Tesla Model Y bude odhalen dnes v noci; co všechno zatím víme?

Přesně ve 4 hodiny ráno na pátek našeho času Tesla začne s odhalováním nového elektromobilu Tesla Model Y. Jaké informace jsou o tomto elektrickém SUV zatím potvrzeny?

Fanouškovský rendering elektromobilu Tesla Model Y na základě posledního teaser obrázku přímo od Tesly
foto: Ryan Fay

Aby byly vozy produkované automobilkou Tesla skutečně S 3 X Y, chybí kalifornskému výrobci poslední písmenko, tedy Tesla Model Y. Jeho odhalování bude zahájeno již dnes/zítra, a to během osmé hodiny večerní pacifického času.

Pokud budete chtít sledovat celou show živě, máte možnost. Stačí se jen zaregistrovat na stránkách automobilky Tesla a následně si pustit online live stream z Hawthorne Tesla Design Studio, který bude začínat ve 4 hodiny ráno našeho času.

Pokud tak učiníte, stanete se svědky odhalení elektrického SUV, které bude mít hodně společného s Tesla Model 3. S ním bude sdílet stejnou platformu a až 75 % ostatních technických řešení.

Na základě toho Musk spoléhá, že výroba Tesla Model Y bude mnohem efektivnější, než tomu bylo během začátků výroby Modelu 3, kterou Musk označil za naprosté peklo.

Oproti Modelu 3 by měl být Model Y větší zhruba o 10 % a o 10 % také dražší. Budeme-li vycházet z cenovky Mid Range verze Modelu 3 v USA, pak by cena Modelu Y se středním dojezdem neměla přesahovat $53 tisíc, tedy v hrubém přepočtu přibližně 1 180 000 Kč.

Jak už je u Tesly zvykem, jako první budou nabízeny nejdražší verze elektromobilu s nejvyšším výkonem a nejdelším dojezdem na jedno nabití, které budou postupně doplňovány o další levnější varianty. Samotný dojezd by měl být o něco nižší než u Modelu 3.

Lze předpokládat, že předobjednávky na tuto novinku Tesla spustí krátce po premiéře. Ovšem zahájení výroby Modelu Y je plánováno až na konec příštího roku. Probíhat by měla na dvou místech, a to v nevadské Gigafactory 1 a také v momentálně budované Gigafactory 3 v Šanghaji.

Zda bude výroba zahájena na obou místech současně, není jasné, stejně jako to, zda bude Tesla Model Y nejdříve nabízen zákazníkům ze Spojených států a Čína se připojí až později, nebo se dočkají všichni ve stejný čas. Dodávky do Evropy budou nejspíše opět o něco opožděné.

Co se spekulací týče, vyvráceny byly fámy o tom, že by měl Model Y dostat na místo bočních zrcátek kamery. Postarala se o to sama Tesla svým posledním obrázkem vozu, na kterém jsou boční zrcátka jasně patrná. Další spekulace se týká třetí řady sedadel.

Tu prozatím nemůžeme vyvrátit, ani potvrdit, ale dle našeho názoru se více sedadel nedočkáme. Zda se mýlíme se dozvíte již dnes v noci. Nezapomeňte si tedy nařídit budík, ať vám nic neunikne!

Tesla

18 Comments on “Tesla Model Y bude odhalen dnes v noci; co všechno zatím víme?”

          1. Vůbec mě to neštve. Kdyby se Tesla dala na levnou masovku
            Vůbec mě to neštve. Kdyby se Tesla dala na levnou masovku tak už tady dávno není. To je nejhorší disciplína, chrlit velký objemy levných výrobků s minimální marží. Stačí malá chybka a končíš se solidní ztrátou.
            Masy kupujou ojetiny a ne nový auta.

      1. Tak je 47 tis. USD a to má jenom kola a volant. 2000 Eur
        Tak je 47 tis. USD a to má jenom kola a volant. 2000 Eur záloha si můžou nechat, na co si to rezervovat, když to stejně někdo koupí přednostně za víc, nebo ve stejnou dobu jako ten, co to mám rezervovaný, trapárna s těma rezervacema.

    1. To bude Teslu hrozně mrzet, že to nebude masovka zrovna v
      To bude Teslu hrozně mrzet, že to nebude masovka zrovna v ČR. Rozhodně by se měli s cenotvorbou v USA s průměrnou prodejní cenou aut větší než $37000 řídit podle „východní“ Evropy a lidí se sotva pětinovými platy.

Napsat komentář