Kempovací přívěs Nissan x OPUS využívá vysloužilé baterie z elektromobilu

Koncept kempovacího přívěsu Nissan x OPUS dále využívá baterie z elektromobilů k zajištění energie pro dobrodružství mimo civilizaci díky nové baterii Nissan Energy ROAM.

Koncept kempovacího přívěsu Nissan x OPUS dále využívá baterie z elektromobilu k zajištění elektřiny pro dobrodružství mimo civilizaci
foto: Nissan

Společnosti Nissan Energy a OPUS Campers společně vytvořily koncept inteligentního kempovacího přívěsu, který dále využívá baterie z elektromobilů Nissan k poskytování energie pro dobrodružství mimo civilizaci po dobu až jednoho týdne.

Koncept Nissan x OPUS obsahuje nedávno představenou jednotku Nissan Energy ROAM, což je přenosná baterie „vše v jednom“ odolná proti povětrnostním vlivům, která využívá technologii baterií z elektromobilů Nissan k poskytování snadno dostupné a tiché elektřiny bez emisí při cestování.

ROAM má kapacitu 700 Wh a výkon 1 kW. Jeho lithium-iontové články jsou získány z elektrických vozidel Nissan Leaf první generace, čímž je zaručeno další udržitelné využití těchto baterií.

Jednotka Nissan Energy ROAM je upevněna ve speciální přihrádce v přední části přívěsu OPUS a zajišťuje napájení 230V i 12V okruhu (prostřednictvím nabíjení baterie pro volný čas, která napájí 12V systém). Tím je s pomocí solárního panelu dosaženo dostatečné energetické autonomie pro přibližně sedm dní kempování.

Tento koncept dovoluje výletníkům, aby zůstali připojeni a užívali si pohodlí domova a zároveň mohli svobodně cestovat na odlehlá místa. Unikátním prvkem je, že jednotku Nissan Energy ROAM lze vyjmout ze skříně uvnitř přívěsu a nabít mimo kempovací místo ze standardní 230V domácí zásuvky nebo připojením k solárnímu panelu.

Nissan Energy ROAM je ukázkou vize Inteligentní mobility Nissan a reálným příkladem toho, jak společnost Nissan využívá svou technologii baterií a zkušenosti v oblasti elektromobilů ve zcela nových obchodních sektorech. Tím vytváří ekologičtější a udržitelnější řešení pro ty, kdo potřebují elektřinu při cestování.

Cenové rozpětí řady AIR OPUS® začíná na přibližně 18 000 EUR. Výrobní základna společnosti OPUS je ve Velké Británii a své výrobky vyváží do Evropy, Severní Ameriky, do Austrálie a na Nový Zéland.

Jednotka Nissan Energy ROAM je navržena pro profesionální i volnočasové využití a poskytuje ekologické a udržitelné řešení pro zákazníky, kteří se na cestách neobejdou bez elektřiny. Na evropské trhy se dostane později tento rok. Ceny na místních trzích budou včas oznámeny.

Nissan x OPUS detailně

Inovativní přívěs AIR OPUS představený v roce 2017 používá technologii vzduchových tyčí a pomocí vestavěného kompresoru se nafoukne za přibližně 90 sekund. Lehká a kompaktní konstrukce přívěsu OPUS z něj činí ideálního společníka pro kempování v terénu a pohyb mimo civilizaci.

V přívěsu Nissan x OPUS naleznete vybavení na vaření, prostor k sezení/stravování a místo na spaní pro až šest osob. Tento „připojený“ koncept má také silnou specifikaci zaručující, že i ti největší technologičtí nadšenci budou na výletě v přírodě spokojeni.

Nissan x OPUS nabízí 230V zásuvku pro napájení domácích spotřebičů, USB zásuvky pro nabíjení chytrých telefonů a jiných periferních zařízení, LED osvětlení ve střeše, 4G mobilní Wi-Fi hotspot pro až 10 zařízení a dokonce i digitální projektor se stahovací obrazovkou pro večerní sledování filmů.

Aby mohli výletníci po celodenní pěší túře doplnit síly, naleznete zde 230V přenosnou mikrovlnnou troubu, dvouplotýnkový plynový sporák a ledničku. Zvenku je Nissan x OPUS plně připraven na dobrodružství – je vybaven terénními pneumatikami a hliníkovými koly, nosiči na dvě kola a dokonce i nosičem na kajak.

Napájení přívěsu Nissan x OPUS

Jednotka Nissan Energy ROAM s kapacitou 700 Wh a výkonem 1 kW dokáže zajistit energetickou nezávislost přívěsu OPUS na přibližně sedm dní, a to při společném využití kapacity baterie pro volný čas, baterie Nissan Energy ROAM a jednom až dvou nabitích 400W solárním panelem (jedno nabití trvá 2–4 hodiny*). To dobrodružným výletníkům umožní pohybovat se zcela mimo civilizaci po dobu až jednoho týdne.

Když je potřeba baterii dobít, lze Nissan Energy ROAM snadno vyjmout z upravené přihrádky vpředu. Jednotku lze poté připojit do jakékoli standardní 230V zásuvky a přibližně během hodiny dobít. Účinnost tohoto konceptu spočívá v tom, že Nissan x OPUS může zůstat na kempovacím místě, aniž by bylo nutné ho převážet zpět do civilizace kvůli nabití.

Pokud se nikde v blízkosti kempovacího místa 230V zásuvka nenachází, je jednotka Nissan Energy ROAM vybavena DC vstupem pro napájení ze solárního panelu. 400W solární panel dokáže jednotku plně nabít za dvě až čtyři hodiny.

tisková zpráva

6 Comments on “Kempovací přívěs Nissan x OPUS využívá vysloužilé baterie z elektromobilu”

  1. To myslí vážně? 700 Wh s maximálním výkonem 1 kW? A za
    To myslí vážně? 700 Wh s maximálním výkonem 1 kW? A za tyhle prachy? To je normální výsměch! 700 Wh až na týden, kristovanoho! Aneb denně dovede dobít až dva smartphony a v pondělí a ve čtvrtek si můžete pustit na dvacet minut radio do zásuvky. 😀
    Tvl, pokud někdo potřebuje tahat elektřinu na kempování, tak asi to bez nějakých spotřebičů nezvládne. A oni tam přibalí 700 Wh, omg.

  2. „…Jednotka Nissan Energy ROAM dokáže zajistit energetickou
    „…Jednotka Nissan Energy ROAM dokáže zajistit energetickou nezávislost přívěsu OPUS na přibližně sedm dní, a to při společném využití kapacity baterie pro volný čas, baterie Nissan Energy ROAM a jednom až dvou nabitích 400W solárním panelem..“

    Hm, když to dobíjím solárem, proč to má výdrž jen sedm dní ?

  3. Více bych ocenil kdyby nabídli Power wall (bez baterií) do
    Více bych ocenil kdyby nabídli Power wall (bez baterií) do kterého jdou vložit vysloužilé baterie z jejich vozidel (momentálně LEAF). Ideálně aby takovýto Rack byl modulární a dokázal si poradit s různým počtem bateriových modulů.
    Myslím si že takové zařízení by bylo na trhu žádanější a více využívané jak nějaký přívěs.

Napsat komentář