Amper 2019: elektromobilita vstupuje do hlavního proudu

Jedním z hlavních poselství letošního veletrhu Amper by mohlo být, že elektromobilita konečně proniká z okrajů do hlavního proudu čili „mainstreamu“. A můžou za to především Volkswagen, Kia a Hyundai.

Elektromobil Audi e-tron si mohli zájemci vyzkoušet krátkou projížďkou přímo po Výstavišti. Líbil se nám prostorný interiér i německá dílenská pečlivost, která poněkud kontrastovala s mírně odfláknutou americkou Tesla Model 3 (šlo ale o jeden z prvních vyrobených kusů).
foto: Hybrid.cz

Na Amperu 2019 a zejména doprovodné akci Amper Motion zaměřené na elektromobilitu se konečně ve velkém představily světové automobilky. V rozloze stánku vedl Volkswagen, který prezentoval svou nabíjecí infrastrukturu Moon.

Kromě toho ale měl na místě také svůj přelomový elektromobil Audi e-tron, který jsme si po brněnském Výstavišti krátce projeli. Rychlé první dojmy jsou veskrze pozitivní – ostatně, co čekat jiného u auta, jehož cena v Česku začíná na 2 091 900 Kč.

Jednoduché nastavení klimatizace a vyhřívání sedaček i pro cestující na zadních sedadlech v elektromobilu Audi e-tron.

Jednoduché nastavení klimatizace a vyhřívání sedaček i pro cestující na zadních sedadlech v elektromobilu Audi e-tron.
foto: Hybrid.cz

Už vystavovaná testovací verze ale potvrzovala, co ukazují i jiné nezávislé testy, totiž relativně vysokou spotřebu, a tedy i kratší dojezd na dálnici (reálně cca 300 km). Digitální zpětná zrcátka nejspíš také nebudou žádný velký hit, pět chválu jsme na ně zatím nikoho neslyšeli.

Kia na svém stánku měla k dispozici elektromobil Kia eNiro, který se ale v Česku začne objednávat až koncem letošního roku a reálně dorazí asi až v roce příštím. Mezitím tedy nezbývá než sáhnout třeba po HEV nebo PHEV verzi.

Zato Hyundai Kona Electric už tu je, stejně jako její hybridní a plug-in hybridní verze. Hned vedle byla k vidění americká verze elektromobilu Tesla Model 3, zatím asi jediný kus, který se po ČR pohybuje. A naproti trůnil Jaguar I-Pace, přes uličku pak měla stánek i Tesla s Tesla Model S a Tesla Model X.

elektromobil Tesla Model 3 amper 2019

Elektromobil Tesla Model 3 na veletrhu Amper 2019
foto: Hybrid.cz

Letošního Amper Motion se zúčastnily v podstatě všechny velké automobilky, které mají v oblasti elektromobility co nabídnout. Svou přítomností i nabídkou potvrdily, že elektromobilita už není okrajová záležitost pro pár bohatých nadšenců, ale že úspěšně proniká do mainstreamu.

Velikým přínosem Amperu a Amper Motion jsou i doprovodné akce typu konference Perspektivy elektromobility, kde se objevila celá řada zajímavých řečníků, kteří – navzdory běžné praxi – přítomné obšťastnili často velmi zajímavými novinkami. Za všechny jmenujme skvělou novinku E.ON Drive.

vlastní

25 Comments on “Amper 2019: elektromobilita vstupuje do hlavního proudu”

    1. proč by nemělo být audi e-tron spolehlivé auto ?, určitě
      proč by nemělo být audi e-tron spolehlivé auto ?, určitě je a bude sran kvality zpracování jinde než Tesla, kdo nepotřebuje velký dojezd a má na auto za 2 mil a záleží mu také na kvalitě a provedení interiéru tak bude mít volbu. Jenom jedna nepodstatná poznámka, když vidím, jak se v ČR prezentuje Tesla, např tato, fotka TM3 se špinavými koly, jinde foto jak kdyby v autě rodinka strávila celý víkend, tak to také moc na profi přístupu výrobce nepřidá, byť toto není firemní prezentace, ale pro mne by to auto mohli alespoň pořádně umýt :-).

        1. souhlasím, ano nebyla to ofic. prezentace výrobce jen
          souhlasím, ano nebyla to ofic. prezentace výrobce jen nechápu proč když někdo ta auta zapůjčuje a někdo další chce Teslu v ČR prezentovat na výstavě nebo do testu apod. a oslovit tak věřejnost, tak proč to auto alespoň pořádně nevyčistí.

            1. Martin S. čteš taky někdy články o kterých diskutuješ
              Martin S. čteš taky někdy články o kterých diskutuješ nebo jen rovnou kritizuješ?

              „Hned vedle byla k vidění americká verze elektromobilu Tesla Model 3, zatím asi jediný kus, který se po ČR pohybuje.

              … přes uličku pak měla stánek i Tesla s Tesla Model S a Tesla Model X.“

              Osobně mě to taky zarazilo, nebyl jsem tam, ale má to evidentně své důvody. Spíš můžou bejt návštěvníci rádi, že to tam někdo vůbec přivez.

              1. Ano, já články skutečně čtu, ta kritika nebyla na Teslu
                Ano, já články skutečně čtu, ta kritika nebyla na Teslu jako takovou, vím, že tato TM3 nebylo auto prezentované Teslou a jen jsem si dovolil poznámku o prezentovaném kousku TM3, zcela nepodstatné. Já když bych půjčil auto na výstavu či do testu, tak jej tak nějak připravím, aby to udělalo celkově dobrý dojem, proto ta poznámka o špinavých kolech atd. nic víc v tom nehledejte.

                1. Zatím to tady nikdo neuvedl na pravou míru.
                  Jednalo se o

                  Zatím to tady nikdo neuvedl na pravou míru.
                  Jednalo se o soukromou Teslu Model 3 v americké verzi, kterou si mohli zájemci již dříve prohlédnout a svézt se v ní třeba v autosalonu Protech v Praze http://protech-e.cz/. Bylo s ní natočeno několik propagačních videí, kdy ji řídil Lukáš Hataš z Asociace pro elektromobilitu https://www.youtube.com/watch?v=AwV2s5xKI9c.
                  Na webu APEL se taky objevila výzva, které vyhověl „Připravujeme účast na výstavě AMPER 2019 . Má-li někdo zajímavý exponát, spojí se s předsedou. Pro zájemce o vstupenky zajistíme nějaké volné vstupenky pro řádné členy.“ a je tam i odkaz na zmíněn video pod názvem Test TESLA model 3 http://elektromobily-os.cz/.
                  Proto bylo toto auto staticky vystaveno na stánku APEL a že si nedali práci s jeho přípravou je v podstatě podružné. Ale chápu, že v kontextu okolních naleštěných aut, neustále opečovávaných a vysávaných dvakrát denně, to působilo divně.

Napsat komentář