Elektromobil Hyundai Ioniq Electric je nejčistším evropským autem, boduje i vodíkové Nexo

Hyundai si vedoucí pozici mezi výrobci čistých aut drží i v letošním žebříčku EcoTest, sestavovaném autoklubem ADAC. Ten je s více než 20 miliony členy největším autoklubem v Evropě.

ADAC EcoTest hodnotí Hyundai Ioniq Electric jako nejčistější auto.
foto: Hyundai

Německý autoklub uskutečňuje svůj EcoTest a průběžně aktualizuje žebříček ekologických modelů od roku 2003. Každý rok jsou do něj zařazovány výsledky testů všech nových vozidel. V současném pořadí je značka Hyundai zastoupena ne méně než třemi modely.

První místo si udržuje elektromobil Ioniq Electric, který absolvoval standardizovaný test autoklubu ADAC již v roce 2017 a okamžitě se dostal do čela žebříčku se 105 ze 110 maximálně možných bodů. Elektromobil Hyundai Kona Electric obsadil osmé místo a v „Top 20“ celkového pořadí se umístil také Hyundai Nexo.

ADAC EcoTest hodnotí emise škodlivin a CO2 jak ve zkušebně, tak i v reálném silničním provozu. Pro elektromobily vypočítává ADAC emise CO2 na základě německého elektrického mixu (výchozí hodnota pro rok 2013: 579 g/kWh). Hyundai Ioniq Electric splňuje vysoké standardy ve všech kritériích testu.

Odborníci autoklubu ADAC udělili tomuto modelu za příkladně nízké emise škodlivin nejvyšší počet 50 bodů a 55 z 60 možných bodů za emise CO2. Emise oxidu uhličitého navíc klesnou na nulu, pokud budou lithium-polymerové akumulátory nabíjeny výhradně elektrickou energií z obnovitelných zdrojů. Hyundai Ioniq Electric i nadále vede celkový žebříček se 105 body.

Kromě modelové řady Ioniq má Hyundai ve svém ekologickém portfoliu také model Kona Electric, první kompaktní SUV s elektrickým pohonem. Ze 109 vozidel, testovaných autoklubem ADAC v roce 2018, obsadil elektromobil Kona Electric páté místo.

Stejně jako modelu Ioniq Electric udělil ADAC elektromobilu Kona Electric všech 50 bodů za nulové lokální emise škodlivin, za emise CO2 pak 46 bodů. I v tomto případě platí, že emise CO2 klesnou na nulu, jsou-li akumulátory modelu Kona Electric nabíjeny elektrickou energií výhradně z obnovitelných zdrojů. Elektrické lifestylové SUV je v celkovém žebříčku ADAC EcoTest na osmém místě.

Hyundai Nexo je třetím vozidlem značky v Top 20

Hyundai uvedl již v létě 2018 na trh model Nexo, druhou generaci vozidla s pohonem na vodík. Vozidla s palivovým článkem, stejně jako akumulátorové elektromobily, nevypouštějí za jízdy žádné škodlivé emise – pouze vodní páru. Hyundai Nexo díky tomu získal od autoklubu ADAC maximum z 50 možných bodů za neexistující škodlivé emise.

Mezi vozidly, testovanými autoklubem ADAC v roce 2018, obsadil model Nexo deváté místo s celkovým skóre 88 bodů, a patří tak do Top 20 v průběžně aktualizovaném celkovém žebříčku nejekologičtějších vozů.

tisková zpráva

17 Comments on “Elektromobil Hyundai Ioniq Electric je nejčistším evropským autem, boduje i vodíkové Nexo”

    1. To je názor tak trošku postavený na hlavu ne? Mě se tato
      To je názor tak trošku postavený na hlavu ne? Mě se tato korejská značka zamlouvá, proč? Pořád přichází s nějakými novinkami a cenově jsou ta auta přijatelná, sám vlastím i30 a nemám si na co stěžovat, za ty peníze parádní auto.

  1. ADAC je nedůvěryhodná banda podvodníků, takže ty jejich
    ADAC je nedůvěryhodná banda podvodníků, takže ty jejich výsledky maj stejnou váhu jako kupa hnoje a všechny ty kecy o prestižnosti a milionové členské základně to už nezachráněj. Pokud se chce Hjůndaj tímhle lejnem omatlávat, jeho věc.

    2014
    Anketa Auto roka je podvod. ADAC manipuloval výsledky celé roky
    https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/558326-anketa-auto-roka-je-podvod-adac-manipuloval-vysledky-cele-roky

    2017
    Snaží se ADAC zničit konkurenci německých vozů?
    https://www.autorevue.cz/snazi-se-adac-znicit-konkurenci-nemeckych-vozu_1

Napsat komentář