Škoda Auto zkouší doručování balíků do zaparkovaných vozidel

Pro mnoho zákazníků internetových obchodů se umístění a registrační značka jejich vozu můžou brzy stát novou doručovací adresou.

Škoda Auto DigiLab připravuje test doručování online nákupů do zavazadlového prostoru vozů Škoda
foto: Škoda

Škoda Auto DigiLab ve spolupráci s internetovými obchody Alza.cz a Rohlik.cz vyvíjí doručovací systém, v jehož rámci kurýr doručí zásilku přímo do zavazadlového prostoru vozu.

V pilotním projektu se nyní začne testovat technologie potřebná pro vzdálený přístup k vozu. Velký důraz je přitom kladen na bezpečnost: výměna dat probíhá v kódované podobě, kromě toho může kurýr vůz otevřít pouze v krátkém časovém úseku, jehož délku stanovuje sám zákazník.

Každý, kdo nakupuje online, tento problém zná: právě ve chvíli, kdy má být zboží doručeno, jste někde mimo svůj dům. Pro všechny, kdo si už nebudou chtít zásilky vyzvedávat z různých boxů nebo od sousedů, připravuje Škoda Auto DigiLab společně s partnery Alza.cz a Rohlik.cz test bezpečného a jednoduchého řešení.

Ten, kdo nakupuje v těchto internetových obchodech, si bude moci již brzy nechat doručit zásilku přímo do zavazadlového prostoru svého vozu značky Škoda. Aby mohl tuto službu využívat, dá zákazník příslušnému partnerovi souhlas skrze mobilní aplikaci.

V případě objednávky se kurýrovi prostřednictvím GPS zobrazí pozice vozu pro následnou dodávku. Ten pak získá jednorázový zabezpečený přístup, pomocí něhož zavazadlový prostor vozu v předem definovaném časovém intervalu prostřednictvím platformy otevře. Kurýr vloží zásilku do zavazadlového prostoru, zamkne pomocí mobilní aplikace vůz a zákazník obdrží zprávu o úspěšném doručení.

Služby a technologie jsou nyní ve zkušební fázi a budou se cíleně optimalizovat. Malý okruh zákazníků systém pro partnery projektu začne zkoušet v praxi.

tisková zpráva

22 Comments on “Škoda Auto zkouší doručování balíků do zaparkovaných vozidel”

  1. A přitom já už tohle mám dávno vyřešené a docela
    A přitom já už tohle mám dávno vyřešené a docela dlouho to už používám. Kuryři s tím nemají problém.

    Stačí mít dálkově ovládaný zámek u dvěří domu. A když přijede kurýr, tak mu přes telefon dveře otevřu, na kameře vidím co a kam mi tam dává. A je to. Navíc ho mám na telefonu, tak je to skoro jako kdyby tam byl.

    Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že?

    Možná ještě dám kouli na dveře z předsíně do chodbi a bude, nikam jinam se nedostane, nebo možná lepší ho pustit např. do nějaké kůlny, nebo garáže. To je
    také alternativa.

  2. Vaše auto není trezor….Nenechávejte věci ve vašem
    Vaše auto není trezor….Nenechávejte věci ve vašem kufru… to jsou nápisy asi tak na každém parkovišti… Já fakt žasnu na jaké kravině jsou firmy schopni pracovat. Osobně když už něco nechávám v kufru a jdu pryč, tak si dávám sakra pozor, aby to nikdo neviděl a dávám to tam raději odklopenou sedačkou. Opravdu si myslíte, že někdo stojí o to aby přijel kurýr z Alzy a něco mi tam před zraky všech dával??? Co to asi bude? Že by elektronika??? jo tak ta se nekrade to jo… a pane zloděj, majitel je někde fuč, to by si to jinak převzal takže v klidu čorujte…Proboha

    1. Ja bych to neviděl tak tragicky. Problém spíš bude v
      Ja bych to neviděl tak tragicky. Problém spíš bude v omezeném okruhu zákazníků. Jednak pouze Škoda auto (možná VW group) a samozřejmě pouze nejnovější modely. Takže podle mě 98% populace to v nejbližších 5-10ti letech nepoužije.

    2. No auto neni trezor, ale nakup z Rohliku v nem klidne necham.
      No auto neni trezor, ale nakup z Rohliku v nem klidne necham. Ostatne i z Alzy jde objednavat dale neprodejne kraviny. Navic do kurfu, pokud ma poklop neni videt. Horsi je nechat batoh na sedadle. Prijde mi to jako dobry napad. Ktery by, na rozdil od Skody, treba Tesla mohla asi aplikovat sofwarovym updatem obratem 🙂

Napsat komentář