PRAXE: Elektromobilem Hyundai Ioniq Electric do Rakouska

Petr Beneš je spokojeným uživatelem elektromobilu Hyundai Ioniq Electric. Už dříve se s námi podělil o své zkušenosti z cesty do Alp, které nyní doplňuje o další zajímavý výlet.

Elektromobil Hyundai Ioniq Electric u pomalé nabíjecí stanice v Rakousku
foto: archiv autora

autor: Petr Beneš

Rád bych navázal na článek ZKUŠENOSTI: Elektromobilem Hyundai Ioniq Electric do Alp a zase zpátky, kde popisuji svoje zkušenosti z cest do Alp elektromobilem Hyundai Ioniq. První zimní cesta byla trasa Brno – Bruck an der Grossglocknerstrasse/Zell am See a zpět. Únorová cesta byla Brno – Flachau a zpět, jedna cesta je kolem 540 km. Jedná se o přibližně stejnou vzdálenost, jako do Brucku.

První cesta byla částečně negativně ovlivněna pár problémy s nefunkčními nabíječkami, což mě však neodradilo od další cesty. Na tuto cestu jsem již byl na nabíjení více připraven díky předchozím zkušenostem. Nabíjení jsem měl opětovně pořešené přes aplikaci od EnBW – prodloužili akci, kdy jakékoliv nabití na DC bylo za 2 EUR.

Nebýt této akce, tak pro cesty do Rakouska stačí pouze karta (a aplikace) od Wien Energie; umožní aktivovat drtivou většinu nabíječek a cena je 1,6 EUR za každých započatých 10 minut nabíjení. Navíc síť Ionity je v Rakousku dostupná na hlavních tazích, tam se dá bez problémů nabít také. Nabíjení stojí stále 8 EUR za jakékoliv množství nabitých kWh.

Na druhé cestě jsem se coby elektromobilní nadšenec zaměřil na rychlost, spotřebu, dojezd podle počítače, délku a profil trasy. Plánovaná trasa spolu se zobrazením nabíječek je níže na mapě spolu s profilem trasy. První nabíjení ve Stockerau, potom ve Wieselburgu, Gmundenu; poslední nabíjení v Anif jsem naplánoval jako “bezpečnostní” nabíjení, abych měl rezervu na závěrečné stoupání do Flachau. Plánování jsem dělal v aplikaci Plugshare.

Trasa cesty elektromobilem Hyundai Ioniq Electric

Trasa cesty elektromobilem Hyundai Ioniq Electric (klikněte pro zvětšení)
foto: archiv autora

Profil převýšení trasy

Profil převýšení trasy (klikněte pro zvětšení)
foto: archiv autora

Celkový pohled na cestu, nabíjení, profil trasy (celkové stoupání nebo klesání) nejlépe poskytne tabulka níže.

Přehledná tabulka shrnující cestu

Přehledná tabulka shrnující cestu (klikněte pro zvětšení)
foto: archiv autora

Je vidět, že rychlostní omezení kolem Linze a Salzburgu má pozitivní vliv na spotřebu. Trasa Wieselburg – Gmunden je s více než 200 metrovým převýšení nahoru. I přes to omezená rychlost kolem Linze srazila spotřebu na cca 17,4 kWh/100 km. Obrácená trasa Gmunden – Wieselburg je s celkovým klesáním cca 200 metrů a spolu s omezenou rychlostí u Linze průměrná spotřeba byla pod 15 kWh/100 km.

Příjemný šok mně způsobila cesta zpět hned na začátku. Trasa Flachau – Salzburg je výrazně z kopce. Navíc díky rychlostnímu omezení na 100 km/h na delším úseku trasy tak po 70 km jízdy ubylo 29 km dojezdu, auto bylo také navíc vyhřáté na kabelu před cestou.

V případě nabití na 100 % ve Flachau bych dojel až do Gmundenu bez zastávky v Salzburgu (před odjezdem jsem nabil na 78 %). Ale syna některé nabíječky potěší, jako třeba právě ta v Salzburgu, která je vedle restaurace Burger King. Mě však nepotěšil pohled na nabíjecí konektor v Salzburgu.

Poničený CCS konektor v Salzburgu

Poničený CCS konektor v Salzburgu
foto: archiv autora

Dále jsem nechtěně nabil více ve Wieselburgu a tak jsem mohl vyzkoušet větší rychlost po dálnici do Stockerau, aniž bych měl strach, že budu mít malou rezervu dojezdu. Rychlost nabíjení byla na všech nabíječkách srovnatelná – do 82 % kapacity baterie se nabíjelo rychlostí přes 7 kWh za 10 min; poté se rychlost snižovala, což je však dané omezením ze strany auta.

Jezdím většinou tak, aby zbylo kolem 30 km dojezdu, kdyby byly nějaké problémy na nabíječce a bylo nutné jet na jinou nabíječku. Plánovali jsme lyžování i na ledovci Dachstein. Poznamenal jsem si kapacitu baterie a dojezd při cestě na Dachstein i zpět do Flachau (celkem 78 km).

Bohužel nemám údaje z úplného začátku stoupání Alpenstrasse, mám je jen od Mautstelle (mýtnice). Cestou nahoru od mýtnice na parkoviště u lanovky – což je 6 km – klesla kapacita z 80 % na 56 % a dojezd klesl ze 125 km na 85 km.

Cestou dolů se kapacita díky rekuperaci zvětšila z 56 % na 61 % a dojezd se zvýšil z 98 km na 105 km. Skutečně, počítač při dojetí ráno nahoru na parkoviště ukázal dojezd 85 km a po zapnutí auta jak jsme chtěli jet z parkoviště odpoledne zpět, tak ukázal 98 km dojezd.

Je to kvůli tomu, že při cestě nahoru počítač předpokládal, že ještě pojedu dále a při výpočtu dojezdu bral v potaz zvýšenou spotřebu cestou nahoru (celkové převýšení přes 450 metrů). Zatímco při odjezdu již dopočítával dojezd dle dlouhodobé spotřeby, která je menší, než spotřeba cestou nahoru na parkoviště.

tabulka Rakousko

foto: archiv autora

Při cestování elektromobilem je třeba si uvědomit, že je nutné brát v potaz i vliv počasí. Palubní počítač ukazoval teoretický dojezd při plném nabití auta ráno při minus 6 stupních jen kolem 150 km! Ze začátku jsem se vyděsil – pojedu zpátky přes mnohem víc nabíječek?

Nebylo to samozřejmě potřeba, neboť ta nízká teplota byla pouze v místě pobytu. Typický dojezd v zimních měsících mám na Ioniqu na plné nabití cca 190 km. Počasí bylo většinou jak na cestě tam, tak na cestě zpátky kolem 4-6 stupňů, mírný takřka neznatelný vítr.

Pohled z čerstvě urolbované sjezdovky na vrcholovou stanici lanovky na Dachstein

Pohled z čerstvě urolbované sjezdovky na vrcholovou stanici lanovky na Dachstein
foto: archiv autora

Nejen tato cesta mě přesvědčila, že cestovat elektromobilem na delší vzdálenosti lze bez problémů. Ano, je třeba cestu naplánovat a vědět, kde budu nabíjet. Díky cestám elektromobilem jsme viděli mnohem víc jiných míst, než když jsme jezdili jen po dálnici. Například v Gmundenu mohu doporučit příjemnou procházku po promenádě jezera s výhledem na zámek Orth (někteří si možná vybaví seriál Zámecký hotel Orth).

Čtrnáctiletý syn mě překvapil, když sám od sebe řekl: “… elektroauto je fajn, je tiché, plynulé, ekologické. Jen cesta trvá delší dobu, ale to nevadí, vidíme toho víc …”.

Další cíl pro delší cestu s Hyundai Ioniq? Letní přejezd Grossglockner Hochalpenstrasse v Rakousku. Výškový profil cca 85 km trasy je stoupání cca 2500 metrů a stejný počet metrů klesání. Chci vyzkoušet úbytek dojezdu při cestě nahoru a rekuperaci při cestě dolů. Vím, že to auto v pohodě zvládne.

vlastní

269 Comments on “PRAXE: Elektromobilem Hyundai Ioniq Electric do Rakouska”

  1. Zajímavý popis, že už to docela jde. Vzpomněl jsem si na
    Zajímavý popis, že už to docela jde. Vzpomněl jsem si na jednu starší reportáž s Peugeotem Ion do Španělska. To je teprve dobrodružství, s tímto Ioniqem to už skoro vypadá jako se spalovacím autem 🙂

    elektromobily.webnode.cz/news/elektromobilem-6600-km-k-mori-do-spanelska-a-zpet-za-1300-kc/

    Jen poznámka k těm zastávkám a poznávání nových míst. Taky v posledních letech absolvuji výlety a dovolené i autem, po Evropě. A taky nespěchám a je mi jedno, jestli do cíle první den dorazím odpoledne nebo večer. Po cestě se zastavíme, když je něco zajímavého, nebo na jídlo, procházku města a pod. Ale velký rozdíl oproti EV je (zatím) v tom, že mohu zastavit kdekoliv a nemusím tam, kde je nabíječka. V tomto ohledu je cestování s klasickým autem svobodnější, nemusím se přizpůsobit. Takže není to tak, že kdo cestuje se spalovákem, nepoznává nová místa a jenom frčí dálnicí, záleží na každím, jaký má styl cestování. Rozdíl je v tom, že s EV ty nová místa poznávat musím, se spalovákem mohu, když chci.

    Úplně jiné je to, když jedu pracovně, tu samou trasu třeba po sté. To jsem rád, že jedu, nemusím zastavovat a jsem v cíli co nejdříve, klidně i 500 km v kuse.

    1. Cestovatele pana Rajcha s Ionem do Španělska můžete vidět
      Cestovatele pana Rajcha s Ionem do Španělska můžete vidět na Amperu v Brně na stánku ASEP (společný stánek s časopisem Elektro a trh v pavilonu P). Ale už ne s Ionem. Ten skončil v půjčovně Emuj.cz. Dokonce ani s jeho Nissanem Leaf 1.generace, ten sedlá jeho paní. Bude tam s Nissanem Leaf 2.generace. Holt vývoj nezastavíš, jak říká známý film.

  2. Dneska jsem viděl stříbrnýho Leafa 2 na dálnici směr M.
    Dneska jsem viděl stříbrnýho Leafa 2 na dálnici směr M. Boleslav. Pro mě je to vždycky svátek, když uvidím elektroauto v provozu a zahřeje mě to u srdíčka. Zase tolik jich nevidím jako ostatní. Zbytek spalováků a tankovaní u pumpy mi připadá jak ve smradlavým špinavym skanzenu.
    Díky, že jste.

    1. Cesty jsou zvladnutelne diky PlugShare/Chargemap aplikacim,
      Cesty jsou zvladnutelne diky PlugShare/Chargemap aplikacim, kde se da podivat na nabijecky, jejich operatory. Dale je dobre, ze v Rakousku je roaming, takze staci jedna karta (mam sice Ella, ENV, Wien Energie), ale pouzil jsem jen Wien Energie. Nevim, jak v Italii – Dolomity jsou super v lete, ale nevim poradne operatory. Ale vite co? Syn se chce podivat do Pripjati (Cernobylska elektrarna). Kdyz jsem zkusil naplanovat cetu, tak to bych nedal – na Ukrajine je dost Mennekesu, ale malo DC. Tam tam bych nedojel 🙂

      1. Ukrajina je opět dále, než zaprděná a do sebe zahleděná
        Ukrajina je opět dále, než zaprděná a do sebe zahleděná ČR. A to tam je občanská válka a část země okupují rusáci. Už pár let tam mají zákon přikazující každé benzínce mít nabíjecí místo. Obvykle to řeší obyčejnou deskou se zásuvkami, ovšem vždy červený pětikolík 22 kW.
        Takže Tesla, Smart ED a Renault ZOE s velkými palubními nabíječkami jsou ideální nezávislé elektromobily pro elektro cestující po Ukrajině.
        My, s elektrickými závisláky na síti rychlonabíječek CHAdeMO a CCS Combo, coby pozůstatků spalovacího myšlení většiny dinosauřích automobilek, můžeme jen tiše závidět. Na Ukrajině si neškrtneme.

          1. Díky za video.
            Kdyby se Vám chtělo ještě udělat video

            Díky za video.
            Kdyby se Vám chtělo ještě udělat video ohledně Vaší FVE, tak by to bylo fajn. Jak dlouho už ji máte, typ panelů, orientace, typ měniče, počet fází, výrobce, bližší popis baterií, počet cyklů udávaná výrobcem, na jak dlouho typicky vydrží energie v bateriích bez slunce, pokud budete i ochoten +- i cenu, tak by to bylo fajn. Díky.

          2. Díky za obsáhlé video.
            Jste fakt nadšenec takovou dálku s

            Díky za obsáhlé video.
            Jste fakt nadšenec takovou dálku s Leafem. Ovšem přijde mi, že tomu vašemu se mnohem méně ohřívá při nabíjení baterie a také mnohem méně omezuje nabíjecí výkon. Mě například při třetím nabíjení v jednom dni ačkoli s přestávkami kdy mohla bterka vychladnout nabíjelo auto rovnou jen výkonem 26kW.
            Jinak máte prima rodinku a hlavně trpělivou. Já mám ještě děti ve věku, kdy se mi sice netlemí, ale zato se nebojí držkovat, že ta cesta trvá. 🙂

            Mimochodem u Schweitenkirchenu je těch stojanů pro Tesly 14. Jeden jste přehlédl. Byl za tím co k vám byl bokem.

            No a kdy bude ten druhý díl o cestě zpět?

            1. Asi mam uz v aute novejsi software. Proto to rychleji nabiji.
              Asi mam uz v aute novejsi software. Proto to rychleji nabiji. Toho 14teho stojanu jsem si poto vsiml 🙂 Ale je to fakt mazec. My nabijeli 3km/min a oni 15km/min a navic vpohode, aniz by se stresovali, ze bude obsazeno. Az mi za 3 roky skonci projekt, tak koupim Teslu Y AWD.

              1. Ja skocil rovnejma nohama do Tesly a az s Leafem jsem si
                Ja skocil rovnejma nohama do Tesly a az s Leafem jsem si uvedomil jakej je to zazrak. Prislo to v pravou chvili, uz me trochu nektere veci stvali.
                No neuveritelnejsi mi spis ted pripada jak dokazal Hyundai vystrelit do sveta na prvni dobrou o tolik lepsi auto nez Nissan.

                1. Jj, IoniQ je super. Jen ten kufr je nepouzitelnej a chybi
                  Jj, IoniQ je super. Jen ten kufr je nepouzitelnej a chybi autopilot. Kvuli tomu jsem koupil Nissan. Tu teplotu baterky preziju. Na ceste tolik nespechame, a dalku cca 700km jedu max 4x do roka. To je vpohode. Zbytek roku jsem s Nissanem maximalne spokojenej.

                2. Co myslite tim „autopilotem“? Ioniq umi udrzovat vzdalenost
                  Co myslite tim „autopilotem“? Ioniq umi udrzovat vzdalenost vozidla pred sebou, kdyz pred nim jedouci vozidlo zastavi, tak se Ioniq zastavi taky. Pro jeho rozjeti je treba jen tuknout do akceleratoru, nebo tuknout do tlacitka tempomatu na volantu. Na dalnici jezdim hodne casto s timto systemem zapnutym. Pokud myslite udrzovani auta v pruzich – tak tam autu proste neverim tolik, jako s udrzovanim vzdalenosti od pred nim jedoucim vozidla -> proste tam mam pocit, ze auto reaguje na kraj silnice pozde, nez moje nervy dovoli 😉

                3. Nissan umi to stejne a navic fakt dobre drzi stred jizdniho
                  Nissan umi to stejne a navic fakt dobre drzi stred jizdniho pruhu. To je funkce autopilot. Line asistent je neco jineho. Ten jezdi od cary k care. Nissan fakt krasne ridi sam i volantem. Hlavne v pomalu jedouci kolone je to uzasny.

                4. Dneska jsem zkouknul video a klobouk dolu, ja mam EV 6 mesicu
                  Dneska jsem zkouknul video a klobouk dolu, ja mam EV 6 mesicu a najeto 22tis , spalovak uz nikdy nechci ale jezdit po dalnici 90kou za kamionem me proste neprijde bezpecny a je to pro me neprijatelny uplne stejne jako to jak Nissan podelal to prehrivani a nabijeni.

                5. V cem je nebezpecny jezdit za kamionem? Nepredjizdime,
                  V cem je nebezpecny jezdit za kamionem? Nepredjizdime, nejezdime do leveho pruhu, jedeme na pohodu, pomalu, dostatecny odstup udrzuje adaptabilni tempomat, mam v aute noutove brzdeni a zastavim rozhodne drive, nez 40t kamion. Nevidim v tom zadne riziko. Kdyz je mezi kamionama dira, tak predjedeme a jedem dal 95km/h abysme dalsi kamion nedojeli a zadny nedojel nas.

                6. Nezlobte se ale 90 kou po dalnici neni na pohodu, to je
                  Nezlobte se ale 90 kou po dalnici neni na pohodu, to je loudani kvuli dojezdu.
                  I s karavanem jsem jezdil 110 a byl to vopruz.Ale je to Vas styl jizdy , chapu.
                  Ja proste jezdiml stylem rychlostnich limitu a pak nabijeni, je to pro me i nas pohodlnejsi ale chapu ze u Leafa to asi nejde.

                7. Me prave ubiji to neustale predjizdeni, zarazovani do pruhu,
                  Me prave ubiji to neustale predjizdeni, zarazovani do pruhu, reseni kolik jede ten za vama, kdy mu uhnout, jestli stihnete vyjet do leveho pruhu nez vas dojede ten co v nem jede. To je hra, ktera me nebavi a je to unavujici. Jedu, nepredjizdim, vezu se a holt prijedeme o 2h dele. Zadna tragedie.

                8. Ten prostor mluvi jasne pro Leafa.
                  Propilot tam funguje taky o

                  Ten prostor mluvi jasne pro Leafa.
                  Propilot tam funguje taky o poznani lepe, ale autopilot to fakt neni. V trochu prudsi zatacce mi to nekolikrat nezvladl a vyjel do protismeru s tim, ze jak byl za pulkou cary rovnou se vypnul a prestal tocit uplne, takze dost neprijemne.
                  Taky me zaujalo jak mluvite o tom, ze se podle legislativy nesmi auto rozjet samovolne. No Tesla v autopilotu to tak dela, bez ohledu na to jak dlouho stala.

                  Jinak jak jsem uz psal. Pri sledovani vaseho videa to takova hruza zdaleka nebyla. Zkusim se zabyvat tim upgradem sw. Muj je ze srpna, vas az ze rijna, takze by jsem mohl mit ten puvodni. Jsem si, ale jisty, ze se vam i mnohem pomaleji ta baterka pri nabijeni ohriva, na coz nebude mit software vliv. Obavam se, ze to muze byt jedine tim, ze clanky uz maji vetsi vnitrni odpor, tedy stihli tu baterku behem pulrocniho predvadeni zku.vit.

                  PS: Presne jak popisujete nize. Ioniq klickuje od cary k care, Leaf se drzi uprostred mezi nimi jako Tesla.

                9. ProPilot nepouzivam mimo dalnice. Tam jsou ostre zatacky a je
                  ProPilot nepouzivam mimo dalnice. Tam jsou ostre zatacky a je to problem. Pouzivame ho jen na dalnici a jen v 90km/h. Tam funguje bezvadne a zatim nas nezklamal.

                10. Me takhle vyjel do protismeru na dalnici D6 nekde u Brezove na
                  Me takhle vyjel do protismeru na dalnici D6 nekde u Brezove na Sokolovsku pri rychlosti 120km/h.

                11. To se mi taky stalo. Ve 130km/h už to občas nestihne
                  To se mi taky stalo. Ve 130km/h už to občas nestihne zatočit a v takové rychlosti je to dost riziko. Těch 90km/h je to ideal a pohodové cestování. Když s tím časovým posunem počítáte, tak je to v pohodě. No a největší pecka je to v pomalu jedoucí koloně. To se prostě jen vezete jako spolujezdec.

                12. Jj. V kolonach jsou tihle asistenti neocenitelni.
                  Mimochodem

                  Jj. V kolonach jsou tihle asistenti neocenitelni.

                  Mimochodem z Usti je muj tata. Travil jsem tam skoro kazde prazniny. Hlavne v Neznabozich u babicky na chate. Tata je ze tri deti, takze tam mam pribuzenstvo. Predminulou nedeli jsme tam byli Leafem. 🙂

        1. Smatrics se nekamaradi s tradicnimi distributory elektricke
          Smatrics se nekamaradi s tradicnimi distributory elektricke energie, neni zahrnuty v narodnim roamingu. Ano, maji hustou sit, cenove jsou vyssi. Ja na cestach do Alp vyuzil EnBW – nemecky dodavatel energie s roamingem v Rakousku a Svycarsku – ale roaming v Rakousku je s EnBW bez Smatrics.

    1. Někteří lidé jsou prostě jen duševní chudáci. Jiní se
      Někteří lidé jsou prostě jen duševní chudáci. Jiní se zapomněli v minulém století. No a pak je ta nejhorší sorta, prodejní. Ti budou hlásat cokoliv, jen když jim to někdo zaplatí. Vždy si vzpomenu na tu černou krychli z Básníků s nápisem: Tato koule je bílá…..

      1. Radovan:
        Jenže přesně to, co popisuješ, děláš ty sám a

        Radovan:
        Jenže přesně to, co popisuješ, děláš ty sám a někteří další kolem.
        Prokazatelné lži, záměrné zkreslování, blamáže – zrovna ty konkrétně ty nesmysly o rekuperaci. Další podobný má nick Kerosin – ten tu fabuluje nesmyslné parametry solárních panelů, popírá nutnost přítlaku sběračú při velkých proudech a napětích atd.

    2. O autorovi původního článku na blogu lidovky.cz, panu
      O autorovi původního článku na blogu lidovky.cz, panu Jaroslavu Stuchlíkovi jsem moc nezjistil, ale majitele domény antimeloun.cz, pana Milana Kabrnu, Vršovická 7/27, Praha 10, bych odhadoval na kategorii lidí, co to dělají za peníze. Normální člověk nebude ani z nadšení pečlivě vybírat staré dezinformační sračky a po šesti letech (článek převzat v květnu 2018) je šířit dál.

  3. EV je výborné pro trasy, kde se nemusí nabíjet tj. pro
    EV je výborné pro trasy, kde se nemusí nabíjet tj. pro člověka,který třeba každý den jezdí 60km do práce a pak jednou za měsíc si udělá výlet do 250km. Takže ev. nabíjí vždy doma. Jak ovšem by měl někde stepovat u nabíječek je to o ničem. EV , které nahradí plně komfort klasického automobilu musí mít pro auto velikosti Škoda Octavia cca 150kWh baterii. Pokud člověk pojede dálku pojede po dálnici, takže spotřeba bude okolo 20kWh/100km a taková baterie zajistí dojezd 750km – což je dost dlouhá vzdálenost na to, aby pak člověk zajel k 300kW nabíječe (kdyby byly) a dal si půl hodiny pauzu, pak nabije a dojede do cíle u nás typicky k moři na dovolenou. Každým rokem se dojezd EV zvyšuje ale 150kWh baterie v EV s cenovkou okolo 500 000 korun není reálné ani ve středně dobém horizontu řekněme 7 let.

    1. To jsou ty nesmyslne požadavky na EV, které lidi stále
      To jsou ty nesmyslne požadavky na EV, které lidi stále vrší, přestože je neplní ani mnoho současných spalováků.
      Např. Mazda 2 má dojezd lehce přes 500 km. A nečiní to žádný problém, protože po 500km stejně potřebuju delší pauzu. K moři na jednu, dvě přestávky – nevidím v tom problém. To znamená, že se 100kW baterkou nebude běžný řidič cítit žádné omezení, které by u nedovolilo vykonat stejné cesty jako se spalovákem. A stejně tak EV může stát i více než 500k Kč, protože za několik let uspoří na palivu statisíce. Takže EV se 100kW baterkou za řekněme 700k je ve „střednědobém horizontu 7 let“ celkem reálná záležitost. To je také doba, kdy se EV stane vozem pro většinového řidiče.

      1. Přesně tak. Kupa nesmyslů od lidí, kteří jezdí v
        Přesně tak. Kupa nesmyslů od lidí, kteří jezdí v příšerně neekonomických sračkometech a plynoprdech jen proto, že nikdo z nich neplatí externatily jejich provozu. Jinak by na ně neměli. Natožpak na to, aby se pinožili denně 60 km s vozem, který má dojezd 10-20x větší. Tedy je v 99% roku nevyužitý. A to už pominu, že minimálně 50% jízd se odehrává s 1 člověkem z 5, tedy 20% využitím. Jenom proto, že jsme si „na to zvykli“ a „do Chorvatska musíme na 14 dní jednou ročně“. Vždycky se těch lidí ptám, proč nemají nákladní auto, když se jednou za 10 let stěhují. To je zhruba totéž, co to Chorvatsko.

      2. Me tyhle komentare serou. Podryvas rozsireni EV. Tak proste
        Me tyhle komentare serou. Podryvas rozsireni EV. Tak proste priznej ze auto na dalnice ma dojezd 1000km a dalsich 1000km ziska za 10min. Kdo..to chce at si to koupi nema cenu lhat ze to tak neni. Protoze se stridaji ridici a jede se dal. EV nedominune na dalnici – proto je TMS vlastne nesmysl. Nejlepsi EV dnesni doby je imho Soul. Male s malou baterkou ujede 300km lehke dostuone a rychle nabite. Za 10let muze byt jinak ale dnes neni.

                1. Většinou mám spotřebu kolem 1 kWh za 0,5 hodiny stání a
                  Většinou mám spotřebu kolem 1 kWh za 0,5 hodiny stání a topení, tedy ubyde dojezd 7km. Bjorn testoval novou Kiu Niro, ta za 8 hodin stání v noci a topení spotřebovala 7% z 63 kWh baterie. Tedy stání je úplně v pohodě, dojezd to výrazně nesníží.

                2. Při zapnutí studeného auta v zimě startuje spotřeba
                  Při zapnutí studeného auta v zimě startuje spotřeba topení na asi 4kW, pak sice začne postupně klesat, ale po půl hodině stání určitě neukáže palubní počítač dojez menší jen o 7km, protože to topení za tu dobu vezme daleko víc ty brebto 😉

                3. Ta původní otázka zněla jinak. odpovím na druhou – po
                  Ta původní otázka zněla jinak. odpovím na druhou – po ránu mám auto na kabelu a vytopené, tedy v zimě to topení hned po odjezdu bere kolem 1-1,5 kW. Pokud je auto odpoledne na parkovišti studené, bere sice kolem 3,5 kW, ale jen prvních pár minut, pak to postuně klesá a za 15 minut už jsem zpět na té 1,5 kW. Ovšem tohle je za jízdy, když stojím, tak opět spotřeba na topení klesá a to až pod 1 kW (tepelné čerpadlo).

                4. Auto stálo venku, bylo lehce pod nulou, zapnul jsem si
                  Auto stálo venku, bylo lehce pod nulou, zapnul jsem si topení a sedačku, chvíli se ohřál, kousek jsem popojel a začal dělat fotky, to celé trvalo +- tu půl hoďku.
                  V takovém režimu jednoduše IONIQ nemá dojezd 300km a palubní počítač u něj reaguje poměrně flexibilně, takže snad je to takto pochopitelné i pro všechny rýpaly schovávající se za anonymitou.

                5. Já jsem měl půjčený Ioniq od prodejce v Praze
                  Já jsem měl půjčený Ioniq od prodejce v Praze Stodůlkách, měl podobný a opravdu reálný dojezd proto jsem se ptal (vadná baterie). Pokud Ioniq reaguje takhle hloupě na půl hodinu stání, pak to chápu. Běžné BEV počítá spotřebu z najetých několika stovek km.

                6. Proč hloupě? Stojíš/topíš/spotřebováváš energii –
                  Proč hloupě? Stojíš/topíš/spotřebováváš energii – klesá dojezd.
                  Stejně funguje i e-Golf 2018, ještě s ním sice nejezdím, protože čekám na doklady, ale pokud auto stojí na místě a topí, tak u něj také padá dojezd na budíkách. A podobně flexibilně reagovala i i3ka.
                  Podle mě je to úplně v pořádku.

                7. Když budu stát půl hodiny, tak mi klesne dojezd o pár km,
                  Když budu stát půl hodiny, tak mi klesne dojezd o pár km, tedy např. při 50% bude svítit dojezd 100km a po půl hodině stání a topení bude dojezd 96 km například. Samozřejmě Ioniq klidně může mít celkový dojezd jen 150 km i když s ním lidi běžně jezdí přes 200km, záleží jak s tím kdo jezdí. No nic zbytečná debata.

  4. clanok pekny no dokazuje len to, ze auto cisto na baterky je
    clanok pekny no dokazuje len to, ze auto cisto na baterky je zatial nevhodne pre vacsinu ludi. clovek sa proste musi prisposobit autu. a to je chyba, lebo veci sa maju prisposobovat ludom a nie opacne.
    budem sa opakovat no auto s velkou a hlavne drahou baterkou mi je vacsinu casu zbytocne, lebo jazdim kratke vzdialenosti. no raz za cas mi treba spravit viac ako da baterka a uz sa musim prisposobovat. a tak jazdi drviva vacsina ludi. po-pi kratke vzdialenosti a cez vikend na chatu kludne na druhy koniec republiky.

      1. preco sracky do xichtu?
        vsak plug-in hybrid je riesenie. rovno

        preco sracky do xichtu?
        vsak plug-in hybrid je riesenie. rovno aj ioniq. mne sa sice viac pozdava technologia kde spalovak len nabija baterku a nesluzi na pohon (napr nissan e-power) ale vpodstate kazdy plug-in co ma baterku cca 8kWh staci na jazdenie po meste a mimo mesta sa zapne spalovak. a v noci pekne pomaly sa nabije. vyhoda je ked take auto dokaze napajat dom. v case vypadku prudu mas elektrocentralu.

        1. To, čo ide z výfuku plug-in hybridu mimo mesto je akože
          To, čo ide z výfuku plug-in hybridu mimo mesto je akože vporiadku?
          Netvrdím, že je to zlá technológia, samozrejme je to lepšie ako „čistý“ spalovák, ale na BEV to skrátka nemá. PHEV tu malo byť pred 20 rokmi, ked boli baterky v plienkach a viac ako 10kWh sa do auta nedalo dostať, ale v dnešnej dobe ?!

          1. ano. lebo to nejde ludom do xichtu. to je tak isto ako uholne
            ano. lebo to nejde ludom do xichtu. to je tak isto ako uholne elektrarne. tiez nesmradia ludom rovno do xichtu.
            ked boli baterky v plienkach tak boli moc drahe. dnesne baterie su prave vhodne do PHEV. ciste EV musia pockat na dalsiu generaciu bateriek. solid alebo li-air o ktorych tu uz roky citame. az ked vaha, zivotnost a cena bateriek bude taka, ze auta budu mat dojaz 1000km potom uz fakt ani spalovak netreba. no bojim sa, ze si este min 20 rokov pockame.

              1. Praveze cakat musite vy. Obcas na nabijacke. S PHEV nikdy
                Praveze cakat musite vy. Obcas na nabijacke. S PHEV nikdy cakat netreba. (5 min na cerpacke sa nerata)
                Aj ponuka PHEV je na trhu viac ako cistych EV.
                Mna len mrzi, ze su zbytocne zlozite. (motor by fakt mal len nabijat baterku a nic viac)

                1. My s BEV nečekáme. Máme přestávku na jídlo toaletu
                  My s BEV nečekáme. Máme přestávku na jídlo toaletu procházku. To se s návštěvou smradlavého krmítka pro spalováky nedá srovnávat, i když je to (podle Vás) na 5 minut a nepočítá se. Navíc k té rychlonabíječce jezdíme velmi sporadicky, 95% nabíjení se odehrává doma, na firmě, při nákupech, návštěvě kina, když i Váš spalovák stojí na parkovišti a oblažuje okolí stydnoucím motorem, výfukovou soustavou, odpařujícím se palivem netěsnostmi soustavy a (dosti často) etš ještě i kapajícím olejem. Parkoviště jsou toho důkazem.

                2. vy musite ist uplne inou trasou resp riadnou odbockou, aby ste
                  vy musite ist uplne inou trasou resp riadnou odbockou, aby ste mohli ist na to jedlo(nabijat).
                  ja si zastavim hocikde, lebo cerpacky su vsade. a presne tych 5 minut sa nerata, lebo tiez jem resp vylucujem :))
                  a presne o tom pisem, ze dlhsiu trasu ako 50km robim raz za cas. nepotrebujem baterku s vacsim dojazdom. na tych 95% jazd mi staci mala baterka. tak na co kupovat vacsiu? kvoli tym 5% jazd kedy moze byt aj 1000km dojazd malo? to stoji za zvazenie pozicat si auto. no to sa mi krivdi. kupim si auto, ktore mozem pouzivat len v 95% mojich potrieb? a pritom riesenie je uplne jednoduche PHEV.

                3. Víte, co je směšné? Že počítáte 100 let vývoje,
                  Víte, co je směšné? Že počítáte 100 let vývoje, respektive 30 po Listopadu 89, protože předtím jsme zdaleka neměli jen na území ČR přes 7200 čerpaček, z toho polovinu veřejných a většinu nonstop otevřených 24/7. Takže buďte rád, že to po 3 desítkách let máte. Pokud by elektromobily měly silné palubní nabíječky, baterku 50 kWh+ a všechny hospody, obchody, instituce, firmy, rodinné domky (ale stačily by jen hasičské zbrojnice) daly na zeď červený pětikolík spouštěný vytočením telefonního čísla (systém evmapa nyní), tak se můžete jít se spalovákem zahrabat. Elektro nabije všude, rychle, čistě a jednoduše. Na rozdíl od těch smradlavých krmítek podkopaných nádržemi plnými hořlavin.
                  Současně si protiřečíte, když píšete, že cestu nad 50 km máte občas. Tak Vám stačí větší baterka, ať nemusíte nabíjet denně a současně zvládnete v pohodě delší cestu. A jezdit osobním autem jako občan nad tisíc km denně? Ano, mohou být mezi námi takoví. Jiní zase jezdí elektrickou hromadnou dopravou i 100 km.
                  Je nutné si uvědomit, že kromě té složité technologie v PHEV stále taháte dnes a denně celou spalovací mašinerii. Tak to už rovnou je lepší mít tam větší baterku.

                4. nie je to smiesne. ja proste pisem o sucasnom stave. a realita
                  nie je to smiesne. ja proste pisem o sucasnom stave. a realita je taka aka je. keby bolo … ale nie je. keby bol teleport auto by ste nekupili.
                  ja sa tesim na dobu ked budu len EV. no este nenastal ich cas. ja tvrdim, ze dnes uz nastal cas PHEV.
                  vobec si neprotirecim. pisem ze mi staci v 95% pripadoch dojazd do 50km. no obcas mi treba viac kedy moze byt aj 1000km malo. takze len za to si kupim auto s baterkou na dojazd 1000km?
                  nemam problem nabijat kazdu noc. vsak preco nenabijat kazdu noc 8 hodin pomalym prudom ked auto len zbytocne stoji? infrastrujktura to zvladne uz dnes pre uplne vsetky auta.
                  jazdit nad 1000km … napr. byvam v KE. potrebujem ist daco vybavovat do BA. to je cca 400km. po BA potrebujem ist na viacero miest a DNES nie je na kazdom parkovisku rychlonabijacka. este v ten den sa potrebujem vratit naspat do KE. to je tych 1000km.
                  ale to je fakt len raz za cas. kludne by som si vtedy mohol pozicat spalovak. ale to sa mi krivdi kupit si auto co nesplna 100% mojich poziadaviek.
                  zlozita technologia PHEV… s tym suhlasim. ja chcem, aby motor len nabijal baterku v optimalnych otackach a nic viac. tahnem celu spalovaciu masineriu, ale ta je lahsia a lacnejsia ako tiahnut velku baterku, ktora aj tak moze byt obcas nedostatocne velka.

                5. Také niečo tu už bolo a ešte je ale sa už nevyrába BMW
                  Také niečo tu už bolo a ešte je ale sa už nevyrába BMW i3 REX. Dali tam väčšiu baterku cca 40kWh a zistili, že REX je zbytočný.
                  P.S. KE-BA dám s jedným nabíjaním na Sielnici, kde si dám zatiaľ kávu a oddýchnutý pokračujem do BA. A tam, samozrejme s nabíjaním nemám žiadny problém, pretože si to viem zariadiť a naplánovať. Ide o to, že keď sa chce, tak to ide aj stým, čo máme teraz. Samozrejme, že aj ja by som bol rád väčšiemu dojazdu, ale kvôli tomu si (podľa mňa zastaralú technológiu) PHEV kupovať nebudem. Ten smrad z PHM už fakt nechcem fetovať, úplne sa mi to hnusí keď musím ísť z nejakého dôvodu na smradlavú pumpu. Majitelia BEV mi isto potvrdia, že odkedy jazdia čisto na elektrinu, tak sa im k svojmu oblubenému pumpárovi už nechce ísť 🙂
                  Aby som to zhrnul. Radšej budem častejšie nabíjať čistú energiu ako menej často (ale o to intenzívnejšie) si chodiť vychutnávať smrad na benzínku a potom si to aj dopriať v spalováku.

                6. i3 rex poznam. vyborna technologia. nedavno som objavil nissan
                  i3 rex poznam. vyborna technologia. nedavno som objavil nissan e-power. uz 2 roky najpredavanejsi nissan v japonsku. a pritom to nie je ziaden PHEV, ale hybrid s 1,5kWh baterkou. papierovu spotrebu ma 2,9L. realna bude urcite do 4L. predstav si ak by tam dali 4-5x vacsiu baterku a moznost nabijat zo siete. nebolo by o moc drahsie. teda by si ho mohlo dovolit vela ludi. ti by jazdili drvivu vacsinu casu len na elektriku. to by cistote vzduchu v mestach pomohlo omnoho viac ako to, ze si par ludi kupi drahy EV. tak isto ani problem s nabijanim by nebol, lebo pocas noci by sa nabijalo. fakt lacna technologia, ktoru moze mat uz dnes takmer kazdy.
                  ty si musis urobit malu odbocku nad zvolen. staci jedna havarka a uzavretie cesty a uz mas problem ako sa tam dostat. dalsia vec je, ze sa ti casom moze stat, ze budes cakat kym sa uvolni miesto na nabijacke. nic z toho nehrozi s PHEV. alebo v zime havarka na dialnici a ostanes tam trcat par hodin. zmrznes.
                  neviem co presne je akoze zastarale na technologii PHEV.
                  i3 erex ci e-power je, EV ktory miesto velkej baterky spaluje benzin. ziaden iny rozdiel. siet cerpaciek a rychlost natankovania je vyhoda navyse oproti cistemu EV. na cerpacku by si s takym autom chodil fakt len obcasne v pripade dlhych jazd. a este by aj benzin zlacnel ak by po nom klesol dopyt.

                7. „a pritom to nie je ziaden PHEV, ale hybrid s 1,5kWh
                  „a pritom to nie je ziaden PHEV, ale hybrid s 1,5kWh baterkou.“

                  pardon. nie hybrid ale EV. na pohon sluzi len elektromotor a spalovak len v optimalnych otackach nabija baterku.

                8. No samozrejme. Prece bez dojezdu 1000km se musi furt nabijet.
                  No samozrejme. Prece bez dojezdu 1000km se musi furt nabijet.

            1. Ty si uplne mimo kamo…
              Tie argumenty o PHEV mas zo svojej

              Ty si uplne mimo kamo…
              Tie argumenty o PHEV mas zo svojej vlastnej skusenosti alebo len precitane?
              Lebo podiel PHEV na autach do zasuvky kazdym rokom klesa prave v prospech BEV.
              Tvoje argumenty su samozrejme teoreticky spravne, prakticky tie dojazdy PHEV su uplne o nicom, ked potrebujes kurit v aute tak sa zapne spalovaci motor (takze v zime ked je vzduch v meste najhorsi tak smradis aj ked nechces), spusta majitelov PHEV ho ma len preto „aby boli zeleni“ ale auto do zasuvky nepichnu lebo sak na co…

              1. ale kdeby klesal. akurat uz aj ciste EV zacinaju robit
                ale kdeby klesal. akurat uz aj ciste EV zacinaju robit automobilky. no PHEV neklesa, ale tiez rastie.
                ako podla teba kuri ciste EV ked nema spalovak? preco by tak isto nemol kurit aj PHEV?
                okrem toho realita je taka, ze cez mobil 5min pred odchodom das vykurit kabinu aj zahriat baterku na prevadzkovu teplotu. auto je este na kabli takze ti neklesne dojazd.
                jak moze byt dojazd PHEV uplne onicom? to akoze mala baterka o vyuzitelnej kapacite 8kWh je nedostatocna na dojazd cca 25km do prace? uplne vpohode aj v zime. a stale mas moznost mimo obce spustit spalovak a dobijat ju. tak ako moze mat PHEV „dojazd uplne onicom“?

                1. Nový Prius a tepelným čerpadlem!
                  Nový Prius a tepelným čerpadlem!

                2. Myslim, že kůriť něje zdravé.
                  Myslim, že kůriť něje zdravé.

                3. Cayenne, Q7 Etron…
                  všechno pochopitelně čerpadlem…

                  Cayenne, Q7 Etron…
                  všechno pochopitelně čerpadlem…

                4. Takze z celej plejady PHEV ste menovali zatial len tri, z toho
                  Takze z celej plejady PHEV ste menovali zatial len tri, z toho dva cenovo v nebesiach…
                  Kolko percent prevadzkovanych PHEV teda moze kurit na bateriu? Vyzera to na zanedbatelne mnozstvo.
                  Cize v nasich podmienkach takmer kazdy PHEV musi mat nastartovany ICE motor cca pol roka, v severskych krajinach mozno 3/4 roka.

                5. Když padla zima tak jsem byl ze mého NIRO PHEV zklamán, že
                  Když padla zima tak jsem byl ze mého NIRO PHEV zklamán, že netopí na baterku, ba dokonce ani nemá PTC jako HEV model.

                  Nakonec jsem to to pochopil, musí se to brát jako celý uzavřený ekosystém. Když jedu nakoupit 5 Km tak to je otrava když se pouští spalovák, spotřeba trakticky stejná jako bych jet na benzín. Na krátké trasy většinou netopím, stejně by se to nevyhřálo.

                  Ale v kontextu delší trasy právě že topí odpadním teplem, memá smysl u PHEV malou baterku vybíjet topením a pak jet na benzín.

                  Já napak vyjíždím na benzín vyhřeju kabinu a přepínám na elekřinu když je vytopeno a současně to topí po dobu cca 10 Km zbytkovým teplem z motoru /má el. pumpu/ a pak se bud automaticky nahodí motor na ohřátí, nebo v kopcích zapínám hybridní pohon. Vysledek je stejná spotřeba jako v létě.

                  Tímto stylem jízdy vydrží baterka 9 kWh na cca 100 Km + 2-2,5 litru benzínu.

                6. „Tímto stylem jízdy vydrží baterka 9 kWh na cca 100 Km +
                  „Tímto stylem jízdy vydrží baterka 9 kWh na cca 100 Km + 2-2,5 litru benzínu.“
                  To jsou pekna cisla.
                  No – a potom? Argumentem pro PHEV je „neomezeny dojezd“, tak mne zajima jakou mate spotrebu na dalnici kde uz vam baterka vubec nepomuze a navic ji „tahate sebou“ v porovnani s normalni benzinovou verzi.

                  Velka skoda je, ze u nas (CZ+SK) nejsou k mani prenosne znacky. Potom vlastnit 2 auta (jedno male do mesta a jedno na trasy) neni zase takove sci-fi. Jenze pojistky prodrazuji i tuto alternativu.

                7. V Rakusku je mozne mat jednu znacku na dve auta, pricom
                  V Rakusku je mozne mat jednu znacku na dve auta, pricom poistenie s tym tiez pocita – poistuju sa dve auta jednou poistnou zmluvou. Kamarat ma jednu znacku na male mestske auto a zaroven na maly nakladny automobil s korbou (do 3,5tony). Sice to vyzera divne, ked mu pred domom parkuje nakladacik vecsinou bez znaciek, ale v Rakusku je to legalne.

                8. Pořád i s vybitou baterkou to drží na baterce cca 15-20% a
                  Pořád i s vybitou baterkou to drží na baterce cca 15-20% a je z toho normální samonabíjecí hybrid s tím rozdílem, že i ta zbytková kapacita je vetší než u hybridu, baterie lépe rekuperuje i dáva vyšší výkony, proože je prostě větší.

                  I na dalnici jsou kopce je třeba zrychlovat zpomalovat, takže poháhá a to hodně.

                  Váha PHEV je nižší než u čistého EV bavím se o stejném voze NIRO, takže argument váhy navíc tu není.

                  Spotřeba oproti nermální benzínové nevím, protože Niro je jen hybrid. S vybitou baterkou mám 3,7-4,5 ekonomická jízda město, nebo mimo město. Dálnice cca 110-120 za 5-5,5 litru. Jídou 130 do 150 např. při předjíždění počítejte že 6 litrů si to vezme,ale to max. víc to už hrozí že Vám vezmou papíry.

                  Mě tedy žádný takto zvýšený vůz v benzínu a automaTU za tu spotřebu nejezdil ani náznakem.

                9. Odporový topení měl Golf i Passat GTE. Krom toho každý
                  Odporový topení měl Golf i Passat GTE. Krom toho každý Climatronikem vybavený auto má navíc elektrický topení s cca 0,5kW výkonu. Proto trošku topí i zmrzlej diesel hned.
                  Topit by měla umět i i8..

                  Prostě PHEV má smysl hlavně u odporně drahejch a složitejch aut, kterejm tím dává dojezd spalováku s bezemisním provozem ve městě. Zatím ideál..

                10. To kurenie 500W co spominate je len z baterie 12V pri
                  To kurenie 500W co spominate je len z baterie 12V pri nastartovanom spalovaku, I8 patri do kategorie zbytocnych aut.

                  To, ze podla vas „PHEV má smysl hlavně u odporně drahejch a složitejch aut“ dokazuje, ze PHEV nema zmysel, lebo spominane auta nemaju zmysel same o sebe, ci su PHEV alebo nie.

                11. Já s GTE nejzedil, ale mám za to, že odporové topení
                  Já s GTE nejzedil, ale mám za to, že odporové topení funguje normálně za jízdy na elektřinu.

                  To, že Vám nedávají drahá auta smysl, neznamená, že někomu jinému dávat nebudou. Jde o to, že třeba ten Cayenne odtáhne 3,5tunovou loď, jede jako Tesla bez insane modu (ve vyšších rychlostech lépe) a dojede v podstatě neomezeně daleko. A k tomu všemu je ve všech režimech tišší než Tesla. O schopnostech podvozku ani nemluvím.
                  A to za cenu, která byla ještě do nedávna nižší než Tesla X. Pak je tu taky fakt, že Cayenne s 2,9 V6 biturbo benzínem stojí úplně stejně, jako silnější, rychlejší PHEV s 3,0V6T (pouze jiná verze té 2,9).
                  A o spotřebě ani nemluvím.

                  Zrovna včera jsem jel 700km s jednou zastávkou na natankování plus záchod, celkem cca 10 minut. Celková doba jízdy (Italský okresky, Brenner, Mnichov, Plzeň) byla 6h 15 minut včetně menší kolony. Takovouhle jízdou dá TMX kolem 250km. Nabíjel bych to mnohokrát. EV pořád na tokovýhle cestování prostě není. Ale PHEV to bez problému umí a druhý den může „čistě“ popojíždět po městě.

              2. PHEV je prostě moc drahé a ekolog si raději koupí čisté
                PHEV je prostě moc drahé a ekolog si raději koupí čisté EV. Když stojí prakticky stejně.

                Otázka je až bude zákaz vyrábět čistě spalovací vozy kam to půjde. Myslím že se pak poměr bude obracet lidi co jejsou EKO, ale chtéjí jezdit tak si právě koupí PHEV protože nemusí řešit dojezd .

                A lidí co nejsou Eko je výrazně víc , než nadšenců do EV

                1. PHEV je lacnejsie ako ciste EV.
                  a presne tak. drviva vacsina

                  PHEV je lacnejsie ako ciste EV.
                  a presne tak. drviva vacsina ludi nie su EKO.
                  len sa chcu dostat z bodu A do bodu B. a nebudu sa prisposobovat autu. a tak to ma byt. veci sa maju prisposobovat ludom. nie opacne.

                2. Ale EV se postupem casu prizpusobuji lidem. Vemte si to z
                  Ale EV se postupem casu prizpusobuji lidem. Vemte si to z pohledu velikosti baterie a tedy dojezdu: „mestska“ vozidla s baterkou ~16kWh – typicky trojcata iOn, Miew, C-zero; „mezimestska“ vozidla s baterkou ~28-40 kWh – Ioniq, e-Golf, Leaf, BMW i3; a pak tu jsou „univerzalky“ s vetsi baterkou. To vsechno se tady objevovalo plus minus postupne, jak sel kupredu technicky pokrok a s nim ruku v ruce snizovani cen technologii. To, ze nekdo pouzije mestske vozidlo na cestu mezimesto, ci mezimestske vozidlo na delsi trasu – to je vyber majitele vozu. Stejne, jako kdyz nekdo jede na dovolenou na kole, jiny leti. Je to volba kazdeho z nas 😉 Ne vsechno se prizpusobi lidem na 100%.

                3. ano postupom casu. zatial su vhodne len na 95% jazd. vo zvysku
                  ano postupom casu. zatial su vhodne len na 95% jazd. vo zvysku jazd musi byt nejaky kompromis.
                  a pritom ja pisem len o tom, ze uz dnes vsetci mozme jazdit na relativne lacnom EV s malou baterkou na 50km co staci na vacsinu jazd a v pripade potreby dlhsej jazdy nabijat baterku za jazdy z benzinu. siet cerpaciek aj rychlost tankovania je uplne vyhovujuca pre vsetkych. tak isto nabijat pocas noci 8 hodin tych par kWh zvladne siet uz dnes pre uplne vsetky auta. take auto splna 100% jazd a je aj lacnejsie ako ciste EV. draha je totiz zbytocne velka bateria.

                4. Nemáte pravdu. Asi jediná auta, co se dají v ČR takto
                  Nemáte pravdu. Asi jediná auta, co se dají v ČR takto porovnat je Kia Niro PHEV od 984 980 Kč a Hyundai Kona 39 kWh od 924 900 Kč.

                5. porovnavat treba porovnavatelne.
                  IONIQ PLUG-IN od 32 740

                  porovnavat treba porovnavatelne.
                  IONIQ PLUG-IN od 32 740 €
                  IONIQ Electric od 35 490 €
                  IONIQ HYBRID od 23 690 €

                6. Ioniq PHEV má v Evropě prodeje <100 ks/měsíc, to bych za
                  Ioniq PHEV má v Evropě prodeje <100 ks/měsíc, to bych za moc relevantní porovnání nebral. Ale OK, můžeme říct maximálně, že PHEV a BEV jsou na podobné ceně, jenže v minulosti to bylo nastejno s BEV s 20 kWh baterií, nyní se 40 kWh baterií a za 3 roky už budou běžné BEV se 60 kWh baterií pod milion a Plug-iny nemají moc kam zlevňovat (klesající cena baterií se v nákladech projeví minimálně), takže je OK, že tu máme to co je na trhu teď, ale cokoli dalšího nemá už cenu teď uvádět na trh, protože to nemá šanci přežít ani jednu generaci +-7 let.

                7. Niro PHEV vlastním a je to sourozenec IONIQa , takže bych to
                  Niro PHEV vlastním a je to sourozenec IONIQa , takže bych to s Konou moc nesrovnával.

                  Ideálně porovnávejte se stáji IONIQ elektric je od 919 tis. Plug-in je od 899 tis.

                  U Kie to je u nás poměrně specifické protože PHEV je max. vybaveno.

                  Prostě cena za EV ,nebo PHEV je +- stejná, proto dost lidí co chtějí jezdit na elektrinu jdou do EV.

                  Třeba já mám KIU z německa v max. výbavě „Spirit“ se všemi možnými příplatky co jdou v DE konfigurátoru zadat cena 42.280€.

                  Za tu cenu by možná e-Niro 64 v nějaké nižší výbavě bylo ..

                  Ale na dovolenou bych si musel půjčovat auto, musel bych zapomenout na tahání vleků – zase půjčování tažného vozu.

                  Na cestách po čr bych musel řešit dobíjení, které občas atakuje cenu za co jedu na benzín.

                  Myslím že dost lidí co má auto na ježdění bude uvažovat stejně.

                8. Jak jsem psal níže, snažil jsem se vybrat z alespoň nějak
                  Jak jsem psal níže, snažil jsem se vybrat z alespoň nějak prodávaných aut v Evropě a IONIQ PHEV není ani v tabulkách, kde je jsou na posledním místě auta s prodeji méně než 100 ks za měsíc, takže i kdyby ho prodávali za 100 korun, tak to nemá žádnou vypovídající hodnotu v porovnání cen PHEV/BEV a když píšete, že nelze srovnat ani Niro a Konu, tak potom nezbývá nic jiného, než počkat, protože nemáme už vůbec žádná data.

                9. Se omlouvám ,ale nepobral jsem to s těmi tabulkami .
                  Se omlouvám ,ale nepobral jsem to s těmi tabulkami . Prodejů

                  Sem myslel že porovnáváme cenu a užitné vlastnosti.

                  Že se PHEV neprodávají se nedivím za tu cenu co za ně chtějí to je pro obyčelný lidi co cestují z A do B prostě drahé.

                  Pro nadšence do EV jsou PHEV zase moc obyčené a se spalovákem.

                  Ale jako doplněk k elektromobilu druhé auto do rodiny do práce celý týden na elektřinu s možností bezproblémově cestovat kamkoliv je to k nezaplacení.

                  Ono si dost lidí myslí že PHEV neumí jezdit jen na benzín, ale ono umí úplně stejně jako každé auto, klidně i do Chorvatska na otočku, jen má menší nádrž na 900 Km.

                10. Každý měsíc vychází tabulka 20 nejprodávanějších EV
                  Každý měsíc vychází tabulka 20 nejprodávanějších EV v Evropě, kde na posledních místech už mají auta prodeje okolo 100 ks a Ioniq PHEV se nevešel za žádný měsíc ani do té dvacítky, tzn., že každý měsíc musí mít prodeje menší než 100 ks pro celou Evropu, takže ta cena je nastavena prostě jen tak od oka a je úplně irelevantní, když je stejně neprodávaj. Porovnávat cenu/užitné vlastnosti tedy můžeme až budou porovnatelná auta s výrobou >100 tisíc ks/rok, kde už se dá předpokládat, že cena bude tržní a ne jako u „compliance car“ a toho se možná nedočkáme u PHEV nikdy.

                11. PHEV není lacinější , jestli tak o 1000 € viz. moje
                  PHEV není lacinější , jestli tak o 1000 € viz. moje odpověď níže.

                12. je lacnejsie o 2750€ viz moja odpoved nizsie 🙂
                  ale hlavne

                  je lacnejsie o 2750€ viz moja odpoved nizsie 🙂
                  ale hlavne ma neobmedzeny dojazd.

                13. Máte pravdu na Slovensku máte možnost koupit i méně
                  Máte pravdu na Slovensku máte možnost koupit i méně vybavenou verzi , asi proto že máte dotace, u nás je jen s max. výbavou proto je u nás rozdíl ninimální.

                  Ale v principu jsou za stejný peníze . Myslím to tak že případný zájemce o tyto vozy do zásuvky se cenou řídit nebude.

                  Je to podle priorit, mě více vyhovuje PHEV proto jsem do něj šel. Už i proto že máme elektromobil a tak jedno auto bez omezení dosahu musí doma být+ na tahání přívěsů.

    1. Tak ono nejde o to, že by to nešlo. Ono by to šlo tam
      Tak ono nejde o to, že by to nešlo. Ono by to šlo tam třeba dojít i pěšky.
      Kdybych napsal stejný článek se svým naftovým Véčkem, bylo by to stejně zajímavé?
      Tady na tom je vidět, že u EV se bohužel musím (zatím) autu přizpůsobovat. V podstatě i z cesty samotné si děláte „zážitek“. A dá se z toho vytěžit článek. Což je ale z pohledu elektromobility špatně, protože tím vlastně hlásá, že to co považujete u spalováku za samozřejmost (dojet z A do B), tak u elektromobilu je to dobrodružství.
      Když jedu z Plzně do Alp (cca 430 km), tak sednu do Véčka, z Plzně na Rozvadov to valím 140 km/h, v Německu 180-200 km/h kde to jde a za cca 4 hodiny jsem v cíli. Tohle zatím s elektrikou stále nedokážu.

          1. No, lyžovačka…. Zážitek….. Jak se to vezme. Spíše
            No, lyžovačka…. Zážitek….. Jak se to vezme. Spíše odškrtnutý úkol. Taky jsme za komančů vstávali brzy, abychom se busem, vlakem a busem dopravili pod Lysou horu a se svačinou a lyžáky v batohu a lyžemi přes rameno šli pěšky nahoru a tam celý den lyžovali. Jenže to se tam nedalo nijak jinak dostat a ubytovat taky ne. To všechno v těch Alpách dnes lze. Včetně aprés ski v knajpě nebo ve vířivce nebo večerní saně či cokoli jiného. Takže skok tam a zase zpátky nechápu.

            1. Každý to má jinak. Měl jsem zimu, kdy jsem nebyl ani
              Každý to má jinak. Měl jsem zimu, kdy jsem nebyl ani jednou si zalyžovat, měl jsem jen jeden den volna, tak jsem vyrazil. Miluji lyže a ten den mi za to stál.
              Chápu, že pro někoho to může být nepříjemné nebo si to neužije, ale já si to užil a za ty projeté peníze mi to stálo.
              Kdybysme se znali více, určitě bych zase nechápal něco, co děláte Vy.
              Za svůj život jsem již pochopil, že každý je jiný a co já bych neabsolvoval, tak ten druhý zase ano. Chce to být tolerantní. Když to neplatím já nebo mě to nějak neomezuje, tak je mi jedno, co ten druhý dělá.

          1. Ja nekomentoval, ale odpovidal.
            Komentar by vypadal

            Ja nekomentoval, ale odpovidal.
            Komentar by vypadal takto:
            Take jsem drive valil dvoustofkou naftakem v pet rano smer Alpy a v devet hodin jsem po 480km uz kupoval skipass. A nebylo to ani Vecko.
            Ted jezdim Teslou 400km (uz nemusim az tech 480km, jezdil jsem tam, protoze se dalo zajet kus nahoru na horu a pri stesti, kdyz tam byl clovek vcas chytit flek na malem parkovisti hned u lanovky s kasou) a i malou zastavkou na snidani jsem tam v pul desaty. Nevadi to. Do deviti jsem tam chtel byt vzdy hlavne proto abych chytil nejake rozumne parkovaci misto co nejblize lanovky. Ted uz je mi to jedno, protoze parkuji na nabijecce hned u lanovky. Jasne casem budu tu nabijecku nachazet obsazenou, ale zatim si tu vysadu (i spoustu jinych) uzivam, protoze takovy jako vy cekaji az budou ty bevka pouzitelny…:-D

              1. V pohode, to byl takovej vtipek.
                Jeste doplnim, ze kdyz jsem

                V pohode, to byl takovej vtipek.

                Jeste doplnim, ze kdyz jsem jezdil tim naftakem, tak jsem se vzdy snazil nekoho pribrat aby jsme jeli ve ctyrech a rozdelili si ty tri litry na naftu. Pak jsem musel brat ohledy na to kdo chce kdy odjizdet. Vetsinou se vzdy nasel nekdo kdo chtel lyzovat az dokud nevypnou lanovky, zatimco ja nejradeji koncim po treti hodine, kdyz uz byva skunce nizko a casto uz je na sjezdovkach stin. No dneska me ta cesta stoji par korun, takze jedeme klidne jen se zenou a nemusime se tak nijak omezovat resp. na nikoho CEKAT.

                1. Tak já jsem blázen do lyží, že tam klidně jedu sám a
                  Tak já jsem blázen do lyží, že tam klidně jedu sám a celou naftu si platím sám. 🙂

                2. 🙂
                  Tak tomu rikam zapal.
                  Ja tam jezdim nejen kvuli lyzovani,

                  🙂
                  Tak tomu rikam zapal.
                  Ja tam jezdim nejen kvuli lyzovani, ale hlavne pro slunecnou injekci, kdyz je u nas dlouho posmourno a proto me to tam pak, kdyz uz se zacne slunce schovavat za vrcholky nebere.

                3. Mám to podobně.
                  V sobotu ve 4:30 vyrazím z Plzně, v 8:30

                  Mám to podobně.
                  V sobotu ve 4:30 vyrazím z Plzně, v 8:30 jsem nejpozději v Kitzbühelu, hned vyjíždím nahoru a jezdím, dokud je sluníčko. V 16:00 se sbalím a nejpozději v 20:00 jsem doma v Plzni. A na jednu nádrž. A pak na pivo do hospody, kde vyprávím klukům, jak se mi dneska lyžovalo. 🙂
                  Tohle prostě s EV (zatím) nedám ani náhodou.

                4. Velmi pravděpodobně to nedáte s BEV ani za 10 let bez
                  Velmi pravděpodobně to nedáte s BEV ani za 10 let bez nabíjení. S nabíjením to nedá ani Tesla S při 140 km/h v zimě.

                5. Aaa zase jeden majitel Tesly S nam rika co zvladne a co ne.
                  Aaa zase jeden majitel Tesly S nam rika co zvladne a co ne. Dekujeme za “cennou” informaci. 🙂

                6. Není zač, to je jen pro ty, co si přečetli že TMS má
                  Není zač, to je jen pro ty, co si přečetli že TMS má dojezd 400 km 🙂 ano v létě při 100 km/h.

                7. A k tomu jste došel prosím jak?
                  S Xkem v performance verzi

                  A k tomu jste došel prosím jak?
                  S Xkem v performance verzi (o 3% menší účinnost než u verze 100D) jsem to dal v létě normální dálniční rychlostí (a je to prakticky celé po dálnici) ze Zadaru na supercharger u Mariboru tedy 382km a v baterce mi zbylo 7%, takže bych ujel celkem 410km.
                  Jednoho jara jsem dal cestu tam a zpět dohromady 310km s tím, že půlku jsem jel po dálnici 130km/h a půlku v Německu 100km/h a přivezl jsem 33%, takže celkový dojezd vycházel přes 465km.
                  V zimě se pohybuji běžnými rychlostmi kolem 300km.
                  Tesla S 100D ujede o cca 100km více než já.

                8. Když už jsme u těch rychlostí, když pojedete 180-200
                  Když už jsme u těch rychlostí, když pojedete 180-200 km/h, jak pak vypadá spotřeba? S X-kem nemám žádnou praktickou zkušenost.

                9. Michelin si to vždycky trochu přikrášluje, když
                  Michelin si to vždycky trochu přikrášluje, když pospíchá v Německu tak spotřeba 34 kWh/100 km není pro TMX problém. Při 180-200 km/h má TMX problém dát 200 km.

                10. 34+34+34=102. Se 100 kWh baterkou tedy 300 km dojezd není
                  34+34+34=102. Se 100 kWh baterkou tedy 300 km dojezd není problém. Protože navíc jet 300 km v kuse 180-200 km/h je prakticky nemožné, tak to bude i více než 300 km.

                11. Matematika vám Radovane moc nejde, do nuly nikdo nejezdí a
                  Matematika vám Radovane moc nejde, do nuly nikdo nejezdí a reálná kapacita 100 D je tak 95 kWh a to u nového auta, jinak běžně tak 92 kWh po 70 tis. km.

                12. No ještě, že vy nám to umíte spočítat. Tak hup do
                  No ještě, že vy nám to umíte spočítat. Tak hup do autoškoly, a až ten řidičák uděláte tak si jeďtě vyzkoušet jaké průměrné rychlosti dosáhnete na 200km dlouhém úseku jakékoli dálnice, když se budete snažit udržovat 180-200km/h.

                13. Já nejezdím jako prase, takže mám spotřebu 14 kWh 🙂
                  Já nejezdím jako prase, takže mám spotřebu 14 kWh 🙂

                14. Slyšel jste někdy o tom, že v Německu je to legální?
                  Slyšel jste někdy o tom, že v Německu je to legální? Takže většina Němců jsou prasata? I vy jeden… ty ty ty.

                15. Vy neznáte ten holandský vtip „Co je to totální
                  Vy neznáte ten holandský vtip „Co je to totální recyklace? Když Němec žere vepřové maso“ 🙂

                16. Do nuly jezdíme s manželkou s Iony běžně. Tedy ne do
                  Do nuly jezdíme s manželkou s Iony běžně. Tedy ne do nuly, ale do třech vodorovných čárek, sem tam do oranžové želvičky.

                17. Přesně tak, ono to není možné ani teoreticky. Leda v
                  Přesně tak, ono to není možné ani teoreticky. Leda v hlavě někoho kdo ještě nemá ani řidičák.

                18. Ono to hodně záleží na provozu. Když budete každou
                  Ono to hodně záleží na provozu. Když budete každou chvíli za někým brzdit, tedy rekuperovat, pak budete chvíli čekat až uhne a sotva to rozjedete zase za někým brzdit, tak se nic hrozného se spotřebou neděje. Pokud ale pojedete ve 4h ráno na prázdné dálnici tak to samozřejmě poleze nahoru.
                  O rychlosti 180-200km/h jste tu, ale psal vy. Já když dám 400km za čistý čas jízdy 4h, tak je to průměrná rychlost 100km/h a když mám jen 18km mimo dálnici, kde ale jedu 100km/h (Německo) tak pak fakt na dálnici jet 200 ani 180 nepotřebuju abych toho průměru dosáhl.
                  Takovými rychlostmi jsem musel jezdit na všech neomezených úsecích, když jsem jezdil tím nafťákem o 80km dál a také za 4h.

                  Jinak přesné číslo vám psát nebudu, protože jsem ještě nikdy nejel touto rychlostí celou nějakou etapu. Když není hustá doprava, tak stejně máte každou chvíli i v tom Německu nějaké to omezení, plus příjezd k dálnici a zase sjezd, zkrátka se vám to vždy zprůměruje a výledek je pak třeba těch 34kWh/100km.
                  Kdybych to udělal jako někteří úchylní redaktoři nejmenovaných časopisů při testování elektromobilů, vyjel na dálnici, vynuloval počítač, rozjel to na 200km/h a po pěti kilometrech, (které maximálně se mi podaří tu rychlost držet, protože mi nikdo nezkříží cestu ani nepřijde žádné omezení) jí odečetl tak samozřejmě vyjde nějaká šílenost. V praxi, ale na cestě delší než 200km takové spotřeby NIKDY nedosáhnete (pane anonyme níže).

                19. Jste tam asi už dlouho nejel. Jedu těch 180-200, abych
                  Jste tam asi už dlouho nejel. Jedu těch 180-200, abych dosáhl průměru lehce přes sto. Stačí hustší provoz kolem Mnichova a průměr jde dramaticky dolů. A dole za Kufsteinem také rozhodně nejedete stovkou, to je nemožné.
                  Další teoretická diskuze je zbytečná, jak píšu jinde, můžeme to vyzkoušet v praxi. 😉

                20. No vidite to mame stejnou cilovou stanici, vy to mate sice o
                  No vidite to mame stejnou cilovou stanici, vy to mate sice o 23km dal, ale zase cele po dalnici. Ja to mam k dalnici 18km a s Teslou to davam taky v pohode.

                  PS: Jinak v te pulhodine, o kterou tam prijedu pozdeji mam jiz vyrizenou snidani a takto rozdelena cesta je mnohem bezpecnejsi.
                  Zatimco drive jsem si dal po prijezdu dve jizdy a skoncil na snidani, protoze uz jsem to kafe fakt potreboval. V cem je tedy rozdil? V tom, ze Teslou je ta cesta mnohem mensi krec a zalyzuju si uplne stejne.

                21. Ta půlhodina pro mě znamená, že musím vyrážet o
                  Ta půlhodina pro mě znamená, že musím vyrážet o půlhodinu dřív. To nechci. 🙂
                  Jinak v pohodě, nemá cenu si tady navzájem vnucovat svoje způsoby fungování. Vy si jezděte Teslou, pro mne by to nebylo (to už bych měl 3 auta, i3 na denní ježdění po městě, Véčko na rodinné dovolené a Teslu S na moje samostatné delší jízdy) a já si budu jezdit delší trasy nafťákem.

                22. Takže mi chcete tvrdit, že vstanete ve 4h aby jste mohl ve
                  Takže mi chcete tvrdit, že vstanete ve 4h aby jste mohl ve 4:30 vyjet. Po 4 hodinách za volantem při rychlostech až 200km/h v zimě, kdy se musíte hooodně soustředit nazujete přeskáče, skočíte na lanovku a jezdíte bez přestávky až do oběda?
                  Tak to mě už opravdu nemusíte o ničem přesvědčovat, protože pak s největší pravděpodobností neříkáte pravdu a to si tu pak i já můžu napsat co chci. Ovšem taková diskuze fakt nemá smysl.
                  A jestli si to kafe po příjezdu dáte, tak mi řekněte jakej je rozdíl v tom si ho dát už cestou a proč, by jste měl kvuli tomu vstávat o půlhodiny dříve?

                23. Ano, ještě před 5 lety jsem v klidu vstal ve 4:00,
                  Ano, ještě před 5 lety jsem v klidu vstal ve 4:00, posnídal, v 4:30 jsem vyrazil a za 4 hodiny vystupoval v Jochbergu v Kitzbühlu u lanovky, lyžoval celý den do 16:00 a pak vyrazil domů, abych nejpozději do 20:30 byl doma. Dneska (je mi 43) to už dělám výjimečně. Snažím se aspoň jet ve dvou, ať se můžeme po 2 hodinách vystřídat.
                  Ale byly doby, kdy jsem sám se Sharanem jel ráno 800 km do Holandska na otočku a ten samý den zpátky do Plzně.
                  Ale rozhodně si nemyslete, že mi stojíte za to, abych Vás přesvědčoval. Je mi naprosto jedno, jestli mi to věříte nebo ne.
                  Co se týče té půlhodiny, jednak já radši spím déle (než někde na cestě) a jednak Vám nevěřím, že na plné nabití prázdné Tesly Vám stačí půlhodina. Nehledě na to, že když v půlce cesty budu dobíjet, tak do Alp do Jochbergu, kam jezdím, dojedu s prázdnou Teslou, tam nemají wallboxy, takže ztratím další čas při návratu zpátku, kdy budu muset čekat na začátku cesty a pak ještě v půlce. Takže i kdyby to bylo 3/4 hodiny jedno nabíjení, tak to je pro mne 3x.

                24. No řekněme si to se Standou Grossem upřímně. Vstávat ve
                  No řekněme si to se Standou Grossem upřímně. Vstávat ve 4 ráno, jet skoro 4 hodiny autem v zimě, abych mohl 7-8 hodin lyžovat a pak jet 4 hodiny zpátky, abych mohl být o půl deváté večer v knajpě, je tak trochu na hlavu. Připomíná mi to ty chlapce, co si letí ráno posnídat do sousední země, aby se na oběd vrátili zpátky. Páč tam mají chutnější croissanty. Taky na hlavu.

                25. Ne, já to takhle dělávám taky, jen nevstávám ve 4h, ale
                  Ne, já to takhle dělávám taky, jen nevstávám ve 4h, ale o půl hodiny déle, a ne kvuli tomu abych mohl večer machrovat v hospodě, ale kvuli tomu slunci, no a upřímně ty Alpské sjezdovky to se prostě s ničím u nás nedá srovnat. To je úplně jiná liga, to je úplně jiný hřiště, to je úplně jinej sport. Asi jako srovnávat spalováka s bevkem. 🙂

                26. Tak o tom žádná, my letos chvíli uvažovali o Polsku nebo
                  Tak o tom žádná, my letos chvíli uvažovali o Polsku nebo Slovensku, kde naše děti vyrostly na Kubínskej holi (každoročně jarní prázdniny), ale od té doby, co jsme je vzali do Alp, tak i těch 1.300 metrů n.m. (naše Lysá hora, jen u nich na ni mají sjezdovky v alpském stylu včetně odbavení a občerstvení) a fakticky jeden kopec je nám málo. Takže se skřípěním zubů – zase to letos podražilo – Alpy.
                  Já jen, že když si jedu aktivně odpočinout, což pro mne lyžování je, tak aktivně odpočinout. Ne dorazit večer z práce, zalehnout, vstávat za kuropění, respektive do tmy, letět autem po dálnicích, pojezdit, letět zpátky autem po dálnici, doma za tmy zalehnout a ráno do fachy. To pro mne není odpočinek, to je splněný úkol – byl jsem si zalyžovat. Odškrtnuto. Jinými slovy jel bych tam, ale minimálně na prodloužený víkend. Ne na otočku.

                27. Nojo. Dokud nebyli deti tak jsme tam byli takhle na otocku
                  Nojo. Dokud nebyli deti tak jsme tam byli takhle na otocku skoro ob vikend a nekdy i dva za sebou. Dneska mam cestu skoro zadarmo a jsem rad, kdyz se utrhnu dvakrat za zimu plus samozrejme tyden s partou znamejch a nekdy jeste s rodinou. Az zacnou i deti samostatne lyzovat a hlavne az prestanou celou zimu marodit, bude to treba zase lepsi.

                28. Hele, Micheline, upřímně, pokud si myslíš, že lyžuji
                  Hele, Micheline, upřímně, pokud si myslíš, že lyžuji proto, abych mohl večer machrovat v hospodě, tak jsi idiot. Protože místo, abys hledal argumenty pro svoje tvrzení, co se týče jízdy, tak tady dedukuješ tyhle debilní domněnky, abys podpořil něco, kde už ti dochází argumenty.
                  Nemá cenu tady diskuzovat nad lyžemi, protože každý má své priority jinde, takže se jednomu zdá blbé, tak druhému nikoliv a neznáme svoje možnosti, když ty nezvládneš 4 hodiny jet autem, proč bych já (klidně) ve dvou nemohl zvládnout 400 km do Alp.
                  Tímto bych tuto diskuzi, která se svrhává naprosto do něčeho jiného, než začala.
                  Pokud si za svým tvrzením stojíš, tak já jsem ochoten vsadit svoji měsíční výplatu proti tvojí, že když ráno vyrazíme z Plzně do Kitzbühlu, tak já tam budu s více jak půlhodinovým předstihem než ty se svojí Teslou.
                  Další teoretické tlachání tady nemá cenu.

                29. Chlapi, kaslete na nejakou mesicni vyplatu. Radsi vemte Ioniq
                  Chlapi, kaslete na nejakou mesicni vyplatu. Radsi vemte Ioniq a jedte do Alp. Jde to 😉

                30. Radovan da tuhle trasu za 5 hodin Ionem, nevim co tady
                  Radovan da tuhle trasu za 5 hodin Ionem, nevim co tady machrujete.

                31. :-)))))
                  P.S. Ale je pravda, že 400 km Ionem při

                  :-)))))
                  P.S. Ale je pravda, že 400 km Ionem při rychlonabíječkách rozmístěných po trase co 50-80 km jako na Slovensku je s malobaterkáčem Ion pohoda, jen častěji nabíjíte. Baterie mají aktivní chlazení, takže rychlonabít do 80%, cihla na pedál a 135 tachometrových km/hod. k té další. Jeli jsme tak kdysi Bratislava Ostrava přes Žilinu, jen rodinka pak brblala, že furt jen nabíjíme. Ale bylo to nutné, testoval jsem po trase rychlonabíječky Greenway, umístění, možnost občerstvení či WC atp..

                32. To asi ví každý, že to jde. 🙂 Jde to i se starým Leafem
                  To asi ví každý, že to jde. 🙂 Jde to i se starým Leafem s dojezdem 100 km, kamarád projel se starým Leafem Itálii. 🙂
                  Ale o tom diskuze není.

                33. To machrovani v hospode beru zpet.
                  Nejak, ale nechapu co

                  To machrovani v hospode beru zpet.
                  Nejak, ale nechapu co resite ohledne jakeho dokazovani. Ja vam nic nedokazuji a dokazovat nepotrebuji.
                  Psal jsem jak tam jezdim lyzovat ja, a ze je mi prijemnejsi si tu cestu rozdelit a prijet tam uz nasnidanej.
                  Jo mohl bych ukecat kolegu, pujcit si jeho Sko a ukazat vam to i z ty Plzne pod 4h, a jeste pred rokem a pul bych byl do toho celej zhavej, ale dneska uz to nemam zapotrebi. Uz jsem svezl (na dlouhe trasy) tolik lidi a videl tim padem tolik prekvapenych obliceju jak to jde hladce, ze uz ten vas do sbirky nepotrebuju. Zadnou sbirku si totiz nedelam.
                  Zijte dal ve svem presvedceni, ze dokud to neda 1000km v kuse je to k nicemu, alespon mi tam nebudete blokovat nabijecku.

                34. Micheline, ani s Skem to nedáš pod 4 hodiny, já nevím, na
                  Micheline, ani s Skem to nedáš pod 4 hodiny, já nevím, na které planetě žiješ. Já nevím, jestli to neumíš nebo nechceš pochopit, že já netvrdím, že se to nedá s elektrikou ujet.
                  Já tvrdím, že na delší vzdálenosti je to nyní s elektrikou na delší čas, než člověk může být se spalovákem zvyklý. To je vše.
                  Podle té poslední věty vidím, že jsi celou dobu nepochopil, o čem se snažím diskutovat.

                35. Kdyz jsem dal v zime v Cesku vcetne mimodalnicni trasy Vary –
                  Kdyz jsem dal v zime v Cesku vcetne mimodalnicni trasy Vary – Praha, cele D1 a jeste az kus za Uherske Hradiste celkem 463km se svym Xkem v zime za 4,5h tak s Skem bych myslim tech 420km za 3:59 zvladl take, ale hadat se nebudu to uz je jen ma spekulace, to vsechno ostatni co jsem napsal jsou fakta.
                  A ano, elektrikou to bude delsi nez spalovakem, nic jineho jsem vam tu netvrdil. Jen jsem se snazil rict, ze i tak to jde a ta pulhodina navic neni nic znicujiciho.

                36. Takovou trasu s nabíjením a průměr 100 km/h a ještě po
                  Takovou trasu s nabíjením a průměr 100 km/h a ještě po D1, to jste se musel seknout i když asi nosíte tohle triko.

                  imgur.com/crBUINU

                37. Ne, to jsem zajel 25.12.2017.
                  Nabijel jsem 20min. v Praze a

                  Ne, to jsem zajel 25.12.2017.
                  Nabijel jsem 20min. v Praze a 40min. ve Vystrkove. Cisty cas jizdy byl tedy 3,5h a prumerna rychlost asi 132km/h.
                  Daval jsem si tuhle trasu v tento den na cas po leta. Pred 19 lety kdy jsem s tim zacinal byval na vanoce naprosto minimalni provoz a spolehal jsem vzdy na to, ze ani policie nebude snad na vanoce prudit.
                  Se spalovaky jsem se dlouho nemohl dostat pod 3:23, vzdy uz mi ke konci dochazela nadrz a tankovanim se mi nechtelo kvuli tomu kousku zdrzovat. Az s predposlednim spalovakem, ktereho jsem mel jsem to jednou dal za naprosty rekord 3:09.
                  Za tu dobu provoz i o vanocich znacne narostl, ale na druhou stranu se trasa znacne zkratila novymi useky dalnic a zrychlila ruznymi obchvaty. Takze 4:29 co jsem to zajel s Teslou mi prijdou docela dustojne, i kdyz s realnym jezdenim uz tohle vazne nema moc spolecneho. Ostatne stejne jako by nemel s realnym provozem nic spolecneho ten Pavluv zavod.

                  PS: Nejsem z Karlovych Varu a k dokonalosti mam hodne daleko. Dokonce si nekdy pripadam jako naprosty hlupak, kdyz se tu zahazuji v rozhovorech s ruznymi Pavli a jemu podobnymi borci.

                38. Se ti divim, ze s tim demagogem jeste ztracis cas. Neni
                  Se ti divim, ze s tim demagogem jeste ztracis cas. Neni schopen pochopit psany text a mele same sracky, ktere se nedaji cist.

                39. Co se té cesty týká tak v zimě dám průměrnu rychlostí
                  Co se té cesty týká tak v zimě dám průměrnu rychlostí 100km/h kolem 300km, tedy na 400km, potřebuji cca 133%. 33% nabiju na superchargeru za 16,5minuty. Tedy půlhodinová zastávka na snídani i se sjetím z dálnice a opětovným najetím na dálnici mi dá více než potřebuji abych úplně pohodlně dojel.
                  V Kitzbuhelu pak parkuji na této nabíjecí stanici:
                  https://www.plugshare.com/location/102298
                  což je tuším stejné středisko jako váš Jochberg.

                  K vašim supermanským schopnostem se vajadřovat nebudu, jen si příště dejte správný nick ať víme hned s kým máme tu čest. 🙂
                  Ne dělám si legraci, taky jsem býval za mlada takový blázen.

                40. Hele, je to krásný číst, „co stačí“. Je vidět, že
                  Hele, je to krásný číst, „co stačí“. Je vidět, že prakticky to moc nejezdíte. Nehledě na to, že v tom Kitzbühlu na téhle stanici je buď plno nebo zase budete parkovat na nabíjecí stanici, což je taly špatně.
                  Co se týče supermanských schopností, Vy jezdíte pouze s neřidiči, že předpokládáte, že se nelze vystřídat?
                  A i když jsem dříve jezdil takto častěji a jsem podle Vás „superman“, tak se fakt domníváte, že jsem jediný řidič, který zvládne ujet 400 km? Když něco nedokážete Vy, neznamená to přece, že neexistují jiní, co to dokáží. Já také nedokážu uběhnout stovku pod deset, když to někdo dokáže, je snad superman?

                41. Aha ja myslel, ze Sharan je auto a on to byl partak se, kterym
                  Aha ja myslel, ze Sharan je auto a on to byl partak se, kterym jste se stridal. Tak to potom jo, protoze jinak by jste byl fakt atlet hodny Olympijske medaile aby jste dal sam na otocku 800km.
                  Vite co uz to fakt staci. Napadate me tu, ze uvadim nepravdy a sam plkate uplny neuveritelnosti.

                  A to blokovani nabijecky jsem tu uz s nekym take resil. Jsou tam dve mista a jeste jsem to druhe nezazil obsazene. Az to zaziju samozrejme odparkuju pro dalsiho pripadneho prichoziho, ale zatim pohoda. Jak jsem napsal. Jezdete dal naftakem at si tyhle vysady uzivame co nejdele.

                42. Jsou jen dvě varianty: Buď neumíš pochopit psaný text
                  Jsou jen dvě varianty: Buď neumíš pochopit psaný text nebo už jen vytrháváš věci z kontextu, protože ti dochází argumenty.
                  To s tím Sharanem a Holandskem byl příklad k dokreslení mé situace, že jsem zvyklý jezdit delší vzdálenosti.
                  Pokud umíš pořádně číst a chápat kontext, diskuze je o tom, zda dojedu z Plzně do Jochbergu za 4 hodiny (resp. s půlhodiným zpožděním) s elektrikou jako se spalovákem. Že tam občas jezdím sám nebo s partou je naprosto irelevantní a na tvé argumenty proti mému tvrzení by to nemělo mít vliv, pokud nejsi demagog. Ale koukám, že když už člověk neví kudy kam… A ještě k tomu začneš tvrdit, že s Skem urazíš tuto vzdálenost pod 4 hodiny… To už je fakt k smíchu.

                43. Dostal jste me. Dosli mi argumenty. Vyhravate cenu
                  Dostal jste me. Dosli mi argumenty. Vyhravate cenu nejotravnejsiho petroheada na Hybridu.
                  Lyzovat na otocku se do Alp elektricky jet proste neda, protoze ta pulhodina, kterou proti spalovaku naberu na 400km je neprekonatelny problem.
                  Uzivejte si tankovani nafty. Ja si budu dal uzivat snidane pri nabijeni.

      1. No ono záleží jak kdo chce cestovat.
        Jestli sednout a vali

        No ono záleží jak kdo chce cestovat.
        Jestli sednout a vali v kuse do cílového místa nebo si udělat klídek a tabáček (s děckama v autě) to jinak ani nejde. 🙂
        Když jsem jezdil spalovákem a projeli jsme s ním celou Evropu od Turecka po Španělsko. Tak jsme si také po cestě plánovali delší zastávky, které jsme využili na prohlídku města nebo zajímavosti po cestě a to jsme jich ještě několik minuli (na příště nebo nazpátek). A taky jsem tankoval 5 minut na benzince. Ale můžu říct tedy napsat, že teď je to lepší a jízda s EV mne nijak neomezuje. 🙂

  5. Díky za pěkný článek. Je ukázkou toho, že to jde –
    Díky za pěkný článek. Je ukázkou toho, že to jde – když se chce. Při čtení jsem si opět vzpomněl na song od kapely Mňága a Žďorp, kde se zpívá „… i cesta může být cíl…“. Jako ne jet jen kvůli tomu, abych jel, ale až za volantem elektromobilu jsem si uvědomil, kolik krásných míst jsem předtím míjel bez povšimnutí… a taky kolik míst jsem nenavštívil, protože ta zatracená ropa a benzín stojí hromadu peněz. 🙂

    1. Samozřejmě, že to jde. EV totiž přináší i to něco, co
      Samozřejmě, že to jde. EV totiž přináší i to něco, co nejde vyčíslit a prostě to nejde vyjádřit penězi. Proto si nedokážeme představit návrat ke spalováku. To pochopí ti, kdo EV jezdí, ostatní jen počítají, jestli je to finančně výhodné …

  6. Pro srovnání s mojí cestou, ještě prosím autora článku
    Pro srovnání s mojí cestou, ještě prosím autora článku o doplnění celkové délky cesty (540km?) a hlavně času, který trvala. To stejné u cesty zpět. Dále kolik osob bylo v autě, jak plný byl kufr a podle fotky vidím, že střešní box jste neměli?. Dále prosím o celkové náklady na nabíjení pro cestu tam i zpět. Vím, že je zakázané v Rakousku vozit lyže v autě. Měli jste lyže nebo jste si je půjčovali? Děkuji, Petr Vinš.

    1. U nas je problem, ze v miste nabijeni zustaneme treba i dele,
      U nas je problem, ze v miste nabijeni zustaneme treba i dele, nebot se projdeme i po okoli.
      – Takze kdyz vam napisu, ze cesta tam byla cca od pul desate do pul sedme a byla cca 540km – tak se ridici spalovacich aut zdesi a zasmejou: cca 9 hodin (spalovacim autem by to clovek dal za 6 – 6,5 hodin? Nevim …) Doba nabijeni byla celkem cca 2:05hod. Takze po odecteni nabijeni je vlastni cesta cca 7 hodin. Nemam s tim problem. Stejne potrebuji dojet do cile a je jedno, jestli dojedu v pet odpoledne, nebo v sedm vecer – vecer na lyze stejne tak jako tak nejdu.

      – Cesta zpatky byla jeste specifictejsi. Vyjeli jsme v cca 9 rano, prijeli ve cca 20 hod vecer. Cca stejny pocet kilometru. Takze 11 hodin na ceste. Duvod? V Gmundenu jsme zustali 3 hodiny navic, protoze jsme sli do centra – doporucuji jeho navstevu. Takze 11 bez 3 je 8 hodin. Nabijeni celkem cca 1:45hod, tim padem vlastni cesta cca 6:15 hod. Cestou tam byl vetsi provoz a cestou zpet byl mnohem mensi provoz a jel jsem rychleji, protoze jsem si byl jistejsi tim, co auto dokaze.

      – Doba jednotlivych nabijeni je v tabulce i s poctem ujetych kilometru.

      – Cestou tam jsme jeli v aute tri – jeden dospely a dve deti, cestou zpet o jedno dite mene, ktere presedlo do druheho auta. Jeli jsme dvema auty kvuli mnozstvi prevazenych lidi a bagaze. Nas kufr byl plny kufru 😉

      – Rakev na elektro nemam a nemam ani v planu poridit.

      – Ciste nabijeni pres EnBW aplikaci me stalo 4 EUR za obe cesty. Wieselburg, Gmunden a Anif bylo u Lidlu zdarma, Salzburg u Burger King je take stale zdarma (vsechny nabijecky Electrodrive Salzburg jsou stale zdarma, vcetne pomalych, na kterych jsem nechaval auto na parkovisti u vleku) -> a radsi se neptejte, kolik byla utrata v Lidlu nebo Burger Kingu behem nabijeni – pokud mate deti, odpovite si sam 😉

      – Lyze pro vsechny osoby byly v druhem aute – a nevim o tom, ze se nemuzou prevazet primo v aute. Myslim, ze musi byt zabezpecene proti pohybu a tim padem muzou byt vevnitr. Ale pokud mate odkaz, kde je napsane, ze se lyze nesmi prevazet v aute, dejte ho sem, prosim.

      1. 😀 Cesta vyjde dráž, to je jasný 😀 Taky mám dvě děti
        😀 Cesta vyjde dráž, to je jasný 😀 Taky mám dvě děti a taky jsme utráceli v McDonald a ostatních přestávkách. Zajímala mě hlavně čistá délka cesty včetně nabíjení tzn. bez procházek a kolon. Jakou rychlostí na dálnici jste jel? O lyžích v autě jsem slyšel v reportáži v TV. Prý ani neřeší, jestli je máte v autě připoutané nebo ne, jakmile jsou mezi sedačkami, tak je pokuta.

        1. Ujete kilometry jsou v te prvni tabulce – treti sloupek (snad
          Ujete kilometry jsou v te prvni tabulce – treti sloupek (snad se podari tu tabulku jeste vymenit, aby byla lepe citelna). Dobu jizdy jsem vam napsal v odpovedi. Rychlost jizdy je take v tabulce – posledni sloupek. V principu – na dalnici vetsinou pod 130km/h, usek Wieselburg-Stockerau rychlejsi (tam je povolenych 140km/h). Vseobecne – elektroautem proste nespecham. Se synem jsem jeli na lyze na Hochkar. Cestou zpet bych rychlosti 120km/h dojel na nabijecku do Stockerau s cca 10 km dojezdu (to nedavam – dojet s tak malym dojezdem na delsi trase)- a diky synovi, ktery mne rekl „verim ti, ze to zvladnes 😉 “ jsem nenabil cestou do Stockerau, ale jel az do Stockerau. Dojel jsem za cenu omezeni rychlosti na cca 105-115 km/h (tachometrovych). A vite co? Za mnou byl strudl rakouskych aut jedoucich na pohodu a predjizdeli nas cesi, polaci, madari s rakvema spechajici z hor 😉

  7. My byli minulý týden v Rakousku (Tirol-Solden) cca 730km
    My byli minulý týden v Rakousku (Tirol-Solden) cca 730km Nissanem LEAF 2018, ve 4 lidech, plný kufr, plná velká rakev. Cesta tam byla s přespáním u kamaráda u Mnichova, tak to trvalo jen 13h. Cesta zpátky byla bez přespání a díky přehřívání baterie Nissanu cesta 740km trvala 16h. Dost vopruz 🙁 Mám podrobné statistiky, kdyby někdo chtěl 😉 Myslím, že moc lépe to nejde.

      1. To je právě ten rozdíl proti spalováku a uvažování
        To je právě ten rozdíl proti spalováku a uvažování lidí, kteří v nich jezdí. Rozhodně jsme nestrávili 16h v autě, ale jen 12:30h a z toho 2:30h pomalou jízdou v koloně v plně automatickém režimu tzn. bez řazení, šlapání na pedály a bez řízení, takže jízdou jsme strávili jen 10h. Na nabíječkách tzn. pohodově v restauraci nebo na procházkách trávíte zbytek času. Do cíle tedy nepřijedete unavení, ale celkem v pohodě.

          1. Pro nás 12h na cestě problém není. Jezdili jsme na pohodu
            Pro nás 12h na cestě problém není. Jezdili jsme na pohodu a s přestávkami i se spalovákem. Oběd a večeře v restauraci, kafe v restauraci nebo na pěkném trávníčku na odpočívadle. Snad jen na cestě zpátky to problém byl, ale to jsem doufal, že tu baterku uchladím častějším a kratším rychlonabíjením a cesta bude trvat 13h s přestávkami na nabíjení (oběd, kafe, večeře, kafe). To se bohužel nepovedlo a 16h byl vopruz. Příště musíme zařadit ještě 3h výlet na schladnutí baterie. Lepší strávit 4h na výletě než je trávit pomalým nabíjením výkonem 20kW a 15min přestávkami na schlazení baterie. To byla chyba.

      1. Souhlasím, Japonci to dohnojili pořádně. Kvůli
        Souhlasím, Japonci to dohnojili pořádně. Kvůli přehřívání baterie jsme ztratili cca 2h času na cestě, na ujetých 740km 🙁 Před každým rychlonabíjením jsme dávali 15min pauzu na schladnutí baterie na 70% a po rychlobnabíjení, které bylo opět kvůli přehřáté baterii jen výkonem 20kW, jsme měli baterku zase zahřátou na 90%. Jízdou po dálnici o rychlosti 90km/h baterie schladla vždy na 80% a pak zase pauza 15min na schladnutí na 70% a opět rychlonabíjení 20kW. Tenhle režim nastal po ujetí 400km a čtyřech rychlonabíjeních.

        1. No i tech 20kW je zoufale malo, a ze jste kvuli tomu museli
          No i tech 20kW je zoufale malo, a ze jste kvuli tomu museli jeste takhle carovat to je k uzoufani. Ioniq nabiji az do 80% tim co 50kW nabijecka da a pak teprve zpomaluje. U Leafa jsem zachytil, ze uz nad 40% zacina nabijeci vykon snizovat a to i se studenou baterkou. Treti DC nabijeni v jednom dni je pak patrne vzdy omezeno na 27kW bez ohledu na teplotu baterky.
          To je fakt silene. Tohle, kdyz si koupi neznaly clovek, ktery nebude navic mit moznost pres noc nabijet, ale spolehne se na to, ze v jeho meste uz je DC nabijecka, takze si tam vzdy zajede, ten se pak musi divit. A to vam jeste prodejce vypravi jak by chtel tu spotrebu Ioniqa videt, naznacuje, ze to jsou jen reci a vypravi vam, ze s Leafem se da tech 300km ujet na jednu baterku v pohode.
          Ja to poustel jednim uchem ven, nebot jsem tusil jak to je a manzelce to i tak poslouzi, ale chudaci ti co mu naleti. To uz je normalni podvodne jednani uvadeni v omyl.

            1. Musim uznat, ze tohle funguje v Leafu vyrazne lepe nez v
              Musim uznat, ze tohle funguje v Leafu vyrazne lepe nez v Ioniqu, ale na druhou stranu to clovek oceni hlavne na delsich cestach na dalnici, a tam se s nim vypravit je masochismus.
              Me take utahl na ten trochu vetsi prostor. K memu prekvapeni nejak dokazal pojmout celou nasi rodinu 2+3, sice vzadu uprostred uplne na ostro a s jednou krajni sedackou bez zad, ale slo to. Deti si vzadu ani nestezovali na prostor, jen na to proc tak casto a dlouho nabijime.

              1. Chapu , jsem BEV uzivatel pul roku a mam najeto 22tis ale hned
                Chapu , jsem BEV uzivatel pul roku a mam najeto 22tis ale hned od zacatku nez jsem BEV vybiral tak uz jsem vedel veskery info , da se toho sehnat vsude dost a o Leafu se to vi uz dlouho .
                A musim rict ze i3 ma problem kdyz jsou baterky v minusovejch tepllotach studene a to je jedina vec co me stve ale kdyz tak ctu ty komenty Vas i dalsich tak je to fakt na presdrzku nejakyho ing v Nissanu.

                1. To fakt chcete mlátit inženýry za to co podělal nějakej
                  To fakt chcete mlátit inženýry za to co podělal nějakej kravaťák, když je omezil seškrtaným rozpočtem a předepsanejma kurvítkama?

                2. A to víš? Nebo si jen myslíš? Variantu s línejma
                  A to víš? Nebo si jen myslíš? Variantu s línejma inženýrama nebo blbýma inženýrama nepřipouštíš? Nebo ti mohou pracovat jen v koncernu a v Nissanu jsou jen ti chytří?

                3. Připouštím, ale za to může zase jen ten kravaták, když
                  Připouštím, ale za to může zase jen ten kravaták, když takový blbce dlouhodobě zaměstnává i když mu to opakovaně podělávaj.

                4. Nejhorší na tom je, že došlo na má slova já vám to
                  Nejhorší na tom je, že došlo na má slova já vám to říkal ;-). Nissan totiž předvádí břídilství technického rázu od provopočátku. Jen mu to z nadšení pro věc (byl první a někde jediná volba) má snahu pořád někdo omlouvat. A hlavně těch jejich PR keců.. A opakuje se to zase i v poslední verzi, když už konečně máme normální design, normální velikost baterie 62kWh která asi půjde zase normálně rychle nabíjet, tak to zase totálně podělají 100kW CHAdeMO, které téměř nikde ve světě není a hlavně už nikde nebude v takové míře jako 50kW.

                5. Ja nikoho mlatit nehodlam, to se tak nekdy pise vite?
                  A ten

                  Ja nikoho mlatit nehodlam, to se tak nekdy pise vite?
                  A ten ing muze bejt klidne ten Vas kravatak.
                  Ja proste nechapun jak to muzou takhle posrat a o to vic nechapu jak to muzou lidi kupovat – asi s tim kazdej fakt jezdi jenom kolem komina.

                6. Zrovna včera jsem přijel na Zličín ke Globusu a
                  Zrovna včera jsem přijel na Zličín ke Globusu a odjíždějící majitel Leafu mne informoval:
                  – „Mají to rozbitý, dává to jen 20 kW.“
                  – „Není to rozbitý, stojan je v pořádku, nabíjím tady již 3. den za sebou (3x jsem musel do Prahy za sebou).“
                  – „Nene, mají to rozbitý, je to jejich problém.“

                  Zapojuji kabel. Po půlminutě mi nabíhá každých 10 vteřin 0,13 nebo 0,14 Wh (tj. dává to cca 50 kW). Majitel Leafu povídá: „Mají to rozbitý, mně to dává jen 20 kW.“ 🙂

                7. Proste peklo, i3 je v tomhle zlata, pere to tam porad co to da
                  Proste peklo, i3 je v tomhle zlata, pere to tam porad co to da 🙂

                8. No, já jsem v tomto asi trpělivý… taky jsem si myslel že
                  No, já jsem v tomto asi trpělivý… taky jsem si myslel že to mají rozbitý.
                  Dnes prostě mávnu rukou nad tím jestli 15 nebo 30 minut… za 15 minut do Globusu a zpět nikdy nestihnu. A když ano tak si tam dám něco na zub.

                  Pravidelně musím spěchat aby to nenabilo na 100% (resp 80) a pravidelně přijdu vždy pozdě 😀

                  Utěšuji se myšlenkou že pomaleji = šetrněji.

          1. Nechápu, že Nissan není schopen udělat na požádání
            Nechápu, že Nissan není schopen udělat na požádání mechanické řešení, tedy vyříznout do krytu baterií 2 otvory a udělat tam pomocí ventilátoru jednoduché chlazení. Vždyť jim musí být jasné, že příští rok s nástupem aut typu Kia Niro začnou prodeje klesat a ztracenou důvěru budou těžko obnovovat. U nás jezdí mraky starších modelů Leaf a když se podíváte do inzerce na Tipcars tak za 12 prodávaných aut se toho chce zbavit 4 lidi (nájezd pár tis. km), tedy třetina prodávaných aut je ojetý Leaf 3.

            1. Premyslel jsem nad tim jak dodelat chlazeni, studoval jsem
              Premyslel jsem nad tim jak dodelat chlazeni, studoval jsem Leafa i jeho baterku a neni to tak jednoduche jak by se zdalo. Cely problem by byl s tim jak se zbavit/zabranit vnikani vlhkosti do baterky ve chvili kdy jakkoli zasahnete do jejiho obalu. Dokonce by to mohl byt vetsi problem nez se zda. Predstavte si, ze s takovym autem skoncite v rybnice, mezi clanky natece voda a zacnou probijet ven.

              1. Přesně tak. Obal baterky Leafa je hermeticky utěsněn a
                Přesně tak. Obal baterky Leafa je hermeticky utěsněn a mírně natlakován, takže díry bych do něj určitě nedělal, minimálně tedy po dobu záruky. Navíc obal baterky je i při teplotách nad 50st.C jen vlažný, takže chlazení obalu taky zásadně nepomůže. Přitom existuje řešení – to z e-NV200. Tam je vodní okruh s čerpadlem a ještě se k tomu navíc v případě potřeby zapíná klimatizace. Takže pokud má e-NV200 baterku z Leafa a k tomu navíc dokázali udělat chlazení, tak nevidím jediný technický důvod, proč by to nešlo zpětně i u Leafa. Možná obchodní důvody (dopady do ceny), ale když už to museli vyvinout pro e-NV200, tak pro Leafa už by to mělo být téměř zadarmo, protože základ už je vyvinut a jde jen o jeho modifikaci s ohledem na prostorové uspořádání Leafa. Za toto bych byl ochoten si připlatit, ne za nějakého Pro Pilota Park, nebo dálkové sledování, kolik je nabito atd.

                A když už by bylo chlazení, tak bych přidal i ohřev baterky, protože by se tím v zimě zamezilo tomu, že maximální nabíjecí výkon na DC vydrží třeba jen do 15 nebo 20% SOC a pak začne klesat – pokud se baterka mezitím nabíjením nestačí ohřát.

                Předpokládám, že všechno to, co o tom autě vím já, vědí i jeho konstruktéři, takže…

                1. Já jsem pesimista. Kluci vypnou PC s konstrukcemi těch
                  Já jsem pesimista. Kluci vypnou PC s konstrukcemi těch nesmyslných elektrik, sednou do svých sračkometů a tradá domů….. 🙁

                2. Vyjímečně s vámi musím souhlasit. Znám spoustu kluků,
                  Vyjímečně s vámi musím souhlasit. Znám spoustu kluků, co projektují a konstruují v automotive a pokud jsou to i fandové oboru, tak všichni shodně tvrdí, že vše, co se stalo od EURO4 je omyl a noční můra a tím se taky při výběru svých soukromých aut řídí (služební auta jsou něco jiného, tam obvykle platí to, že jezdí značkou, pro kterou nejvíce pracují, aby měli zpětnou vazbu), na druhou stranu jejich auta jsou velmi často opravdu technické parádičky a ještě k tomu v dokonalém stavu, který převyšuje stav nového auta z továrny.

                3. Jak myslíte že to má udělené Kia Soul? V kabině auta
                  Jak myslíte že to má udělené Kia Soul? V kabině auta jsou dva vstupní otvory a v kufru je jeden výstupní. Když auto spadne do rybníka nateče tam bezproblému voda.

        2. Takže jestli tomu dobře rozumím, tak jste jeli s teplotami:
          Takže jestli tomu dobře rozumím, tak jste jeli s teplotami: 90% – jízda – 80% – 15min přestávka – 70% – DC nabíjení – 90% atd. Ta přestávka podle mě nemá moc smysl. Při stání se baterka ochlazuje méně než při jízdě a navíc tepelná setrvačnost baterky způsobí, že ochlazení je minimální, po zastavení teplota ještě chvíli roste. Prostě to auto nemá aktivní chlazení. Paradoxem je, že nabíjecí místo obvykle není přímo u dálnice, ale musí se někam zajet, tedy už ne 110-130km/h, ale třeba 50km/h, tedy pomaleji a díky tomu se baterka v posledních pár stech metrech zase ještě hůř chladí.

          Doporučil bych pořídit si Leaf Spy – buď Lite, kde uvidíte teploty s přesností na desetiny stupně, nebo Pro, kde je navíc i okamžitý nabíjecí výkon (který Vy vidíte jen při omezení, ale to už je pozdě). Pak se dá postupně vysledovat, při jaké teplotě dochází k omezení nabíjecího výkonu a díky tomu upravit styl jízdy, případně trochu jinak naplánovat nabíjení na cestě.
          Příklad (Leaf 24kWh):
          Dejme tomu, že jedu trasu, kde mám na konci před cílem poslední 2 rychlonabíječky a na první z nich teplotu baterky cca 51st.C a nabíjecí výkon omezený na cca 33kW.
          V tu chvíli mám 2 možnosti:
          1) buď nabít jen na cestu k druhé nabíječce výkonem 33kW s tím, že teplota mi při nabíjení moc nevyleze a tím pádem budu mít lepší výchozí podmínky pro nabíjení na druhé nabíječce
          2) nebo nabít pokud možno co nejvíc na první nabíječce, tedy výkonem 33kW tak dlouho, až si ho auto pomalu začne omezovat s ohledem na stav nabití baterky (SOC)
          Logická se na první pohled zdá 1.varianta, ale ve finále se mi nakonec osvědčila 2.varianta.
          Při 1.variantě mi totiž teplota při nabíjení vyleze třeba „jen“ na 53st.C, odjíždím s málo nabitou baterkou a s cca 53st.C dojedu téměř prázdný na 2.nabíječku, kde si auto s ohledem na teplotu omezí výkon třeba na 20-25kW.
          Naopak při 2. variantě mi při nabíjení teplota vyleze třeba až na 55st.C, ale to nevadí, protože mezitím už si auto samo začalo snižovat nabíjecí výkon s ohledem na SOC. Čili dokud to šlo, tak nabíjelo relativně dlouho 33kW. Odjíždím s hodně nabitou baterkou (cca 80%), která se mi během jízdy trochu ochladí, dejme tomu z 55 na 53st.C (díky většímu teplotnímu rozdílu mezi teplotou baterky a teplotou okolí, než u 1.varianty). K druhé nabíječce tedy přijedu se stejnými 53st.C, ale to nevadí protože mám relativně hodně nabito, takže auto by si stejně omezilo nabíjecí výkon s ohledem na SOC. Ve finále je 2.varianta lepší než 1.

          Co se týká stylu jízdy, tak při přehřáté baterce pokud možno jezdit na neutrál všude, kde to alespoň trochu jde. Samozřejmě na dálnici v 5 lidech a s rakví to nejde. Při jízdě pod plynem, nebo při rekuperaci vždy teče z baterky nebo do ní nějaký proud, který ji ohřívá.

          Ještě jedna „vychytávka“, která se mi osvědčila na Leafovi 24kWh, když hrozí přehřátí při DC nabíjení s následným omezením nabíjecího výkonu. Přijedu na nabíječku, vypnu auto, zapnu nabíjení… a v tuto chvíli jsem vždycky udělal chybu v tom, že jsem si auto znovu zapnul, třeba kvůli poslechu muziky nebo topení apod. Je třeba nechat auto buď úplně vypnuté (ideálně zamknout a jít se třeba projít nebo na kafe či WC), nebo zapnout pouze palubní systémy (čili ne s brzdou). V takovém případě podle Leaf Spy si auto pamatuje poslední známou teplotu, která tím pádem během nabíjení JAKOBY neroste (vysvětluji si to tak, že do řídící jednotky nejde signál od teplotních senzorů – ovšem pozor, stačí třeba auto odemknout nebo jen třeba otevřít dveře a proběhne tam nějaký impuls, který teplotu od senzorů do řídící jednotky pošle a k omezení výkonu dojde). Samozřejmě po zapnutí auta zjistíte, že teplota baterky během nabíjení vzrostla, ovšem díky tomu, že o tom auto „nevědělo“, tak nedošlo k omezení výkonu, které by u zapnutého auta nastalo. Snad se to dá přiměřeně aplikovat i u Leafa 40kWh.

          No a nakonec dotaz: Máte nebo nemáte přehraný SW v řídící jednotce, který by měl posunout o něco výš teploty, při kterých dojde k omezení výkonu? Ptal jsem se na to v servisu, ale nedokázali mi k tomu nic říct. Tady se o tom před časem psalo.

          1. Díky za tipy 😉 Určitě využiji při dalších cestách.
            Díky za tipy 😉 Určitě využiji při dalších cestách. Leaf Spy vyzkouším. Přehraný software myslím, že mám. Auto mi předávali v polovině listopadu 2018. Mluvil jsem o tom s jedním taxikářem z Moravy a došli jsme k závěru, že už mám novější software. Jinak u auta mě nejvíc štve, že nedokážu na dálku zastavit nabíjení. To je největší vopruz při cestě, ale i doma. Na mobilu, v restauraci vidím, že už mám nabito na 80% a nedokážu to zastavit 🙁

            1. Doma to můžete vyřešit chytrou zásuvkou. Mě vychází
              Doma to můžete vyřešit chytrou zásuvkou. Mě vychází 10% jedna hodina. Takže když přijedu domů s 25% nastavím čas nabíjení 01:00 – 06:00 a přijdu k autu se 75%, což mi bohatě stačí na následující den. Jde to ovládat mobilem, takže u auta nestrávím čas šachováním s kablem, pouze zapojit a ráno vytáhnout a zavěsit na zeď.
              Zkoušel jsem nastavit v autě, ale BMW vždy nabije do 100% pokud fyzicky neodpojím nebo nevypnu zásuvku. Soul a Ioniq mají nastavení do 80% nabití, což je skvělé.

              1. Na Ioniqu muzete taky nastavit cas nabijeni od-do. A podle
                Na Ioniqu muzete taky nastavit cas nabijeni od-do. A podle toho, jaky tam pustim proud z wallboxu (ktery mam od ePavla, Sampro Policka), tak zaroven vim, na kolik nabiju za dobu nastavenou v aute. Na DC Ioniq vypina az v 94%, vic tam auto nepusti. A pritom odemkne auto kabel. Jednou se mne v Rakousku stalo, ze zrovna nabijejici Ioniq byl na 92%, pockal jsem, az skoncil na 94% a vytahl jsem z nej kabel a mohl nabijet sveho. Nevim, ktera jina auta odemykaji kabel po konci DC nabijeni.

                1. DC kabel po nabíjení odemknou všechna ev kromě eGolfu, tam
                  DC kabel po nabíjení odemknou všechna ev kromě eGolfu, tam to zase museli udělat jinak. U Ioniqu na AC si jde vybrat jestli po nabíjení odemknout nebo ne, to zase neumí žádné jiné auto. Právě nabíjím Soul. To teplo je balzám na baterii a následně na dojezd.

                2. Pritom to odemykani je 100% ciste jenom SW featura. Videl jsem
                  Pritom to odemykani je 100% ciste jenom SW featura. Videl jsem egolfa 2014 i 2018 ktery se po 100% nabiti na CCS sam odemkl konektor, sel vytahnout a strcit do jineho auta. Mne to na 2014 egolfu neodemyka ani boha, jsem na to nastvanej a kdyz jsem to chtel vyresit na Jarove v autoservisu tak mi rekli ze to nejde… kecy.

              2. u eGolfu nastavuju proud a minimalni stav baterie: tam mam
                u eGolfu nastavuju proud a minimalni stav baterie: tam mam obvykle 40 nebo 50% (jakmile se auto pripoji k AC tak nabiji okamzite specifikovanym proudem 5/10/13/16A) do 40%.
                Pak se v planovaci stanovuje % stav baterie a topeni/chlazeni v case odjezdu a nabijeni v case od do – mam nastaveno 70%, takze se to nabiji treba z 40% od 2hodin v noci do 6:00 rano. Strop u DC ale nastavit nejde, takze to laduje kdyz jsem na jidle vzdy do 100%.

            2. To já na mobilu na dálku u našeho Leafa Visia 24kWh
              To já na mobilu na dálku u našeho Leafa Visia 24kWh nevidím nic. Nezvykl jsem si na to a ani mi to v podstatě nechybí. Dokážu odhadnout, za jak dlouho budu mít nabito tolik, kolik potřebuju. Jinak alespoň Leaf 24kWh umožňuje nastavit omezení nabíjení na 80%. Moc to nepoužívám, protože když to nastavím, tak na to potom vždycky zapomenu a pak se „divím“ proč to vypnulo. 😉

              Co se týká SW, na základě čeho jste došli k závěru, že už máte novější SW? Jen podle termínu předání? Nebo ještě podle něčeho jiného?

            3. Zdravím, aktualizace fw. jednotek HV BATTERY by se měla
              Zdravím, aktualizace fw. jednotek HV BATTERY by se měla týkat modelů od VIN: SJNFAAZE1U0000001 do VIN:SJNFAAZE1U0017269.
              Po aktualizaci fw. by měly být čísla jednotek (jsou tam dvě – HV BATTERY a HV BATTERY 2) 293A0-5SH2C (bez ohřívače aku.) nebo 293A0-5SH3C (s ohřívačem aku.).
              Myslím, že už se to tu na fóru někde psalo…

    1. Odkud jste jeli do Soeldenu a kudy vedla trasa? Kde jste
      Odkud jste jeli do Soeldenu a kudy vedla trasa? Kde jste nabijeli a jak jste resil nabjeni v Rakousku? Jak jsem psal v clanku – mne se osvedcila EnBW. Jejich akce 2 EUR za jakekoliv nabiti uz skoncila a ted maji 0,49 EUR za kWh. V tento moment je lepsi karta a appka od Wien Energie. Odemkne skoro kazdy stojan (az na Smatrics a Ella a mozna nektere dalsi) a cenove to je vic nez prijatelne (a paradoxne levnejsi, nez u nas …)

      1. Jeli jsme z Ústí nad Labem přes Prahu, Rozvadov,
        Jeli jsme z Ústí nad Labem přes Prahu, Rozvadov, Regensburg, Mnichov, Innsbruck. Nabíjeli jsme pouze čipem nebo aplikací od PlugSurfing a vybíral jsem nabíječky Allego, kde je neomezené nabíjení za 7 EUR. Čipem je to rychlejší. Nemusíte šachovat s mobilem např. v dešti. Čip stál 9 EUR a funguje na 90% nabíječek v Německu a Rakousku. Smatrics mi taky nešel a dvakrát bych jejich nabíječky využil. Jednoa byla u McDonald a u druhé byla výrazně levnější cena nabíjení. Registrace přes mobil u Smatrics se mi nepovedla, tak to budu řešit až doma. Tuhle trasu budu jezdit pravidelně. V zimě 2x na lyže do Soldenu a v létě 2x na Lago Di Garda surfovat. EnBW vyzkouším taky. Díky za tip.

        1. Pro nabijeni v Nemecku zkuste i Deutsche Telekom – ano,
          Pro nabijeni v Nemecku zkuste i Deutsche Telekom – ano, mobilni operator nabizi i nabijeni. Ted maji cenu 2 centy za minute DC nabijeni. EnBW ma vyhodu, ze nainstalujete appku, date cislo karty a nabijite. Dalsi moznost v Nemecku je EinfachStromLaden – od Maingau, ale potrebujete kartu a posilaji fakturu. U PlugSurfing dejte pozor – i volne spustitelne nabijecky (plug and charge) jsou v jejich appce jako zpoplatnene. Ale pokud clovek nejezdi do zahranici porad, tak cenu pres PlugSurfing prezije …
          Na lyze zkuste i druhou stranu od Innsbrucku – treba Flachau 😉

  8. Diky moc za hezky, podrobny a realisticky popis cesty. Nic
    Diky moc za hezky, podrobny a realisticky popis cesty. Nic nezamlcuje ani nepribarvuje. E-auta s mensim dojezdem jsou v pohode pokud berete cestu v klidu a jak se rika i cesta je cil. Na rychlopresun o 800km dale se nehodi. Ale tak vetsinou stejne nikdo nejezdi.

    1. Diky i vam za vase postrehy z druhe strany zemekoule – z
      Diky i vam za vase postrehy z druhe strany zemekoule – z Japonska. Pokracujte ve sdileni vasich postrehu co se infrastruktury, typu aut, praktickych veci z provozu atd. tyce. Je to podnetne!
      Jak psal eHonza v komentari nize – v elektroaute se zklidnil. Ja taky 😉 uzivam ticho, plynulost. Brzda provozu nejsem, jezdim podle predpisu.

      1. Diky. Ted mi neco zrovna napadlo. A to je to ze v Japonsku si
        Diky. Ted mi neco zrovna napadlo. A to je to ze v Japonsku si krome Leafa (a Mirai) zadny jiny EV oficialne nekoupim. (nejsem si jisty tedy na 100%) Outlander a Prius PHV jsou pluginy. Zato hybridu jsou tu na prodej tu desitky modelu. Pokud se nemylim dovozni cla jsou nizka ale Japonci to nekupuji. Zkousel to par let Hyundaj ale vzdali to. Z cicich aut tu je dost videt Mercedes, BMW, VW (proste Nemecko tu ma zvuk). Pak Volvo, Obcas Renault a Fiat. Citroen. A Mini. Obcas se vidi i nejakej ten BMW plugin hybrid. Proste Japonsko je porad a i skutecne ostrov a je to zna. Takze treba kdybych chtel KOnu, ktera se vyrabi doslova za rohem, tak bych si ji musel dovezt individualne a to by byla takova raketa ze bych musel byt opravdu smyslu zbavenej. Navic v Japonsku je DC jen chademo.

        1. Ale treba televize se tu LG v posledni dobe prosazuji. Uz jsou
          Ale treba televize se tu LG v posledni dobe prosazuji. Uz jsou videt bezne, driv to neexistoval. Proste kvalita se prosadi, i tady, jen to chvilku trva. Evropsky trh a ted jeste EU je v tomhle daleko pestrejsi. Jo a zapomel jsem uplne na Teslu. Ty se tu prodavaji, minuly rok otevreli dokonce obchod v Nagoji. Ale videt tu jsou minimalne.Snad se to zlepsi v Modelem 3 (pravostranny takze si jeste chvili pockame).

          1. Mitsubishi i-MiEV sa zrejme v Japonsku predava, ved sa tam
            Mitsubishi i-MiEV sa zrejme v Japonsku predava, ved sa tam vyraba.
            Viem, je to male auto, ale zaroven je dostatocne velke a do mesta podla mna uplne najlepsie. Japonci na neho maju ulavy na poplatkoch a daniach, ma tiez ine evidencne znacky.
            I-MieV patri do japonskej kategorie Kei car. https://en.wikipedia.org/wiki/Kei_car
            Kamaratka mojej zeny minule zahlasila… Ako je to mozne ze japoncom sa podarilo dat dovnutra tak maleho auta take priestranne auto :-)))

    1. Diky. Smyslem obou clanku je ukazat, ze se da cestovat na
      Diky. Smyslem obou clanku je ukazat, ze se da cestovat na delsi vzdalenosti v pohode bez vyraznych omezeni. Je pravda, ze Ioniq neni jen na cesty kolem komina, delsi cesty se daji zvladnout. Nabijeci infrastruktura je v Rakousku takova, ze clovek spoustu nabijecek mine. U nas do toho dospejeme taky.

    1. Nechavam si rezervu dojezdu, jak pisu v clanku. A diky
      Nechavam si rezervu dojezdu, jak pisu v clanku. A diky aplikaci Plugshare (Chargemap) vim, kde je dalsi nabijecka. V Rakousku je hustota nabijecek dostatecna. Behem prvni cesty (viz odkaz na ni v clanku nahore) jsem mel problem s nabijeckou v Sattledt, ktery jsem vyresil jinou nabijeckou o par km dale. Zatim se mne nestalo, ze by u nabijecky staly dalsi auta. V aplikaci EnBW, kterou jsem pouzival na spusteni nabijeni, je videt stav nabijecky (volno/obsazeno), takze jsem behem jizdy spolujezdce nechal obcas zkontrolovat jeji stav a vedel jsem, ze vse bylo volne 😉

      1. Ono je to v podstatě tak, že jen u nás (s výjimkou
        Ono je to v podstatě tak, že jen u nás (s výjimkou evmapa.cz a jen pro nabíječky, které jsou v evmapa systému, ne ty další od ČREZ, PRE atd.) se o nabíječce nedozvíte online nic.
        Třeba dnes jsem jel skoro prázdný Ionem do centra Ostravy kolem Lidlu v Třebovicích, rychlonabíječka byla na pohled prázdná. Podle zákona schválnosti jsem se vracel zpět s 2 výstražně blikajícími dílky baterky z 16 a právě tam začínal nabíjet kolega Iona a šel nakupovat. Ano, mohl jsem pokračovat v klidu s rezervou domů a nabít přes noc, ale nákup v plánu cestou byl. Není nad čerstvé pečivo k večeři. O dalších věcech nemluvě.
        Takže jsem vyžil kolegovy přítomnosti a zkoušel jsem kombinace nabíjení a chování rychlonabíječky za nich. Bohužel je tak „blbá“, že neumí v kombinaci řídit nabíjecí výkon. Pokud někdo rychlonabíjí (jedno zda CHAdeMO nebo CCS Combo, jak jsem si ověřil dříve), tak 43 kW kabel Mennekes se nespustí, ani když je požadovaný výkon v mém případě 3,6 kW a Ion byl kolegy už na výkonu slabých 16 kW, protože překročil 60% kapacity baterie.
        V součtu jsme po 50 kW stojanu chtěli mizerných 20 kW výkonu, přesto trval na tom, že mně 3,6 kW spustí až těch 16 kW donabíjí. Schválně jsem zkusil opak a to už byla „blbost na entou“. Pustil jsem si přes adaptér do auta pomalých 3,6 kW z kabelu Mennekes. Stojan dobře věděl, kolik mi dodává, tedy jak málo mi dodává. Přesto sveřepě odmítal spustit rychlonabíjení kolegova Ionu. Prostě a jednoduše napsal, nabíjení pozastaveno do ukončení předchozího nabíjení.
        Máme v nastavení SW rychlonabíjecích stojanů ještě velké rezervy.

        1. Na rakouskych Lidlech taky muze nabijet jen jedno auto. V
          Na rakouskych Lidlech taky muze nabijet jen jedno auto. V Gmundu na ceste zpet nabijelo eNV na Chademo. Procenta nabiti byly cca 65, rychlost nabijeni pro me, zvykleho na vice nez 7 kWh za 10 min, byla sotva 1 kWh za 3 minuty! Pokecali jsme s panem, zkousel jsem pripojit Mennekes, nebot pan planoval nabijet jeste 10 min, tak abych vyuzil cas. Pan mne rika “es funktioniert nicht”, ja na nej – ale ne, Mennekes muzu pripojit. Pan mel pravdu – neslo to. Tak jsem mohl nabit az pres CCS. Ale – proc jsem panovi rikal, ze to jde nabijet pres Mennekes a zaroven DC? Protoze jsem z brnenskeho Lidlu zvykly, ze to proste jde. Ale asi ne vsude.

            1. Prispevkem jsem chtel sdelit to, ze v aplikaci Polyfazer
              Prispevkem jsem chtel sdelit to, ze v aplikaci Polyfazer Direct je videt stav stojanu a jednotlivych konektoru – volno/obsazeno. Sam to pouzivam, kdyz se blizim k nabijeckam v Brne a chci videt, jestli ma smysl popojet jinam nebo ne. Co se Kurimi tyce, tak v aplikaci je cena 7,20 CZK za minutu na DC, 22 kW zdarma. Tak mne neni jasne, kdy/proc/za co vam nauctovali 14 CZK za min.

        2. Radovane, mluvíš mi z duše, jak jsme v tomto zaostalí a
          Radovane, mluvíš mi z duše, jak jsme v tomto zaostalí a bude hůř. Vytížení dostupného výkonu je můj koníček, tak jednoduché! Myslím, že Franta Kubiš je v tomto hodně daleko! Inchanet. Nebo Sampro Polička. Jo, kluci šikovný! A jsou tu další, třeba EVracing, … Díky vám!

  9. Je to tak. Vidíme toho opravdu více. Elektromobilem se
    Je to tak. Vidíme toho opravdu více. Elektromobilem se dostanete do míst, která běžný spalovací vůz prostě jen projede, protože má ten „velký“ dojezd. A při ježdění na nabíjecí stanice objevíte krásná místa i v blízkém okolí svého bydliště. Nemusíte ani do Alp. 🙂

    Je to divné?? Ale je to tak.

          1. Myslím u těch aut , které maji dojezd +- 200 km musí
            Myslím u těch aut , které maji dojezd +- 200 km musí docházet zásadně k rychlé degradaci baterie , protože to auto se stále používá v rozmezí 100 -0 % baterie. Pokud chci dlouhou životnost baterie , musím jí používat 20- 80 % ale když to spočítám z těch 200 km tak mám použitelných 100-120 km v zimě 70-80 km a to je málo, teda, pokud s tím manželka nejezdí nakupovat. I u drona píšou, pokud baterie ukazuje 30 % musím přistát, abych tu baterii šetřil. Pak vychází jedíné , to auto musí mit dojezd 400 km min.

              1. Kdyztak me opravte, ale muj nazor malobaterkac vs
                Kdyztak me opravte, ale muj nazor malobaterkac vs velkobaterkac napr. egolf ma 24kWh baterku, vyuzitelnou na 21kW (po 150tkm ma cca 18kWh kapacitu), nekde jsem videl ze tudiz vyuziva cca 86% celkove kapacity..kdezto kona/eniro 96-97%, fyzicky maji 67kW a vyuzivaji 64kW a jeste LiPol, ne lion. Na prvni pohled to vypada skvele, ma 3x vetsi baterku jako prvni egolf, jenze kdyz to budu chtit vyuzivat na stejna procenta (20-80% zobrazovane kapacity) tak je to mnohem mensi napr. 12kW malobaterkac vs 27kW velkobaterkac(kona).. snad jsem to popsal tak ze se to da pochopit 🙂

                1. Z toho mi logicky vychazi, ze pokud bude vetsina lidi jezdit s
                  Z toho mi logicky vychazi, ze pokud bude vetsina lidi jezdit s malo nebo velko baterkacem treba 10-90% tak mu vzhledem k vyrazne mensimu poctu nabijeni u vetsi baterky a zaroven mensimu procentuelnimu vytezovani malobaterkace vydrzi obe baterky +- stejne dlouho. (jak na roky tak na km) Samozrejme vetsi baterka je lepsi, o tom zadna.. jenze taky bude dele zdrzovat u nabijecky 🙂

                  Zase na druhou stranu pokud bude nekdo veci znaly a bude jezdit stejne jako s malobaterkacem 20-80% s velkobaterkacem 25-75% tak mu samozrejme vydrzi vetsi baterka dele..

                  ..nebo taky je zcela moje logika chybna 🙂 (vypocet viz. vyse je spise cca 12kWh vs 35kWh)

    1. Ale pojedete 😉 v zime pocitac Ioniqa ukazoval typicky ~190
      Ale pojedete 😉 v zime pocitac Ioniqa ukazoval typicky ~190 km dojezdu (teploty kolem nuly). Ted, jak je cca 10 stupnu, tak je dojezd 200 km. A nabijecky jsou casteji, nez jedna za 150 km. Uprimne receno – jeste nez jsem zacal jezdit „na baterky“, tak jsem si rikal to same – nikam nedojedu. A vidite, Ioniqem jezdim, jako se spalovacim autem – viz treba prvni clanek o ceste: http://www.hybrid.cz/zkusenosti-elektromobilem-hyundai-ioniq-electric-do-alp-zase-zpatky. PS: chapu vasi mirnou nadsazku a trefeni se do malobaterkacu, ale bavime se o cestovani autem s 28kWh baterkou, kterou ma Ioniq.

    1. 1) ja mam Pirelli WINTER 210 SOTTOZERO SERIE II 205/55 R16 91H
      1) ja mam Pirelli WINTER 210 SOTTOZERO SERIE II 205/55 R16 91H (subjektivne lepsi zimaky na egolfa jsem nenasel), foukam 3 bary(ma byt 2,8 na vsech), zrave (B) a jsou hlucne (B)
      2) odpor stoupa s druhou mocninou rychlosti, 130 je na EV moc, max.optimum je 115 dle gps, eco+ jezdim 95 tacho..kamiony me nedojizdi 😉
      Kdyz je nouze mimo dalnici tak 40 🙁
      Navic v zime je vetsi hustota vzduchu takze to zere o 10%-20% vic.. nez pri +25°C

      1. Když čtu, že jako majitel BEV registrujete při jízdě i
        Když čtu, že jako majitel BEV registrujete při jízdě i rozdílnou hustotu vzduchu a na druhou stranu už slyším výsměch majitelů spalováků, jaké že to máte “starosti”, člověk si uvědomí jejich zhovadilost. Průměrná spotřeba spalováku 6l/ 100km =cca 54kWh proti cca 15kWh/100km odpovídajícího BEV, v plné nahotě ukazuje plýtvání těch, co upřední své dnešní pohodlí, i kdyby jejich potomci měli pochcípat ve 30 letech. Díky všem za praktické zkušenosti s BEV, sám jej zatím nevlastním, ale snad už brzy to bude dostupnější.

          1. Myslím, že akumulátory se úspěšně recyklují a
            Myslím, že akumulátory se úspěšně recyklují a vykupují jako surovina už dlouho, a že jich ze všech těch spalováků je, co? Ale neviděl jsem ještě nikoho, že by toužil po levné koupi vyhozené startovací baterie, aby ji mohl dalších cca 10 let použít jako domácí úložiště pro FVE. A tato poptávka tu dávno je. Jo a celá ifrastruktura pro těžbu, zpracování a distribuci ropy a paliv má 100% účinnost a nikde neukápne ani kapka do přírody, že? Jenom ty mastné fleky na každém parkovišti svědčí o tom, že spalovák škodí. O černém dýmu za každým starším dieselu ani nemluvím. Ale to jsou maličkosti, ty BEV co by si majitelé RD mohli nabít v létě ze slunce jsou hrozné svinstvo…

              1. Jistě, a 100MWh Tesla úložiště v Austrálii tu síť
                Jistě, a 100MWh Tesla úložiště v Austrálii tu síť destabilizovalo úplně, že? Čím by tak v těchhle slunečných oblastech měli vyrábět elektřinu, pálením uhlí? K tahání zbytečné váhy v autě: Dnes módní městské SUV co má 2,5 tuny, gumy šíře minimálně 255mm, tudíž spotřebu jak tank, prd místa uvnitř a díky rozměrům se nedá zaparkovat, to je teda optimální trend. V době, kdy u nás má kdekerá rodina s dospělými dětmi tři i více aut (sousedi manželé, oba nepodnikající ani nehospodařící zaměstnamci, sami v baráku, mají čtyři osobáky a traktor)je jistě problém, mít v rodině jeden malobaterkáč (dojezd stačí do 100km) pro dojíždění do práce a do města. To by ale ve společnosti musela být úplně jiná atmosféra, a ne vymývání mozků zaplacené fosilními monopoly!

              2. Jistě, a 100MWh Tesla úložiště v Austrálii tu síť
                Jistě, a 100MWh Tesla úložiště v Austrálii tu síť destabilizovalo úplně, že? Čím by tak v těchhle slunečných oblastech měli vyrábět elektřinu, pálením uhlí? K tahání zbytečné váhy v autě: Dnes módní městské SUV co má 2,5 tuny, gumy šíře minimálně 255mm, tudíž spotřebu jak tank, prd místa uvnitř a díky rozměrům se nedá zaparkovat, to je teda optimální trend. V době, kdy u nás má kdekerá rodina s dospělými dětmi tři i více aut (sousedi manželé, oba nepodnikající ani nehospodařící zaměstnamci, sami v baráku, mají čtyři osobáky a traktor)je jistě problém, mít v rodině jeden malobaterkáč (dojezd stačí do 100km) pro dojíždění do práce a do města. To by ale ve společnosti musela být úplně jiná atmosféra, a ne vymývání mozků zaplacené fosilními monopoly!

              3. O tom tahání zbytečné váhy jenom tolik, že to se
                O tom tahání zbytečné váhy jenom tolik, že to se běžně vyskytuje v přírodě. Je mezi náma spouta jedinců kteří na ramenou nosí velkou bouli ůplně prázdnou a tahají ji horem-dolem ůplně zbytečně. Další v tý bouli mají nasráno. Do který skupiny patříte vy, už neposuzuji.
                Žádný EV netahá sebou zbytečnou váhu. Kdyby to bylo zbetečné, tak to tam není, že 🙂
                To bychom mohli říct taky o spalovacích popelnicích s těžkýma motorama, převodovkama, nádržema.. Kdybo to nebylo potřeba, tak to tam taky není.

                A ještě zajímavost pro všechny: Plně natankovaný sračkomet je průměrně o 50-80kg těžší. Naproti tomu plně nabitá Tesla S100D je jenom 4 mikrogramy těžší. Kdo tedy tahá sebou zbytečnou váhu navíc 😀 ?

        1. Porovnáváte nesrovnatelné věci u spalováku berete pouhé
          Porovnáváte nesrovnatelné věci u spalováku berete pouhé spalné teplo a u EV elektrickou energii jako nejvyšší formu energie.

          Myslím , že i když mám EV i hybrida tak to Vaše srovnání není fér, je třeba počítat u EV primární energie a z rovna v čr to má koeficient 3. takže 45 vs. 54.

          Navíc si vemte srovnatelné vozy tj. ioniq hybrid bere cca 4 litry normu má tuším něco přes 3 litry.

          A už máte z těch vašich 54kWh při 6 litrech jen 36 kWh při 4 litrech a topení v ceně.

    2. Zimni pneu: Barum Polaris 5 205/55 R16. Hustene na 2,7 – 2,9
      Zimni pneu: Barum Polaris 5 205/55 R16. Hustene na 2,7 – 2,9 baru (podle palubniho pocitace, hodnota se meni podle toho, jak se pneu zahreji).
      V Rakousku nejsou mista bez omezeni rychlosti 😉 Styl jizdy: 1/ mesto – dodrzuji limit, 2/ mezimesto – dodrzuji limit, 3/ dalnice – kdyz mam v pohode dojezd k dalsi nabijecce, tak jedu cca 130 km/h, kdyz potrebuji hlidat dojezd, tak proste zpomalim, ale ne zase dramaticky, nebot si planuji nabijeni, abych to zvladl rychlosti aspon 120km/h. Ted mam vyhodu v tom, ze uz vim cca spotrebu na dalnici za ruznych povetrnostnich podminek, takze si dopocitam dojezd.

    3. 1) Já používám zimní Goodyear UltraGrip 9 205/55 R16.
      1) Já používám zimní Goodyear UltraGrip 9 205/55 R16. Úplně nejlepší byly UltraGrip 7+, ale ty už se dnes nevyrábí. Na internetu by se ještě daly sehnat, ale to budou nějaké zbytky ve skladu.
      Předtím jsem měl Continental Wintercontact TS850, ale ty doslova mizely před očima. Navíc byly moc úzké, což u zimních gum je primárně spíš výhoda, ovšem díky tomu se při neopatrném parkování občas dostávaly do kontaktu s obrubníkem napřed poklice a ráfky a až teprve potom gumy, takže další mínus.
      Foukám na 2,9 (zadní někdy až na 3-3,05 – u Leafa se díky předepjaté zadní tuhé nápravě při ježdění bez většího zatížení zadní nápravy sjíždí výrazně víc vnější strana zadních pneumatik, což vyšší tlak dokáže částečně eliminovat).

      2) Normálně 50/90/130, ve zúženích 80, případně 100. V případě potřeby míň, např. na dálnici do kopce nebo když je silný protivítr. V případě nouze ve slipstreamu za kamionem. Důležité je se na to připravit a počítat s tím předem. Tedy: kolik km potřebuji ujet, kolik mám nabito, jaký je výškový profil cesty, směr a rychlost větru, tedy jaká bude asi předpokládaná spotřeba, pak taky jestli je to nová trasa, nebo už ji mám „najetou“ atd.
      A zase na druhé straně, když vím, „že bych dojel, i kdybych nechtěl“ čili mám nabito na trasu s dostatečnou rezervou, tak se nebojím občas to přišlápnout, např. při předjíždění kamionu nebo nějakého zemědělského stroje. Prostě podle potřeby. Na rozdíl od spousty řidičů spalováků se držím toho, že není cílem všechny předjet, ale živý a zdravý dojet. 🙂

      Kolega v práci mi vždycky říká: „Ty ses v tom elektromobilu tak uklidnil¨.“ 🙂 A není to jen „výsada malobaterkáčů“ čili „z nouze ctnost“. Tuhle jsem na D1 potkal Teslu S 85D. Tak jsem koukal jak rychle jede – tak 120-125. Prostě „pohoda, klídek, tabáček“. 🙂

Napsat komentář