Tesla odstartovala dodávky elektromobilu Model 3 evropským zákazníkům

Během včerejších večerních hodin Tesla oficiálně odstartovala dodávky Modelu 3 prvním zákazníkům. První loď s tolik očekávaným nákladem dorazila do belgického Zeebruge.

Tesla Model 3 je v Evropě a už míří za prvními zákazníky. Stalo se tak zhruba sedm měsíců po uvedení v USA.
foto: Tesla

V belgickém Zeebruge byly první vozy okamžitě vyloženy a převezeny do 110 kilometrů vzdáleného Tilburgu, aby tam byly dodány prvním zákazníkům z Belgie a Nizozemska.

Tesla proto kontaktovala vybrané držitele rezervací, aby si pro svůj nový vůz do Tilburgu přijeli. Někteří z nich ovšem odjížděli z továrny s prázdnou. Jak napsal sám Elon Musk na svém Twitteru, během vykládky se objevilo několik problémů, které celý proces doručování zpomalily.

V předpokládaném tempu by se tak měly dodávky rozběhnout až během dnešního dne. Do Evropy momentálně míří další lodě naložené elektromobily Tesla Model 3, které by měly do Zeebruge dorazit v příštích dnech.

V současné době Tesla registruje přes 17 tisíc evropských objednávek. Největší zájem je o Tesla Model 3 již tradičně v Norsku, odkud přišla více jak třetina všech Evropských objednávek, a to 5 112 kusů Tesla Model 3. Na druhém místě je momentálně Německo s 3 419 objednávkami a na třetím místě Nizozemsko s 1 460 objednávkami.

Další pozice, u kterých počet objednávek přesahuje jeden tisíc kusů, pak patří Švýcarsku, Francii a Švédsku. Kompletní statistiku si můžete prohlédnout v této tabulce.

Většina současných objednávek pochází od držitelů rezervací. Proto lze předpokládat, že počet objednávek ještě rapidně poroste, protože zájemci bez rezervace si chtějí počkat, až se Model 3 dostane do evropských showroomů, kde si jej budou moci pořádně prohlédnout.

Podle předběžných odhadů má Tesla Model 3 na to, aby se stal nejprodávanějším elektromobilem na evropském trhu. Zda se mu podaří této mety dosáhnout a porazí Leaf od Nissanu či Zoe od Renaultu, je momentálně těžké odhadovat. S jistotou však můžeme říci, že se Tesla Model 3 zásadně podepíše na růstu podílu elektromobilů v rámci celkových prodejů osobních automobilů v Evropě.

Jen v Norsku se předpokládá, že se podíl prodaných elektromobilů v rámci všech prodaných vozů za rok 2019 přehoupne přes 50 %. Tesla by zde mohla díky Modelu 3 své prodeje minimálně zdvojnásobit. Samozřejmě, že je Norsko přístupem k elektromobilitě světovým unikátem, avšak čísla objednávek napovídají, že Tesla Model 3 bude hrát ve statistikách elektromobilů za tento rok významnou roli i v dalších zemích.

25 Comments on “Tesla odstartovala dodávky elektromobilu Model 3 evropským zákazníkům”

  1. Čínský nějvětší výrobce baterií na světě, staví
    Čínský nějvětší výrobce baterií na světě, staví fabriku v Německu, produkce má dosahovat pětinásobku gigafaktory, odpověd pro některé zde přítomné, co tu stále opakují, že VW nebudou mít baterie. Ono když VW objedná baterie pro 50 milionů aut, tak se začnou dít věci at se vám to líbí nebo ne a samozřejmě i cena v takovém případě bude jiná než při odběru 100 tis za rok

    1. To je hezké že začnou stavět fabriku. Za 3 roky by mohla
      To je hezké že začnou stavět fabriku. Za 3 roky by mohla být první baterka.

      A taky je hezké, že si VW tu nejdůležitější technologii, na které stojí každý elektromobil a která bude formovat budoucí automobilismus, budou nakupovat od Číňanů, zatímco pomalinku pozavírají všechny své motorárny, výrobny převodovek a uzavřou půlku svého vývoje. A nebylo by rychlejší rovnou předat značku Číňanům?

Napsat komentář