O domácí i průmyslové baterie je v USA obrovský zájem, minulý rok vyrostl trh o 80 %

V roce 2018 bylo v USA nainstalováno 777 MWh bateriových úložných systémů, a to jak v domácnostech, tak v průmyslu. To představuje meziroční nárůst o 80 %.

Největším trhem s domácími i průmyslovými bateriovými systémy v USA je Kalifornie.
foto: SolaX Power

Výzkumná společnost Wood Mackenzie ve spolupráci s americkou Energy Storage Association přináší skvělé zprávy z amerického trhu s bateriovými úložnými systémy.

Na konci roku 2017 bylo v USA instalováno 742 MWh kapacity a 664 MW výkonu v průmyslových (>1 MWh) bateriových úložných systémech. Za rok 2018 přibylo dalších 777 MWh kapacity a 310,5 MW výkonu. Větší část (53 %) v residenčních systémech.

V roce 2018 představovaly bateriové úložné systémy v USA trh v hodnotě $474 mil. V roce 2023 už to ale podle odhadů Wood Mackenzie bude $4,5 mld. Napříkad jen energetická společnost PG&E nedávno schválila čtyři projekty o celkovém výkonu/kapacitě 567 MW/2,64 GWh.

Letos by mělo v USA vyrůst dalších 1681 MWh kapacity v bateriových úložných systémech, jak residenčních, tak průmyslových.

Celkově jsou v USA na další léta připraveny bateriové projekty o výkonu 32,9 GW do roku 2025. To bude mimo jiné znamenat tvorbu více než 167 000 nových pracovních míst a významné snížení závislosti na fosilních palivech, tedy i snížení emisí.

Wood Mackenzie

12 Comments on “O domácí i průmyslové baterie je v USA obrovský zájem, minulý rok vyrostl trh o 80 %”

  1. OFF: Nejlepší články jsou ty krátké a
    OFF: Nejlepší články jsou ty krátké a výbušné…
    Tohle je pecka. A dovolím si to dát na Hybrid i když nesouvisí …

    DUCHODY LINK

    Krátce: Pokuď by si si člověk šetřil na důchod sám a nenechal se oškubávat státem, odcházel by do důchodu s 17-ti miliony v kapse…

    – Stát nás nutí pod hrozbou vězení (krácení daně a
    odvodových povinností) trpět, že nás okrádá
    – Spoměl jsem si na defenestraci ….

    1. Konečně to někdo napsal. Bohužel se obávám, že tím to
      Konečně to někdo napsal. Bohužel se obávám, že tím to na dlouhou dobu veškerá akce končí. Budeme doufat, že né a třeba k tomu postupně přispěje i nálada ve společnosti, „naštvaní“ středoškoláci (ať už jsou jejich pohnutky jakékoli) nebo třeba tlak z EU. Ale obávám se že v Andrejem v čele se to nezmění :((

  2. Pokud to spočítám, tak mi vychází cena za instalovanou 1
    Pokud to spočítám, tak mi vychází cena za instalovanou 1 kWh cca. 610 USD. Vycházím z těchto ůdajů:

    „V roce 2018 bylo v USA nainstalováno 777 MWh bateriových úložných systémů…“

    „V roce 2018 představovaly bateriové úložné systémy v USA trh v hodnotě $474 mil.“

    Dá se to takto jednoduše spočítat, nebo je to blbost? Je ale asi jasné, že na tu cenu 610 USD/kWh se nedostaně někdo, kdo si pořídí domů úložiště řekněme o kapacite 10 kWh, protože ta cena zohledňuje i průmyslové instalace, kde to bude levnější a naopak v domácnostech dražší.

Napsat komentář