SpaceX propustí desetinu všech zaměstnanců, chce se soustředit na vesmírný internet a Starship

Společnost SpaceX Elona Muska dnes čeká perný rok. Má velké a drahé plány, a tak hodlá propouštět.

SpaceX vesmírná loď Falcon 9 s lodí Crew Dragon určenou pro vynesení lidské posádky do vesmíru. První pozemní zkoušky už proběhly, první zkušební let bez posádky by se měl uskutečnit v květnu 2019.
foto: SpaceX

Kvůli plánům na tisíce vesmírných satelitů systému Starlink, které mají roznést internet po celé planetě, a přípravě velké vesmírné lodě Starship, se SpaceX připravuje na propuštění asi 10 % zaměstnanců.

V současné době zaměstnává SpaceX něco přes 6000 lidí. Podle některých spekulací se novým krokem chce Elon Musk zbavit méně „výkonných“ zaměstnanců.

Rok 2019 začal pro SpaceX úspěšně vypuštěním vesmírné rakety Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu poslední sadu satelitů komunikačního systému Iridium. První stupeň pak úspěšně přistál na robotické mořské bárce.

29 Comments on “SpaceX propustí desetinu všech zaměstnanců, chce se soustředit na vesmírný internet a Starship”

  1. Nechápu jednu věc, kde na všechny ty ztrátové
    Nechápu jednu věc, kde na všechny ty ztrátové megaprojekty bere Musk peníze? Mně to přijde podezřelé.
    Teď jsem viděl rozhovor s nejbohatším mužem planety šéfem Amazonu Bezosem, kde tvrdil, že rakety jsou totální díra na prachy, ve které mizí kamiony dolarů jak v kanále. A to si postavil jen skromnou raketku a finančně je o několik levlů jinde než Musk.
    Nevěřím tomu, že celý rozsáhlý program SpaceX ufinancuje vynášení satelitů.
    Boring Company je čistě ztrátový podnik. 1km tunelu metra stojí 3 miliardy korun. Tesla se dlouhodobě potácí na hraně ztrátovosti.
    Já tam prostě nevidím nic zásadního, kde by Musk vydělával.
    Soukromí investoři nejsou zas tak hloupí a už dávno by od toho dali ruce pryč.
    Já si myslím, že Musk je z 50% výtvorem amerických tajných služeb a že dostává šťávu bokem.

    1. Tesla má celkový dluh na úrovni poloviny ročního obratu,
      Tesla má celkový dluh na úrovni poloviny ročního obratu, tedy prakticky stejně jako třeba GM s tím rozdílem, že při předpokládaném růstu tržeb to bude příští rok už jen 1/3 a dále tento poměr bude klesat. Mnohé jiné společnosti jsou na tom mnohem hůře a žádná tragédie se neděje.
      Ta Bezosova vyvíjená skromná raketka je 2x silnější než Falcon 9 a téměř na úrovni Falcon Heavy.
      SpaceX má obrat okolo 1,5 miliardy dolarů ročně, to je rozhodně velmi ziskový podnik.
      Boring Company je podnik, ve kterém je řádově méně peněz. Asi tolik, kolik má kapesné jedno z jeho šesti dětí.

    2. Stačí se podívat do minulosti
      Kolik lidí mu prorokovalo,

      Stačí se podívat do minulosti
      Kolik lidí mu prorokovalo, že nebude schopen svých slibů dostát a on projekty sice se skluzem, ale dotáhnul do komerční fáze .

      Doporučuji přečíst knihu Elon Musk, nebo Audio knihu
      Možná pochopíte čím si získal důvěru investoru.

    3. Když už tedy přistoupíme na vaši teorii, kde se bere ta
      Když už tedy přistoupíme na vaši teorii, kde se bere ta šťáva bokem? To se domníváte, že ty jeho ohromné investice má nějaká státní instituce typu CIA, NSA v kolonce „Ostatní výdaje“? Že si toho dosud nikdo nevšiml?

      A jakou motivaci by měly americké tajné služby pro financování Muskovo projektů? Já se domníval, že jejich činnosti jsou šmírování a vše, co mají obvykle tajné služby na starosti a ne živit nějakého Muska…

      A když už přijmeme teorii, že je výtvorem tajných služeb, proč zrovna amerických? Nemůže být výtvorem třeba společného projektu české BIS, ruské FSB, izraelského Mosadu a čínské MSS?

      1. Nooooo – zaplavit svět mobilníma kamerama, které si nikdo
        Nooooo – zaplavit svět mobilníma kamerama, které si nikdo nedovoli vypnout… to už stojí za nějakou tu miliardu nebo dvě, ne ?
        Třeba teď bouchají šampáňo že se jim konečně podařilo nasadit štěnici do číny 😀

            1. To je problém těchto diskuzí, že není poznat, kdy se
              To je problém těchto diskuzí, že není poznat, kdy se někdo na reálnou diskuzi začne nabalovat hypotetickými/konspiračními situacemi. A nevíte, jestli je tak blbej nebo trollí… 🙂

              Pokud se tedy bavíme konspiračně, pak tedy z mého pohledu jsou tajné služby pěkně hloupé, protože proč financovat Muska a jeho kamery v autech, když by stačilo fianancovat Apple. iPhonů je v Číně určitě víc než Tesel, taky má kameru s mikrofonem a iPhone si oproti Tesle vezmete třeba i domů či na schůzku. 🙂

              1. To je možné, hledal jsem důvod proč Tesla…
                Zase iPhone

                To je možné, hledal jsem důvod proč Tesla…

                Zase iPhone se vám zničhonic nerozjede a nerozmázne nepohodlného občana. Když už jsme u zabíjení, proč rovnou nezabít řidiče že ano, to už jsme tu několikrát měli 😀 (třeba CIA něco měla proti té pani s kolem).
                Nebo do iPhone se vám vejde zatraceně málo trhavin, vy víte co tam cpou za pryž do těch nepropíchnutelných pneumatik ?
                Panoramatická střecha aby na vás bylo vidět ze satelitu i když jste v autě…

          1. Nahodou to je zajimava otazka, vzhledem k tomu, ze nikdo nevi,
            Nahodou to je zajimava otazka, vzhledem k tomu, ze nikdo nevi, jaka data auta (nejen Tesla) sbiraji a odesilaji. Kdyz mohli v Recku zabasnout ty dva vyvojare her, nemuzou to same udelat s libovolnym ridicem auta vybaveneho kamerami, ktery projede kolem vojenske zakladny? Jasne, jako ridic to moc ovlivnit nemuzu, ale to pri „srazce s blbcem“ protistranu zajimat nebude.

            1. Pokud budete jen na silnici, tak toho moc z té vojenské
              Pokud budete jen na silnici, tak toho moc z té vojenské základny nenatočíte, takže vás ani nemohou za nic honit. 🙂
              Pokud se srazíte s blbcem, jak Vám prokáže (v případě Tesly či jakéhokoliv jiného auta s kamerami), že jste si natáčel základnu? Těm vývojářům ty fotky našli ve foťácích a i se k tomu přiznali.

      2. SpaceX je hollywoodská komedie pro veřejnost a Musk tam
        SpaceX je hollywoodská komedie pro veřejnost a Musk tam pracuje převážně jako herec. Ta šťáva bokem se mimochodem našla! 85% dotací SpaceX pochází z rozpočtu USA a NASA! Čemu všemu se dá v USA říkat soukromá firma, že? (cituji autorku)
        Doporučuji k přečtení:
        https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=652333
        A jak to souvisí s tajnými službami?
        Od havárie Columbie v roce 2003 byl kosmický průmysl v USA v těžké depresi a ponížení (používaly se ruské rakety a motory), což se přelévalo i do společnosti. Američané potřebovali znovu nastartovat americký sen. Americký sen je něco, co byly světlé socialistické zítřky v SSSR. Proč si k tomu nepomoct jako již mnohokrát Hollywoodem? Pentagon s ním otevřeně spolupracuje a spolufinancuje asi 50 filmů ročně. U tajných služeb je to podobně. Celá minulá dekáda byla ve znamení boomu různých reality-show. Byl to nejlepší prostředek, jak přitáhnout pozornost veřejnosti. V případě SpaceX jsme svědky bezkonkurenčně největší a nejdražší reality-show na světě. Vždycky mně přišly podivné ty kašírované kulisy a freneticky tleskající osazenstvo ve SpaceX. Prostě je to namixovaná realita
        s reality-show. Je to inscenace amerického snu a Musk je v kulisách SpaceX obdobou Jima Carreyho ve filmu Truman Show.

        1. Bloomberg má lehce vypovídající hodnoty i včetně
          Bloomberg má lehce vypovídající hodnoty i včetně grafu:
          https://www.bloomberg.com/graphics/2018-rocket-cost/

          Každopádně každý si dnes může psát co chce. 🙂 Pokud ale někdo nějakou firmu k něčemu využívá, tak mu to asi nějaký smysl dává. Není pak moc logické, když soukromá firma dá jiné zakázku, pokud by cena nebyla levná. Plus se paní ohání tím, že 85 % tržeb je od státu, což je kupodivu celkem logické, protože NASA vlastní program nemá a obrana USA chce využívat tamní rakety. Kupodivu se tak SpaceX dostává k mnoha zakázkám, ale i jiné firmy. Cílem je vytvořit mezi firmami konkurenční boj a ne dát vše jedné, která získá monopol.

  2. Na ElonX se spekulovalo i o tom, že nabrali spoustu
    Na ElonX se spekulovalo i o tom, že nabrali spoustu zaměstnanců kvůli technologii uhlíkových vláken, ale vzhledem k tomu, že nová raketa je z oceli, tak potřebují jinak zaměřené specialisty. Také vývoj F9 je prakticky u konce a především výroba vzhledem k vícenásobné použitelnosti bude asi čím dál menší… myslím, že zásobu mají docela velikou. Takže tomu docela rozumím. Také se v průběhu let na firmu nabalí spousta zaměstnanců, kteří časem jen vaří kafe a předstírá práci.

Napsat komentář