Nová větrná elektrárna Siemens Gamesa má výkon 10 MW, průměr rotoru 193 metrů

Nová větrná turbína SG 10.0-193 DD určená pro provoz v mořských větrných parcích má max. výkon 10 MW a rotor s průměrem 193 metrů.

Nový desetimegawattový model bude na trhu k dispozici v roce 2022, prototyp bude postaven již v roce 2019.
foto: Siemens

Větrný park s dvacítkou těchto nových turbín by pokryl roční spotřebu elektřiny města velikosti Liverpoolu. Díky zkušenostem získaným z předchozích generací větrných turbín je nejnovější model v sortimentu produktů Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) založen na osvědčené technologii. Ta nabízí maximální energetický výkon při všech rychlostech větru a vyniká vysokou spolehlivostí a minimálními riziky pro zákazníky.

„Nový model SG 10.0-193 DD kombinuje zkušenosti a znalosti z pěti generací osvědčené technologie přímého pohonu v jedné 10 MW turbíně. Je ztělesněním silného výkonu, rychlého uvedení na trh a minimálních rizik spojených s provozem větrných turbín umístěných na otevřeném moři,“ říká Markus Tacke, generální ředitel společnosti SGRE.

Osvědčená technologie

Hodnoty 10 MW je dosaženo instalací generátoru s větším průměrem, který vychází z osvědčené technologie SGRE Direct Drive. Díky zvýšení průměru rotoru na 193 metrů nabízí nová větrná turbína až o 30 % více AEP než její předchůdce SG 8.0-167 DD.

Lopatky poskytují plochu 29 300 m² a dosahují délky 94 m, což odpovídá rozměru fotbalového hřiště. Očekává se, že prototyp bude instalován v roce 2019 s tím, že komerční uvedení na trh bude následovat v roce 2022.

„Společnost Siemens Gamesa v novém modelu úročí své zkušenosti, které získává přímo z mořských větrných turbín již celá desetiletí. Použití vyzkoušených a osvědčených prvků a konceptů nám dává silný hodnotový řetězec s jasnými procesy. Naši odborníci a kvalifikovaní zaměstnanci využívají všechno, co dokonale propracovaný a automatizovaný dodavatelský řetězec nabízí,“ říká Andreas Nauen, generální ředitel divize mořských turbín Siemens Gamesa.

Gondoly nového modelu mořské větrné turbíny budou zpočátku vyráběny v továrně SGRE v německém Cuxhavenu, největší továrně svého druhu na světě. Roční produkce jedné větrné turbíny modelu SG 10.0-193 DD dokáže zásobovat elektrickou energií zhruba 10 tisíc evropských domácností. To znamená, že mořský větrný park složený z dvacítky těchto turbín by pokryl roční spotřebu elektřiny celého města velikosti Liverpoolu.

Vedoucí postavení v oblasti mořských větrných elektráren

„Sdružená cena energií z mořských elektráren se nadále snižuje, protože rostou jak výnosy z rozsahu, tak výkon zařízení. Nové trhy se rozvíjejí po celém světě a vyžadují nákladově efektivní, spolehlivou a čistou energii pro celé generace. Nový model SG 10.0-193 DD nám umožňuje, abychom tyto potřeby uspokojili v úzké spolupráci s našimi zákazníky,“ dodává Andreas Nauen.

SGRE má největší zkušenosti v odvětví mezi výrobci větrných turbín. S instalovanou kapacitou přesahující 12,5 GW a více než třemi tisícovkami mořských větrných turbín v celosvětovém provozu se společnost stala lídrem na trhu.

Zkušenosti společnosti Siemens Gamesa se datují až do roku 1991, kdy firma založila první mořský větrný park na světě. Díky zaměření na bezpečnost a inovace se společnost SGRE neustále snaží snižovat sdruženou cenu energií pocházející z mořských větrných parků.

tisková zpráva

39 Comments on “Nová větrná elektrárna Siemens Gamesa má výkon 10 MW, průměr rotoru 193 metrů”

    1. Samozrejme kvuli prave vyvijene turbine, ktera bude letos
      Samozrejme kvuli prave vyvijene turbine, ktera bude letos testovana a vyrabena od roku 2022. To sucho na to reaguje s predstihem 🙂
      Pokud je rocni uhrn srazek stejny, pak za to muze vyssi teplota a tudiz vyssi odpar. Uhrn srazek muze byt nizsi kvuli zmene systemu, ktera k nam zene srazy, tj. tlakova nize nad Islandem a tlakova vyse nad Azory. Tyto tlakove tendence se v poslednich letech prohodily, tudiz k nam diky rotace zeme vane suchy vitr od vychodu.
      Vetrne elektrarny s destem maji spolecneho jen to, ze pri jejich masivnim nasazeni (zaroven s akumulaci elektriny) se budou mene spalovat fosilni paliva, takze se v dlouhem horizontu zastavi oteplovani a tlakove anomalie, takze se opet ustali srazkovy uhrn a snizi odpar.

      1. Úhrn srážek v ČR není stejný. Poslední roky je menší.
        Úhrn srážek v ČR není stejný. Poslední roky je menší. Větrné elektrárny odebírají energii větru. Dají se přirovnat k horám a my jsme za těmi horami. Za horami jsme ve srážkovém stínu a to je důvod proč byl v ČR problém se suchem.

        1. Vetrne elektrarny nedosahuji vysek, aby odebiraly energii
          Vetrne elektrarny nedosahuji vysek, aby odebiraly energii vetru, ktery prinasi vlhkost. Elektrarny nedosahuji vysky vetsiny naseho uzemi, natoz pak hranicnich hor. A vidite, prsi ve vnitrozemi i pres ty hory, misto, aby veskere srazky vyprsely na navetrne strane. Navic se podivejte, jak huste jsou hory (stoprocentne) a jake mezety jsou mezi stozary vetrnych elektraren.
          A tady mate vysvetleno, proc vic prsi na horach. Dle me logiky se to vubec neda prevest na vetrne elektrarny, to je uplne neco jineho.
          Cim vic toho ctu, tim vic jsme presvedcen, ze VE nemaji vliv na srazky v Cesku. Zkuste dodat nejaky material, ktery Vase tvrzeni podpori.

    2. Nevím,jestli jste ten stejný anonym, kterému se to tu o
      Nevím,jestli jste ten stejný anonym, kterému se to tu o větrných elektrárnách a větru vysvětlovalo tak čtrnáct dní zpátky. Problém je že máme nestabilní jetstream a letos a loni a snad i předloni byla klička od severu na jih po pobřeží Evropy a od jihu na sever v naší oblasti, to znamená že k nám pronikal horký vzduch z Afriky. S tímto mají VtE pramálo společného. To už bych spíš vinil vysušení Aralského jezera a z toho plynoucí změny.

            1. A neměli bychom zapomínat ani na druhou stranu rovnice.
              A neměli bychom zapomínat ani na druhou stranu rovnice. Čistě teoretickým 100% přechodem dopravy na elektřinu sice nevyexportujeme 20-30 miliard Kč za rok, ale také nebudeme importovat energii za 100 miliard Kč za rok (samozřejmě tím myslím nákup ropy na 8 miliard litrů pohonných hmot po 12,5 Kč/litr).

        1. Nynější český export elektřiny je akorát tak na
          Nynější český export elektřiny je akorát tak na nadcházející elektrifikaci dopravy a části vytápění v ČR.
          Jenže postupně Česku dochází uhlí, a už v nejbližších letech bude docela dost velký sešup v dostupnosti a nakonec po dalších podobných propadech za pár desetiletí úplný konec.

          1. Nynější export by nakrmil s přehledem 4 mil osobních aut
            Nynější export by nakrmil s přehledem 4 mil osobních aut v ČR viz https://www.asep.cz/proc Nebudou nové elektrárny. Vytápění přechází na elektrická tepelná čerpadla, to je pravda. Jenže obojí lze pokrýt FVE na střechách budov a akumulací do baterií naprosto s přehledem a s přebytky. Nehledě na obrovskou úsporu elektřiny, když nebudeme dovážet, rafinovat, skladovat, rozvážet a přečerpávat ropu a produkty z ní.
            Uhlí je dost a dost, hodně je ho jak v nynějších dolech, tak za limity, které máme nastaveny, aby se nám část republiky nestala velkolomem. Další leží hned za hranicemi v Německu a vlastní je české firmy včetně elektráren, podobně je to v Polsku.
            Slunce je zdroj. A vítr a voda a snížená spotřeba díky chytrým řešením v kombinaci s akumulací. A to se nebavíme o lesích, jejichž přírůstek je vyšší, než co zatím dokážeme kácet. Když už bychom chtěli spalovat.

                1. Ano, ale i dle oslavných článků to v zimě nefunguje.
                  oze.

                  Ano, ale i dle oslavných článků to v zimě nefunguje.

                  oze. tzb-info. cz / 18054-fotovoltaika-s-tepelnym-cerpadlem-snizi-naklady-domu-na-energie-az-o-tri-ctvrtiny

                  …Výhody střešní solární elektrárny je však možné ještě umocnit, pokud se zkombinuje s tepelným čerpadlem. Domácnost tím vyřeší nejen vytápění, na které energie z fotovoltaiky v zimních měsících nestačí…

                  www. solarninovinky. cz / ?zpravy/2018110302/vyplati-se-investovat-do-fotovoltaicke-elektrarny-v-kombinaci-s-bateriemi-a-tepelnym-cerpadlem

                  …Elektřinou ze slunce lze zdarma napájet alespoň část spotřebičů v domácnosti, případně ohřívat vodu. V zimě, kdy je slunečního svitu výrazně méně, je ale třeba zejména na vytápění domácnosti využívat jiné zdroje…

                  To opravdu není náhrada Temelína, tedy pokud nehodláte odstěhovat celé ČR na zimu někam na jih.

                2. Podívejte se na to ne očima centrální energetiky, ale
                  Podívejte se na to ne očima centrální energetiky, ale decentrální samovýroby a akumulace. A individualizovaně pro potřeby konkrétní nemovitosti a obyvatel/firmy. A hned to vychází jinak. Protože nikdo nepočítá s tím, jaké tepelné ztráty ta nemovitost má, odkud získává teplo, jakou má spotřebu elektřiny, jak je řešena rezerva a XY dalších maličkostí.
                  Projdu třeba svůj 20 let starý dům (skoro 25 let technologicky) a na každém kroku Vám ukáži co jde dnes dělat jinak, lépe a úsporněji. V řádech. Počínaje jeho usazením v terénu, přes rozložení místností, chodeb, oken, střechy, pokračuje materiály z nichž to všechno je, spotřebiči v domě a konče zdroji energií.
                  Je to obecný článek na obecný průměrný dům. Já s 1/6 střechy osazené 10 let starou FVE vyrobí skoro 2/3 své roční spotřeby, ale využiju bez akumulace jen půlku výroby. A to ještě vyrábím v době, kdy nejsem doma. Jistě, v zimě vyrobím třeba jen 2 kWh za den, ale 5/6 střechy mám rezervu, další v akumulaci do vody a baterií a 2 elektromobilů. Další v používání spotřebičů na 12 nebo 24V místo 230V, které stejně trafy měním na oněch 12-24. Další ve využití vody a samospádu, když už máme dům ve svahu a je s obytným podkrovím a půdou.
                  Ono to jde. A ne že ne.

                3. Je to tak, mam v baraku dve tepelna cerpadla a uz tedka to
                  Je to tak, mam v baraku dve tepelna cerpadla a uz tedka to vychazi o dost lepe nez plyn, pokud by byl dum take radne zatepleny, tak by to vychazelo nesrovnatelne lepe.

        2. Tohle je podle mne dobrá věc, ale nebuďte nesmyslný
          Tohle je podle mne dobrá věc, ale nebuďte nesmyslný fanatik. Tohle funguje na moři, ale v našich podmínkách nikoli.
          Kromě toho potřebujete stabilní zdroj, který vykreje spotřebu když nefouká. a v našich podmínkách se něco takového stává běžně.

        1. A nebo to nefouká průběžně (a ani se na to nespoléhá i
          A nebo to nefouká průběžně (a ani se na to nespoléhá i kdyby ano) a roční produkce je asi nejlepší vyjádření celkového výkonu (s ohledem na roční období).
          Pak to nebudou porovnávat s denní spotřebou. I když by mohli vybrat nějaké 365 krát větší město O.o a porovnat to s denní spotřebou tohoto města :-D.

      1. To bude v rámci toho Západem požadovaného boje proti
        To bude v rámci toho Západem požadovaného boje proti globálnímu oteplování.
        Když v širé tajze dřevo přirozeně padne a zhnije či ztrouchniví tak se uvolní metan, který je daleko silnějším skleníkovým plynem než CO2 ze spálení.
        Jinak jestli to všude těží tak ukázkově šachovnicově jako na těch obrázcích, tak můžou bez problémů vzít celou Sibiř.

        1. Nejak mi, co jste napsal, nesedelo, tak jsme chvili googlil.
          Nejak mi, co jste napsal, nesedelo, tak jsme chvili googlil. Strana 12 rika, ze methan vznika pusobenim bakterii ve vlhkem prostredi bez pristupu vzduchu.
          Pri kompostovani vznika teplo a CO2. Jsem presvedcen, ze vetsina hmoty se rozpada za pristupu vzduchu, jinak by muselo vadit i spadane jehlici ci listi.
          Kaceni stromu zvysuje koncentraci sklenikovych plynu, nesnizuje ji. Navic je dokazano, ze strom dokaze ochladit sve okoli.

Napsat komentář