Nissan představuje nové limitované edice 40kWh i 60kWh verze elektromobilu Leaf

Nissan potvrdil pokračování vývoje úspěšného elektromobilu Leaf oznámením dvou verzí edice Leaf 3.Zero. Obě edice modelu lze objednat od 9. ledna 2019.

V reakci na úspěšné prodeje řady Nissan Leaf představuje společnost Nissan nové limitované edice Leaf 3.ZERO a Leaf 3.ZERO e+
foto: Nissan

Loňský rok byl pro elektromobily Nissan rekordní. Edice Leaf 3.Zero doplní nejprodávanější elektromobil v Evropě o 8″ dotykovou obrazovku, čímž umožní využívání služeb zaměřených na konektivitu, jako je podrobná navigace. Zcela nový a vylepšený systém NissanConnect EV bude dostupný v době zahájení prodeje modelu Leaf 3.Zero v Evropě.

Edice Leaf 3.ZERO disponuje 40kWh baterií, která v roce 2018 slavila velký úspěch. Nové barvy karoserie a dvoubarevné kombinace vytvoří jedinečný vzhled (červená či modrá karoserie s černou střechou). Zákazníci mohou nový Leaf v edici 3.ZERO již začít objednávat.

Limitovanou edici Nissan Leaf 3.ZERO e+ bude na evropském trhu také možné objednávat od 9. ledna. Tato limitovaná edice (pro Evropu bude vyrobeno pouze 5 000 kusů) bude disponovat vyšším výkonem 160 kW (217 k) a delším dojezdem odhadovaným až na 385 km* na jedno nabití.

Limitovaná edice Leaf 3.ZERO e+ je vybavena baterií využívající technologii Inteligentního pohonu. Má o 25 % vyšší hustotu a její kapacita narostla o 55 %. Díky kombinaci inovativního designu a chytrého inženýrství se nová vysoce výkonná baterie skládá z 288 buněk v porovnání se svým 40kWh ekvivalentem se 192 buňkami.

Na jedno nabití 62 kWh baterie limitované edice Leaf 3.ZERO e+ dojedete o 40 % dál než na 40kWh baterii modelu Leaf 3.ZERO. To v praxi představuje dalších 100 km srovnatelného použití – jasný vývoj řady Leaf.

Edice Leaf 3.ZERO i Leaf 3.ZERO e+ jsou vybaveny technologií e-Pedal a systémem ProPILOT. Tyto kritiky chválené funkce Inteligentního řízení mění zážitek z jízdy. Technologie e-Pedal umožňuje zrychlovat, zpomalovat či zastavit pouze použitím akceleračního pedálu.

Systém ProPILOT se skládá z pokročilých technologií podpory řízení, které využijete při jízdě v jednom dálničním jízdním pruhu. Plně kontrolovatelný systém umožňuje autu zastavit, znovu uvést vozidlo do pohyby a udržovat ho ve středu jízdního pruhu při vyšších rychlostech i při nižších rychlostech, ke kterým v dopravních zácpách dochází.

Nissan nabízí vozy limitovaných edic Leaf 3.ZERO a Leaf 3.ZERO e+ se stejnou zárukou společnosti Nissan na osm let/160 000 km, kterou poskytuje u všech ostatních verzí řady Leaf.

Spuštění prodeje vozidel Nissan Leaf 3.ZERO navazuje na historicky silný rok pro elektromobily Nissan. Nový model Leaf byl nejprodávanějším elektromobilem pro oblast Evropy v roce 2018 s celkem 40 000 prodaných kusů. Model Leaf, kterého se od představení první generace v roce 2010 celosvětově prodalo již více než 380 000 kusů, si udržuje pozici nejprodávanějšího elektromobilu na světě.

Gareth Dunsmore, ředitel společnosti Nissan Europe pro elektromobily a připojené služby, uvedl: „Limitovaná edice vozů Nissan Leaf 3.ZERO e+ dále rozšiřuje řidiči i kritiky oceňovanou řadu elektromobilů Leaf a zvyšuje zájem o řízení těchto skvělých vozů.“

„Od té doby, co jsme v loňském roce představili nový Nissan Leaf, zájem zákazníků stále roste. To, že si Leaf udržel pozici nejoblíbenějšího elektromobilu v Evropě i v roce 2018 na stále rostoucím trhu s elektromobily, je zárukou síly produktu. Doufáme, že limitované edice Leaf 3.ZERO a Leaf 3.ZERO e+ zajistí pokračování tohoto výjimečného růstu i v roce 2019.“

Cena limitované edice Leaf 3.ZERO začíná na 1 049 000 Kč a LEAF 3.ZERO e+ se bude prodávat od 1 199 000 Kč. Oba modely jsou velmi dobře vybaveny. Evropští zákazníci, kteří mají zájem o objednání jednoho z limitovaných edic modelu Leaf, se mohou od 10. ledna 2019 zaregistrovat nebo navštívit jednoho z 2 000 prodejců Nissan v Evropě.

První doručení limitované edice Leaf 3.ZERO očekává Nissan v květnu 2019 a Leaf 3.ZERO e+ začneme doručovat během léta 2019.

tisková zpráva

268 Comments on “Nissan představuje nové limitované edice 40kWh i 60kWh verze elektromobilu Leaf”

      1. Zásadní vlastnost u benzínového auta je že sednu a jedu a
        Zásadní vlastnost u benzínového auta je že sednu a jedu a neřeším zda je teplo nebo zima, zda je cesta po rovině, z kopce či do kopce a zda jedu po dálnici nebo městem. Prostě potřebuji jet, tak jedu, protože když náhodou bude prázdná nádrž, tak až potkám cestou benzínku, tak bude zase za pár minut plná.

        1. Mate na mysli, kdyz je zima sednu do vymrzleho auta a mrznu
          Mate na mysli, kdyz je zima sednu do vymrzleho auta a mrznu dokud se motor neohreje, zatimco u elektroauta si zatopim hned? A kdyz je horko sednu do rozpaleneho auta namisto abych si ho predem vyklimatizoval jako u ev?
          Ne mate pravdu, tak rychle jako benzin zatim elektrinu nenatankuju. Na druhou stranu to potrebuju jen na dlouhych cestach zatimco pro benzin se musi vzdy na pumpu.

          1. Nezávislé topení umí i spousta běžných aut, případě
            Nezávislé topení umí i spousta běžných aut, případě to lze doplnit. Ohřev sedaček také není žádné ufo, ale v „běžném autě za mega“ to bude také asi všude. Klimatizace předem u spalovacího auta bude větší oříšek, ale vzhledem k rychlosti náběhu klimatizace do plný výkon to je skoro jedno.

            EV je fajn, ale pokud za cenu jednoho EV koupím 2-3 srovnatelná spalovací tak to prostě moc nevychází.

                1. Ja mu nic nezakazuju, to byla otazka prece 🙂 🙂 🙂 🙂
                  Ja mu nic nezakazuju, to byla otazka prece 🙂 🙂 🙂 🙂

              1. Protože jsem „utrpěl“ technické vzdělání, tak mě
                Protože jsem „utrpěl“ technické vzdělání, tak mě různá technická řešení zajímají. Ale protože jsem ten technik, tak nejsem zaslepený fanatik který vidí pouze plusy a ostatní ignoruje a proto mě baví tu psát jako „zástupce kanceláře na uvádění věcí na pravou míru“ (viz Saturnin) a poněkud mírnit zaslepené adorování jednoho pohonu a hanění dalšího.

                Osobně preferuji řešení od Toyoty, které z mého pohledu dobře kombinuje výhody obou druhu motorů.

                1. Tak ta hybridni Toyota kombinuje spis nevyhody obou
                  Tak ta hybridni Toyota kombinuje spis nevyhody obou technologii 🙂 Vysoke servisni naklady a drahe palivo u spalovaciho agregatu a maly dojezd u elektrickeho agregatu 😀 Hybrid je fakt hovadina.

                2. Zatím poměry prodejů ukazují, že většina lidí to vidí
                  Zatím poměry prodejů ukazují, že většina lidí to vidí jinak než vy.

                3. Milý pane to není žádný ukazatel. Lidi prostě kupují
                  Milý pane to není žádný ukazatel. Lidi prostě kupují to, co je a na co mají. Vzhledem k finanční negramotnosti kombinované s pohodlím klidně starého ropáka za hubičku s brutálně drahým provozem, i když by se jim vyplatilo chodit pěšky, jezdit na kole nebo MHD. Jenže když by chtěli elektro nebo PHEV, tak na něj buď nemají nebo se ještě nevyrábí jejich oblíbený typ (třeba kombík) či značka. To je stejné tvrzení, jako v době kotoučových magnetofonů psát, že lidi kazetové nechtějí a už vůbec nechtějí CD přehrávače (MP3 je ještě scifi). Protože všichni kupují kotoučáky a stojí se na ně fronty.

                4. Toyota vyrábí ojetá auta ? Bavíme se o prodeji nových aut
                  Toyota vyrábí ojetá auta ? Bavíme se o prodeji nových aut a tam je výsledek jasný. Jednotky milionů hybridů od Toyoty (a dalších firem) vs desítky tisíc až výjimečně jednotky statisíc EV od všech ostatních firem.

                5. A teď to zkuste přepočítat koeficientem délky výroby
                  A teď to zkuste přepočítat koeficientem délky výroby hybridů a elektromobilů u těch automobilek. A hned budete mít i u BEV miliony.

                6. Hmm… Yaris 4000 na roční prohlídce s výměnou oleje
                  Hmm… Yaris 4000 na roční prohlídce s výměnou oleje filtrů… 4000Kč ročně jsou vysoké servisní náklady? To jsem nevěděl, že si dopřávám život na vysoké noze…
                  Palivo mám za 1500 měsíčně, 18.000 ročně, dohromady se šíleně drahým servisem 22.000 ročně. Nový Yaris cca 400.000. Jo, dělám hovadiny, už běžím pro EV.
                  😀

                7. Jste opravdu bohatý, žijete si na vysoké noze.
                  Peugeot Ion

                  Jste opravdu bohatý, žijete si na vysoké noze.
                  Peugeot Ion nový s prodlouženou 5letou zárukou na vše přišel na 439 tis. Kč s DPH.
                  Náklady 2018 na garančku včetně STK po 4 letech 5.566,- Kč s DPH (garanční prohlídka 4 letá, kontrola a údržba elektrických výkonových kabelů, výměna pylový filtr kabiny a brzdová kapalina, provedena STK, navíc oprava páky sklápění zadního pravého sedadla zavařením, kompletní umytí vozidla zevnitř a zvenčí).
                  Náklady 2018 na palivo roční 0,- Kč. Najeto 13.000 km.
                  Peugeot Ion ojetý 3 roky 14 tis. km s nezávislým topením a zimními pneu navíc přišel na 280 tis. Kč s DPH.
                  Náklady 2018 na garančku včetně STK po 4 letech 4.913,- Kč s DPH (STK, garanční prohlídka, výměna pylový filtr, brzdová kapalina, žárovka uvnitř, umytí).
                  Náklady 2018 na palivo roční 0,- Kč. Najeto 10.000 km.

                8. No dobře, takže oproti Ionu dávám řekněme 20.000Kč
                  No dobře, takže oproti Ionu dávám řekněme 20.000Kč ročně za

                  1. pozáruční servis u výrobce, který se svůj výrobek nestydí prezentovat. Opravdu je velké mínus, že na salónu Toyoty vidím Yaris hybrid v první linii, kdežto Peugeot Ion se krčí kdoví jestli kdesi ve skladech. Přijedu se starým Yaris hybridem… a okamžitě servisák všechno ví…
                  2. nemimoňský vzhled
                  3. pocit bytelnosti vozu (ne, že se na malých kolečkách převrhne)
                  4. nemusím uvažovat, jestli po odjetí do práce ještě dojedu za město a zpět
                  5. nemusím jednat s ČEZem, aby mi změnil tarif a starat se o nabíjecí infrastrukturu doma

                  Myslím, že 20.000 ročně stojí za takhle důležité věci.
                  🙂

                9. 1. ten mám taky Peugeot Auto Tichý Ostrava například. Jen
                  1. ten mám taky Peugeot Auto Tichý Ostrava například. Jen se Peugeot Ion/Citroen C Zero už u PSA nevyrábí, takže na výstavě nebude. Ale originál, daleko lépe vybavený, Mitsubishi iMiev opět ano. Můžete si ho koupit třeba v Rakousku https://www.mitsubishi-motors.at/i-miev/
                  2. originál je Japonec keirutsu auto Mitsubishi iMiev. Tam dělají i toto jako dodávku Minicab https://www.mitsubishi-motors.co.jp/lineup/minicab-miev/index.html. Jinak Yaris Evropě přizpůsobený Japonec se taky mnoha lidem nepozdává.
                  3. pocit je jedna věc, realita druhá. Půlka váhy iMiev je 17 cm nad zemí 50:50 mezi přední a zadní nápravou. Yaris převrátíte daleko rychleji.
                  4. nemusíte ani u Iona, 3.největší město ČR Ostrava má napříč 20 km, dojezd Iona v létě s přehledem 130 km, takže 7 krát přes město a ještě Vám zbude.
                  5. nemusíte s nikým jednat, jen pošlete papíry přes web, změní to sami, přes web. Fyzicky nezávisle na Vás osadí na své náklady nové hodiny. Vy jen šetříte peníze. Nabíjecí infrastruktura doma žádná není, to jste jen obětí bludů šířených spalovacími motoristickými a dalšími novináři. Z běžné domácí zásuvky 230V 10A nabito z 0 do 100% za 7,5 hodiny, z té s jističem na pračku nebo myčku 230V 16A za 4,5 hodiny. Máme na stěně zásuvku, v ní obyčejné spínací hodiny nastavené na noční proud a v nich nabíjecí kabel. Dojedete do garáže, mrknete na displej a buď do auta vrazíte kabel nebo ne. Ráno ho buď vyndáte a jedete nebo ne. Jinak s kabelem v zásuvce auta se auto nerozjede, spalovák s pistolí v hrdle nádrže na benzínce ano. Videí je plný web.

                  Opravdu to za 20.000,- Kč ročně nestojí, mít spalováka. V dubnu 2019 budu mít svoje elektroauto 5 let, takže oproti Vám už budu na 100 tisících Kč úspory.

                10. To, co říkáte dává docela smysl a zní to lákavě…
                  Tak

                  To, co říkáte dává docela smysl a zní to lákavě…
                  Tak jsem se mrknul na ten IMiev:
                  1. Po nabídce ze strany Mitsubishi na webu českého zastoupení ani stopa… Říkáte Rakousko… to bych musel jet do Rakouska s rizikem, že tam pojedu i na servis – znám ochotu českých servisáků řešit něco nového.
                  2. Ten vzhled mimoňské bubliny není nepřekonatelný, ale… 😀
                  3. Rozumím, že můj pocit nemusí odpovídat realitě.
                  4. 130km je málo, pokud mám v Yarisovi dojezd pod 100km, tak už mám tankování jako prioritu (máme omezení na Tesco pumpy kvůli kartičce Tesco).
                  5. venku, kde stojí auto, nemám možnost připojení do zásuvky – musel bych tahat kabel z domu. Vy jste dále, máte vybudovanou infrastrukturu.
                  🙂

                  Ony to nejsou nepřekonatelné překážky. Ale já už jsem průkopníkem v pracovní oblasti vývoje SW a v oblasti pečovatelských služeb a rehabilitace. Nemám zájem se stát průkopníkem EV. A myslím si, že to je důvod i pro ostatní lidi, kteří si připlatí za komfort prošlapané cesty u hybridů, a proto se prodávají v takovém množství. Lidi jako já mají zájem o pohodlné řešení, ne o kompromisy napravování nedostatků.

                11. Je to smutné, ale automobilky český zaprděný trh s
                  Je to smutné, ale automobilky český zaprděný trh s vládnoucí spalovací Škodofkou moc nezajímá, hlavně ty elektrické. Vždycky jsme na řadě až nakonec, pokud vůbec. Viz Renault, Tesla, Mitsubishi, PSA atd.. S iMiev byste do Rakouska musel spíše proto, že důvěřuji tomu, kdo to prodává, ne tomu, kdo má na vývěsce Mitsubishi. Než dorazil na trh Outlander PHEV, potvrdili Vám v ČR skoro všude, že Mitsubishi žádné BEV nevyrábí. Teď Vám ukáží PHEV a někteří už budou vědět o iMiev. A samozřejmě garanční prohlídky podmiňují trvání záruky.
                  S těmi kilometry dojezdu je to jednoduché, podívejte se na svoje trasy a hned víte, zda BEV využijete a jaký. Podívejte se na možnosti nabíjení v místech parkování nebo zastávek nebo po trase. Pokud máte rodinný domek, kabel lze ven jednoduše protáhnout ven a v chráničce vést v mělké rýze, de facto rýčem odsunout drn. Na konci do země zapíchnutá roxor se zásuvkovou krabicí IP56 alespoň půl metru nad zemí (to jsem nevymyslel, to můžete v praxi vidět před Krajským úřadem v Ostravě, visí na tom jejich eGolfy, aby neblokovaly sousedící veřejnou pomalou ČEZ nabíječku). Prostě jak píšete, je to o přemýšlení a opuštění pohodlí, ale spojeného s těmi negativními dopady. Možná Vás časem nabídka trhu přesvědčí.

                12. Jenze kdyz se nad tim clovek rozumne zamysli, proc by je mel
                  Jenze kdyz se nad tim clovek rozumne zamysli, proc by je mel nejak zvlast zajimat cesky trh s EV, kde
                  1/ je nizka kupni sila (proda se malo kusu v absolutnich cislech)
                  2/ je maly obecne (naklady na specifika trhu jako cesky preklad infotainmentu nebo cesky manual se deli mezi malo prodanych aut)
                  3/ neni podpora statu

                13. Jeste usetri na platbach do baraku.
                  Jeste usetri na platbach do baraku.

                14. Nenapsal jste podstatne kolik rocne najedete.
                  Nenapsal jste podstatne kolik rocne najedete.

                15. Citroen c zero 180t bez dph. Naklady palivo 30t km 900 kc 2x
                  Citroen c zero 180t bez dph. Naklady palivo 30t km 900 kc 2x chip. Ostatni naklady 0

                1. Ja zadnej fanatik nejsem , ja jsem byl jeste pred pul rokem a
                  Ja zadnej fanatik nejsem , ja jsem byl jeste pred pul rokem a celkem asi 20
                  letej petrolhead co jezdil od vsim az po V8 a mel vic aut nez vy ponozek za tu dobu ale proste jsem pak sel do EV rovnou a nebavi me porad tyhle kecicky ze to nejde a ze to netopi a ze to nejede a blablabla.
                  Proste jsem nechtel vyhazivat 200tis rocne za phm a ted uz vidim 4 mesice ze to jde uplne v pohode.
                  Samozrejme nekdo na to ma lepsi podminky a i finance ale to je se vsim a vsude.

                2. Jsem docela egoisticky rad kdyz se troli a nadava na
                  Jsem docela egoisticky rad kdyz se troli a nadava na nedostatky elektroaut a proc to nejde. Tak mam cas si uzivat zatim elektro bez toho ze by do toho sli vsichni a u nabijecek bychom se tlacili. Pomalu mam dojem ze by stalo za to udelat troli web a diskusi od nas co zjistili ze to jde abychom si tu vyjimecnou dobrou situaci jeste nejakou dobu uzili. V okamziku kdy bude mit elektro kazdy tak nam pohodlne levne jezdeni asi bohuzel skonci

                3. Myslim ze muzeme bejt v klidu jelikoz EV hned tak mit kazdy
                  Myslim ze muzeme bejt v klidu jelikoz EV hned tak mit kazdy nebude.

                4. No firmy do toho jdou a pujcovny take. Prodeje vw golf v
                  No firmy do toho jdou a pujcovny take. Prodeje vw golf v cechach vyskocily zasluhou fleet money bank. To je zase dobry protoze za par let budou ojete na trhu

                5. ony existují takové stránky? K čemu? Ale to je dobře, že
                  ony existují takové stránky? K čemu? Ale to je dobře, že se tam můžou koncentrovat.

            1. Jo jenže vy počítáte jen pořizovací cenu. Tak je vskutku
              Jo jenže vy počítáte jen pořizovací cenu. Tak je vskutku stále neporovnatelná – ale od momentu zakoupení se v nákladech na provoz (v čele s cenou paliva) začnete rychle blížit momentu, kdy se to vrátí. A od tohoto momentu vám auto začne výrazně šetřit.
              A nejde jen o cenu paliva – odpustíte si všechny ty servisy a výměny olejů, olejových / vzduchových / palivových filtrů. Díky e-pedálu se vám znásobí životnost brzdového obložení. Nemluvě o všech možných senzorech, kdy se vám „moderní“ auto s řídící jednotkou zastaví protože odešel senzor teploty hlav válců apod… a v neposlední řadě ten násobný počet pohyblivých částí, které se prostě mechanicky opotřebovávají a v EV prostě nejsou.

              1. Když budu počítat optimisticky, že rozdíl v ceně bude
                Když budu počítat optimisticky, že rozdíl v ceně bude 400 000 Kč, tak mě vyjde toto: Auto velikosti Leafu bude jezdit za 7l/100 km. Cenu benzínu vezměme např. 30 Kč/l (cena bude asi větší, spotřeba zas asi menší, tak se to cca srovná). 400 000 / 30 = 13 333 l. Na to ujedeme 13 333 / 7 * 100 = 190 000 km. To je při průměrném nájezdu v ČR cca 12 let. OK, zanedbal jsem nějaké oleje a servisní prohlíky, na druhou stranu elektřina ani doma není zadarmo, a nějaký servis bude potřeba platit i u EV. Ale, zaokrouhleme návratnost na 10 let.

                A teď otázka. Člověk, který si koupí nové auto za cca 1 MKč, bude ho vlastnit více než 10 let ?

                Pokud bude jezdit více než cca 15 000 km, pak pravděpodobně bude potřebovat EV s větším dojezdem, které bude dražší, takže kilometrová návratnost bude ještě dále, i když časově to možná bude dříve.

                Sorry, ale mě to prostě pro soukromou osobu v ČR nevychází pro čisté EV dobře.

                1. Ono to ekonomicky je ještě horší, protože neomezená
                  Ono to ekonomicky je ještě horší, protože neomezená elektřina za paušál je ekonomický nesmysl a až začnou soudruzi platit za elektřinu tržní cenu,. tak bude návratnost nekonečno.

                2. Paušál ČEZu je napočítán na 20kkm. Takže je pro
                  Paušál ČEZu je napočítán na 20kkm. Takže je pro běžného člověka doma nabíjejícího drahý. Jó podnikatelé, taxikáři to je jiná liga. těm se to asi vyplatí.

                3. No Vše výpočty jsou při nejménším příznivě
                  No Vše výpočty jsou při nejménším příznivě nastavené ve prospěch spalováku. Uznávám že 7l / 100 je hodně, ale také to není výjimečné (obzvláště ve městě) a je dost i takových co mají spotřebu nad 7l zejména SUV a MPV, ale kdejaký kombík si s tím nezavdá.
                  Každopádně mi ukažte kde je benzín nebo nafta pod v průměru pod 33,-kč to jsem dlouho neviděl. Pravda se spalováka už nemám a jezdíl s nimi už výjimečně když je to pracovně, a ceny tudíž nesleduji.
                  S čím ale nesouhlasím zcela je ten nájezd. Průměr je totiž počítán na všechny obyvatele ČR s řidičákem, jenže tady se průměr nehodí. To máte asi tak já sním dvě kuřata a vy budete hladovět, průměrně jsme ale každý snědl jedno kuře. Takže reálný roční nájezd řidiče je okolo 25000 což kompenzují sváteční jezdci s nájezdem 3000 ročně. Těm se EV nevyplatí.

                  Abych to zkrátil, návratnost rozdílu cen je někde mezi 80000 a 140 000 km záleží na počátečním rozdílu cen.

                  Při zmiňovaném nájezdu cca 25000 se EV zaplatí někde mezi čtvrtým a šestým rokem.
                  A u služebních aut a řidčů, obchoďáci, rozvozy balíčků a jídel, pošta atd… to může být i poloviční doba.

                4. Mame rozvoz pizza a jidel. Navratnost aut cca 18mesicu.
                  Mame rozvoz pizza a jidel. Navratnost aut cca 18mesicu. Soukrome na delsi jizdy stale drzime Octavia a Vw passat diesel co maji najezdy cca pul. Mil km. Ale uz po nich planujeme velkobaterkace. Chce to vzdy si najit parketu kde elektro ano a kde zatim ne a v budoucnu ano.

                1. Mě vydrželi brzdy ve spalovácích také většinou kolem
                  Mě vydrželi brzdy ve spalovácích také většinou kolem 100tis.km. Jezdil jsem vždy s manuálem a hodně si podřazoval a využíval brzdění motorem. Na vojně mi to vtloukli do hlavy. Tam jsem ještě spouštěl v Tatře motorovou brzdu.

                  No a Teď mám s Teslou najeto 107tis.km a minulý týden jsem jí měl shodou okolností na zvedáku se sundanými předními koly. Kotouče lehký úbytek zaznamenaly. Ty prostě orezají jak se na ně dostává voda a při brzdění se pak rez obrušuje, takže ubývají. Zato brzdové destičky vypadají naprosto výborně.
                  Už se psalo o Teslách co mají najeto 320tis.km a původní brzdy ve výborném stavu.

                2. No jo, ale co budou žrát dělníci v továrně na brzdové
                  No jo, ale co budou žrát dělníci v továrně na brzdové destičky 😉 ? To sice nevím, ale servisáci ať se jdou klidně napást.

                3. Já bych se nebál, oni tam tradiční automobilky nějaká ty
                  Já bych se nebál, oni tam tradiční automobilky nějaká ty kurvítka propašujou.
                  A na druhou stranu, v takových servisech Tesla také rozhodně nenudí. 🙂

                4. OT To jsem zvedavy, kolik teoretiku se na tenhle prispevek
                  OT To jsem zvedavy, kolik teoretiku se na tenhle prispevek sesype jak mouchy na ho*no 🙂

                5. Nebojte, oni lidi docela casto bouraji. Ale pockejte, az
                  Nebojte, oni lidi docela casto bouraji. Ale pockejte, az vetsinove budou samoriditelna auta a pocet bouracek bude mene jak desetinovy.

                6. Pavel K:
                  Ano, bourají čím dál víc, protože neumí

                  Pavel K:
                  Ano, bourají čím dál víc, protože neumí jezdit.
                  Tzv. „samořiditelná auta“ nehrozí – příliš náročnou infrastrukturu nikdo nepostaví. Chápu, že jsi generace Y a některé souvislosti ti unikají, ale zkus si sám představit, jak bys asi zabezpečil jízdu při zjhoršených povětrnostních podmínkách…

                7. Narodil jsem se pred rokem 1982. Je skvele, ze chapete, ja
                  Narodil jsem se pred rokem 1982. Je skvele, ze chapete, ja nechapu, ze Vas to odhadovani lidi jeste neopustilo 🙂
                  Mate na mysli HW nebo SW?
                  Pokud vezmu v potaz HW, tak clovek ma pouze oci (za sklem se steraci a ostrikovacem) a usi. Auto muze videt lepe (lidar, radar).
                  Co se tyce SW, tak ten uz spousta firem vyviji, s Vasi znalosti Vam nemusim psat o algoritmech simulujicich neuronove site (simulace mozku), strojove uceni. Pocitac ma jednu obrovskou vyhodu (a z pohledu zneuzitelnosti i nevyhodu), znalosti jednoho se rozkopiruji na vsechny. Cloveka kazdeho musite ucit ridit nekolik tydnu. Pokud to naucite po 6ti letech (ode dneska) pocitac, pak ostatni na svete to naucite va radech hodin.

                8. Ano, asi tak 1980.
                  Takže seš Y.

                  Ano, asi tak 1980.
                  Takže seš Y.

                9. Jeste driv 😀 Ale budu fer, blizite se, jsem Husakovo dite
                  Jeste driv 😀 Ale budu fer, blizite se, jsem Husakovo dite 🙂 Doufal jsem v komentar k me prestave samoriditelnych aut, ten by me obohatil vice nez koukani do obcanky na datum narozeni…

                10. Pavel K:
                  Aha, 1979 nebo 1978, ale to je už jedno.
                  Seš

                  Pavel K:
                  Aha, 1979 nebo 1978, ale to je už jedno.
                  Seš Y.
                  Samořiditelné vozidlo do běžného silničního provozu nelze, vyžaduje složitou infrastrukturu. Jde o slepou cestu.

                11. Ja myslel, ze milenialove jsou devadesata max osmdesata leta
                  Ja myslel, ze milenialove jsou devadesata max osmdesata leta ne Husakovy deti. Mimochodem, co to o mne rika, jsem prilis stary na to, abych dokazal pojmout moderni technologie ci prilis mlady na to, abych mohl neco vystudovat a mit dostatecne dlouho praxi? 🙂
                  Na to mame kazdy jiny nazor. Umela inteligence bude (nejspis ne za meho zivota) a samoriditelna auta nemusi dosahovat parametru umele inteligence, staci umet zpracovavat obrazove (senzoricke a radarove) informace a na zaklade predchozich zkusenosti (kohokoliv na svete) se rozhodnout. Nedela to clovek stejne? 🙂 Az teda na to „kohokoliv na svete“, my jsme prece jen silne omezeni.
                  Slozita infrastruktura by byla potreba pro uroven 4, ta bude dle me fungovat jen na omezenych mistech prave pro svou narocnost, nas spasi jen uroven 5.

                12. Pavel K:
                  Y je zhruba od poloviny 70. let.

                  Ty „úrovně“ jsou

                  Pavel K:
                  Y je zhruba od poloviny 70. let.

                  Ty „úrovně“ jsou spíš jen mediální masáž.

        2. Zatim jediná výhoda benzináku proti EV je to rychlé
          Zatim jediná výhoda benzináku proti EV je to rychlé dotankování. Ale brzy i to padne. Všechno ostatní je ale nevýhoda.
          To, že si většinou „tankuju“ doma a nemastím kapsi nějakého pumpaře mě teší nejvíc:) Apropo máte nějakého oblíbeného pumpaře, nebo podporujete všechny?
          A ještě abych nezapomněl: nečichám ty hnusné ropné smrady ani venku, a na rozdíl od vás, ani vevnitř.

                1. Při nabíjecím výkonu 350kW (Porsche Taycan), vychází za
                  Při nabíjecím výkonu 350kW (Porsche Taycan), vychází za 1 minutu nabíjení získání asi 25km dojezdu. Většině řidiču bede stačit 10 minut na to aby dálniční rychlostí ujel potom 250km. Každý normální člověk si potom dá alespon malou přestávku, ale nevím jestli se shodneme 🙂

                2. Tady ovšem jde o akumulátorové baterie s jejich chemickými
                  Tady ovšem jde o akumulátorové baterie s jejich chemickými procesy vs. plnění nádrže tekutým palivem. Jak jsem řekl, nechám se velmi rád poučit.

                3. Což potvrzuje že nabíjení je i při takovém výkonu
                  Což potvrzuje že nabíjení je i při takovém výkonu mnohonásobně delší proces než plnění nádrže

                4. Čo rozumiete Kefalín pod takýmto slovom „mnohonásobně“?
                  Čo rozumiete Kefalín pod takýmto slovom „mnohonásobně“?

                5. Pokud za minutu při dobíjení 350kW (kolik aut a nabíječek
                  Pokud za minutu při dobíjení 350kW (kolik aut a nabíječek to umí ?) dobiju dojezd cca 25km, tak to odpovídá tak 2-3 l benzínu za minutu. Sorry, ale i kdybych plnil nádrž z PET lahví, tak to zvládnu rychleji. Běžně naplníte nádrž 40-70l za minutu až dvě, takže rychlost „dobíjení“ spalovacího auto bude v řádu 200-500km/min, tedy o zhruba jeden řád vice. To asi splňuje význam „mnohonásobně“, ne ?

                6. Chápu to správně, že ten jeden řád je tady 1 minuta na
                  Chápu to správně, že ten jeden řád je tady 1 minuta na 250km oproti 10 minutám na 250km? Jakože 10 minut čekání na nabití 250km je „mnohonásobně“ větší opruz než čekání 1 minutu?
                  🙂

                7. Protože u spalovacího auta netakujete na 250km, ale na
                  Protože u spalovacího auta netakujete na 250km, ale na 500,700 nebo i 1000km, tak ano, nabíjení je řádově větší opruz. A protože dnešní auta a nabíječky v drtivé většině případů nenabíjí 350kW ale do 50kW, tak to nebude porovnání 1 min vs 10 min, ale spíše 1 min vs 70 minut.

                8. Souhlas, i když budeme běžné tankování porovnávat s
                  Souhlas, i když budeme běžné tankování porovnávat s hodně výkonnou 350 kW nabíječkou, bude tankování stále cca 20x rychlejší než nabíjení.
                  Což myslím termín „mnohonásobně“ vyjadřuje velmi výstižně.

                  A možná aby to bylo fér, tak bychom k tak rychlé nabíječce měli přirovnat spíše rychlé tankování nafty do osobáku ze stojanu určeného i pro nákladní auta. Tam bychom asi dosáhli snad i padesátinásobné rychlosti
                  Nicméně i se standartním stojanem PHM je rychlost doplnění energie nesrovnatelně vyšší

                9. Jenže celý vtip je v tom, že k rychlonabíječce musíte
                  Jenže celý vtip je v tom, že k rychlonabíječce musíte jen v okamžiku, kdy v průběhu dne dokážete vyjet baterku do nuly. Nikdy jindy.
                  Takže u trojčat do znamená podle stylu jízdy, počasí a topení/klimy 80-130 km, u Leafa se podle baterky dostáváme na 120-350 km (u 60 kWh, co se bude prodávat od dubna 2019, už 450 km) atd. atd. Jinak pokud auto stojí, může se nabíjet. Přes den v kanclu, na firmě, ve fabrice, v nákupáku, u hospody, ne veřejném parkovišti…… Přes noc doma u baráku nebo v něm.
                  Manželka nabíjí výhradně doma nočním proudem 1x za 1-4 dny, podle denního nájezdu. Onehdy jsme se jako rodina cestou domů stavovali pro čerstvé pečivo, tak jsme z 5 míst po cestě vybrali logicky Lidl, rychlonabíječka zdarma, pečivo slušné. V podstatě už zapomněla, jak se rychlonabječka používá a musel jsem jí to ukázat. Elektromobil svůj má od května 2016.
                  A to pominu, že jezdí zdarma, protože jen díky elektromobilům máme doma noční proud. Přestože spotřebujeme více elektřiny, celý dům jede 1/3 dne za poloviční cenu. Takže faktury platíme stejné nebo nižší, než když jsme elektromobily neměli. Dříve žena dávala okolo 2 tisíc měsíčně za benzín motor 1.2, vše krátké pojížďky po městě a 8L/100 km průměrná spotřeba.
                  Takže asi tak to je s tím násobně delším nabíjením oproti tankování. Žena má nabíjení nulové časově i finančně. A teď jsem zvědav na to porovnávání….

                10. Bohužel Radovane, tohle ten anonym nikdy nepochopí.
                  Prostě

                  Bohužel Radovane, tohle ten anonym nikdy nepochopí.
                  Prostě nechápe že je eauto se nabíjí jinak než spalovák a že není nutné jezdit k nabíječkách speciálně jen kvůli navíjení.

                  Nikdy nepochopí, že každé ráno na clovek plnou, že dobíjí když auto stojí před Lidem.

                  On si myslí že když se spalovákem musí na benzínu že kvůli tomu nic jiného neexistuje. A že jediné to jeho je nejlepší a tedy zákonitě podle něj nikdo nemůže nic jiného vymyslet, protoze všechno už bylo ptej vymýšleno.

                  A pak přijde někdo kdo o tom neví a udělá to. 🙂

                11. Jistě, všichni kdo mají auto, mají doma garáž, ve které
                  Jistě, všichni kdo mají auto, mají doma garáž, ve které mají zásuvku a to samé mají v práci. Ty auta co parkují na ulicích a parkovištích bez zásuvky jsou pouhá iluze, takže EV je ideální řešení pro každého, které je magicky při každém nasednutí nabité na 100%. A v Lídlu mají také zásuvku na každém parkovacím místě.

                12. Elektromobilita nebude začínat u těch, kteří jsou rádi
                  Elektromobilita nebude začínat u těch, kteří jsou rádi že vůbec mají kde zaparkovat, ale u těch kteří možnost nabíjení mají, nebo udělají něco pro to, aby ji měli.

                13. Vyborne, tak se dohodneme, vy prestanete trvdit ze EV je vzdy
                  Vyborne, tak se dohodneme, vy prestanete trvdit ze EV je vzdy lepsi a priznate barvu, ze je to vlastne jen auto pro bohate s vlastnim parkovacim mistem a prestanete temi kecy provokovat mene majetne.

                14. A na oplátku se méně majetní budou méně vztekat ?
                  Nebo

                  A na oplátku se méně majetní budou méně vztekat ?
                  Nebo vlastně to ne, oni se nebudou už mít proč vztekat…
                  Čeho se tedy vzdají na oplátku oni ? 😛

                  p.s. kdyby to nebylo jasné, patřím mezi ty méně majetné a bydlím v paneláku

                15. Ne, máte elektromobil = jste v balíku! A fertig
                  Ne, máte elektromobil = jste v balíku! A fertig 🙂
                  Blahoslaveni budiž prostí duchem……

                16. ono to pokracuje, blahoslaveni chudi duchem, nebot jejich je
                  ono to pokracuje, blahoslaveni chudi duchem, nebot jejich je kralovstvi nebeske.

                  Prekrucujete logiku, ja jsem rekl, ze EV je vhodny pro bohate, kteri maji vlastni dum nebo alespon sve parkovaci misto s nabijenim. Zpetne to prirozene neplati. Tedy zadna zavislost mam EV, jsem bohaty.

                  Tak to se tam v nebi asi sejdeme. No neni to super, dostat nebe vymenou za to, ze jsem hloupy. Ale bohuzel tak snadne to asi nebude, nebot vy eko oriented lide, nejste casto hloupi, jen jste zaslepeni ideologii. A to je na inteligenci nezavisle. I velmi chytri lide se stavaji cleny nabozenskych sekt.

                17. A někteří (nemyslím přímo vás) mají zase problém
                  A někteří (nemyslím přímo vás) mají zase problém rozlišit mezi podobnými věcmi – co je dobré a co správné, co je víra a co je větší znalost, co je ohleduplnost a co už hloupost…

                  Svět není jednoduchý a rozlišování není černobílé. Obzvláště pokud neznáte situaci toho druhého.
                  Na to sedí rčení:
                  „Before you criticize a man, walk a mile in his shoes.“
                  („That way, when you do criticize him, you’ll be a mile away and have his shoes.“)

                  Je snadné soudit druhé, otázkou je jestli je to správné či objektivní.

                18. O bohatosti nemluv. Polovina lidí v ČR žije v rodinném
                  O bohatosti nemluv. Polovina lidí v ČR žije v rodinném domě a nic to nevypovídá o jejich „bohatosti“, takže pro tuto polovinu elektromobilita je ze dne na den. Pro ostatní hned jak si svou pílí zajistí nabíjení a stačí jim k tomu obvykle pouze psychické „bohatství“. Já to již udělal. Netahej jako argument socky – ti pravděpodobně ani nechtějí vůz vlastnit takže elektromobilita je pro ně nezajímavé téma.

                19. Ty vole, to je ale particka. Radovan je podnikatel, ma spoustu
                  Ty vole, to je ale particka. Radovan je podnikatel, ma spoustu penez a i takovou malickost, jako je vlastni dum, kde si samozrejme nabije auto pres noc. Ale do haje vy magori, kazdy nema vlastni dum. Ba dokonce nekdo na sidlisti hleda misto k zaparkovani pomerne tezko, takze ty kecy o tankovani doma si nechte od cesty. Nebo si myslite, ze vlastnit 500 babelu a kzdy vecer ho natahnout je reseni? I kdyby to nahodou nekdo chtel zkusit, cikani by ten kabel pres noc ukradli. Takze tak to fakt soudruzi nepujde.

                20. Dyt nemusis nabijet doma- spousta nabijecek uz je po cele CR
                  Dyt nemusis nabijet doma- spousta nabijecek uz je po cele CR vis?
                  A nebo kdyz ti to nevyhovuje tak s tim neco delej , prestehuj se a muzes nabijet doma, jednoduchy.

                21. To že je Radovan čtvrtinový spoluvlastní firmy, v níž
                  To že je Radovan čtvrtinový spoluvlastní firmy, v níž současně pracuje, není žádnou známkou bohatství. To by bylo, kdyby byl vlastník a rentiér, dělal jen věci co ho baví, nechodil denně do práce a financoval si to z firmy.
                  Vlastní dům dnes může mít prakticky každý, je to jen o stavu a místě nemovitosti. V zapadlejších koutech pořídíte starou vilu za cenu pražské předsíně bytu v novostavbě.
                  Na sídlišti taky bydlí spousta elektromobilistů. Ne každý má takové štěstí jako kolega, že se z okna kouká na rychlonabíječku, ale nabíjejí třeba v práci, nebo na nabíječce kousek od práce, nebo při nákupu, nebo mají na kraji sídliště garáž nebo domluveno parkovací místo a k němu prodlužovačku ze sklepa s podružným elektroměrem. Prostě kolik lidí, tolik chutí. A všichni ukazují, jak to jde, zatímco ostatní stále hledají, proč to nejde.

                22. Nenech Radovane zbytečně cloumat svým majestátem. Prostě
                  Nenech Radovane zbytečně cloumat svým majestátem. Prostě když už nemá jiné argumenty, tak hraje na city a snaží se Tě rozhodit a v ostatních vzbudit závist. Zbytečně. Nevyšlo mu to.

                23. Ne partička jsi ty. Představ si že já nemám elektromobil.
                  Ne partička jsi ty. Představ si že já nemám elektromobil. přesto že bydlím v domě a denně dojížďim 60km do práce.
                  Už to tu bylo napsáno 1000x, že nikdo z nás neříká že musíš mít dům. I lidi v paneláku mají elektromobil. Stačí jen najít jak to udělat a ne hledat proč to nejde.
                  V paneláku jsem také 15 let bydlel, že takže mi nemusíš vykládat co je to hledání místa k parkování.
                  Šumu vlastní polovina lidí. Tj minimálně polovina obyvatel může nabíjet doma, to že se rozčiluje že nemáš dům je jen tvoje chyba. Navíc v té druhé půlce je další 1/4 co bydlí s v bytovém domě ale má garáž, nebo garážové stání, nebo možnost parkovacího místa u práce, nebo nabíječku za rohem, nebo může nabíjet u nějakého OC, že kam každý týden jezdí na nákup, nebo někdy do kina, či na sport. A protože dnešní elektromobily ujdou už víc jak 200km tak ten někdo kdo bydlí v paneláku to má do práce většinou „pár“ kilometrů o proti tomu kdo bydlí v domě. CZE auto s dojezdem 200-300 km může nabíjet jednou za 10-15 dní! Což těsně vychází na ten den kdy mezi na velký nákup, či za sportem, nebo zábavou.

                  Takže nemel nesmysly, nevymyslel si důvody proč něco nejde a něco pro to udělej, když to chceš a rozčiluješ se, že nemáš dům.

                  nikdo z nás nikdy netvrdil že je eauto 100% vhodný pro každého. Ale je tu dnes minimálně 75% lidí, kteří ale tři ho mit mohou už dnes, tedy vcera když by chtěli.

                24. Neříkej že to že žije v podnájmu nikoli ve vlastním je
                  Neříkej že to že žije v podnájmu nikoli ve vlastním je jeho chyba, je to jeho volba. Normální Cajzl co chce vyj.bat s vysokým platem, nízkými náklady, chce však vlastnit nablyštěnou babolapku za korunu a ještě má názor že ostatní jsou povinni mu sloužit vlastním místem na parkování. To že by si pronajal místo v parkovacím domě nesedí do jeho světonázoru vyj.bat s ostatními na veřejném – nikoli jeho pozemku. Co dodat?

                25. Míval jsem Fiat Brava, který se dálniční rychlostí
                  Míval jsem Fiat Brava, který se dálniční rychlostí dostal na 300km na nádrž, tankování cca 2 minuty u stojanu.
                  Před 20 lety naprosto běžné auto, prodaných kusů X set tisíc? Já sice chápu, že dnešní dieselové auta umějí dojet dále, ale nezaznamenal jsem výsměch ani stížnosti na použitelnost Bravy, to auto se prodávalo jako housky na krámě.
                  😉

                26. No jo, to je sice hezké. Jenže Vy na tu benzínku musíte
                  No jo, to je sice hezké. Jenže Vy na tu benzínku musíte zajet a musí tam to palivo zavézt a být otevřeno. My jen vrazíme večer kabel do auta a ráno vypojíme. Záležitost sekund. A můžeme mít každé ráno plnou. BEV je prostě jiná filozofie. Nesrovnávatelná.

                27. OT: z PETek uz mi tankovano bylo, 350kW pripojka tam temer
                  OT: z PETek uz mi tankovano bylo, 350kW pripojka tam temer urcite nebyla 🙂

        3. To je u elektřiny také. Sednu a jedu a neřeším. Pokud
          To je u elektřiny také. Sednu a jedu a neřeším. Pokud kupujete s baterkou od 64 kWh nahoru.
          To, co popisujete s tankováním paliva, je závislost spalovacího auta na infrastruktuře čerpacích stanic, jejich výskytu na trase, otevírací době, dostatku paliva, druhu paliva, ceně paliva, platebních možnostech….. . A k tomu spoustě spotřebních výměnných součástek spalovacího motoru, které prostě měnit musíte. O možnosti si vyrábět palivo sám si můžete nechat zdát.
          Zásuvka s elektřinou je naproti tomu všude. Jejich přístupnost roste svižným tempem. Pokud trochu přemýšlíte, tak třeba využijete sítě 9 tisíc autokempů v ČR, všude elektřinu prodívají už roky karavanistům. To je trojnásobek veřejně přístupných benzínek v ČR. Elektroauto s řádnou palubní nabíječkou 22 kW+ je pak v podstatě nezávislé. Nabije vždy a všude maximálním výkonem. Cena elektřiny je jednotná, nízká nebo ještě menší, často nulová. O možnosti samovýroby nemluvě.
          Takže prozatím je rozdíl jen těch pár minut, což řeší výměnné stanice baterií, ale ty se neujaly. Ovšem je to hypotetických pár minut, protože to znamená jet 400 km+ v kuse bez zastávky a pak hned jet dále.

            1. Gratuluji, vybral jste si to nejslabší místo pro… co
              Gratuluji, vybral jste si to nejslabší místo pro… co vlastně?
              Pocit vítězství v diskusi ?

              Nenapadlo vás třeba že ta elektřina zdarma je součástí systému v kterém žijeme, stejně jako například „reklama zdarma“ ?
              Ano, ta energie v konečném důsledku zdarma není, stejně jako vysílací čas na reklamy… a i tak je obojí „zdarma“. Někdo to poskytuje a dotuje aby z toho získal něco jiného.

              1. Vždycky mne baví petrolheadi, kteří nevěří na
                Vždycky mne baví petrolheadi, kteří nevěří na elektřinu zdarma. A když řeknu, že už roky ji poskytuje třeba OC Nová Karolina Ostrava na 8 vyhrazených parkovacích místech, tak se jedná o trotly, samozřejmě. Když doplním zdarma rychlonabíječky Lidl a pomalé nabíječky Kaufland, tak ti se samozřejmě jen opičí nebo jde o zlé zahraniční řetězce, co nás odírají všechny a mohou si dovolit zvýhodnit pár elektromobilistů.
                Pak se zeptám, proč má Lidl, Kufland a další parkoviště zdarma, když většinou je hned vedle MHD. A proč má košíky zdarma, ještě navíc s kolečky, když každý má svoji nákupní tašku. Proč jsou u zeleniny a pečiva sáčky zdarma, když každý si ho může koupit nebo přinést z domu. A zdarma je to pro všechny, ne jen pro pár elektromobilistů. Tam obvykle naše debata končí….
                A když se najde ještě vytrvalec, tak se ho zeptám, jak k tomu přijde chodec, cyklista, uživatel MHD, majitel plynového auta a elektromobilista, že zlý obchod dává za nákup slevu jen na benzín a naftu? Místo i na plyn, elektřinu, jízdenku MHD a nákup bot chodcům a plášťů pro kola?

                1. Ale no tak, to uz je hodne pritazene za vlasy. Proc jsou sacky
                  Ale no tak, to uz je hodne pritazene za vlasy. Proc jsou sacky na pecivo „zdarma“. No protoze nejsou, jsou jen zapocitane v cene peciva. Proc je elektrina zdarma v OC Karolina, protoze reklama, jsme ekologicti bla bla. Ale elektrarna zdarma elektrinu nedodava.

                  Zkuste prijit do obchodu a vzit si cele klubko sacku a rict, ze se vam to doma hodi a kdyz je to zdarma, tak si to berete. To bych chtel videt.

                  Ne opravdu me nepresvedcite, ze ve velkem rozsahu bude elektrina pro lidi zdarma. Vsechny pripady, ktere jste uvedl jsou ukazkou toho, ze neco se schova do ceny neceho jineho. 1. Parkovani, no bez parkoviste zdarma by lide neprijeli a nemeli by trzby.
                  2. Sleva na PHM, ale oni i na tom slevnenem vydelavaji, Oni jim nic nedaji, jen mene vydelaji.

                2. Není, to jsou reálné příklady spousty věcí zdarma.
                  Není, to jsou reálné příklady spousty věcí zdarma. Které bereme jako běžné a nezamýšlíme se nad tím. A přesvědčovat Vás nemusím, stačí opustit zasmrádlou českou kotlinu a zjistíte, že jinde v Evropě je tento servis zdarma normální takřka všude. Minimálně v pomalém nabíjení, ale tak to je v OC Nová Karolina také. Před Kauflandem též, rychlé je placené. Globus a Lidl dávají v ČR zatím jen někde rychlonabíjení zdarma. V Rakousku můžete po rychlonabíječkách Lidlu normálně cestovat.

                3. Ano, docasne to tak je, v tom se shodneme, ale proc? Protoze
                  Ano, docasne to tak je, v tom se shodneme, ale proc? Protoze to v teto chvili jsou to primere naklady. Myslite, ze Lidl postavi rychlonabijecky na 80% svych parkovaich mist, investuje neolik mnoho milionu do pripojky, ve chvili, kdy se EV rozsiri? Takze jediny zpusob, jak to zajistit jsou dotace. A s temi mam sakra problem, dotace jsou loupez.

                4. Jestli mate problem s dotacema, pak mate velky problem,
                  Jestli mate problem s dotacema, pak mate velky problem, protoze dotace jsou vsude, kam se podivate.
                  Potraviny mate lacine, protoze zemedelstvi je dotovane. Dotuje se skolstvi, dotuje se veda vyzkum (predstavte si, ze by se zkoumalo jen to, co se vyplati, pak by nikoho nenapadlo zkoumat vzacne nemoci a i spousta jinych dnes uzitecnych vynalezu nevznikla plnoplanove). Dotuje se tezba a zpracovani fosilnich paliv. Tzv. spotrebni dan je jen placeni casti externalit a mela by byt nalita do zdravotnictvi a vyzkumu. Dotuje se kultura, dotuje se MHD (opravdu byste nedotoval MHD? Kdo by v nem jezdil?), dotuje se letecka preprava, dotuje se zdravotnictvi. Dotuji se hasici, policie, statni sprava. Nesmim zapomenout na dotace na porizeni ditete (pridavky, sleva na dani, prispevek na rodicovskou dovolenou), kdo by si bez toho poridil dite? Vsude vezmete penize vsem a date do neceho specifickeho.
                  Ja nektere dotace za zlo nepovazuji. Dam priklad, v mych ocich, te dobre. Kotlikove dotace. Politici si uvedomili, ze by se mely aspon castecne danit externality ze spalovani fosilnich paliv (neverte, ze to zdaneni je nejak velke, vse zaplati nase deti) a mene majetnym (ti vice uz si to davno zaplatili ze sveho) se vymeni kotle za ekologictejsi. Jen z meho poheldu mela byt dotace pouze na TC a mela hradit vic procent. Zaroven s tim se melo podrazit uhli. Jo a taky by se melo zabezpecit, ze dotace nepovede jen k vyssim ziskum vyrobcu a montaznich firem tim, ze navysi ceny dotovanych produktu.
                  Netvrdim, ze obecne dotace jsou efektivne vynalozene, ale bez nich bychom nebyli tam, kde jsme. Navic casto maji socialni aspekt, jak toto byste resil?

                5. on by to neřešil. Je to jeden z těch chytráků, kteří
                  on by to neřešil. Je to jeden z těch chytráků, kteří když se někde v blízkosti vytvoří geto, tak první hodí vidle a jde pryč. A má plnou hubu keců jak se všichni maj chovat jako on. Jsou to jenom kecy protože sám dobře ví, že by to nefungovalo. Prostě nemůže se najednou zvednout jedna městská čtvrt a zmizet. Tak to nefunguje. On prostě využívá toho, že je absolutně bezskurpulózní. No a k těm gétům. Když už ti nemajetní nebudou mít co do huby, tak si to jdou vzít. Kriminalita roste. Ti co zůstali se pomalu stávají nemajetnými (pokles cen nemovitostí, ukradené auto atd.). A to je pro chytráka voda na mlýn protože má další téma. Jak rozrůstající se armádu nemajetných perzekuovat. No a ti co se propadají makají stále dýl a jejich stále méně hlídaný majetek je na pospas nemajetným k dispozici.
                  Řešení chytrák nemá, jen plný rypák keců jak on skvěle vymyslel řešení a všichni kolem jsou blbí. Tož takovéto diskutéry zde máme. Škoda slov. Du blejt.

                6. A neni prvotni pricina ghet prave v tom, ze se nekterym
                  A neni prvotni pricina ghet prave v tom, ze se nekterym „nemajetnym“ skupinam nasypou „kolace bez prace“, takze si niceho nevazi (nestalo je to zadne usili)?

                7. No, přiměřené. Rychlonabíječka 3systémová ABB plus
                  No, přiměřené. Rychlonabíječka 3systémová ABB plus minus milion, instalce, provoz elektřina. Takže spíše nyní pro 2.000 elektromobilistů píár zeleného obchodu. A velmi dobré píár, navíc jede většina elektormobilistů na férovku a opravdu si u nich něco při rychlonabíjení koupí.
                  Na 80% parkovacích míst rychlonabíječka ne, ale pomalá 22 kW určitě ano. S kabelem a zástrčkou. Protože pak to bude jednoduché á la Tesco s jejich čerpací stanicí PHM. Za nákup nad XYZ Kč sleva 1,- Kč na 1 litr paliva. Nakoupíte za méně, zaplatíte za nabíjení. Nakoupíte za více, oskenujete čárový nebo QR kód z účtenky a nabito máte zadarmo nebo se slevou. Jinak přípojka a rezervovaný příkon je blbost už dnes, dá se oplácat obchod FVE, dát dovnitř baterky a řízení spotřeby a je vymalováno.
                  Dotace pro komerční subjekt v tomto nejsou potřeba. Parkoviště, vozíky, košíky, sáčky na pečivo atd. atd. jim taky nikdo nedotuje. Velká obchodní centra dokonce provozují svoje svozové autobusy.

                8. A jak víš že jsou sáčky na pečivo v ceně pečiva?
                  A jak víš že jsou sáčky na pečivo v ceně pečiva? Nejsou náhodou v ceně Rumu? Jak to chceš dokázat? A proč mám dotovat chudáka žužlajícího rohlík tím že si kupuji RUM? Jsem dle Tvé logiky proti pytlíkům na rohlíky zdarma. Já si totiž kupuji rohlíky po deseti do jednoho pytlíku a pak tam přijde fouňa co si dovolí koupit jeden rohlík a vezme si na to pytlík. Takže jeho pytlík dotuji odhadem ~5/6 ceny pytlíku. To je přece loupež. Jdu proti tomu bojovat. Jdi se se svými názory bodnout.

      2. Tak lepší vlastnosti spalováků:
        1. V zimě topí a

        Tak lepší vlastnosti spalováků:
        1. V zimě topí a nezvyšuje to spotřebu.
        2. Ujede na jedno natankování alespoň 400km (Ostrava-Praha)
        3. Tankování trvá včetně kafe 10 minut.
        4. Stojí méně než polovinu.
        5. Smrad čucháte z okolních aut, nikoliv ze svého, v tom vám EV nepomůže.
        6. Když máte echt problém s výpary z benzínu, můžete si nechat natankovat (Shell).

        Takže pravdu má náčelník, spalovák je prostě pořád lepší v 80% případů užití. Zbytek, specifické případy, jako je rozvážka pošty, denní dojíždění do práce 20km a druhý spalovák doma nebo rozvoz pizy mohou dávat smysl jako EV.

        Tož tak se na to díváme my, nezblblí ideologií a mající zdravý rozum.

        1. 1. nesmysl, topí neustále, v létě i v zimě, a zvyšuje
          1. nesmysl, topí neustále, v létě i v zimě, a zvyšuje tím spotřebu o 70%+, sotva 30 a méně použije pro pohyb. V zimě má větší spotřebu díky studenému spalovacímu motoru a celoročně na krátkých trasách, kdy spalovací motor nedosáhne provozní teploty.
          2. To elektromobil s baterií 64 kWh+ také
          3. Nesmysl, to byste se opařil a musel běhat. I ten kávovar pracuje 2-3 minuty, pak příjezd, tankování, placení, případná fronta u 1 ze 2 pokladen max. U elektormobilu záleží jen na síle rychlonabíječky a schopnosti elektroauta. Supercharger 125 kW a Tesly nabité z nuly na 80% za 40 minut. Začínají se montovat 350 kW.
          4. Ano, ale jen v pořizovací ceně a ještě ne vždy (viz rozdíl Ioniq HEV, PHEV a BEV). A po vybavení spalováku jako BEV včetně automatu a odpovídajícího motoru jste obvykle na 2/3 a více ceny BEV.
          5. Pomůže, třeba v kolonách, na křižovatkách, při parkování, tam si čichnete i svého. Ale promiňte, to je argumentace typu když smrdí okolí, budu smrdět taky, no a co.
          6. Do interiéru auta a z auta se netěsnostmi vypařuje benzín i oleje neustále. To si lehce ověříte postavením spalovacího auta do garáže, po pár hodinách to tam bude cítit. BEV nikoli. Čili spalovák otravuje vzduch kolem stále. Ať jede, nebo parkuje.

          Spalovák je horší v 80% případů, protože je pro 80% případů používání automobilu – na rozdíl od BEV – nevhodný.

        2. Tak sem se dostal k 1. Bodu a poprskal sem si smichy
          Tak sem se dostal k 1. Bodu a poprskal sem si smichy klavesnici. Nemam odvahu to cist dal 🙂 Milej, zlatej, topeni tvojeho spalovaku ti zveda spotrebu asi o 80%. A musis povinne topit treba i v 30 stupnovym vedru. To je ten hlavni duvod proc EV jezdi za cca 1l benzinu(obrazne receno) na 100km zatimco tvuj cmoud za 6l. Protoze jak idiot topis tim svym ICE hlava nehlava, leto nebo zima, lifrujes tam litry benzinu panu bohu do voken jak ten vul. Zatimco v EV si, jako svepravny jedinec, muzes to topeni vypnout a topit jen kolik potrebujes.

            1. ??? Spalovaci motor JE tepelny stroj s ucinnosti kolem 20%.
              ??? Spalovaci motor JE tepelny stroj s ucinnosti kolem 20%. Tedy jen cca 20% se premeni na mechanickou praci a zbytek lifrujes v podobe odpadniho tepla do vzduchu.
              Co se tu za posledni doubou vyrojilo za idioty? Nejaka banda lopat z autofora?

              Pro blbecka jako si ty radsi pridavam odkaz na wikipedie kde si to muzes sam overit, ale takvou miru inteligence a sebevzdelani od tebe neocekavam

              https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Spalovac%C3%AD_motor

              1. Tak když už, tak tu wiki odcitujete správně.
                Na

                Tak když už, tak tu wiki odcitujete správně.

                Na mechanickou práci je ve spalovacích motorech přeměněno 10–50 % chemické energie paliva. Nejnižší účinnost má parní stroj (do 12 %), benzínové a dieselové motory dosahují účinnosti kolem 25 %, přeplňované motory s turbokompresorem poháněným výfukovými plyny (turbo) mají účinnost kolem 35 %, letadlový turbínový motor vykazuje účinnost 20–25 %, stacionární spalovací turbína s tepelnými výměníky může dosahovat účinnosti i přes 50 %.

                Mimochodem motory v hybridních Toyotách mají účinnost cca 40%.

                1. A proc to sem kopirujes? Bavime se tu snad o ucinnosti parniho
                  A proc to sem kopirujes? Bavime se tu snad o ucinnosti parniho stroje nebo letadlovych turbin? Diesl ma pri idelanich podninkach max 25%, tedy v realu to je sotva 20% ani to ne.

                2. Myslíš, že lhaním pomůžeš propagaci elektroaut?
                  Myslíš, že lhaním pomůžeš propagaci elektroaut? Moderní turbodiesly mají účinnost kolem 35%, turbobenzíny kolem 30%, to co uvádíš ty, platí tak pro prastaré atmosféry. Turbodiesly jsou prostě lepší motory, takže opravdu kroutím hlavou nad tím, jak se zelené mozky radují, že se je daří hystericky vymýtit, když se tím Evropa připravuje o jednu z mála konkurenčních výhod :-/

                  Elektroauta by byla samo super, jenže baterky….. Já si taky naivně myslel, jak se budou rychle zlepšovat a zlevňovat, no v článku je vidět, jaká je skutečnost. Pomalu mě začíná celá pohádka kolem baterek připomínat pohádku o jaderné fúzi. To co se vyrábí teď, je opravdu jen pro nadšence, nikdo nebude dobrovolně čekat hodinu na nabíječce, aby se mohl plazit dalších 200km a přitom muset zaplatit za stejnou třídu auta dvojnásobek.

                  Ale všeho do času, stačí se podívat do Itálie a do Francie, zelené mozky to v Evropě přehnaly, přičemž každá akce budí reakci a můžeš jen hádat, koho budou lidé volit až zjistí, že na nová auta nemají, se starými je nikam nepustí a zelené mozky je budou nahánět do veřejné dopravy. První ochutnávky při evropských volbách – dobrou chuť!

                3. Na svem prikladu a i okolo sebe vidim, ze vetsina dieslu
                  Na svem prikladu a i okolo sebe vidim, ze vetsina dieslu najede na jeden zatah max 15 km (vetsinou vyrazne mene), kdy, dle meho nazoru, ta ucinnost nebude dosahovat tabulkovych hodnot.
                  Co se tyce tech voleb. Prijde mi to jak s SPD, jsou nejaka jednoducha hesla s rychlym resenim, ktera nadchnou ty, co nevidi dusledky. Ja jsem rpesvedcen, ze kazdy musime neco obetovat (pohodli a cas (MHD, vlak misto letadla), penize (ekologictejsi topeni, auta), aby nasi potomci mohli take nejak zit a ne prezivat na prehrate zaplavene zemi, kterou budou bicovat hurikany, privalove deste a suzovat vedra se suchem. Nejen nase vlady ziji na dluh (financni), ale i mi samotni zijeme na dluh (ekologicky) a oboji odnesou nase deti. Nebo to vidite jinak?

                4. Samozřejmě že spalovací motor potřebuje pro co nejlepší
                  Samozřejmě že spalovací motor potřebuje pro co nejlepší spalování paliva a tím i pro svoji optimální účinnost dosáhnutí běžné provozní teploty. U mého dieslu to trvá 3 až 5 km dle venkovní teploty než jsem u 80°C chladící kapaliny, takže ano, kdo jezdí takhle krátké trasy, tak nikdy výhod dieslu nevyužije. Kdo jezdí dále, natož často s přípojným vozíkem jako já, tak naopak nedá na diesl dopustit. Ale pokud to chcete slyšet, kdybych opravdu musel dojíždět každý den kolem 5km, tak bych se začal po nějakém ojetém elektroautu ohlížet, protože tam ty přednosti převažují zcela jednoznačně.
                  Jinak k tomu dalšímu co jste napsal: nevím, kolik vám je let, ale hodně mně připomínáte moje mládí, když mi bylo kolem dvaceti, měl jsem podobné názory, nyní jsem o dvacet let starší a vidím, že všechno je daleko složitější a komplikovanější, musím říci, že kdybychom se do diskuze pustili opravdu důkladně, tak skončíme u filozofické disputace na hodiny a hodiny.
                  Ale pár věcí zmíním: Jeden z hlavních problémů všech těch ekologických opatření vidím v tom, že se různým miliardářům a můžu klidně říci i mafiánům podařilo zapřáhnout „ekology“ do služby svých zájmů – nejkřiklavější je to asi v přimíchávání tzv. biosložek do PHM, kde právě škodliviny z těchto biosložek jsou hlavně u studených motorů daleko škodlivější než z běžných čistých paliv. A takhle by se dalo jít od jednoho opatření ke druhému a zjistíte, že určití lidé na tom perfektně vydělávají a běžní – chudší lidé – jim to povinně dobrovolně platí.
                  K volbám – nevím, jestli se shodneme, ale bohužel dle mne platí Zemanův alias Höschlův výrok o podprůměrné inteligenci obyvatel – jak jsem mohl poznat na studiích – nejen v ČR. A pokud vládnoucí třída začne téhle blbosti zneužívat, tak se samozřejmě najde vždycky nějaký chytrák, kterému pak stačí slíbit pár drobků a k lidé ho zvolí – nástup Hitlera byl v tomhle ukázkový, dodnes si vzpomínám na jednoho německého pamětníka, který říkal: hladověli jsme, Hitler nám slíbil, že bude chleba a když nastoupil k moci, tak pak opravdu chleba byl!
                  K obětování něčeho – i kdyby si všechni evropani všechno odřekli, je tady dalších 7 miliard lidí, kteří chtějí žít tak v blahobytu, jako žijeme my. Můžete obětovat co chcete, ale nezměníte skutečnost, že tohle je ve skutečnosti boj o přežití, ten chytřejší bude mít zdroje, peníze, moc a bude se dál rozmnožovat, ten slabší vyhyne. Na nějakou formu spolupráce, celoplanetární alianci rozumu apod. zapomeňte, na takové úrovni lidstvo ještě dlouho nebude!
                  Uff, to jsem se rozepsal, holt náběh filosofické disputace :-/

                5. Tepla chladici kapalina jeste neznamena teply motorovy olej a
                  Tepla chladici kapalina jeste neznamena teply motorovy olej a optimalni teplota pro co nejucinejsi beh motoru. Kdybych bral chladici kapalinu, tak pri zapnutem topeni se mi zahreje az na dalnici.
                  Dekuji za radu. Divam se, zatim jsme nenasel nic rozumneho, chci kolem 200 tis jedno z trojcat, nebo bych sel i do Leafa do 300.
                  Je mi 40 🙂 Doufam, ze je to tak, ze vedci vymysli nejake vylepseni a pak se toho chytnou miliardari, do nej zainvestuji a prodavaji a ne, ze miliardar zainvenstuje a na podporu prodeje nakoupi vedecke vyzkumy. Bioslozky jsou hloupost, mely by se okamzite zrusit.
                  Zacit ale musime prave u sebe, pokud chcete zmenit mysleni sveho okoli, musite se podle toho mysleni chovat a ukazat, ze je to lepsi, jit jim prikladem. Napr. kdyz se mi nelibi topeni uhlim, tak nebudu rikat, ze budu topit, protoze topi ostatni, poridim si jiny zdroj a ukazu druhym, jake ma vyhody. Je potreba vic komunikovat.

                6. S olejem máte pravdu, ovšem nakolik toto snižuje účinnost
                  S olejem máte pravdu, ovšem nakolik toto snižuje účinnost motoru, tam bychom se asi zase neshodli 🙂
                  No právě ta cena elektroaut 🙁 tam u těch menších hodících se do měst na krátké vzdálenosti by člověk očekával největší podporu jak od státu tak od měst, zatím jí ale moc není a když už něco je, tak většinou i pro hybridy, což považuji za švindl, jelikož taky „smrdí“.
                  No vida, tak jsme stejná generace :-), to obdivuji zachované ideály, já skoro o všechny přišel :-), proto se také v závěru neshodneme, protože aby se opravdu prosadily nové k životnímu prostředí šetrné technologie, tak musí být jejich použití pohodlnější a cenově stejné nebo levnější než použití jejich škodlivých předchůdkyň. Jakékoli „povinně dobrovolné“ nucení k používání daleko dražších řešení dělá dle mého názoru jen medvědí službu.
                  Nicméně díky za diskuzi, zase jste mě jednou přiměl nad těmito věcmi zauvažovat. Mějte se hezky

                7. S nafťákem se neshodneme, ale ty další 3 odstavce jsou
                  S nafťákem se neshodneme, ale ty další 3 odstavce jsou přesné.
                  A co se výdělečné kmotrovské ekologie týče, tak premiérko Andrejko a spol. s biopalivy jsou přímo ukázkoví nástupci solárních posranců a byrokradů, kteří předtím ve jménu ekologie osázeli pole FV panely. Dnešní snahy o bioplyn z bioplynových stanic do aut a případně plynovodů jsou stejná písnička jako Andyho řepka, jen ne ve žluté barvě. Opět drahé – na spalování paliv a plýtvání vodou a půdou a umělými hnojivy – náročné pěstování rostlin na palivo.

                8. Souhlasím, bohužel takoví jako Andrejko jsou od takových
                  Souhlasím, bohužel takoví jako Andrejko jsou od takových „zlatých žil“ těžko k odtrhnutí :-/

                9. Super, tak začneme tím nejdůležitějším. Na světě je
                  Super, tak začneme tím nejdůležitějším. Na světě je cca 7 miliard lidí. To je o zhruba 6 miliard víc, než je přijatelné pro tuto planetu. Tím bych začal a rozhodně ne v České Republice, tady máme pokles obyvatel.

                10. Planeta uživí i 10 miliard, jen se nesmí chovat jako
                  Planeta uživí i 10 miliard, jen se nesmí chovat jako kobylky a množit jako králíci. Hezky je to vidět v Africe, kam evropští dobroserové vozí pokrok. Naši jim jezdí pomáhat hledat a budovat studny, aby nemuseli za vodou 10 km každý den s nádobou na hlavě. Tedy ženy, páč pánové tvorstva mají důležitější práci, válet se. Jenže když naši dojedou po roce, tak jsou všechny pracně nalezené a vybudované studny zničené, oni se prostě myjí a kálejí přímo do nich. A mohou začít znovu. Přitom kdyby tam našinci nejezdili, tak přírodní výběr se o vše sám postará.

                11. Z ceho vychazite, ze je 1 miliarda prijatelna pro nasi
                  Z ceho vychazite, ze je 1 miliarda prijatelna pro nasi planetu?
                  Nemyslim si, ze se to da urcit konkretnim cislem. Nekde jsme cetl, ze 1 ha uzivi 2 „msaozrave“ lidi ale 50 veganu. Kdyz porovnam indiany v Amazonii s Americany v New Yourku, tak si rikam, ze tech prvnich by mohlo byt na Zemi 10x tolik jak druhych a nase planeta by to pocitila nesrovnatelne lepe. Takze zase se dostavam ke svemu predchozimu prispevku – nemyslet jen na sebe a sve pohodli a myslet do budoucna na nase deti (stejne jako zmineni indiani), co jim tu zanechame.

                12. Jenze ono to neni cernobile, kdyz budu „na sebe a sve pohodli“
                  Jenze ono to neni cernobile, kdyz budu „na sebe a sve pohodli“ myslet stejne, jak ti indiani v Amazonii, tak v New Yorku (nebo u nas) nepreziju prvni zimu.

                13. Zkuste si precist predchozi prispevek. Staci zacit vyuzivat
                  Zkuste si precist predchozi prispevek. Staci zacit vyuzivat MHD misto spalovaciho auta, tridit odpad, pokud mam kotel na uhli, vyuzit kotlikovou dotaci a poridit TC. Jde o to se uskromnit v pohodli (MHD) ci v penezich (investice do TC) ne umrit hlady a zimou 🙂 Ale diky za upozorneni, ze jsem odflakl argumentaci 🙂

                14. Jasne.
                  Trochu OT
                  Ona je zajimava otazka, jestli by vubec ti

                  Jasne.
                  Trochu OT
                  Ona je zajimava otazka, jestli by vubec ti indiani dali zdesetinasobeni populace. Byli jsme ve statech v Mesa Verde (Arizona tusim) a tam vpodstate tohle probehlo – vykutali si piskovcove „mesto“ pod previsem, namnozili se, sezrali vsechno v okoli a vymreli hlady. Plus minus v dobe, kdy tady Karel IV zakladal univerzitu.
                  Nebo koneckoncu vyvoj v rade africkych zemi tim smerem taky speje a asi by uz dospel, kdyby tam netekla „humanitarni pomoc“ (podpora zivotniho stylu „po nas potopa“).

                  A jeste zpet k dieslum a vetsine jizd pod 15km – nebudu to vydavat za pravidlo, ale ja s ev jezdim trasy, kvuli kterym jsem ten naftak nestartoval a radsi jel MHD (ve smyslu 5 min autem misto 20min MHD).

                15. Vidite, to me nenapadlo. Ted zalezi, jestli opravdu vymreli,
                  Vidite, to me nenapadlo. Ted zalezi, jestli opravdu vymreli, nebo sli o par (set) tisic km dal. Zda obziva prestala byt proto, ze vydrancovali, nebo se zmenilo klima bez jejich pricineni, nebo kombinaci. Ale kazdopadne jste mi napsal, ze ti indiani nebyl stastny priklad, ze nejspis taky nedokazali zit udrzitelne 🙂 Musime se i z nich poucit.
                  S tim elektroautem s Vami plne souhlasim, udelal bych to stejne, zvlast kdyz u nas se neda doprava predplatit a jizdenka je drazsi jak cesta autem. Snad co nejdriv zmeni i ty autobusy, co najedou max 150 km za den za elektricke.

                16. Tvrdil to pruvodce (o vymreni hladem), tak snad to maji
                  Tvrdil to pruvodce (o vymreni hladem), tak snad to maji podlozene nejakymi vykopavkami. Kazdopadne to bylo zajimave a mozna to poskytuje jiny pohled na mozne duvody „zahadneho“ zmizeni Mayu, Azteku, Inku…

                17. Tak za Azteky a Inky muzou Spanele a nemoci. Mayove pri
                  Tak za Azteky a Inky muzou Spanele a nemoci. Mayove pri prichodu Spanelu uz byli za zenitem.

                18. Dalsi osel, Tak zaprve. Nezijeme v laboratornich podminkach.
                  Dalsi osel, Tak zaprve. Nezijeme v laboratornich podminkach. Zadruhe na silnicich nam nejezdi jen nove dieslove auta ale i benzinaky( ktere maji jeste nizsi ucinnost) a stare diesly. Tvuj kec o 35% ucinnosti je platny jen pro nejnovejsi diesly v OPTIMALNIM RPM s vysoce kvalitnim palivem s vysokym oktanovym cislem a nizkym obsahem siry. Kdyz se vratis nohama na zem, tedy pouzijes normalni palivo, zprumerujes diesly a benzinaky, vezmes vporaz stari vozoveho parku, uvedomis si ze motor se v 90% pripadu NEnachazi v optimalnim RPM( zvlast ve meste, neustale rozjedzy, brzdeni apod), tak potom ten tvuj ptaci mozek zjisti, ze na 35% se nedostanes ani omylem. Jakoze vubec. Budes rad za 20% a to sem jeste optimisticky. Zkus se podivat na nejake realne studie a zapoj mozek. Prestan papouskovat chujoviny si si slysel v hospode a bude se ti darit lepe.

                19. Chápu, příjemný pobyt v tvém útulném zeleném
                  Chápu, příjemný pobyt v tvém útulném zeleném skleníčku 🙂

                20. Dosly argumenty? Celkem rychle 🙂 Vidim ze nejsi zvykly vest
                  Dosly argumenty? Celkem rychle 🙂 Vidim ze nejsi zvykly vest debatu kde musis argumentovat a zapojit mozek. Vitej v dospelem svete, tady nejsi na autoforu.

                21. Proč bych měl diskutovat s někým, kdo začíná svoji
                  Proč bych měl diskutovat s někým, kdo začíná svoji odpověď urážkou? To jakože budeme každý svůj příspěvek začínat seznamem urážek a pak o něčem diskutovat? Jak malá děcka na písečku? Díky, nemám chuť

                22. Pokud vim tak ty jsi byl prvni kdo me osocil z lhani.
                  Pokud vim tak ty jsi byl prvni kdo me osocil z lhani. Samozrejme chapu ze se ti ted hodi vycouvat z diskuze protoze nemas nic cim bys mohl argumentovat. Proste ti jen doslo ze si mlel sracky a utikas z diskuze. To je typicka reakce keyboard warriora, nemusis se za to stydet.

                23. Jak je ucinnost elektromobilu, pokud se elektrina vyrobi z
                  Jak je ucinnost elektromobilu, pokud se elektrina vyrobi z uhli? Tedy vyrobi, prepravi nabije a spotrebuje. A slovy klasika „Toz vcil mluv mudrlante“.

                  Jinak pane Vondrak, vy jste skutecne takove primitivni hovadko, se kterym se nema cenu bavit. Mimochodem dekuji kolegovi, ktery me zastoupil v diskuzi s vami a prokazal na rozdil od vas svou inteligenci. Ja jsem ten kdo vas nazval nevzdelanou luzou a po precteni diskuze bych to snad poupravil na prisprostlou nezvdelanou luzu.

                24. Ucinnost elektraren je vzdycky z logiky veci vyssi nez
                  Ucinnost elektraren je vzdycky z logiky veci vyssi nez ucinnost spalovaciho motoru v autech. Je to logicke, protoze elekrarna je jednoucelove obri staticke zarizeni na tvorbu elektricke enerige(moznost lepsi izolace, reckylace odpadniho tepla apod). Netusim proc chces srovnavat ucinnost zrovna uhelnych elektraren( jakoby snad elektrina nejakeho statu pochazela ze 100% z uhelnych elektraren) ale i kdyz vezmem vpotaz tuto premisu hodnou debila, tak ucinnost techto elekraren je cca 40-50%. “toz vcil mluv mudrlante”

                25. A přidáme 5% ztrát při distribuci, pak 5% máme ztráty
                  A přidáme 5% ztrát při distribuci, pak 5% máme ztráty elektromotoru a ještě účinnost akumlátorů (závisí na typu, tak cca 10 procent, když započtu i samovybíjení). Tak to shrneme, pokud počítám 40% účinnosti, tak mi vychází cca 33%. Tož chlapci, to vám ten váš čistý EV v té elektrárně pěkně kouří.

                26. Hezky sis to sam spocital! Dokonce i v tom nejhorsim moznem
                  Hezky sis to sam spocital! Dokonce i v tom nejhorsim moznem pripade, tedy kdy zdroj elektriny je ze 100% uhelnych elektraren(nerealne) s nejhorsi 40% ucinnosti, tak je EV stale efektivnejsi nez ICE! Tedy 34% vs 20% u spalovaku….
                  A ted nechtej videt nejhorsi mozny pripad pro ICE vs nejlepsi mozny pro EV, to by sis z toho asi nasral do kalhot 🙂

                27. Jako kdyby nestačilo, že má nasráno v hlavě 🙂
                  Jako kdyby nestačilo, že má nasráno v hlavě 🙂

                28. No kdybych mu jeste napsal(kdyz teda zapocitava ztraty behem
                  No kdybych mu jeste napsal(kdyz teda zapocitava ztraty behem prenosu) ze benzin se na benzince neobjevuje mavnutim proutku Harry Pottera, ale musi se vytezit, rafinovat v rafineri, precerpat na tankery, doplout do pristavu , z tama transportovat dale…. to mu rikat radsi ani nebudu 🙂

                29. Ale tos měl, protože on si myslí, že přijede k benzince a
                  Ale tos měl, protože on si myslí, že přijede k benzince a má za 5 minut natankováno na dalších 1000 km.
                  A ještě tam v té podzemní nádrži mají kapaliny pro 1000 dalších jako je on.

                30. Hlavně mu prosím nepište, že na 1 L benzínu se jen v
                  Hlavně mu prosím nepište, že na 1 L benzínu se jen v rafinerii spotřebuje poměrem 1,3 kWh hnusné, odporné, špinavé elektřiny z uhelných elektráren. Nerozbíjejte mu jeho voňavý svět benzínových tisícikilometrových dálek 🙂

                31. Ono bavit se slušně s elektroteroristou Vegrovo,nebo
                  Ono bavit se slušně s elektroteroristou Vegrovo,nebo Ožanovo ražení je dost problematické už jen z toho důvodu,že oba začínají příspěvek urážkou.

                32. Na předsedu se nesahá…. Ani slovem. Má pravdu, předseda.
                  Na předsedu se nesahá…. Ani slovem. Má pravdu, předseda. Vždycky. A nesmí si to dovolit ani Anonymové. (pro nezasvěcené Jaromír Vegr, předseda Asociace pro elektromobilitu APEL).

                33. Uz to tady bylo, turbo-diesel 35%. Takze EV a spalovak jsou na
                  Uz to tady bylo, turbo-diesel 35%. Takze EV a spalovak jsou na to podobne.

                34. Dalsi pablb. Uz se to tady probiralo, 35% je nelepsi mozny
                  Dalsi pablb. Uz se to tady probiralo, 35% je nelepsi mozny vysledek a to navic v laboratornich podminkach za idealnich otacek s nejlepsim palivem. V realnem provozu je to sotva 20%. Nebo se ti snad zda ze pro EV tady pocitame nejake laboratorni teoreticke maxima? Jako napriklad onech nejhorsich mozych 40% z uhelnych elektraren v + ztraty pri prenosu energie ( a zroven ignorujem ztraty pri vyrobe/doprave nafty)? Zapoj mozek, pak ti svet bude davat vic smysl. Ale chapu ze zapatovat si cisilko 35% je jednodussi 😀

                35. A teraz mi povedz Kefalín, ked máš tak rád smrad zo
                  A teraz mi povedz Kefalín, ked máš tak rád smrad zo spalovacích motorov, akú má účinnosť ked započítame do účinnosti:

                  – ťažbu ropy
                  – prepravu k rafinérke
                  – rafináciu
                  – prepravu na čerpačky
                  – tankovanie do nádrže

                  A kludne si vyber aj dízel, ten má vyššiu teoretickú (v skutočnosti nedosiahnuteľnú) účinnosť ako zážihový motor.
                  Ak som na niektorý technologický postup zabudol, tak ma prosím doplň. Keďže pre mňa sú spalovacie motory mŕtve, tak si v tomto smere nedopľňam vedomosti.

                  Môj odhad: 15% ? Hádam som to vela neprestrelil 🙂

                  A včil mluv, mudrlante 🙂

                36. 35% je maximalni mozna, nikoliv prumerna. Ta je realne u
                  35% je maximalni mozna, nikoliv prumerna. Ta je realne u moderniho diesela kolem 15-20%.

                  Pokud by to bylo 35% prumerne, muselo by jezdit rodinne auto (Octavia) max za 3 litry nafty na 100km.

        3. Od konce roku r.2005 jezdím v PASSATU B 5 VARIANT FOR MOTION
          Od konce roku r.2005 jezdím v PASSATU B 5 VARIANT FOR MOTION 1,9TDI třetí baterii a při 450000 najetých km se mi nestalo, že bych auto v zimně ať u nás, nebo v mrazech na horách nemohl nastartovat. (max startovací teplota vzduchu byla myslím -28st) …Auto je r.v. 1999 a jezdím ho jako starší od 180000 km; takže celkem jsem ujel 270000km. Toť na úvod no a zkusím počítat…
          Za tu dobu 15 let opravy a výměny na voze byly :
          Spojka 2x + 1x setrvák, tlumiče 1x,kosti přední nápravy 3x, 1xchladič a při tom bohužel těsnění s hlavou, 1x přední brzdiče 3x přední kotouče, 1x zadní,7x destičky předek,3x zadní , 3x baterie – celkem v servisu ,,u Tondy od vedle + nějaké drobnosti manžeta poloosy … no 135000 ,- cekem. Na údržbách mě tedy stál km do +- do 50 hal. i s prací (něco jsem si dělal sám).
          Na gumách (+- najedu 30000 na jedněch, tj 10 sad po 1700Kč za přezutou gumu = 68000,-)vychází to do 30hal. za km.
          Spotřeba nafty 6,3 l/100km tj celkem 17010 litrů vynásobeno dejme tomu za ty leta 30 kč za litr? = 510300kč (No to je ranec i když dřív stála nafta kapku méně…) Tak to je zase zaokrouhleno na celé desetiny 1,90 Kč na km.
          Kolik mě tedy vychází km provozu včetně amortizace při nákupce starého ropáka za 190000Kč?

          70 hal. na km je tedy amortizace a sečteno podtrženo s ostatním se dostanu na 3koruny 40 hal za ujetý km !!!

          Otázka zní: Co koupit do dvou let(jednu STK ještě dám) za jiné auto(i elektrické – moderní je nesmrdět…) aby mne ujetý km včetně amortizace vyšel stejně nebo raději méně, netrpěl jsem nedostatkem prostoru v kufru(vůz kombi) nebo nedostatkem dojezdu (bývaly a možná budou trasy do práce tak do 380km ale v kuse a po Německé dálnici v tempu brzo ráno)…Hotovost mám do 200k a podotýkám že hypotéku také a je mně skoro 50… ???

            1. Mně se to zdálo ještě levné. Když jsem si sledoval
              Mně se to zdálo ještě levné. Když jsem si sledoval poctivě, co dávám do Berlinga, přičemž opravy a garančky vždy značkový servis, tak se po letech a více jak 100 tis. km nasbíraly výdaje na necelém milionu vč. pořizovací ceny. Zkuste spritmonitor.de. Jednak máte opravdu přehled (můžete/nemusíte si tam vést i svoji práci na autě), druhák porovnání s jinými vozy po Evropě stejného stáří, typu a nájezdu.

              1. Proc davate Berlingo po zaruce do znackoveho servisu. Jam mam
                Proc davate Berlingo po zaruce do znackoveho servisu. Jam mam 2 premiova auta po zaruce.Pro zakladni prehled. Ted jsem kupoval na audinu oleje 10litru plnou syntetiku Castrol, Filtry olejovy, vzduchovy,kabinovy uhlikovy cena 2500kc vc dane. Za 1500kc mi mechanik vse vymeni, nastavi pc a jeste na me dost vydela.Vsechny tyto ukony jsou za hodku max vymeneny. Cena v origos servisu za 1 litr motoroveho oleje 800kc, filtry vse kolem 700-1200kc.Cena komplet identicke vymeny v origos servisu 15-18000kc. Pokud nekdo chce platit slecny v minisuknich ,prosklene budovy, necht je libo. Pri 150 000t km me servis vc. materialu na Q7 nestal vice jak 30 000Kc, nepocitam samozrejme pneu do teto ceny.

          1. Odpověď je jasná. Držte si toho Passata zuby nechty. Neb
            Odpověď je jasná. Držte si toho Passata zuby nechty. Neb až si koupíte nějakého zánovního tříletého spalováka a po půl roce vám klekne motor s cenovkou opravy více než 100tis. tak se vám protočí panenky a začnete přemýšlet jestli ty EV nemají něco do sebe.

            1. No odpověď je asi opravdu jasná s přihlédnutím k tomu,
              No odpověď je asi opravdu jasná s přihlédnutím k tomu, že dohromady do 2 let nedám více jak těch 200000 Kč a nikdo mně už nic nepůjčí vzhledem k hypotéce…
              O elktrice si mohu nechat tak leda zdát a takových je nás většina nejenom v ČR ale v celé Evropě…nejlepší na tom je,že tu elektřinu mám od dětských let rád,bastlil jsem si ještě z jednotlivých součástek od rádia přez rc letadla až po zabezpečovák a elektriku na RD.
              Takže tradá se starým krámem na STK.

              1. Je to bohužel opravdu tak. Upřímně je mi líto lidí jako
                Je to bohužel opravdu tak. Upřímně je mi líto lidí jako jste vy, protože tu dobu jsem si také zažil, kdy deset let staré auto pro mě bylo jediné dostupné a to ještě s odřenýma ušima. A když teď vidím jakou mají ty motory/převodovky životnost, a co za fatální závady se na nich generuje v jak krátké době, pak vážně nevím v čem bude za krátko ta většina lidí, o které píšete jezdit.

                Zkrátka hýčkat Passata a doufat, že elektromobilita bude pokračovat rychleji a rychleji aby se dali nějaké ty ojetiny za snesitelnou cenu brzy pořídit.

                1. Já bych poradil změnit práci. Aby si člověk vydělal
                  Já bych poradil změnit práci. Aby si člověk vydělal více, nemusel jezdit do práce 380 km v kuse po německé dálnici, případně aby mu auto přidělil zaměstnavatel, když tohle vyžaduje. Alternativně bych si zjistil, jak se na místo dostat MHD. Protože tam vidím příčinu, ten pašík je jen důsledek.

                2. Tak to jsou knizeci rady k nicemu. To si opravdu myslite, ze
                  Tak to jsou knizeci rady k nicemu. To si opravdu myslite, ze kazdy muze vydelavat 100k mesicne? A opravdu si myslite, ze nekdo cestuje 380km po dalnici z ciste radosti z jizdy brzy rano? Boze to jsou kecy.

                  Nejake realizovatelen reseni by nebylo?

                  PS: V teto chvili se jako nejlepsi mozna odpoved jevi nechat si pasika, pripadne pokud pasik odejde do nebe, koupit starsi auto na beznin a nechat predelat na LPG/CNG za predpokladu, ze po ceste jsou LPG/CNG pumpy. Mel jsem felicii (to na dalnici rozhodne neni) a tam nadrz 80l LPG a bylo to super. EV je uplny nesmysl.

                3. Ano, nemyslím si to, vím to. Cestovat 380 km po dálnici do
                  Ano, nemyslím si to, vím to. Cestovat 380 km po dálnici do práce znamená vydělávat ranec. Jinak to dělá jen charita.

                4. Tywole to musí bejt dobrej mastic jezdit ´denně ´ 380km do
                  Tywole to musí bejt dobrej mastic jezdit ´denně ´ 380km do práce a mít problém byt s hypo na nové auto po 14 letech co koupil tu ojetinu. Naříkam ze musí mít zrovna kilo, ale 70-100 mesicne by to chtělo.

                5. Co jsem pochopil, tak nejezdí 380 km denně, ale dojíždí
                  Co jsem pochopil, tak nejezdí 380 km denně, ale dojíždí vždy na týden. V pondělí brzo ráno vyrazí, jede 380 km do práce, pak denně dojíždí těch 2×35 km do práce a v pátek zase 380 km domů. Je to otročina a pokud za to není slušný výdělek a náhrada za použití soukromého auta, tak je to pěkně naprd 🙁

                  Já tímto stylem jezdil 7 let, akorát to nebylo 380, ale přes 500 km. Ale v pondělí jsem vyjel „až“ kolem páté a vracel se v pátek (někdy už ve čtvrtek) odpoledne. Ale pokud jsem jezdil svým autem, měl jsem za to náhrady, než jsem dostal služebku. Ale i tak… dnes už bych to nedal (přeci jenom, věk), kombinuji to s prací z domova.

                  Ale souhlasím s tím, že pokud toto člověk takhle šíleně jezdí, musí to mít smysl a být to za dobré prachy, jako alespoň částečná kompenzace za to, že nevidí rodinu. i když… toto nevyváží žádné prachy.

                6. Asi jako byl před cca 12ti lety nesmysl smartphone. Nebo
                  Asi jako byl před cca 12ti lety nesmysl smartphone. Nebo před 20ti lety internet.

                7. Ano, s tim lze souhlasit. Za 20 let, snad i drive, muze byt EV
                  Ano, s tim lze souhlasit. Za 20 let, snad i drive, muze byt EV super auto. Ted jeste neni. A stejne jako tenkrat stal mobil jmeni, bude i v te dobe podstatne levnejsi. Trefil jste to presne, jeste neni doba na koupi EV.

                8. Ja mel mobil i internet uz pred 22lety a nebyl to nesmysl
                  Ja mel mobil i internet uz pred 22lety a nebyl to nesmysl stejne jako dnes neni nesmysl, ze jezdim elektromobilem.

                9. Pro vas konretne ten telefon mozna nebyl nesmysl, proste se
                  Pro vas konretne ten telefon mozna nebyl nesmysl, proste se vam vyplatil nebo to byla prijemna hracka. Pro vestinu lidi ten telefon nesmysl byl. A to same je u EV. Dnes to pro vas ma smysl, pro me a vetsinu ostatnich lidi ne. V tom si neodporujeme.

                10. No vidite. A za 20let se budete i vy sam sebe ptat jak jste
                  No vidite. A za 20let se budete i vy sam sebe ptat jak jste mohl nekdy jezdit s tim hroznym cmoudem.
                  A budete se tak ptat diky nam blaznum co jsme za to byli ochotni utratit ty nesmyslne penize v dobe kdy to jeste nikam nedojelo a hrozne dlouho se to nabijelo.
                  Tak se tu nesnazte presvedcovat lidi jak jsou hloupi, kdyz si to koupi. Pokrok stejne nezastavite.

                11. …práce změněna,jezdím do ní služebkou…
                  …práce změněna,jezdím do ní služebkou…

                12. Gratuluji a držím palce. Voják se stará, voják má 🙂
                  Gratuluji a držím palce. Voják se stará, voják má 🙂

              2. Elektrina je vhodna pro velmi bohate lidi, kteri jsou ochotni
                Elektrina je vhodna pro velmi bohate lidi, kteri jsou ochotni zaplatit za to, ze se mohou chlubit. A doma jim stoji dalsi spalovak pro vsechny pripady, kdy neni mozne EV pouzit. Normalni lidi majici jedno auto a hypoteku, Ev je totalni hloupost.

                PS: Jo mi se elektrina take libi, ale je treba si uvedomit nekolik veci:
                1. Elektrinu propaguji ekologove, kteri zkazi na co sahnou. Stejni ekologove, kteri propaguje repku, solarni elektrarny. Vsechno vyse jmenovane je jeden velky pruser, jehoz jedinym cilem je ukrast na dotacich co nejvice. Stejni ekologove propaguji zavreni jadernych elektraren aniz by meli alternativu. Jsou to zeleni komuniste. A ekonomika za bolsevika neprospúerovala, proc by mela za zeleneho bolsevika?
                2. EV maji jednu slabinu,kterou jsou baterie. V teto fazi, z hlediska ekonomiky, jej kupuji inovatori. Pak bude technologie uspesna, nastane mezera a teprve pote, co se vyvine pouzitelna technologie, prijdou pragmatici a po nich skeptici.
                3. Pozitivni na tom je, ze naklady na ten vyvoj zaplati inovatori.

                1. Tak co vám vadí ?
                  Že nepatříte do skupiny které se to

                  Tak co vám vadí ?

                  Že nepatříte do skupiny které se to vyplatí nájezdem, že nejste tak bohatý abyste měl 2+ vozy nebo že to zaplatí inovátoři?

                  Pardon, to poslední vám vlastně nevadí 🙂
                  Jen jste nezmínil tu první skupinu – tu které to celkově finančně vyjde levněji.

                2. No jsem stastny, ze nepatrim do skupiny, ktere se to vyplati
                  No jsem stastny, ze nepatrim do skupiny, ktere se to vyplati najezdem, protoze jedim vlakem. A zcela pritom kaslu na zivotni prostredi, delam to ciste z egoistickych pohnutek. Chci prezit s statistika na D1 je neuprosna. Cim vic jizd, tim vesti sance na zraneni ci smrt. A to je take duvod proc mam 2 vozy. Ale obe jsou na fosilni paliva, protoze mam sve peznize rad, a nemam potrebu pomerovat si delku sveho prirozeni modelem vlastneneho vozu.

                  A vadi mi, kdyz nekdo demagogicky tvrdi, ze EV je proste super vzdy a vsude. EV ma smysl jen nekdy, to je vse.

                3. Však jsem také naznačoval že se to vyplatí jen
                  Však jsem také naznačoval že se to vyplatí jen někomu.
                  Nebo se pletu ?

                  Život je otázkou priorit, někdo dává váhu penězům, někdo statistice, někdo štěstí. Nikdo nemáme právo na to soudit co je lepší pro druhého.

                  EV je super… hračka, novinka. Ale své místo a situace už má, takže je potřeba rozpustit ty dva tábory a uznat že na té pohádce druhého táboru špetka pravdy bude a ne stále stavět barikády a nehnout se ani o píď.

                  Když to vezmu z egoistických pohnutek, tak mi je také ekologie kdesi. Užívám si absenci řadicí páky, pachu benzínu, hluku a splodin (panebože už píšu jako Radovan :-D), jsem rád za exota a EV je moje první auto. Předtím jsem jezdil autobusem a metrem. Spalovací auto s řadicí pákou a spojkou mi jako dobrá výměna za MHD nepřišlo. EV už ano.

                  Na D1 nehodlám vjet ještě dlouho 😉 Jsem škrt a raději jedu pomaleji po okreskách.

                  A mě zase vadí když se někdo chytá demagogů (a domělých demagogů) a vytváří konflikty. Je mnohem jednodušší klást otázky (i těm demagogům) a udělat si obrázek sám pro sebe. Co je mi po tom že někdo má pomýlený názor ? Jsem snad Ježíš abych spasil každého ? ;-p

                4. Takze jsem se ted dozvedel, ze jsem zeleny bolsevik (a moc
                  Takze jsem se ted dozvedel, ze jsem zeleny bolsevik (a moc doufam, ze ne ekoterorista), co si poridil tepelne cerpadlo a termicke kolektory bez jakekoliv dotace i presto, ze se mu to za cely zivot nevyplati, protoze topit uhlim by mohl, jelikoz pracuje z domu a to prikladani by zvladl pri curani a pohyb pri skladani uhli a prikladani by byl zdravi prospesny. Tak kdyz nad tim premyslim, jsem jeste masochista 🙂
                  Co mi jeste o mne reknete? Ze jsem sobec, co nemysi na zivotni prostredi, protoze ten kotel je ze Svycarska a kolektory z Rakouska a maji tedy velkou uhlikovou stopu pri doprave narozdil od ceskeho kotle na uhli? 🙂

                5. Tak na to Vam reknu, ze bolsevik nejste. Ten zasadni rozdil
                  Tak na to Vam reknu, ze bolsevik nejste. Ten zasadni rozdil je, ze jste to udelal bez dotaci. A s vlastnimi penezi si delejte co je vam libo, jsou vase.

                  Ten zasadni spor prece je o tom, ze z dobre myslenky se stal nastroj omezovani svobody druhych a hlavne jejich okradani formou dotaci. Protoze dotace musi nekdo zpalatit a jinak nez z dani to nejde. A solary jsou jen vrchol ledovce.

              3. Vy jste vtipálek,ze všech si tu střílíte a vymýšlíte
                Vy jste vtipálek,ze všech si tu střílíte a vymýšlíte si modelové situace. Žádný normální člověk nebude dojíždět do práce 380km aby si pak vydělal takové drobné, že si nemůže koupit pořádné auto. Buď vydělávám tolik co tvrdíte a jezdím půl hodiny MHD nebo dojížďím 100km a beru tolik, že mi to vyjde i na Teslu s neomezeným nabíjením a bonus autopilot na dlouhé denní trasy.

                1. 4,5 roků nazpět to bývala cesta ráno ve 2h start 380km
                  4,5 roků nazpět to bývala cesta ráno ve 2h start 380km ujet a bejt do 6,30 ráno v práci v Německu. Nazpět v pátek odpoledne to samé a v týdnu z penzionu na pracoviště tak 35km tam a 35 nazpět. Měsíčně to dělalo oklo 4160km za prací a doma o víkendu tak dalších 150x4víkendy=600km.Dohromady měsíční nájezd prostě pod 4760km nešel… 🙁 To vše za 1750- 2000 euro čistého. Provoz auta byl za min 17000,- ;spaní v SRN 17 nocí po 18 eurech tj skoro 8000 za vyspání bez dětí a přátel 4noci v týdnu.V neděli mně nešlo spát,spal jsem tak 3 hoďky když se mi povedlo zatavit,někdy vůbec(nervy jaká bude cesta,počasí…) a šel jsem to dospat až z pondělka na úterek po práci na ubytovně kluci v Německu říkali,přestěhuj se k nám i s rodinou a vykašli se na to dojíždění tady se budeš mít dobře skoro jsem o tom přemýšlel…
                  Na elektrické auto a hypošku dohromady to ale prostě nebylo. Asi to chtělo lepší místo, ale tehdy jsem byl věčný za toto,tady práce nebyla. No žádnej med. To jen k té zmiňované charitě… Pořád přemýšlým co kdo dělá,že si může koupit elektrické auto místo spalováku…Také bych ho někdy rád měl ale rukama na to nevydělám jako většina z nás… 😉

                2. Neres EV. Vyres si dulezitejsi veci. Prestan prodavat cas, tak
                  Neres EV. Vyres si dulezitejsi veci. Prestan prodavat cas, tak se penize nevydelavaji. Nastesti uz nezijem ve feudalismu ale nekteri lidi tak stale fungujou.

                3. Nekdo ten cas prodavat musi. Jinak by si ti, co vyhrali v
                  Nekdo ten cas prodavat musi. Jinak by si ti, co vyhrali v „hazardu“ (libovolneho druhu) nemeli co za ty prachy koupit.

        4. Tak už v bodě jedna jsi mimo mísu. Spalovací motor topí
          Tak už v bodě jedna jsi mimo mísu. Spalovací motor topí jak v zimě, tak bohužel i v létě. A že tím zkracuje dojezd, o tom nepochybuj. Jen si to, stejně jako já dřív, neuvědomuješ. Zkus si pro zajímavost zjistit, kolik z paliva, které zaplatíš, se ať chceš (v zimě), nebo nechceš (v létě) promění na teplo.
          Budeš překvapenej.

          1. Tvrzeni o zkracovani dojezdu topeni je fyzikalni nesmysl. Z
            Tvrzeni o zkracovani dojezdu topeni je fyzikalni nesmysl. Z hlediska termodynamiky se jedna o tepelný stroj, ktery z principu musi mit chladic, protoze podle druheho termodynamickeho zakona nelze premenit teplo na praci uplne. Baterie a elektromotor, take nepremeni vsechnu energii do nich vlozenou na praci.

            Vzdelani, je asi jeden z mala leku na ideologii. Ale vetsina nemocnych se nechce lecit, coz je vlastne u dusevnich chorob pomerne bezne. A ideologie je forma dusevni choroby, vcetne te ekologicke.

    1. v druhé řadě se zavede 200.000 daňová úleva na EV za
      v druhé řadě se zavede 200.000 daňová úleva na EV za bezhlučnost fulicích a napaří rakovinometná daň 200.000 všem autopopelnicím 😉 Potom nákupka EV s elektrikou vyjde na 800 + 50 a nákupka autopopelnice s pálivem na 600 + 200. No a do 10ti let ti Elektromobil už začne šetřit výpalný fautodebilservisech :)))))

      kcc-hho.webnode.cz/akce/koupit-elektromobil/

  1. Ceny
    V roce 2013-14 se Leaf prodával od 713.000,- Kč a já

    Ceny

    V roce 2013-14 se Leaf prodával od 713.000,- Kč a já jsem si naivně myslel, že jak půjde pokrok dál, že porostou kapacity baterií při zachování ceny.

    Už 30kWh verze byl nárůst 100 tis. dalších 100 na 40kWh a 62kWh za 1,2 mil?

    Takhle jsem si rozvoj elektromobilů nepředstavoval, snad s tím WV něco udělá slibují prakticky poloviční ceny ….

    1. To je prosté.
      Na každém trhu bez konkurence si můžeš

      To je prosté.
      Na každém trhu bez konkurence si můžeš nastavit ceny jaké chceš. A evropský trh je aktuálně prost veškeré konkurence. Cenovou základnu stanovila Tesla + přebytek poptávky na straně zákazníků.

      Takže heslo dne pro každého výrobce elektromobilů – škubat zákazníka dokud to jde a jak to půjde. Ale nebojte se, to skončí do konce roku 2019.

      Tesla plánuje dopravit do evropy 3000 aut týdně – to je cca 120-150 tisic EV v roce 2019 a podle předpokladu v Q3/Q4 už budou i levnější verze (33000 USD) – takže to zlevnění přijde.

      1. Tesla bude ,ale to stejný cena 1,1 mil s DPH osekaná verze,
        Tesla bude ,ale to stejný cena 1,1 mil s DPH osekaná verze, bez vytápěných sedaček, volantu bez Tč. Bez asistentů, S malým dojezdem a hlavně pro naše klimatické podmínky s nevhodným náhonem zadní nápravy.

        Jako náhradu a konkurenci Leafa+, KONY , NIRA to rozhodně nevidím.

              1. No u nás v Jablonci zrovna teďka v kalamitě jsou všechny
                No u nás v Jablonci zrovna teďka v kalamitě jsou všechny zadokolky v sedanu beznadějně vyprodaný nic jiným se tu nedá jezdit, hlavně se s tím bezvadně podélně v břečce 🙂

                chlapi vy mě bavíte…

                třeba se nechám překvapit ,ale už podle délky vozu , rozvoru,
                to bude na zimu jen se zadkem peklo a to nemluvím o zámcích, skelech a těch dalších vymoženostech, někde je o tom Video.

                1. U vás Jablonci po pěti letech napadl sníh, tolik asi k
                  U vás Jablonci po pěti letech napadl sníh, tolik asi k místním klimatickým podmínkám.
                  A pokud jde o kliky a okna v zimě,tak si možná prohlédni deset let stará kupé BMW a funguje to dodnes.
                  A zámky v roce 2019? Tak to úplně vedeš ty komiku.

                2. Čínm tedy jezdíš? Že se tak vehemnetně zastáváš
                  Čínm tedy jezdíš? Že se tak vehemnetně zastáváš zadního náhonu?

                  Normálně to napiš můžeme diskutovat bez emocí, bez osobních výpadů.

                  Sem jen psal že čekat na oholenou teslu jen se zadním náhonem se v Čechách asi moc nebude. Se podívej na prodeje aut ve střední třídě když už někdo kupuje auto na mil+ tak jde do 4 kolky , nebude se přece v zimě stresovat.

                  Ale zadní náhon? Netvrdím , že se stím nedá jezdit dokonce s naloženým autem je rozjezd do prudkýho kopce určitě lepší než s předokolkou.

                  Ale máme tu taky situace podélného parkování na sněhu a tam díky tomu , že se musí dát plný rejd , tak zadní náprava prakticky stojí a neutáhne ten předek, to samé nouzové otočení na zasněžený silnici , když třeba spadne strom.

                  Zajetí do garáže ze silnice, když je třeba zatočit na pravý uhel, u zadokolky můžeš přidat jen když jedeš rovně.

                  Navíc s předokolkou se dá nouzově ten kopec vycouvat.

                  Běžně jezdím po městě právě prázdný u zadokolky musíš hodit něco do kufru.

                  U zadokolky se hodně mění chování na sněhu podle zatížení a musí mít zkušenějšího řidiče a dobrém ESP nemluvím.

                  Prostě každý auto má něco , ale zadní náhon u běžné osobní produkce už prakticky neexistuje.

                  Z elektromobilu se toho drží jen tesla i když většinou bude 4×4, pak BMW to je unikát sám pro sebe a trojčata to ani nemluvím i když jedno mám nebudu se jich nějak zastávat.

                  Dojedu s MIEVEM kam potřebuji možná lépe než průměr ,ale to jen díky ocelovému ingotu v kufru, dobrým pneu a hlavně zkušenostech v řízení tohoto vozidla, třeba manželka s tím v zimě jezdí nerada.

                3. Z elektromobilů se RWD drží Tesla a čtyřkolky má pro ty,
                  Z elektromobilů se RWD drží Tesla a čtyřkolky má pro ty, co si připlatí za něco navíc, co není denně potřeba nebo pro ty, co opravdu takový pohon potřebují.
                  Také většina EV postavených od nuly ( bmw i3, trojčata) mají pohon zadní nápravy a motor u ní.
                  Ze spalovacích to je mimo bmw také mercedes, jaguar a všechny značky, kde se předpokládá, že klient chce to nejlepší a ne levnější řešení. Protože motor vpředu a pohon přední nápravy tu je jen proto, že je levnější na výrobu, nic jiného.
                  Já osobně jezdím v bmw i3 a tuto zimu si nemůžu vynachválit nejen pohon zadních kol, ale i úzké pneu, které prořezávají tu břečku tak snadno, že o ztrátě přilnavosti nemůže být ani řeč.

                4. S tím by se dalo souhlasit s I3 se dá jezdit v zimě je asi
                  S tím by se dalo souhlasit s I3 se dá jezdit v zimě je asi těžká na zadek, stejně jako Mitsubishi.

                  Ale masová produkce je v předním náhonu asi je levnější,ale hlavně lépě ovladatelný pro obyčejného nezkušeného řidiče.

                  BMW podle mě ve Evropě prodávají drtivou většinu modelů ve 4×4 nebo jen přením pohodu (řada2). Jako v Jablonci v zimě i normální, potkat na ulici BWM ,neno Mercedes v čistý zadokolce (nemyslím xdrive) je opravdu zjevení.

                  V čistý zadokolce jen smart a pár sportovních modelů

                  zájimavý a vyjímenčně objektivně psaný článek zde:

                  autoforum.cz/zivot-ridice/7-duvodu-proc-je-hloupe-odsuzovat-predokolky/

                5. Ja len že aj VW ID (neo, či ako sa to vlastne bude volať)
                  Ja len že aj VW ID (neo, či ako sa to vlastne bude volať) budú zadnokolky a neskôr aj štvorkolky.

                6. Mně se zadokolky líbí více a pro BEV jsou podle mne
                  Mně se zadokolky líbí více a pro BEV jsou podle mne lepší, o větším rejdu zadokolek nemluvě. Ale spíše mne zaujala ta manželka. Máme nájezd do garáže do kopce a zatímco já s oběma Iony zajedu pozadu či popředu na sněhu a ledu v pohodě na jeden zátah plynule dovnitř, žena obvykle protočí minimálně jednou kola a stříká kolem sníh nebo trhá led. Jinak s tím jezdí moc ráda.

                7. Také s tím zadním náhonem jezdím poměrně rád, ale
                  Také s tím zadním náhonem jezdím poměrně rád, ale musím uznat že Niro s težkým předkem kde je spalovák, elektromotor, menič i palubní nabíječka ,6st automat se jezdí v zimě mnohem lépe.

                  Máme to na odbočku do naší vesnice s hlavní takovou vracečku do kopce, kde musíte ve spalováku i v létě zpomalit tak že to je skoro na to dát jedničku. A niro Vám pěkně vtáhne do té zatáčky
                  předkem, kdežto MIEV nechce zátáčet, uletí to až zasáhne ESP a celé auto skoro zastaví, pak srovnat kola a pomalinku se rozjet. Nebo jedině vypnout ESP a projet to driftem, ale je to hubu jak se protočí kola rychleji jak neslyšíte motor.

                1. Naopak pamatuji si skoda 1100 s pohonem vzadu. Vyjela vsude
                  Naopak pamatuji si skoda 1100 s pohonem vzadu. Vyjela vsude kde predni nahony v zime staly.

                2. To jsme se tenkrát nasmáli když jsme se 120 v zimě
                  To jsme se tenkrát nasmáli když jsme se 120 v zimě předjížděli Mercedes kterému v kufru seděl pasažér 😀

  2. Tak skoda energo masivne instaluje nabijecky po zavodech a
    Tak skoda energo masivne instaluje nabijecky po zavodech a parkovistich v zavodech.Hodne pomalych a ted v zavode u tangenty v Boleslavi naistalovali 6 ! Stojanu Chademo + CCS. Velka skrin se zelnou zarivkou dlouhou asi 150 cm 😀 aby to asi bylo videt az z prahy :D.
    Bohuzel vse pro sluzebaky a zamestnance s povolenim vjezdu do zavodu zatim bez chipu 😀

      1. Pán ze Škoda Energo o tom měl příspěvek na konferenci v
        Pán ze Škoda Energo o tom měl příspěvek na konferenci v rámci eSalonu v Praze Letňanech a opravdu to s tím hospodařením s energiemi a nabíječkami myslí vážně. Takže už jenom ty elektromobily, aby matička začala chrlit.

  3. OT: Přehled předpokládaných prodejů EV v Evropě pro
    OT: Přehled předpokládaných prodejů EV v Evropě pro letošní rok (Zdroj – Cleantechnica)
    Brand Model Battery (kWh) Price Units/Year
    Tesla Model 3|50-75|€37k — €80k*|120,000
    Nissan Leaf E-Plus|60|€ 37,000*|80,000
    Renault Zoe (next gen)|50?|€ 27,000*|60,000
    BMW i3|42|€ 48,000*|40,000
    Hyundai Kona EV|64|€ 40,000*|40,000
    Audi e-tron quattro|95|€ 85,000|30,000
    Kia e-Niro|39-64|€ 40,000*|30,000
    Jaguar I-PACE|90|€ 80,000|25,000
    Hyundai Ioniq|39|€ 34,000*|20,000
    VW ID Neo|48|€ 30,000*|20,000
    Kia Soul EV|39-64|€ 40,000*|20,000
    Mini Electric|42|€ 35,000*|20,000
    Mercedes EQC|80|€ 70,000*|15,000
    VW e-Up!|37|€ 21,000*|12,000
    Porsche Taycan|90|$ 90,000|10,000
    Skoda e-Citigo|37|€ 19,000*|8,000
    Peugeot 208|60|€ 30,000*|8,000
    Seat e-Mii|37|€ 20,000*|6,000
    Opel / Vauxhall Corsa|60|€ 30,000*|5,000
    DS DS3 Crossback|50|€ 35,000*|4,000
    Peugeot 2008|60|€ 35,000*|2,000

    1. Cena Mercedesu ve srovnání s Audi a Jaguar vypadá dobře.
      Cena Mercedesu ve srovnání s Audi a Jaguar vypadá dobře. Jen asi to bude holobyt. Ale nemám s luxusními holobyty zkušenosti, hádám, že by mi to stačilo. 🙂

      Vtipný je odhad Audi. Oproti meďáku chtějí prodat 2x tolik za vyšší cenu. Ano, mají větší baterku, ale to nutně nemusí znamenat větší dojezd.

    2. Hyundai Ioniq 39Wh ma prist na trh v septembri 2019, takze
      Hyundai Ioniq 39Wh ma prist na trh v septembri 2019, takze pocet 20000 kusov je neuveritelne optimisticky, skor asi mysleli predaj sucasneho 28kWh modelu + noveho modelu.

      Takisto Nissan Leaf e-Plus, 80000 ani nahodou, ked samotny Nissan ho uviedol ako limitovanu ediciu iba 5000 kusov pre celu Europu, takze znova to bude predaj vsetkych verzii Leafov dohromady. Alebo ten clanok pisal niekto so slabou informovanostou 🙂

    3. A to, že se bude VW Neo prodávat už letos a za tuto cenu je
      A to, že se bude VW Neo prodávat už letos a za tuto cenu je už jisté? A nebo je tam těch předpokladů v té tabulce víc než jen cena a počet prodaných kusů a do pojmu odhad je nutno zahrnout i to, že se některé modely vůbec budou letos prodávat?

    4. Neo vypadá zajímavě. Pokud by byl do 18ti měsíců za cenu
      Neo vypadá zajímavě. Pokud by byl do 18ti měsíců za cenu 30 000 Euro s DPH i u nás a ktomu nějaké „nutné“ blbosti za 2000 Euro jsme na relativně příjemné ceně 820000 Kč s DPH za 4 místné vozítko. To už by se dalo akceptovat jako první nebo druhé auto do rodiny pro dost domácností o firmách ani nemluvě. Ale bojím se že nedodrží cenu nebo nestihnou rok 2020 pro ČR. Na 2019 se nebazíruje, stejně tu nic za tu cenu nebude.

    5. Zaujal ma ten poslený PSA Quartet.
      Značka | Model | Baterie

      Zaujal ma ten poslený PSA Quartet.

      Značka | Model | Baterie | Cena | Odhad prodeje na 2019
      Peugeot 208 60kWh € 30,000 8,000
      Opel / Vauxhall Corsa 60kWh € 30,000 5,000
      DS DS3 Crossback 50kWh € 35,000 4,000
      Peugeot 2008 CUV 60kWh € 35,000 2,000

      DS3 byl jedním z horkých položek na autosalonu v Paříži. Je to jako Jaguar, luxusní SUV, který osloví [jinou] malou část veřejnosti. Značka DS je nová, která dodává více verzí vylepšených vozů značky Citröen. Na některých trzích je to pod-značka Citröenu, v jiných je to nezávislá značka.

      Ostatní tři byly drženy v rezervě. Už aj tak bylo příliš mnoho plug-in zpráv od PSA. Peugeot 2008 a DS3 jsou SUV, přímými konkurenty na e-Niro a Kona EV. 208 a Corsa budou soutěžit se Zoe, dosud jediným BEV v b-segmentu. Budeme mít v Evropě volbu?

    6. Jo ono se to pohne. Ted jde o to kdy to narazi na limity kupni
      Jo ono se to pohne. Ted jde o to kdy to narazi na limity kupni sily a kdy se zacnou hromadit jako hure prodejne. Pak by mohla cena zacit mirit dolu. A v okamziku kdy bude mit vyrobce na elektru jeste stejnou marzi jako na spalovaku a kupec podobnou cenu tak uz rozsireni nestoji nic v ceste

      1. Nejde o zrychlování, ale o funkci automatického
        Nejde o zrychlování, ale o funkci automatického opětovného rozjezdu, po úplném zastavení v koloně. S funkcí ProPILOT jsem očekával navíc udržování v pruhu tzn. plně autonomní jízda v koloně např. do rychlosti 30km/h. Ne že bych chtěl v koloně spát, ale třeba se v klidu najíst nebo vypít kávu aniž bych musel pořád něco mačkat a trimovat volant.

  4. Kdo ma leafa2, prosim, ozvete se mi na mail ci telefon.
    Kdo ma leafa2, prosim, ozvete se mi na mail ci telefon. Zavolam zpet. Potřebuju porovnat par veci, protoze se mi zda, ze mam nekde na aute dost zasadni krpu, ale nikdo nevi, jakou. Pak napisu recenzi a shrnuti, nechci to tu zatim nejak moc resit. Děkuji

    Taxikář Karel s Leafem2, co psal recenzi tady na hybridu.

  5. Ať koukám, jak koukám, 11kW nabíječka stále nikde. Byla
    Ať koukám, jak koukám, 11kW nabíječka stále nikde. Byla zmiňována v tiskových zprávách tak před půl rokem s bateriemi LG, ty tam ale nejsou, jak to již Nissan dementoval, a tím pádem asi i 3f nabíječka vzala za své. To přijde u auta za 1.1 MKc jako docela zásadní nedostatek.

    Nebo našli jste někde optimističtější specifikaci?

        1. Jedna se o ccs a chademo nabijecku 22kW z obycerne CEE 32A
          Jedna se o ccs a chademo nabijecku 22kW z obycerne CEE 32A zasuvky 3x400V. Jsou i lacinejsi z Ciny za 8000 EUR nebo 10kW cca 3.700 EUR. Ale kdo by to porad tahal sebou. Jednodussi je rovnou 3f nabijecka v aute. Kdyz se stavajici trochu nafoukne, tak to urcite bude levnejsi. Smart fortwo to ma i Renault Zoe. A dalsi.

          1. Ten nemec podporuje plne 3 fazovy 32A Mennekes az do 22kW
            Ten nemec podporuje plne 3 fazovy 32A Mennekes az do 22kW vykon, coz je asi vyborne vyuzitelne po cele Evrope. Nicmene mate pravdu, ze ten externi box je z nejakeho duvodu takto velky, coz muze byt otrava vozit v aute. Vzhledem k ruznym problemum s Mennekesy preferuji, kdyz bouchne ten externi box nez ta vnitrni nabijecka v aute.

  6. Zatim jsem tedy neprisel na to, jak system ProPILOT nastavit
    Zatim jsem tedy neprisel na to, jak system ProPILOT nastavit tak, aby se auto v kolone samo rozjelo. Myslim, ze to nefunguje. Musi se zmacknout tlacitko tempomatu a pak se rozjede 🙁 Tesil jsem se na automaticke popojizdeni v kolone, ale to, podle me, NEFUNGUJE!!! Funguje to nekomu z majitelu? Poradte jak to nastavit.

      1. Absence tepelneho managementu baterie je problem jen na
        Absence tepelneho managementu baterie je problem jen na dalnici a s tim dokazu zit. I se spalovakem jsem jezdil na dalnici pomaleji, na pohodu a s prestavkami na jidlo a kafe. Ve meste a po kraji je to uplne v pohode, s autem jsem moooc spokojenej a uz bych za spalovak nemejil ani za nic. Vymenim jen za Teslu 3 nebo neco co me nebude omezovat na dalnici. Pri mrazech auto dobiji pomaleji u rychlonabijecek, ale tam nabijim vyjimecne nebo tolik nespecham. Topim naplno interier, volant, sedacky, zadne omezeni necitim. Fakt pohoda a naprosta spokojenost. Jen jet na otocku, rychle do 85km vzdalene Prahy je ztrata 60min. To je vopruz. Treba pro nekoho na letiste nebo do specialniho obchodu 🙁

          1. Zatim jsem nezkousel, ale chvili jsem jel 110km/h a to,
            Zatim jsem nezkousel, ale chvili jsem jel 110km/h a to, myslim, tech 150km ujede. Musi vsak byt nabito na 100% a pokud chces jet delsi trasu, tak idealne studena baterie tzn. nechat plne nabity auto alespon 12h stat bez dalsiho nabijeni. ProPILOT mel umet popojizdet v kolone uz od modelu 2018, ale jaksi si to kazdy vyklada trochu jinak. Automaticke rizeni funguje az od rychlosti 70km/h a vice, takze v kolone musis drzet volant a pri kazdem rozjeti mackat tempomat, takze ze me to neni zadna vyhra 🙁

                1. Lidé si maj pomáhat, takže není ho tam zač (-:
                  Lidé si maj pomáhat, takže není ho tam zač (-:

        1. To znám, máte na baterii 10%, směřujete za pár km domů,
          To znám, máte na baterii 10%, směřujete za pár km domů, najednou někdo zavolá a potřebujete být za 15 minut někde jinde o 20 km dále a pak dalších 80km pokračovat, smůla, napíšete za hodinku tam budu až dojedu k nabíječce a nabiju.

            1. Není to pohádka, ani nechodím na servery, kde nemají rádi
              Není to pohádka, ani nechodím na servery, kde nemají rádi EV. Prostě se mi občas stane, že holt musím neplánovaně k nabíječce a svět se kvůli tomu neposere. Samozřejmě jsem měl jet minulý víkend na Moravu, tak jsem se na to díky bohu vykašlal, s 28 kWh autem se nebudu nervovat 2 hodiny na zasypané dálnici jestli někam dojedu. Někomu to nevadí i kdyby měl dojet na laně, já jsem holt posera 🙂

      2. V zime se EV dalkove predvytopi, tepelne cerpadlo hreje
        V zime se EV dalkove predvytopi, tepelne cerpadlo hreje relativne usporne a pro nejvetsi mrazy pod -15 je tam jeste odporove topeni. Se spalovakem dieslem mate uz kolem -10 problem nastartovat. EV nedela problem studeny start i v -30, rozjede se v pohode, navic se pak baterie sama nahreje a auto slape uplne normalne, proto jsou EV tak oblibene v Norsku a za polarnim kruhem, kde maji spalovaky problem se studenym startem, kdy casto podmrazena a chcipla 12V baterie zmrzly motor nenatoci. EV bere pri startovani jen do 20 amper pro nahozeni elektroniky, zato spalovak si vezme i >200A pro natoceni studeneho motoru, coz je casto v zime problem.

          1. Od konce roku r.2005 jezdím v PASSATU B 5 VARIANT FOR MOTION
            Od konce roku r.2005 jezdím v PASSATU B 5 VARIANT FOR MOTION 1,9TDI třetí baterii a při 450000 najetých km se mi nestalo, že bych auto v zimně ať u nás, nebo v mrazech na horách nemohl nastartovat. (max startovací teplota vzduchu byla myslím -28st) …Auto je r.v. 1999 a jezdím ho jako starší od 180000 km; takže celkem jsem ujel 270000km. Toť na úvod no a zkusím počítat…
            Za tu dobu 15 let opravy a výměny na voze byly :
            Spojka 2x + 1x setrvák, tlumiče 1x,kosti přední nápravy 3x, 1xchladič a při tom bohužel těsnění s hlavou, 1x přední brzdiče 3x přední kotouče, 1x zadní,7x destičky předek,3x zadní , 3x baterie – celkem v servisu ,,u Tondy od vedle + nějaké drobnosti manžeta poloosy … no 135000 ,- cekem. Na údržbách mě tedy stál km do +- do 50 hal. i s prací (něco jsem si dělal sám).
            Na gumách (+- najedu 30000 na jedněch, tj 10 sad po 1700Kč za přezutou gumu = 68000,-)vychází to do 30hal. za km.
            Spotřeba nafty 6,3 l/100km tj celkem 17010 litrů vynásobeno dejme tomu za ty leta 30 kč za litr? = 510300kč (No to je ranec i když dřív stála nafta kapku méně…) Tak to je zase zaokrouhleno na celé desetiny 1,90 Kč na km.
            Kolik mě tedy vychází km provozu včetně amortizace při nákupce starého ropáka za 190000Kč?

            70 hal. na km je tedy amortizace a sečteno podtrženo s ostatním se dostanu na 3koruny 40 hal za ujetý km !!!

            Otázka zní: Co koupit do dvou let(jednu STK ještě dám) za jiné auto(i elektrické – moderní je nesmrdět…) aby mne ujetý km včetně amortizace vyšel stejně nebo raději méně, netrpěl jsem nedostatkem prostoru v kufru(vůz kombi) nebo nedostatkem dojezdu (bývaly a možná budou trasy do práce tak do 380km ale v kuse a po Německé dálnici v tempu brzo ráno)…Hotovost mám do 200k a podotýkám že hypotéku také… ???

            1. Na elektriku zapoměnte do 200 tis. koupíte tak maximálně
              Na elektriku zapoměnte do 200 tis. koupíte tak maximálně ojetého MIEVA, IOna, Z-zero.

              A by jste se musel hodně uskromnit,ale jde to já také jezdil R safrane, Hyundai Tucson 4×4 2,0 TDI, I30 combi automat.

              Koupil jsem MIEVA a co jezdí to taky, jen se v tom nedá tak machrovat na AUDI e-trom nemám ..

              Prostě se musíte smířit s tím , že budete stát dotovat na spotřební dani z PHM dál …

          1. No jasně,já také nikdy neměl problém se starty nafťáku.
            No jasně,já také nikdy neměl problém se starty nafťáku. Pokud se to přihodí,tak jen protože baterka za 2500kč je v autě víc jak většinou 5 let a to je tak zhruba konec její životnosti. Originál baterky vydrží v autě i 7 let. To startování bych sem vůbec neuváděl a předehřev auta také ne. Spalováka si také připojíš do zásuvky a předehřeješ specielně v tom Norsku to tak má mnoho aut topí tam přez topné tělísko buď přímo do oleje nebo do vody…
            Podotýkám, že jsem fanda aut na baterky 🙂

        1. Tak to sem nikdy nezaznamenal. Kde se to v manualu pise,
          Tak to sem nikdy nezaznamenal. Kde se to v manualu pise, samotneho by me to zajiamlo. Kdyz Ma AP dalsi auto pred tebou tak se ho prote v kolone drzi a rozjizdi se sam i pri uplnem zastaveni, ale je mozne ze kdyz stoji dlouho tak se neco nekde vypne ale to se mi jeste nestalo.

          1. Strana
            Strana 85
            https://www.tesla.com/sites/default/files/model_s_owners_manual_north_america_en_us.pdf

            HOLD State
            When following a vehicle, Traffic-Aware Cruise
            Control remains active at low speeds, even
            when Model S comes to a full stop. When the
            vehicle is moving again, Traffic-Aware Cruise
            Control resumes operating at the set speed.
            However, under the following circumstances,
            Traffic-Aware Cruise Control goes into a HOLD
            state, in which case, you need to briefly press
            the accelerator pedal or pull the cruise control
            lever toward you (see Canceling and
            Resuming on page 86) to resume cruising.
            When the HOLD status is active, the
            instrument panel displays the HOLD icon and
            a message that indicates that you need to
            resume cruise control. The following
            circumstances can cause Traffic-Aware Cruise
            Control to go into the HOLD state:
            • Model S has been at a standstill for 5 minutes.
            • Model S detects a pedestrian (the HOLD state may clear when the pedestrian is no longer detected).
            • Model S suddenly loses visibility of the vehicle in front of you.
            • The ultrasonic sensors detect an obstacle in front of Model S

            EDIT: Takze predpokladam, ze to „neocekavane brzy“ nejspis znamenalo, ze sonary neco videly.

            1. Ok dik. Takze je treba zasah po 5ti minutach nebo pripadne
              Ok dik. Takze je treba zasah po 5ti minutach nebo pripadne kdyz detekuje nejakou nezvyklou prekazku, dobre vedet. Nicmene naproti leafovu “propilotu” asi jako nebe a dudy, tedy spis rozdil mezi naprosto otravnym a nepouzitelnym systemem vs systemem ktery 99% casu pracuje dokonale (co se tyce konfortu v stop&go traffic). A vo tom to je. To sou ty “kraviny”, ktere prave teslu delaji teslou.
              Ale tak leaf to mozna vylepsi OTA updatem…moment… :))

Napsat komentář