POZVÁNKA: První konference o malé elektromobilitě v Terezíně

Malá elektromobilita, to je rodinný dům s fotovoltaickou elektrárnou, elektromobil, bateriové úložiště. Nebo také malá firma, bytový dům či obec, využívající všech výhod, které dnes elektromobilita nabízí. Prostě elektromobilita, která dává smysl.

Elektromobil Peugeot iOn
foto: Peugeot

autor: Mirek Matyáš

V Terezíně se 9. března 2019 uskuteční Konference o malé elektromobilitě (KOME). Malá elektromobilita, to nejsou jen rychlonabíječky, flotily elektromobilů, spousta financí, megadotace.

Malá elektromobilita to je šance využít nabízející se potenciál. A možnosti jsou dnes opravdu široké. Stále větší nabídka elektromobilů, padající ceny komponent FVE, rozšiřující se nabídka smysluplných dotací, zvyšující se ekologické a ekonomické povědomí občanů, ale i vzrůstající ceny energií, to jsou důvody, proč touha po energetické i ekonomické nezávislosti je slyšet stále hlasitěji.

Podle posledních průzkumů již 41% občanů uvažuje o tom, že budou do 5 let pořizovat nový automobil, který bude pohánět právě elektrická energie. Do 10 let je to už 51 % občanů. Tak proč nepřemýšlet o tom jak se připravit na provoz elektromobilu ve firmě nebo v RD již dnes?

Prostor pro tuto konferenci poskytla Vysoká škola aplikované psychologie v Terezíně, jejíž studenti budou právě na této konferenci prezentovat první výsledky z „Velkého průzkumu malé elektromobility“, ve kterém se podařilo získat velmi zajímavá data od velkého množství respondentů.

Elektromobilita plní čím dál častěji stránky novin a časopisů, mluví se o ní v televizi i na internetu. Je jisté, že Českou republiku čeká v nejbližší době její velký rozmach. Zájem o elektromobily roste, přibývá i počet nabíjecích stanic. Už dnes je v ČR registrováno více než 3 500 elektromobilů a je předpoklad, že koncem roku 2023 by mělo být již 20% nově registrovaných osobních vozů v ČR právě s pohonem na elektrickou energii.

Vždyť i naše největší tuzemská automobilka Škoda plánuje do roku 2025 představit 5 různých vozů na elektřinu a první vlaštovka – malý elektromobil eCitigo by se měl na trhu ukázat začátkem roku 2020.

Proto si na letošní rok připravila společnost Rubika Information s.r.o. ve spolupráci s Asociací pro elektromobilitu ČR několik projektů týkajících se rozvoje elektromobility v České republice. Jedná se například právě o malé lokální konference pro zájemce z oblasti malých firem či ekonomicky smýšlejících občanů.

Průzkumy, které byly uskutečněny, ukázaly, že povědomí populace v ČR je o elektromobilech značně zkreslené. Je velmi málo věrohodných materiálů. Lidé jsou více ovlivněni informacemi z článků popisujících spíše první zážitky a emoce – „jé, to perfektně zrychluje“ nebo „uf, to nedojede 500 km jako moje TDI“ než dlouhodobými zkušenostmi uživatelů elektromobilů a jejich reálným provozem.

Cílem projektu je více informovat veřejnost o celkovém potenciálu elektromobility a dostat informace i do měst, která jsou menší než Praha či Brno. V případě zájmu tak mohou konference proběhnout ve spolupráci středních a vysokých škol podle již vypracovaného modelu v kterémkoli městě.

Konference je rozdělena do dvou bloků – dopolední a odpolední. Dopolední blok je určen základním informacím a vystoupí zde řada odborníků z Asociace pro elektromobilitu ČR. Všichni přednášející mají s elektromobily najeto více než 50 000 km, mnozí i přes 100 000 km.

Přednášet se bude o tom, co elektromobilita v ČR nabízí a jak jsme na tom ve srovnání se světem. Jak je to s infrastrukturou nabíjecích stanic. Jaké jsou možnosti podpory státu a EU, na co vše lze poskytnout dotaci. Bude i reportáž o tom, jak to funguje v Norsku, kde už skoro 60 % nových prodaných aut tvoří právě elektromobily. A jak se jezdí, když jsou nabíječky skoro každých 5 km.

Odpoledne budou workshopy, kde se bude pracovat na reálných příkladech. Dozvíte se, jaké typy elektromobilů jsou dnes k mání a jak vybrat ten vhodný. Jak daleko dojedete a za kolik. Jak navrhnout na rodinný dům fotovoltaickou elektrárnu a jezdit elektromobilem téměř zdarma. Jaké jsou odběrové křivky různých typů elektromobilů a jak se to projeví na elektrické síti rodinného domu.

Zda je možné podobný projekt realizovat na bytovém domu nebo malé firmě. Dozvíte se několik tipů na co nejrychlejší návratnost investic. Jak spočítat potřebnou velikost baterie na akumulaci el. energie u rodinného domu a mnoho dalších poznatků z praxe.

Velká aktuálnost konference je zajištěna také tím, že sami účastníci konference si (po zaregistrování) mohou vybrat z množství nabízených témat – budou tak preferována ta, o které bude největší zájem.

Pro účastníky workshopů jsou připraveny také zajímavé případové studie. Prostor bude věnován i vyplnění si dotace na vlastní elektromobil. Konference je určena pro širokou veřejnost i pro studenty škol a všechny, co se o elektromobily zajímají a přemýšlí nad tím, že si ho jednou pořídí. Konference v Terezíně je ZDARMA a lze se na ni registrovat zde.

Velkým lákadlem je pro účastníky konference jistě i možnost výhry – kterou je bezplatné čtrnáctidenní zapůjčení elektromobilu (včetně čipů k rychlonabíječkám).

vlastní

3 Comments on “POZVÁNKA: První konference o malé elektromobilitě v Terezíně”

Napsat komentář