Průměrný Čech zatěžuje životní prostředí nejvíce spotřebou energií a jídlem

Nikoli plastová brčka a obaly, ale vytápění, spotřeba elektřiny, a poněkud překvapivě i složení jídelníčku jsou hlavními „hříchy“ průměrného Čecha směrem k životnímu prostředí.

Nové závěry plynou ze studie Fakulty technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, která byla publikována v minulých dnech.
foto: ri, licence Pixabay

Záměrem autorů bylo zmapovat dopady činnosti průměrného Čecha na životní prostředí. Unikátnost studie tkví ve skutečnosti, že nebyl zkoumán jen vybraný vzorek populace, ale východiskem byly ověřené statistické údaje o milionech obyvatel České republiky. Autoři analyzovali data Českého statistického úřadu o spotřebě, nákupním chování, cestování za prací nebo vzděláním, nárocích na energie atd.

Výsledkem je zjištění, že průměrný občan České republiky nejvíce zatěžuje životní prostředí spotřebou energií pro vytápění, klimatizaci a obecně chod domácnosti. „Spotřeba je vysoká a elektrická i tepelná energie se ve velké míře získává z fosilních zdrojů. Zejména získávání energie z uhlí je vůči prostředí velmi bezohledné, neboť se jeho spalováním do prostředí uvolňuje množství škodlivých látek,“ upřesňuje docent Vladimír Kočí, jeden z autorů studie a zároveň děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha.

Druhou nejvýznamnější oblastí znečištění je spotřeba potravin, kde se potkává několik nepříznivých faktorů. Češi například dávají tradičně ve velkém přednost vepřovému masu, jehož chov je energeticky velmi náročný, protože samo prase spotřebuje mnoho potravy, než dojde k jeho porážce.

Chov hovězího dobytka je sice ještě náročnější, ale tím, že se nedostává na tuzemské talíře tak často, je dopad jeho konzumace na životní prostředí v úhrnu menší. „Podstatnou roli hraje také enormní plýtvání. Třetina potravinové produkce se vůbec nedostane ke zpracování, druhá třetina se vyhodí při výrobě konečných produktů nebo ji vyhodí sami spotřebitelé,“ vysvětluje Kočí.

„Svérázným problémem jsou pak biopaliva první generace – tedy řepka v české krajině. Zde se potkává energetika s produkcí potravin. Pěstování řepky jednak poškozuje krajinu, kde by se mohly pěstovat potraviny, a za druhé její přínos v energetice je rovněž problematický,“ dodává.

Podle Vladimíra Kočího ale není cílem autorů radit ostatním, aby jedli méně vepřového masa nebo mrzli ve svých obývacích pokojích. „Chtěli jsme hlavně zmapovat a na základě velkého množství dostupných dat určit hlavní ekologické škody, které obyvatelé ČR mají na svědomí, a vypíchnout oblasti, na které by bylo vhodné se aktuálně zaměřit a zlepšit je,“ odhaluje motivaci vědeckého týmu.

Z výsledků studie, publikované v mezinárodním odborném časopise Science of the Total Environment, mimo jiné také vyplývá, že odpadové hospodářství v českém kontextu není takovým problémem, jak by se ze zpráv zaplavujících veřejný prostor mohlo zdát.

„Čímž neříkáme, aby lidé přestali třídit odpady nebo se snažili snižovat jejich množství, to bude mít smysl vždycky, stejně jako předcházení vzniků odpadů tím, že se zbytečné věci nebudou vůbec kupovat. Říkáme jen, že jsou tu důležitější oblasti, které mají na životní prostředí výrazně větší dopady,“ říká Kočí. V budoucnu by vědci z fakulty rádi připravili podobnou analýzu pro celou Evropu.

tisková zpráva

104 Comments on “Průměrný Čech zatěžuje životní prostředí nejvíce spotřebou energií a jídlem”

  1. Myslím, že je třeba se ptát, jak je možné ze podobný
    Myslím, že je třeba se ptát, jak je možné ze podobný ideologický bastl, je zveřejněn ve vědeckém časopise. I prosté zdůvodnění, že hovězí jímě méně často a proto jsou jeho důsledky menší je hodno idiota. Tak se ptám, zda nakonec nedojdeme k překvapivému závěru, že země je placka a satelity visí na lanech. Při kvalitě těchto pseudovědců by mě to nepřekvapilo.

  2. takže podle pánů z VŠCHT, nejvíc znečišťuje životní
    takže podle pánů z VŠCHT, nejvíc znečišťuje životní prostředí mj. spalování uhlí v elektrárnách.. hmm. V těch elektrárnách, které běží v téměř ideálním spalovacím režimu a jsou prošpikované filtry, sondami a čidly. Jsme na „hybridu“ takže někdo tím chce naznačit, že elektromobilem více znečistíme životní prostředí, jak používáním spalováků, protože o znečištění výrobou a provozem a likvidací spalovacích motorů a jejich komponent, jako jsou filtry, katalyzátory atd se článek vůbec nezmiňuje…
    To jsou mi teda věci.. Tzn rada spotřebitelům: ke každému vysavači jeden spalovací dieselgenerátor… 🙂

    1. No a neni to tak, ze spaleneho uhli na vyrobu (cca 49%)
      No a neni to tak, ze spaleneho uhli na vyrobu (cca 49%) spotrebovane elektriny v nasi republice je nasobne vice nez spalene nafty a benzinu pro dopravu, proto to neni tak markantni? A tusim (ale nevim), ze paleni uhli bude tvorit daleko vice SOx a NOx nez bezolovnateho paliva.

      1. asi máte pravdu, ale vše je relativní a každý si
        asi máte pravdu, ale vše je relativní a každý si statistiku upraví dle svých potřeb. Vámi uváděný údaj se vztahuje u uhelné elektrárny (před odsířením a před NOx filtrací) i spalovacího motoru pro ideální stav tzn obě zařízení jsou v ideálním spalovacím režimu, při optimální teplotě atd – elektrárna běží v tomto režimu pořád, navíc by nás mělo spíš zajímat co je až za tou filtrací.
        Dále pokud by se Váš údaj přepočítal na jednotku generovaného výkonu, tak jste se spalovákem zase někde úplně jinde – pokud by tomu takto nebylo, tak se v elektrárných nepoužívá parní generátor, ale spalovací motorek.
        Dále je dobré uvážit, že EV se z cca 90ti % nabíjí v noci energetickými přebytky a mnoho už dnešních rychlonabíječek je napájeno „zelenou“ energií (viz. EVmapy).

    2. Je to zajímavý, ale asi možný závěr. To vytápění se
      Je to zajímavý, ale asi možný závěr. To vytápění se asi více podílí smradem z lokálních topenišť, než uhlím spáleným v elektrárnách. Ale k tomu srovnání emisí aut a uhelek přdávám souhlas. Křiklounů o výfuku BEV v uhelce se vždy ptám. co asi vyprodukuje víc škodlivin, zda sud nafty spálený v kotle elektrárny nebo v motoru auta, kterým někdo dojíždí denně do práce a zpět?

    1. Vždycky mne vytočí tyhle kampaně politiků a byrokratů.
      Vždycky mne vytočí tyhle kampaně politiků a byrokratů. Zákonů a vyhlášek jak nasr…. a jejich kontrola žádná. Pak se dělají monstr akce typu Kryštof, filtry a já nevím co, aby bylo o čem psát a národ se bál. Výsledkem je jako vždy více škody než užitku. A obvykle se neřeší příčina, ale důsledek.
      Takže kontroly DPF filtrů jsou samozřejmě důsledkem špatné technologie, dále vysoké finanční náročnosti jejího udržování v provozu a nakonec obyčejné korupce na STK, v servisech a existenci firem, které naprosto veřejně nabízejí „čištění“, „renovace“, demontáže, zapůjčení filtru na projití STK a podobné věci.
      Přitom na 14 krajů stačí 14 kontrolních kamionů s příslušným zařízením 12 hodin denně v provozu a z online dat z STK kroužením po kraji vybírat jedno auto za druhým, jakmile opustí linku. A další ze stejné stanice nebo o kus dále. Dnes a denně. Do 2 let (povinné prohlídky pro všechna auta starší 4 let jsou v tomto intervalu) není co řešit.
      Ale to je o nastavení systému a každodenní mravenčí práci. A to se nenosí.

    1. Především zákaz brček a plastových tašek v Evropě je
      Především zákaz brček a plastových tašek v Evropě je zcela marginální, neefektivní. Třeba takové papírové tašky jsou na tom ještě hůř, než plastové, ale když se prosazuje ideologie, nějakých třísek si všímat netřeba, že…

        1. Vetsina lidi posuzuje svetove deni svym pohledem ze sveho
          Vetsina lidi posuzuje svetove deni svym pohledem ze sveho gauce. Nedovedou si predstavit ze nekde jinde se deji jine veci nez co oni zrovna vidi. Treba ze dnes prsi, tak neexistuje problem sucha a kdyz mu je dnes zima, tak je to dukaz ze globalni oteplovani je pouhy vymysl. No a nakonec je pak voleni Zemana jenom konsekventni dodrzovani omezeneho vnimani a absence sede hmoty.

          1. Jako třeba Bruselští byrokraté se svou touhou sjednotit
            Jako třeba Bruselští byrokraté se svou touhou sjednotit utaženou kazajkou celou EU.
            Kvůli nim pak začali i naše supermarkety přednostně nabízet daleko více na přírodní zdroje náročné papírové pytle na nákupy.
            Přitom ty igelitové za 2 koruny se ve většině případů u nás plně používali i na vyhazov odpadků, na což se teď musí nakupovat další speciálně.

          2. Jennomze pokud s tim odpadem hazenym do more nebudou mit vuli
            Jennomze pokud s tim odpadem hazenym do more nebudou mit vuli neco delat mistni, tak jakakoliv „pomoc ze zapadu“ nepomuze. Mozna jim to more vycisti, ale kdyz tam ten curbes budou sypat do rek dal, za chvili to bude v puvodnim stavu.

          3. prečo by môj pohľad z môjho gauča, bez zmeny koordinátov
            prečo by môj pohľad z môjho gauča, bez zmeny koordinátov mal byť nesprávny?
            som presvedčený, že prijatím migrantov nezabránime konfliktu, ktorý ich (možná údajne) vyhnal sem. práve je potrebné ich VRÁTIŤ, prinútiť nech si svoje domáce problémy vyriešia osobne.
            tie brčká a vatové tyčinky sú problém v kúpeľnej oblasti talianska (100km od monaka) už cca 5 rokov.
            dážď – veľakrát vidím, ako na morave prší a na slovensku nie. biele karpaty sú hrádzou.
            globálne otepľovanie je somarina – pretože sa jedná o prírodné zmeny rovnaké ako v časoch, keď o človeku nebolo chýru/slychu, resp. v stredoeku, keď bolo ľudí tuná poskromne a predsa alpské priesmyky boli VÄČŠINU roka schodné/zjazdné.
            byť Vami, za zemana sa modlím, inak budete mať obdobu kisku, človeka, ktorý nevie odkiaľ prichádza, kým je a kam kráča!

            mýlim sa?

            1. Opravdu pane Anonyme123, gratuluji v výběru hlavy státu.
              Opravdu pane Anonyme123, gratuluji v výběru hlavy státu. Já bych zase na hraděl raději člověka formátu pana Kisky a ne ožralou jitrnici, navíc fungující jako korouhvička otáčená mafií. A alespoň lehký příklon průměrných stravovacích návyků směrem k pestré a zdravé výživě s vyšším obsahem ovoce a zeleniny, místo nezřízeného masožroutství, by určitě prospěl přírodě i nšemu zdraví.

              1. normálne je keď strava zodpovedá tomu, čo je v tom, ktorom
                normálne je keď strava zodpovedá tomu, čo je v tom, ktorom momente v tom ktorom mieste dostupné. a poviem hneď, že je to skutočne otravné – 15*15m, kde tretina sú zemiaky (06-11m), jeden rad malín (06m), jeden rad paradajok (06-10m-šťava do mája), 4m2 jahôd (06-07m), fazuľa (06-11m) ríbezle, egreše, broskyne … edzitým mäso. budete jesť obdeň strúčkovú fazuľu? obdeň paradajkovú polievku, …?
                a tá „voľba“? daňové podvody, úžera, pozemková mafia – to uniklo z vyšetrovania a súdneho rozhodnutia. chcel byť komunistom, hebrejom, anjelom. lenže nebol výber. dnes budem jeden z „protestných hlasov“ a nie je ich málo!
                🙂

              2. Kiska místní v USA zaučená lichvářská veš, které
                Kiska místní v USA zaučená lichvářská veš, které platili kampaň nejvyšší zahraniční lichvářští upíři.
                Vlastní myšlenky žádné jen Sorosova a podobných vejlupků loutka. A už dokonce i soudně uznán z pokusu o krádež pozemků na Slovensku.

                1. A teď si představte že to funguje i bez jakékoliv figurky,
                  A teď si představte že to funguje i bez jakékoliv figurky, která je součástí toho středověkého areálu na kopci nad Vltavou. Že může existovat daleko jednodušší plošší struktura státu bez statisíců úředníků a tisíců politiků a jakési osoby, nazvané prezident, sedící s hordou dalších úředníků a pomocného personálu v nějaké historické památce. Jinými slovy je mi fuk, co tam sedí za nemehlo, nemá tam sedět nikdo. Stát velikosti a lidnatosti čínského města nebo amerického velkoměsta se dá řídit daleko jednodušeji a levněji.

                2. Nekdo nas prece musi reprezentovat v zahranici 🙂 A prezident
                  Nekdo nas prece musi reprezentovat v zahranici 🙂 A prezident zni daleko lepe jak ministr zahranici 🙂 Vemte, jak lide zareaguji, kdyz prileti prezident USA, nez kdyz pricestuje ministr zahranici USA.

                3. Proč? Protože takový je dnešní systém? O tom to celé
                  Proč? Protože takový je dnešní systém? O tom to celé je. Zda vylepšovat nevylepšitelné nebo to zrušit. Bez náhrady, není ji potřeba.

                4. Kdyby byl Kiska taková svině jako MZ, tak se v tom sporu
                  Kdyby byl Kiska taková svině jako MZ, tak se v tom sporu bude odvolávat do konce svého života!

                5. Obavam se, ze MZ by rekl, ze soudce je cuckar (nebo podobne
                  Obavam se, ze MZ by rekl, ze soudce je cuckar (nebo podobne slovo) a meli by ho prezkouset, prezkoumat a mozna i zavrit a JS (majitel nejmenovane televize) by mu pritakaval a jeste vic by rypal.

                6. Co jsem dohledal na netu clanek o te „kradezi“ pozemku, tak
                  Co jsem dohledal na netu clanek o te „kradezi“ pozemku, tak tam byl spis bordel katastralniho uradu. On jej kupoval a katastr s tim nemel zadny problem. Normalne se tam chodi s kupni smlouvou a na ni nebyl uveden jako prodavajici majitel, ktery pozemek zdedil.

        2. Tak proč jezdíš penězi podporovat takové zvrácené
          Tak proč jezdíš penězi podporovat takové zvrácené státy a jejich obyvatele, kde vyhazují plast do moří, nebo jestli to bylo v západní Evropě, tak vyhazují peníze na dávky migrujícím muslimům a černochům místo toho, aby jim je dávali pouze za práci, jako třeba to sbírání odpadků po plážích.

          1. Zvrácený jsou hlavně tvoje kecy vo tom jak jsou problémy s
            Zvrácený jsou hlavně tvoje kecy vo tom jak jsou problémy s plastovým odpadem marginální záležitost. Je úplně jedno kde na světě se plastový obaly používaj, stejně jich i tak dost skončí v přírodě.
            V Keni to tvoji Afričani zákazali igelitový pytlíky už dávno před Evropou v roce 2017. Ty si proti nim jenom vopice z jeskyně.

                1. Nikdo nevyřeší všechny problémy světa. Každý ale
                  Nikdo nevyřeší všechny problémy světa. Každý ale může vyřešit zda on sám zatěžuje ŽP. Pokud je jednotlivci jedno že on sám je sráčem odpadu svědčí to o jeho vztahu k ostatním. Prostě asociálové jedou a jsou nejvíce slyšet. Již jsem si na to zvykl. Neakceptuji to, ale zvyknul jsem si. A s tím oni počítají.

                2. Ja treba tak hloupouckej jsem. Jeste si neco pamatuji z
                  Ja treba tak hloupouckej jsem. Jeste si neco pamatuji z matematiky, takze vim, ze kdyz se celosvetove vyprodukujet 10 (jakychkoliv) jednotek odpadu a vse se vyhodi do more, bude v mori 10 jednotek odpodau, kdyz se celosvetove vygeneruje 9,5 jednotek odpadu (Evropa vygeneruje o pul jednotky mene), bude v morich 9,5 jednotek odpadu a ne 10. Takze pokud vyprodukujeme mene odpadu, mene odpadu se pak musi zpracovat/vyhodit
                  A mam zaludnou otazku na Vas. Vydelate spravne veci az tehdy, kdyz je zacnou delat vsichni ostatni okolo? Takze prestanete pouzivat tolik odpadu nebo jej tridit, az toto zacnou delat uplne vsichni? Pokud se najdou 2 lide s timto pristupem, tak ti nikdy nezacnou, ze?

          1. Odpadové hospodářství funguje tak že Evropa vyváží ten
            Odpadové hospodářství funguje tak že Evropa vyváží ten odpad třeba do té Asie, aby nám to nesmrdělo pod oknem, že jo 🙂 Ještě donedávna se hodně vozilo do číny, teď už to tam nechtěj, ale jinde v chudších zemích to rádi za prachy přijmou. Poslední dobou se pak hromádí skládky nebezpečného a nerecyklovatelného odpadu u nás a v Polsku, ve skladech pak dochází k náhodným žážehům a tak se to pálí bez jakýhokoli filtru do ovzduší. Pak tam pěkně ukazujeme prstem jak mají zasviněný řeky a hory odpadků, který jsme tam nechali díky našemu konzumu odvézt.

            Dále Evropa je na hlavu obyvatele velmi bohatá, což znamená taky vysokou spotřebu, kde je samozřejmě hodně plastů, protože se všechno musí balit do úhlednách supermarketových porcí po 100 gramech a míň. V Asii kromě Japonska tohle tak rozšířené není a průměrný Číňan nevyprodukuje zdaleka tolik odpadu jako člověk u nás.

            1. Nikdo Číňany(nebo koholi jiného) nenutil, aby si ten odpad
              Nikdo Číňany(nebo koholi jiného) nenutil, aby si ten odpad kupovali. Sami to tak chtěli k recyklaci. Jestli to oni hodili do řek, je jejich vina. Ne naše.

              Holt někde je odpadové hospodářství a někde ne.

              blueocean . net/plastic-pollution-solutions/

              P.S. Plastové tašky používáme opakovaně až do roztrhání těla. Pak do ní nacpeme plast a jde to do kontejneru. Tedy lepší, než papírové tašky.

    2. Typicky ekopi*us, co by vsechno zakazal. Jak se tak divam na
      Typicky ekopi*us, co by vsechno zakazal. Jak se tak divam na vase dalsi komentare, tak absence sede hmoty a vnimani zjednodudeneho sveta z gauce je presne vas pripad.

      I prumerne inteligentni clovek pochopi, ze brcka jsou nekdy potrebna, treba pro meho otce, ktery je po operaci a usnadnuje mu to piti. Dalsi dukaz, ze jste omezenec. A pak ti chytrejsi se jeste zamysli, kolik tun plastu se vyprodukuje brcky a je vymalovano.

      1. Misto plastoveho brcka muzete pouzivat slamene, ktere se
        Misto plastoveho brcka muzete pouzivat slamene, ktere se pouzivaly drive. Nejde jen o brcka, ale vse co se jednou pouzije a vyhodi. Plastik je vsude, pribory, kelimky, tacky, pytliky, atd. Deponie jsou plne plastu, folie kolem deponii visi v okoli vsude ve vetvich stromu. Vitr to rozfouka do okoli. Miliony tun plastu se vozi az do Ciny. Zaoceanske lode cmoudi ze vsech nejvic. Verte ze se problematikou zabivaji lide kteri tomu rozumeji vic nez vy a ja. Ze to denne nevydime, neznamena ze problem neexistuje. Plastik najdete v rybach ktere jime, v mase a v jinych potravinach. Je i v pitne vode. Kdo to ignoruje je pitomec.

  3. ano, vegani mají 18x nižší zatížení planety….
    ano, vegani mají 18x nižší zatížení planety…. reálně možná i 100x, když do toho připočteme násobně % vyšší znečištění přírody pesticidy, GMO a odpad z dobytka, který způsobuje největší znečištění planety vedle armády uSSa dle statistik

    spotřeba mosžravých masových vrahů milující utrpení zvířat:
    goo.gl/kBFGkE

  4. Asi takto, pro zmenšení plýtvání je nejlepší mít
    Asi takto, pro zmenšení plýtvání je nejlepší mít energii co nejdražší, ale pak od vás uteče průmysl zvláště ten nově stavěný robotický do států, kde naopak je energie hlavně pro průmysl co nejlevnější.

    Další věc je pokud chcete jako liberální dobroser zachraňovat Afričany (aby byli levnější otroci a sluhové) jejich přesídlováním na Západ, pak taky nemůžete mít v EU aź tak drahé energie vůči USA, kde si i chudší domácnosti doprávají celoroční teplotu v domech minimálně 21C a v létě běžně klimatizaci.

    1. Není potřeba poptávku posouvat nahoru. Všechno, co
      Není potřeba poptávku posouvat nahoru. Všechno, co vyrobí, prodají. Prodej se u Tesly řídí výrobou, ne naopak. Až stoupne výroba, stoupnou i prodeje. Ne naopak. Když máte doma jedno auto a prodáváte ho a kupec Vám řekne, že si od Vás vezme dvě, tak si to druhé vycucáte z prstu? 😀

      1. to je blbost, za všechno zlo je zodpovědné 1 % lidí,
        to je blbost, za všechno zlo je zodpovědné 1 % lidí, kteří naopak chtějí změnit nás na neustále nemocné, tupé zombie…. ostatně proto nám zlikvidovali školsví a zemědělství, které ještě pro jistotu zlikvidovali jedy…. to jsou fakta… byli jsme nejlepší na světě v průměrném vzdělání…. téměř každý tu mohl vstoupit do Mensy, dnes stěží

        1. V tom s tebou souhlasím. Člověk je tvor stádovitý a
          V tom s tebou souhlasím. Člověk je tvor stádovitý a dělá to, co mu jeho vůdce, v tomto případě média, přikáže.
          Pěstuje si trávník, který nevyužívá, jen ho 2x týdně seká benzínovou sekačkou, jezdí terénním autem po městě, žere jídlo, které mu škodí a volí vychcané svině.
          Jenže ty, jako jeden vegan s tím vůbec nic nenaděláš.

              1. když mám jiný názor než ty, tak za tím stojí Putin, až
                když mám jiný názor než ty, tak za tím stojí Putin, až tak omezeně opět bez argumentu s nálepkováním typu EU podřadní psychopati?

                Ano, pomáhat je občas i boj s blbci jako ty… ale občas je to i zábava, i když ne chválihodná 🙂

                1. Nerozčiluj se a klidně dál papej čtyřlístky. Moje dcera
                  Nerozčiluj se a klidně dál papej čtyřlístky. Moje dcera je také tak postižená. Pokud s tím ale nikoho neobtěžuje, tak ať si jí co chce. Asi tak !

                2. Onehda se mne ptali, co by dělal vegan/vegetarián na
                  Onehda se mne ptali, co by dělal vegan/vegetarián na klasické zabijačce. No co, jedl by, odpověděl jsem. Vždy je tam dostatek cibule (na tlačenku), octa, okurek, chleba, hořčice, brambor, různého koření, vody, piva kořalky, vína, koláčů, mísy s pochutinami jsou dozdobeny různě tvarovanou zeleninou, prostě stačí si je vybrat…… 🙂

                3. Ty nemáš jinej názor, dokonce ani blbej názor, ty jen
                  Ty nemáš jinej názor, dokonce ani blbej názor, ty jen miluješ fake news splašky a tím se obklopuješ protože nechápeš svět.

            1. pripomenul si mi vtip – dieťa príde z osobitky a vraví, že
              pripomenul si mi vtip – dieťa príde z osobitky a vraví, že zajtra príde inšpektor. ďalší deň referuje o návšteve – zaspievali sme mu „když nás budou milióny“ https://www.youtube.com/watch?v=4Z8FQSRq61A

              a čo inšpektor? odišiel a obesil sa.

              ten klip je o rovnakom probléme – mali kopec rečí o hrdinstve a onedlho zdúchli. jeden ostal na tom prehnitom západe riadenom generálmi, druhý sa hrdinne vrátil a spočítali mu to pokrokoví!

            1. Fakticky ne. IQ je vrozené. Učením a trénováním třeba
              Fakticky ne. IQ je vrozené. Učením a trénováním třeba paměti nebo logických funkcí dosáhnete jen zvyšování zkušeností a vytvoříte dráhy pro danou činnost. Budete v nich tedy lepší než ostatní, ale IQ, což je fakticky dovednost manipulovat se symboly, vám to nezlepší. Budete vzdělanější, ne chytřejší.

              1. to ti nakukaly mainstream media, já o tom vím dost, člověk
                to ti nakukaly mainstream media, já o tom vím dost, člověk se může zlepšit v mnoha ohledech, i když je startovní čára pro mnohe jiná a někdo se zlepšuje tím pádem rychleji 🙂

                to vypadá, že se chceš vymlouvat 🙂

                jinak už špatně používáš slovo „chytřejší“

                čím více znáš, tím jsi více schopen chápat analogie a objevovat kreativní řešení, zlepšuje se ti paměť, tedy logicky tím i logika, a ta je velmi spjatá s inteligencí

                1. My víme jenjo, že ty jsi nejchytřejší. O tom myslím
                  My víme jenjo, že ty jsi nejchytřejší. O tom myslím polemizovat netřeba.

                2. úžasný argument, už je všem jasné, že máš jen názor,
                  úžasný argument, už je všem jasné, že máš jen názor, a to ne moc chytrý 🙂

                3. Jedno staré české přísloví naopak praví „Povedeš-li
                  Jedno staré české přísloví naopak praví „Povedeš-li vola kolem celého světa, přivedeš zpět zase jen vola“.

                4. A mýlí se, páč po cestě ho někdo buď ukradne nebo
                  A mýlí se, páč po cestě ho někdo buď ukradne nebo sežere nebo pojde sám.

                5. ten vôl nie je volom vlastným pričinením, pôvodne „byl
                  ten vôl nie je volom vlastným pričinením, pôvodne „byl bejk“!

                1. Ani tohle: Stářím lidé zmoudří. Někteří ale jen
                  Ani tohle: Stářím lidé zmoudří. Někteří ale jen zestárnou. 🙂

                2. A nekdo k tomu zestarnuti dostane Alzheimera 🙂
                  A nekdo k tomu zestarnuti dostane Alzheimera 🙂

                3. musel som čítať trikrát, ten tretí som nahradil úsmev
                  musel som čítať trikrát, ten tretí som nahradil úsmev otáznikom.
                  nebohý kolega vravieval – ja som bol úžasne chytré dieťa – už vtedy som mal ten rozum čo dnes.

        1. nemyslel?
          sledujem rímsky klukruh, ktorý predpovedal úplné

          nemyslel?
          sledujem rímsky klukruh, ktorý predpovedal úplné vyčerpanie surovín … a keď sa im to nedarilo, strašil epidémiami až pandémiami, premnožením ľudstva.
          následne žiadali KORIGOVANIE rozmnožovania až k 1žena/1dieťa za generáciu!
          čiže zastavenie rastu a nástup k znižovaniu populácie! pretože tie mnou spomínané kluby sú podstatou (aj) veganského náboženstva, patria k tým, ktorí chcú ľudstvo VYKYNOŽIŤ!
          podklady v ročenke technického magazínu z roku 1987

        1. je vidět, že matematika ti dělá problémy…. vegan může
          je vidět, že matematika ti dělá problémy…. vegan může žít a ješt 18x méně zatížit planetu (reálně klidně i 100x)…. tedy je lepší se nechat zabít, pokud jsi hloupý masožravec, to pomůže světu ihned… zabití veganů ničemu nepomůže dle statistik

          matika dělá v životě problémy, co 🙂

                1. Jíst to, co už sněd vegan 🙂
                  Fuj!, ale pro někoho taky

                  Jíst to, co už sněd vegan 🙂
                  Fuj!, ale pro někoho taky řešení. Některé produkty lidké tělo tráví neefektivně a je škoda to vyhodit.

                2. Oblíbený slogan na transparentech odpůrců vegetariánství
                  Oblíbený slogan na transparentech odpůrců vegetariánství a veganství – vždy se taková skupinka najde na demonstraci zmíněných – „Nejezte jídlo našemu jídlu!“ 🙂

            1. lžeš,
              v tom grafu je „omnivore“, tedy všežravec
              nemůžu

              lžeš,

              v tom grafu je „omnivore“, tedy všežravec

              nemůžu za to, že jsi nevzdělaný masožravec 🙂

              koukám, že IQ masožravců je velmi nízké, neustále lžou a mají argumenty, před kterými i základní logika pláče 🙂

      1. Že vegan oproti masožravci ušetří peníze je nesmysl.
        Že vegan oproti masožravci ušetří peníze je nesmysl. Srovnatelné jídlo ve veganských a vegetariánských restauracích je vesměs dražší.
        Pokud neechceš zdravotní problémy, musíš látky, které nedostáváš v mase dostat z jiných, rozmanitých potravin, které nejsou nijak levné (třeba ořechy).
        Například rajčata, která se v tuto dobu dají jíst jsou asi 3x dražší než kuře a to na kilo dají samozřejmě mnohem míň energie.

      2. nezmysel!
        vytvorenie trhu ovplyňovaného náboženstvom je

        nezmysel!
        vytvorenie trhu ovplyňovaného náboženstvom je chybné rovnako ako dotovanie. bude sa svieťiť, kúriť, vetrať elektrinou z uhlia. hnojiť (jedno akým hnojivom) viac ako dosiaľ, ceny produktov budú vyhnané do nebies, …

        už dnes stojí kilogram zlacnených zemiakov cez 30Kč. a nie sú ani bio, ani umyté, … možná takto platíme za ostrahu polí pred nenechavými.

Napsat komentář