pro rodinný domek nevyplatí. Ale jak to bude za pár let, čert ví.

                4. Hm, má to jednu vrásku – cca polovina obyvatel ČR bydlí v
                  Hm, má to jednu vrásku – cca polovina obyvatel ČR bydlí v bytech (resp. bytových domech).
                  https://www.czso.cz/documents/10180/20541807/3.pdf/381cbabe-9ca7-4f46-9568-88a7bb0504f6?version=1.0

                  Tudíž nemá dostatečnou plochu střechy na FVE ani termiku.

                  Např. v mém domě žije cca 100 lidí a spotřebují 80-90MWh na topení a ohřev vody + dalších cca 50MWh na provozech bytů. S plochou střechy 300m2 se toho moc dělat nedá 😀

                  PS: Na kogeneraci zapomeňte, stavební úřad mi nepovolí nový zdroj emisí ve městě…

                5. Ale má dostatečnou plochu a prostor. S výjimkou
                  Ale má dostatečnou plochu a prostor. S výjimkou památkových zón, ale tam už to umíme řešit solárními taškami, mohou kromě FVE na střechách, zdech a balkonech snižovat spotřebu zateplením, tepelnými čerpadly, akumulací do vody a baterií, chytrým řízením spotřeby a svým chováním. Můžete se na takový panelák dojet do Ostravy podívat. Jde to i bez kogenerace, která má smysl po vyplýtvání všeho výše uvedeného a jen v případě, že už se tam dříve plynem topilo.

                6. Odkaz na ten panelák, co a jak udělali, jak to vypadá s
                  Odkaz na ten panelák, co a jak udělali, jak to vypadá s ekonomikou věci, by nebyl? To by mě zajímalo!

                  Jak by se dalo na 300m2 rovné střechy vyrobit ročně 150MWh elektřiny?

                  PS: Zateplovat v památkové zóně je dobrej vtip!

                7. Opět hledáte proč to nejde a já jak to lze.
                  Paneláček je

                  Opět hledáte proč to nejde a já jak to lze.

                  Paneláček je na rohu ulic 17.listopadu a Zdeňka Štěpánka, č.p.1, Ostrava-Poruba. Ten s těmi cca 120 FV panely na střeše. Kontakt na ekonomiku nemám.

                8. Zkusím dohledat, děkuji.
                  Dle Vašich zkušeností jste

                  Zkusím dohledat, děkuji.

                  Dle Vašich zkušeností jste patrně na památkáře nenarazil, buďte rád!

                9. Uz jsem to nasel a rozebral v jine diskusi. V podstate se
                  Uz jsem to nasel a rozebral v jine diskusi. V podstate se nechali natahnout soukromou firmou, protoze ekonomicky jim to vubec nevyslo. Technicky to totiz problem neni, hlavni problem je ekonomika veci 😉 proto nemam v baraku termiku ani solar, prptpze se to proste nezaplati. V mem pripade.

                10. A klidně mu v jeho úsilí vydělat budu fandit a držet mu
                  A klidně mu v jeho úsilí vydělat budu fandit a držet mu pěsti. Nebude však vydělávat na mé spotřebě. A vo to de. Ať si najde jinou vovci na oškubání.

                11. A o to více se vyplatí další dlouhodobá akumulace z léta
                  A o to více se vyplatí další dlouhodobá akumulace z léta do zimy. Prostě nastal stav který se překlopí. Jde o to jak rychle, ale to že se překlopí je jisté. Domácnosti do budoucna nemají důvod nebýt nezávislí na distribuční síti.

            2. To máš sice pravdu že zdraží, ale ve výsledku šetřím.
              To máš sice pravdu že zdraží, ale ve výsledku šetřím. A tím že bych si FVE nenainstaloval, tak bych si vyžral tu zvýšenou cenu až do hořkého dna. Což nemíním a svou práci investuji do nižších budoucích výdajů. Myslím že právě toto je cílem, být méně závislý a do důchodu lépe zabezpečen před dopady cenových úderů.

              1. Nyní to je v pohodě, elektrárny to neřeší cena proudu je
                Nyní to je v pohodě, elektrárny to neřeší cena proudu je celý rok stejná.

                Myslím že v budoucnu pokud se technologie VF panelů ještě zlevní tak to budou jistě řešit, třeba pro toho kdo v létě nebude brát proud , tak bude platit v zimě třeba 3x tolik.

                Prostě nejsme Kalifornie a tak si s těma solárama nemůžeme moc vyskakovat.

                Jinak rád bych viděl Vaši kalkulaci na FVE a její návratnost pokud nemáte zelený bonus.

                Podle mě se nedá o nějaké rozumné návratnosti pokud se bavím o rodinném domě ani uvažovat. Natož aby mi to něco na důchod vydělalo.

                1. Jde o to nebýt závislý a neplatit to, co si mohu vyrobit
                  Jde o to nebýt závislý a neplatit to, co si mohu vyrobit sám. Moje výroba z 3,6 kWp FVE 4859 KWh/rok. Moje spotřeba celkem 6466. Díky neakumulaci nakoupeno 4414 kWh (zhruba půlka v nočním tarifu) a využito jen 2052 vyrobených. A teď můžete počítat v praxi.

                2. Tak to jsou jednoduché počty 2052 x 2,10 Kč je proud v
                  Tak to jsou jednoduché počty 2052 x 2,10 Kč je proud v hodnotě
                  cca 4-5 tis Kč. Kolik stojí 3,6 kWp na klíč 100 tis? návratnost 20 let v případě že se nic nerozbije. je to tak?

                3. Od koho berete celodenně elektřinu za 2,10/1 kWh s DPH?
                  Od koho berete celodenně elektřinu za 2,10/1 kWh s DPH?

                4. 2,1 mám 20 hodin zbylé 4 hodiny za asi 2,4 což
                  2,1 mám 20 hodin zbylé 4 hodiny za asi 2,4 což neřeším.

                  Neříkejte mi , že vy zkušený elektromobilista platíte nějak o moc víc i kdyby jste platil třeba 3 Kč tak se tyx počty přece moc nezmění.

                  Mám dvě el. auta a tak si člověk hodně dobře pohlídá aby platil akorát.

                  Dodavatele Vám říkat nebudu, byla by to reklama.

                  EAN: xxxxxxPlatnost: Od 1.1.2019
                  Distribuční sazba: D45d Produktová řada: xxxxxxx
                  Jistič: 3x25A
                  CENA ZA DISTRIBUCI měsíční plat za příkon podle velikosti hlavního jističe 349,00 za měsíc
                  cena za VT 286,41 za 1 MWh
                  cena za NT 98,22 za 1 MWh
                  OSTATNÍ SLUŽBY cena systémových služeb 76,19 za 1 MWh
                  cena na podporu výkupu elektřiny * 13,56 za A/měs
                  cena za činnost zúčtování OTE 6,93 za měsíc
                  DAŇ Z ELEKTŘINY 28,30 za 1 MWh
                  SILOVÁ ELEKTŘINA pevná cena 50,00 za měsíc
                  cena za VT 1070,00 za 1 MWh
                  cena za NT 960,00 za 1 MWh

                  * Cena je účtována odběrným místům připojeným k distribuční soustavě jednofázovým připojením. Pokud je odběrné místo připojené k distribuční soustavě
                  trojfázové, účtuje se trojnásobek ceny, maximálně však do výše 495 Kč/MWh dle zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie, v aktuálně platném
                  znění.

                5. Já mám D27d Elektromobilita. Na Váš tarif dosáhnete jen
                  Já mám D27d Elektromobilita. Na Váš tarif dosáhnete jen za jistých podmínek, které já nemám. A i ty moje mám jen díky vlastnictví elektromobilu.

                6. Vím topíte plynem, není čas už ten fosilní zdroj tepla
                  Vím topíte plynem, není čas už ten fosilní zdroj tepla strhnout?

                  Myslím že to co platíte v součtu plyn, elektřina by jste to měl i levnější.

                  Paradoxně se solární panely nevyplatí těm co mají vyšší spotřebu elektřiny protože ti mají levnější proud.

                7. Bylo by to možné, leč je to ekonomicky a ekologicky zatím
                  Bylo by to možné, leč je to ekonomicky a ekologicky zatím mimo. Kondenzační plynový turbo kotel, řízeným vnitřním termostatem a venkovním ekvitermním čidlem, jako systém s ohřevem teplé vody do bojleru solárními panely, jsem montoval v roce 2010. Čili je i z hlediska – myslím že 7leté – záruky zánovní. Navíc opravdu dobře funguje. Co chci je doplnit střechu o FVE s akumulací do baterií, vody a chytrým řízením spotřeby. Tou vodou bude procházet vracečka z radiátorů do kotle, aby vyhřál zpětnou topnou vodu a kotel zbytečně netopil, jen čerpadlo hnalo topnou vodu dokola domem. Chci tomu dát rok až dva na ustálení a pokud to bude funkční, od plynu se odpojit. Kotel by si tak měl z hlediska topení odpočinou a prodloužit svou životnost. Aby se nemusel vyrábět další. I ten starý, Dakon Ipse, jsem jako ojetinu prodal lidem, co si ho dali do bytovky.

                8. Je mi to jasné měnit něco když to funguje je škoda.
                  Jen

                  Je mi to jasné měnit něco když to funguje je škoda.

                  Jen mě u Vás zaraží roztříštěnost různých technologií. Máte termiku , fotovoltaiku a ktomu investice na plynu.

                  Jedna věc vylučuje druhou např. když Vám termika nahřeje vodu, nemáte už kde ukládat přebytky elektřiny a tím pádem máte tak malou spotřebu vlastní elektřiny. I když to Vás asi netrápí protože jste stihl zelený bonus, to už je dneska pasé.

                  Jen takový dotaz kolik plynu orientačně spotřebujete za rok v KWh a kolik to stojí a jestli případně používáte doplňkově dřevo?

                9. Ano, tak to je. Vývoj jde rychle dopředu a ze svých zdrojů
                  Ano, tak to je. Vývoj jde rychle dopředu a ze svých zdrojů nedokážu měnit technologie ve stejném tempu.

                  Roztříštěnost je dána historicky, na podzim 2019 bude mít dům 20 let. Když k tomu připočtete 2 roky hledání pozemku a 2 roky přípravy stavby a rok stavby samotné, máte čtvrt století. Už tehdy jsme byli inovátoři a šli do vlastní vrtané studny, jako jediného zdroje vody. Dále do sendvičového dřevodomu, kdy tu byly nechvalné zkušenosti jen s OKALy, do projektované zahrady s převažující okrasnou úlohou, ale s důrazem na biotop pro živočichy a bezzásahovost s minimálním nárokem na zálivku.

                  Watt router přišel o dost později, abychom mohli mít ohřev vody z přebytků, tedy akumulaci do vody. Navíc v té době jsme ještě stále měli průtokový ohřev bez bojleru. technologie solárního ohřevu sice dostupná byla dříve než FVE, ale mně se nelíbila její složitost a náchylnost k poruchám. Až Vaillant se svým kompaktním beztlakým řešením mne přesvědčil. Takže jsme ho pořídili. A k němu rovnou kotel do systému s dohřevem 50 L z 250 L zásoby vody. dnes bych volil 300 nebo 500 L, ale tehdy je prostě nenabízeli. podobně jako kombinaci s FVE a předehřevem topné vody.

                  Orientačně spotřebu plynu nemám (vaříme, topíme, ohříváme s ním vodu), vedu ji přesně, abych mohl plyn nahrazovat, což se stalo v případě solárů. Takže pak máme třeba v zimě spotřebu 287 m3 měsíčně a v létě 2 m3 měsíčně. Roční průměr je 1650 m3. Předtím to bylo 2200 m3. Což na barák se 2 byty 4+1 a 2+1 se šatnami, integrovanou dvojgaráží a nevytápěnou půdou jde. Do dřeva jsme nešli a nepoužíváme ho, nemáme ani v čem.

                10. Máte pravdu technologie, jdou dopředu hrozně moc. Před
                  Máte pravdu technologie, jdou dopředu hrozně moc. Před pár lety jsem netušil, že budu tahat internet do garáže pro auto, nebo že bych jezdil na elektřinu …

                  Nicméně jsem přepočítal Vaši spotřebu plynu orintačním přepočtem 1 m3 = 10,55 kWh. Takže za rok Vám vychází 17 400 kWh. To je podle mě hrozně moc , navíc díky Vašim solárům v drtivé většině v zimním období.

                  Myslím že to ze solárů, nebo akumulací nemáte šancí dát ani náhodou, ani když by jste měl nějakým zázrakem akumulátor na celou zimu, protože solárů na 17 MWh tam na střechu prostě nedáte. Je to 4 násobek Vaší současné roční výroby.

                  Já třeba topím dřevěnými peletami je to obnovitelný zdroj energie, co2 skoro neutrální. Za rok mám spotřebu 1,5 tuny což je cca 7100 Kwh, je fakt že máme zateplený dům 30 cm + rekuperaci vzduchu, ale zase jsme 600 nad mořem Jizerky a dost u nás profukuje.

                  A k tomu přímotopný kotel na elektřinu jako záloha např. když jedeme na hory a není jak přikládat.Ale ten běží opravdu minimálně, ale díky němu máme právě ten výhodný tarif který tím pádem používáme na dobíjení vozidel. Roční spotřeba včetně el. aut cca 35 tis. Km je 10500 kWh.

                  Prostě jednoduché řešení založené na teplé vodě, akumulace do 700 litrů vody 6kW termické solární pole, teplovodní elektrokotel 5 kW a peletková interiérová kamna do vody 8 kW.

                  na fotovoltaiku už není logický prostor i když bych rád něco na střechu na pokusy dal, ale matematicky to také nevychází.

                11. 17400 kWh není nijak moc. Dnes dělám s 3,6 kWp na jižní
                  17400 kWh není nijak moc. Dnes dělám s 3,6 kWp na jižní střeše 4200 a to mám obsazenu jen 1/6 plochy střechy. Takže pokud obsadím 4/6 na východ a západ, měl bych se na tuto výrobu dostat. Jen budu muset v létě dohodnout dodávku se sousedy, protože už včera 2.5.2019 jsem vyrobil 21 kWh a to ještě nebyl večer. 🙂 Samozřejmě ohřeju vodu, naplním baterii v domě, oba elektromobily, ale jistě bude přebytek. Sousedím přes plot se 4 sousedy, tam jim mohu natáhnout kablík hned včetně řízení odběru, aby neměli přetoky. No a v zimě si mohu cucnout od sousedů já (pokud taky nepůjdou do FVE) anebo si elektřinu dovézt v baterce auta.

Napsat komentář