Česká vláda neumí či nechce využít potenciál obnovitelných zdrojů energie

Svaz moderní energetiky kritizuje nový návrh Ministerstva průmyslu a obchodu o Národním energeticko-klimatickém plánu, který má zajistit potřebné snížení emisí a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů v ČR do roku 2030.

Větrná energetika má v Česku vysoce nevyužitý potenciál
foto: Hans, licence CC0 Creative Commons

Jedná se o zásadní strategii, která určí způsob naplnění českého podílu na evropských cílech v oblasti ochrany klimatu. Dle Svazu moderní energetiky sice návrh plánu MPO navyšuje podíl dekarbonizovaných zdrojů pro produkci tepla, ale naopak zcela opomíjí možnosti rozvoje levných technologií obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny.

„Obnovitelné zdroje se již dnes prosadily na globálním energetickém trhu a mohou nabídnout spotřebitelům čistou a levnou elektřinu. Ministerstvo průmyslu však tento trend ignoruje a reálně tak ohrožuje splnění české části evropského závazku,“ komentuje slabiny plánu Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Návrh plánu sází v obnovitelné elektroenergetice především na rozvoj větrných elektráren. „Větrné turbíny jsou samozřejmě levný a šetrný zdroj energie, který bychom měli v Česku více využívat. Ovšem v posledních letech byl u nás k síti připojen jediný velký větrný park. Rozvoj větrné energetiky dlouhodobě brzdí například administrativní bariéry a Ministerstvo průmyslu a obchodu nijak neřeší, jak tuto situaci zlepšit. Může se tak stát, že se plánované navýšení výkonu neuskuteční. Podobně jako se nenaplní cíl zvýšení podílu instalací větrných turbín daný Národním akčním plánem pro obnovitelné zdroje do roku 2020,“ doplňuje Martin Sedlák. (Trajektorie rozvoje větru v NAP OZE počítá s růstem na 525 MW, instalovaný výkon však stagnuje na cca 310 MW).

Růst obnovitelných zdrojů v jednotlivých typech: v oblasti elektřiny zůstává podíl téměř konstantní až do roku 2030.

Růst obnovitelných zdrojů v jednotlivých typech: v oblasti elektřiny zůstává podíl téměř konstantní až do roku 2030.
foto: Svaz moderní energetiky

Navíc MPO v návrhu skladby obnovitelných zdrojů nevyužívá potenciál solární energetiky. Přitom právě fotovoltaika například na německém trhu nabízí cenově výhodnější elektřinu než větrné turbíny. Tento postup může mít negativní dopad především na spotřebitele elektřiny, jelikož Ministerstvo průmyslu a obchodu nevolí dostupné levné technologie.

Návrh plánu MPO také opět obsahuje poznámku, že vyřazuje z aukcí nové fotovoltaické parky. Odmítá tak přístup technologické neutrality k jednotlivým obnovitelným zdrojům.

Pro rozvoj solární energetiky jsou v Česku dostupné například rozlehlé průmyslové areály, logistická centra nebo průmyslově znečištěné lokality. V loňském roce bylo MPO kritizováno Nejvyšším kontrolním úřadem, že právě potenciál brownfieldů nevyužívá místa pro výstavbu průmyslových objektů na zelené louce. Solární energetika je přitom ideálním řešením, které lze spojit například s rekultivací výsypek nebo jiných ploch znečištěných těžbou.

V oblasti využití obnovitelných zdrojů energie v dopravě je zajímavý pokles zápočtu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Přitom právě solární parky by mohly nabídnout dostupnou levnou elektřinu pro nabíjení elektromobilů. Současně zůstává zachovaný vysoký podíl biopaliv první generace, tedy řepky. Pochvalu si však MPO zaslouží za podporu využití biometanu v dopravě.

tisková zpráva

115 Comments on “Česká vláda neumí či nechce využít potenciál obnovitelných zdrojů energie”

      1. V podstatě cílem není nějaká skladba, cílem je
        V podstatě cílem není nějaká skladba, cílem je soběstačnost až přebytkovost ve výrobě elektřiny. Tu dnes díky uhelkám, vyrábějícím stále (a zbytečně) elektřinu v ČR mixu z +-50% máme, vyvážíme ročně v průměru +-16 TWh elektřiny. Protože jeden z politických argumentů pro stavbu byl JE v ČR byl, že budeme moci zavřít špinavé elektrárny. Mysleli to kluci dobře, dopadlo to jako vždycky. Nezavřelo se nic a dál se drancuje krajina a lidské zdraví. Takže úplně klidně OZE 90% s akumulací, umožňující v pohodě překlenovat delší období bez výroby a k tomu rezervní kapacita na těch 10%. Ale opravdu bych tady nic neplánoval, prostě kladl důraz na to – postarejte se o svůj zadek, nemyslete si, že si budete furt nakupovat zvenčí. Pak můžeme mít přebytkové aktivní budovy s akumulací (pro bydlení i podnikání i školy, instituce atd.) napájející mobilitu a ještě s nejbližšími objekty tvořící chytrou síť.

        1. Já psal už několikrát Vladimíru Wagnerovi, že řeší
          Já psal už několikrát Vladimíru Wagnerovi, že řeší špatnou úlohu. Proč by ČR (když teda on předpokládá mizerný potenciál OZE v ČR) nemohla být za normálních okolností čistý importér elektřiny? Je to komodita z ubohou přidanou hodnotou a vážnými negativními externalitami. A je ekonomicky neefektivní nad rámec toho, co je ekonomicky konkurenceschopné doma, vyrábět za draho doma, když to můžeme levně dovézt.
          To, co máme mít, je schopnost být alespoň nějaký čas samostatní až bude zle (přírodní pohroma, válka, ekonomický rozvrat v okolních státech, …). Jenže na řešení tohohle problému jsou nejvhodnější právě decentralizované zdroje v místech spotřeby nebo blízko nich, FV+baterie, v kraji rozptýlené větrné turbíny, kogenerační výroba v areálech průmyslových podniků, záložní zdroje v nemocnicích, na vojenských posádkách, na policejních centrálách, …
          Teď žijeme obklopeni politickými, ekonomickými a vojenskými spojenci (kromě Rakouska, které jediné není v NATO) a není perspektiva, že by tomu mělo být výhledově jinak.

          1. Plně souhlasím, mimochodem o tom přehnaném ochranářství
            Plně souhlasím, mimochodem o tom přehnaném ochranářství vlastní výroby psal už J.A. Baťa, že je to nesmysl a škodí to ekonomice. Problém v Evropě vidím v tom že tu moc dlouho byla potenciální fronta a příliš mnoho lidem nazelenaly mozky a pořád je pronásleduje démon války a paranoia.

            Toto jsem mimochodem psal i před těmi X lety, že je pro nás výhodnější o nějaký ten bilion postavit 14GW PPE, pár GV FVE + VtE nějakou tu PVE a pár HVAC linek. (HVDC se stále nevyplatí na tu vzdálenost a dá se jít až na 3x750kV AC)

            Mimochodem, už před nějakou dobou jsem dokončil ten simulátor, někde máte i link na github, můžu vás tam přidat, teď pracuji na vstupních souborech.

            1. Asi to bude tím zadáním pánové. To určitě nezní –
              Asi to bude tím zadáním pánové. To určitě nezní – chceme svobodné samostatně myslící soběstačné občany, zejména co se energií týče. Následují potraviny, předměty denní potřeby atd.. Takže to budeme muset udělat sami a zezdola. Krok za krokem. Vlastním příkladem. Stávajícímu systému navzdory.

              1. No když se energetická politika dělá dílem V ČEZu a
                No když se energetická politika dělá dílem V ČEZu a dílem při vodečce na ambasádě, tak se není čemu divit.

                Problém je opravdu v tom co se lidem pořád tlačí do hlavy a je to o rozum to vědět a pořád tomu vzdorovat, nepodlehnout těm kecům a sledovat jak je lidé přijímají a dále opakují. Bohužel nevím, neumím si představit jak to otočit, příklad nebude stačit. Asi tak ob den zvažuji emigraci, ale kam? Neexistuje snad stát kde by se nějaké takové věci neděly.

                Myslím že ten problém je tak nějak v tom jak byla uspořádána feudální společnost, jak tu 1500 let jak černá ruka řádilo náboženství a v Číně ještě déle. Střepy se dají najít kdekoliv a kousky skládačky také. Za současné problémy dost možná může jen to že dlouhodobě důsledně byly potíráni ti stavící se pánům a ti, kteří se snadno podvolili přežili. A samozřejmě to povětšinou neodnesli hospodští rváči, ti nebyli nebezpeční, takže jsme zůstali se snadno manipulovatelnou masou, která snadno podléhá manipulaci a má strach ze svobody a proto bude inklinovat k těm, kteří je jí zbaví.

                1. Filozofové tvrdí, že české plémě je slouhovská
                  Filozofové tvrdí, že české plémě je slouhovská společnost, má to v genech díky staletím pod cizí nadvládou, která díky tomuto postoji přežila, přizpůsobila se vždy panstvu. Ale sloužili jsme dobře a to v nás zakořenilo. V podstatě skoro 500 let od Bílé hory a ani předtím to nebylo moc jiné. Samo jsme si vládli tak možná 20 let mezi světovými válkami a chvíli po roce 1989, než jsme 2004 vlezli do EU. Teď už se většina legislativy tvoří zase mimo nás. A většina je na tomto systému nesvobody natolik závislá, že za něj bude bojovat proti narušiteli do roztrhání těla.

                2. Nebyli to filosofové se zálibou v kolekci Hugo Boss?
                  Nebyli to filosofové se zálibou v kolekci Hugo Boss? Každopádně trend, který je bohužel vidět i jinde ve světě se nedá svádět na bílou horu a Čechy, to by pak museli vládnout celému světu 😀 Alespoň geneticky tedy, čemuž ale neodpovídá spotřeba piva.:D

                  Je to prostě, vidím že se shodujeme, tragédie lidské rasy, kterou ukončí až totální sesypání a kataklyzma. (nechce někdo popíchnout Pomeranča?), kdy se to všechno zresetuje, protože pak ze do hry zase vrátí původní mechanismy.

                  Otázka je ale co s tímto neutěšeným stavem je možno dělat, protože popravdě není asi moc kam jít, není místo kde by se lidem do života nepletli nad nějakou minimální míru. Dokonce ani ve fikci se taková místa neobjevují nějak často, v moderní fantasy snad nejsou, ta jen kopíruje zaprděný feudalismus, vzpomínám si tak akorát na jedno místo v Húrinových dětech a možná tak jedno na Zeměploše. Z historické fikce snad ani nic není.

                  Ono, pravda, abyste to vymyslel, nebo aby to dokonce mohlo fungovat, potřebujete lidi s netriviální mozkovou kapacitou, kteří jsou si jiného možného konceptu vědomi.

                3. Do této „reality“ vám vždy hodí vidle statistika.
                  I

                  Do této „reality“ vám vždy hodí vidle statistika.
                  I kdybyste nakrásně vytvořil komunitu chápajících, tak co jejich děti ?

                  Vidím pouze pomalou cestu přes reformaci školství.

                  A ano, kdyby bylo kam emigrovat už bych tam byl :-/
                  Problém je v tom že emigrovat se chce aspoň někam kde už civilizace je ;-), takové Grónsko nebo Antarktida moc lákávé nejsou 😀

                4. Jako každá správná utopie to počítá i se vzdělávacím
                  Jako každá správná utopie to počítá i se vzdělávacím systémem 😀 Hlavně jde o to aby se vědomě podařilo odstínit maximum sociálně problematických jevů, které plynou ze současného zřízení a k tomu se přidala ona filosofie. Bohužel koncepce školství ignorující vývojové potřeby dítěte je jednou z příčit problémů.

                  Obávám se že ono školství je ve své podstatě nereformovatelné.

                  Proč emigrovat kde civilizace už je? Mě pokaždé přišly zajímavější pustiny, ale to se na mě možná podepsalo to místní školství. Kdybych měl dost peněz na to v Grónsku či Antarktidě zřídit pár velkých skleníků, tak do toho klidně jdu, ono stačí aby to u moře udrželo teplotu kolem nuly v nich a bránilo to extrémům. Pak je tu ještě jedna mnohem zajímavější varianta, ale to by byl hodně velký experiment. Taky je třeba vědět například jak by to bylo se zajištěním jídla a pod., asi ne každý je ochotný se starat o vlastní permakulturu, se kterou, přiznávám se, nemám moc zkušeností, ale s polodivokou zahradou jakési ano a zase tak složité by to nemělo být.

                5. Kde už civilizace je nabádá pohodlnost (použil jsem „se
                  Kde už civilizace je nabádá pohodlnost (použil jsem „se chce“ 😉 ). A z bezpečnostních důvodů (a ekonomických) je dobré mít nějaký záchranný bod poblíž. Je těžké si zpočátku zajistit úplně všechno včetně pohotovosti a podob. To pak chce pro každou takovou potřebu full výbava a to je řekl bych dost nákladné.

    1. Proč ne? To se pak svět v peklo obrátí? Jen pro informaci,
      Proč ne? To se pak svět v peklo obrátí? Jen pro informaci, Dánové už jsou přes 50% s větrnými elektrárnami a do toho mají ještě spoustu elektřiny z bioplynu a staví i fotovoltaiku. A překvapivě mají dodávky elektřiny zákazníkům 10x spolehlivější než ČR.

            1. Však ono to tím je. 99% přerušení dodávek je problém
              Však ono to tím je. 99% přerušení dodávek je problém sítě. Většina zbytku jsou tepelné elektrárny, které náhle, bez varování přestanou vyrábět, špičkové zdroje, které ve špičce nevyrábějí, uhelné elektrárny, který zmrzlo uhlí, …

          1. Aha, „vy zase bijete černochy“ argument.
            Buďte Dánům

            Aha, „vy zase bijete černochy“ argument.
            Buďte Dánům vděčný, že celému světu předplatili levnou elektřinu navždy. A zdaleka nejsou nejdražší. V Austrálii je dražší elektřina (a to tam je většina z uhlí), prakticky na všech ostrovech závislých na dovozu paliva je dražší.
            Situace je dnes ve střední Evropě taková, že ve výstavbě nových elektráren už OZE uhlí a uran vytlačily. Ještě nejsou ovšem dost levné, aby vytlačily už splacené tepelné elektrárny. Ale jinde na světě už tomu tak je (Indie, USA, apod.)

            1. Moc nechapu, co chce basnik rict slovy „Buďte Dánům
              Moc nechapu, co chce basnik rict slovy „Buďte Dánům vděčný, že celému světu předplatili levnou elektřinu navždy.“

              OZE frci, ale neni to do urcite miry mimo jine „privatizaci zisku a socializaci nakladu“? Kdyz by provozovatel OZE, ktery chce dodavat do verejne site, musel dat „zavazek“ (vykon v zavislosti na dnu v roce a case), co by dodal nad by mu nikdo nezaplatil a naopak, co by nedodal, by musel zaplatit, tak by to nejspis bylo trochu jinak.

              1. Dánové dobrovolně zaplatili rozjezd větrné energetiky.
                Dánové dobrovolně zaplatili rozjezd větrné energetiky. Kupovali větrné elektrárny v době, kdy vyráběli draze. Tím ovšem nakopli zkušenostní křivku výroby (větrné elektrárny jsou průmyslový výrobek), čímž postupně VtE začaly být stále levnější a lepší. Takže teď mají superkonkurenceschopné průmyslové odvětví, které ročně dodá ve VtE více než „jedno Dánsko“ elektřiny do světa, za velice konkurenceschopné ceny, která dále klesají.

      1. Pěknej blábol, nejen že jsou dotovaný, ale je dotovaná i
        Pěknej blábol, nejen že jsou dotovaný, ale je dotovaná i ropa.
        V Americe by bylo bez dotací 98 % uhelnejch elektráren nevýdělečnějch a museli by se zavřít. To samý ropa, tam by se bez dotací přestalo těžit skoro 50 % ropy.

        Coal: A Long History of Subsidies
        http://www.taxpayer.net/energy-natural-resources/coal-a-long-history-of-subsidies/

        Výroba elektřiny z uhlí je dotována více než obnovitelné zdroje
        https://energetika.tzb-info.cz/elektroenergetika/12142-vyroba-elektriny-z-uhli-je-dotovana-vice-nez-obnovitelne-zdroje

        America spends over $20bn per year on fossil fuel subsidies. Abolish them
        http://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/jul/30/america-spends-over-20bn-per-year-on-fossil-fuel-subsidies-abolish-them

        While we need to leave fossil fuels in the ground, America is giving the fossil fuel industry billions to extract more
        at current prices, the production of nearly half of all U.S. oil is not economically viable, except with federal and state subsidies.

        federal policy is also propping up the coal industry. Were they forced to meet modern pollution standards, 98% of currently operating coal power plants would be unprofitable compared to an equivalent natural gas plant. Coal power plants only stay open through regulations allowing pollution exemptions, and by forcing taxpayers to pick up the climate change bill.

        Levná ropa nahrává zelené energii, státy škrtají fosilní dotace
        http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/levna-ropa-nahrava-zelene-energii-staty-skrtaji-fosilni-dotace-1158332

        1. Vždycky mně tihle chytráci rozesmějí. Takže když škody
          Vždycky mně tihle chytráci rozesmějí. Takže když škody po 100 letech dolování hlubinného i povrchového v případě uhlí platíme ze státního rozpočtu, tak to není dotace. To zahlazujeme škody a napravujeme krajinu a děláme to rádi a stojí to jen malé miliardičky. Když hledáme místo pro úložiště jaderného odpadu a budeme ho budovat a provozovat ze státního rozpočtu, tak to není dotace. To se jen ty smrtící zbytky snažíme někde bezpečně uložit, aby se k nim nedostali teroristi nebo co.
          Takže jednou pro vždy – toto jsou tzv. externality, kdy firma, vyrábějící elektřinu a teplo tímto způsobem nebo dobývající palivo neplatí reálné náklady vznikající s její činností. Zaplatí je ostatní formou daní nebo zdraví. Což jsou taky daně, protože celé zdravotní pojistné v ČR je jeden velký podvod a tunel od začátku. Platíte procenta z příjmů bez ohledu na to, zda žijete zdravě a kde žijete. Zdravotní péči přitom dostáváte podle svých potřeb, prostě komunismus jak vyšitý. Bez ohledu na to, kolik a zda vůbec jste někdy tou zdravotní daní sám přispěl.

          1. Je to tak. Mate pravdu. Taky treba v tom Nemecku s jadrem
            Je to tak. Mate pravdu. Taky treba v tom Nemecku s jadrem konci a to mi uplne staci vedet. Otazka je, proc ten trol siri ty dezinformace ohledne OZE a snazi se prosadit ty jaderne silenosti, pro koho? Neznam cloveka, kdo by to chtel mit i 100km od baraku. To je nekdo plati?

            1. Proč? Protože je nejspíš součástí nějaké organizace,
              Proč? Protože je nejspíš součástí nějaké organizace, které přechod na OZE, samovýrobu a vůbec dost šlápne do úsměvu, nebo je to někdo kdo takovému člověku skočil na Komiczny lep.

              Popravdě vím o dvou ksichtknihových skupinách tohoto ražení a jádro je jejich náboženstvím a jsou ochotní páchat přímo hovadské chyby v logice jen aby jim jejich výpočty vyšly. Například absolutně nechápou že dokud budou FVE, i s bateriemi, porážet jakýkoliv jiný zdroj v ceně elektřiny na přípojce, tak prosazování jádra jen ekonomiku poškodí. Stejně tak sní o megalomanských elektrárnách o 50GW a odmítají námitky že je to obrovské bezpečnostní riziko pro zranitelnost takové infrastruktury, stačí málo a je to offline, jistě si pamatujete nucenou odstávku Záporožské AES, protože se kdosi snažil odstřihnout Krym? 6GW mimo provoz.

              Dokonce přes zaklínání se výhodností z nich vylézají socialistické perly, které jsou protismyslné, jako celý ten systém, proti přirozenému stavu člověka a i tomu že by JE měly být ekonomicky nejvýhodnější.

              Nasazení škálovatelných OZE prostě představuje tak velké riziko pro celou starou energetiku že budou dělat všechno aby jejich nasazení zabránili. Z celé staréé energetiky pořádně zůstane akorát tak hydroenergetika, která je v zásadě takovou kapybarou, která se snese se vším.

              1. Já jsem zvyklej dodávat funkční řešení – takové,
                Já jsem zvyklej dodávat funkční řešení – takové, které demokraticky projde (nemusí být nejlepší, jen musí fungovat a musí být akceptovatelné většinou).

                Takže nevymýšlím drahá řešení – jako příklad bych uvedl lokální zdroje na plyn, které jedou pouze 60 dní v zimě aby pokryli nedostatky OZE.

                Takže bych nadhodil jednoduché pravidlo pro zdroje – ať dodávají množství energie v časových slotech podle historického odběru v dané době – statistiky existují. To by výrobce donutilo se sdružit do „virtuální elektrárny“ a zapojit více typů výroby aby výroba odpovídala spotřebě.

                Jinak to škálovatelné OZE – kolik by stálo pod podmínkou, že musí dodávat minimálně podle potřeby odběratelů?

                1. Já bych nadhodil ještě jednodušší pravidlo: Veškeré
                  Já bych nadhodil ještě jednodušší pravidlo: Veškeré pravomoci rozvodných závodů končí na předávacím místě, co je dál a v jakém stavu už není absolutně jejich starost. A dále že se ruší veškeré šaškování s čtvrthodinovými maximy a podobně.

                  Škálovatelnost OZE má zejména výhodu v podobě spotřebitelských výroben, které spolu s bateriovým systémem mohou výrazně změnit nároky a design sítě.

                  Ptáte se na to jak bude navržená síť a jak drahá bude elektřina? Upřímně? Nevím, záleží totiž na dalších parametrech, jak se toho zhostí tržní mechanismy, co bude primárním typem akumulace, jak se změní její využívání atp. dala by se snad stanovit cena výstavby, ale ta vypoví jenom málo o tom jak by se to chovalo dál, protože nevím jak bude vypadat ovládací nadstavba.

                  Například umožnění nákupu silové složky EE za aktuální cenu na burze, spojené s on-line sledováním odběru a účtováním, což je popravdě relativně prostá věc a dá se implementovat za drobné v porovnání s tím celým zbytkem, jednotky až nízké desítky milionů korun, což jsou vzhledem k tomu kolik peněz se v elektroenergetice protočí nic, může zcela změnit chování odběru, a výroby, dostatek akumulačních kapacit může snadno vést na umožnění spekulace na vyšší cenu proudu, což omezí zase období s nízkou cenou, nebo naopak může vést na intervenci proti konkurenci a snaze je z trhu vytlačit tím že uměle srazíte cenu energií v akumulaci.

                  Nabízí se několik fyzických řešení a každé z nich nabízí potom X nadstaveb a způsobů řízení. Na rozdíl od proponentů klasické energetiky Vám nemůžu teď říct jedno přesné číslo kolik to bude stát, oni tedy také ne když plánují JE, ale i tak něco plácnou, já si to raději netroufnu, čistě protože nevím jak kdo využije možností jaké bude nová situace poskytovat a jak to zmrší politici pod tlakem klasické energetiky.

                2. Čtvrthodinová maxima – proč šaškování? Neznám lepší
                  Čtvrthodinová maxima – proč šaškování? Neznám lepší argument pro zákazníka proč si pořídit akumulátor na vykrytí špiček 😉 A pak je to již brnkačka – zákazník se začal chovat rozumně.

                3. Je to šaškování, protože elektrárny naslibují trafo se
                  Je to šaškování, protože elektrárny naslibují trafo se sekundárem 3x400V/3x500A a pak si vymyslí že smíte spotřebovat za čtvrthodinu třeba 50kWh a tedy hodinový ekvivalent 3x400V/3x167A To je šaškárna a podraz, protože ony ty ampery taky něco stojí. Buď mají říct na rovinu že nepřipojí víc než těch 3x167A, nebo si pak nevymýšlet a dodávat. Být to cokoliv jiného, tak s takovým dodavatelem vyrazíte dveře.

              1. Můžu vás ujistit, že v současnosti je jen minimální
                Můžu vás ujistit, že v současnosti je jen minimální šance, že se nové jaderné bloky budou stavět mimo areál JE Temelín a JE Dukovany. Protože výstavba každé z nich, mimo jiné, znamenala likvidaci několika vesnic. To mohli komunisti, dneska to není zdaleka tak jednoduché.

      2. http://www.ius-wiki.eu/tnh/pfuk/tnh/zkouska/otazka-24
        V

        http://www.ius-wiki.eu/tnh/pfuk/tnh/zkouska/otazka-24
        V Karviné díky poddolování musely být pobořeny celé městské čtvrti a zanikly velmi cenné pamaty .
        https://www.tyden.cz/rubriky/relax/cestovani/dnesni-karvina-aneb-misto-solcy-pilnok_144672.html
        Na okraji Karviné stával pivovar díky poddolování musel být zbořen a nově vystavěn v Nošovicích
        Jeden Ekonom spočital, že by vydělal vic než bylo utrženo prodejem uhlí se započítanu sanací způsobenou poddolováním.
        Příklad jedné nákladně zachráněné stavby Šikmý kostel v Karviné
        svatého Petra z Alkantary , pod kterým vlivem těžby černého uhlí poklesla půda o 37 metrů, a kostel se naklonil o téměř sedm stupňů, se dočkal kompletní opravy. Tu zaplatila těžařská černouhelná společnost OKD.
        https://www.msstavby.cz/sikmy-kostel-v-karvine-po-rekonstrukci-04-12-2012/

        https://www.youtube.com/results?search_query=zanikl%C3%A1+karvin%C3%A1+

        1. Nedávno jsem to v rámci otevření rychlonabíječky v
          Nedávno jsem to v rámci otevření rychlonabíječky v Karviné na místě ukazoval 2 Indům a Švýcarovi, absolventům letní univerzity na VŠB-TUO. Dost je to vzalo. Tak jsem jim ukázal i bývalé centrum a hlavní náměstí v Karviné s kostelem a to, že silnice, po níž jedeme se nejen neustále hýbe, ale je už asi na 4.místě za posledních 25 let, jak ji musí stále překládat. Nechápali, jak to můžeme dovolit. Byť v Indii se taky moc nehledí napravo nalevo, když jde o průmysl a prachy.

          1. Někde jsem slyšel že dokonce skrz ty poklesy, které měly
            Někde jsem slyšel že dokonce skrz ty poklesy, které měly nastat při jednom návrhu těžby, mohlo dojít k zaplavení kusu Karviné, nebo Ostravy, protože by se propadla oblast s Odrou, nevíte o tom něco?

            Je to prostě hovadskost kdy se zneužila kontinuita středověkého práva, svádět jen na Komunisty se toto poddolování nedá, to je dáno jen a pouze tím jak je to u nás s právy k ložiskům a tom že člověku nepatří výseč od středu Země, ale jen asi tak metr pod povrchem. S nutností vlastnit pozemek, pod kterým člověk chce dolovat, by se to asi nestalo.

            1. Netuším, ale spodní voda je tu všude na povrchu, kde se
              Netuším, ale spodní voda je tu všude na povrchu, kde se těžilo, rozsáhlé vodní plochy jsou kolem Ostravy a směrem na Karvinou pořád. No a jakmile je poblíž jakákoliv řeka, voda z ní si do propadu cestu najde.
              Přesně tak, vše co je v zemi je panovníkovo. Ale může Vám být propůjčeno právo kutací. Samozřejmě bez ohledu na to pod kým kutáte. Protože mu patří tak maximálně sklep a tím to hasne. V dnešním podání můžete proti kutání protestovat a uplatňovat tzv. důlní škody na nemovitosti. To je tak vše. A dokonce se můžete dočkat stavební uzávěry, včetně nepovolení rekonstrukcí a dostaveb.

                1. On se na tom pan profesor nedívá u hlubinného dolu
                  On se na tom pan profesor nedívá u hlubinného dolu pozitivně. U nás je to taky o radosti. Budete bydlet v teplé nížině s krásným rybníkem a neustále si budete moci rekonstruovat barák za cizí peníze. 🙂

                2. No, aby se z toho potom nestala Atlantida, jak na Zárubku.
                  No, aby se z toho potom nestala Atlantida, jak na Zárubku.

                3. Proč ten negativismus? Vždyť je to přeci nádhera, získat
                  Proč ten negativismus? Vždyť je to přeci nádhera, získat na Ostravsku bydlení v hausbótu. Víte, jak se musel snažit Saturnin, aby ho měl? A ještě zákeřný parník Praha kolébal lodí při večeři. Nic z toho tady nehrozí. Zlaté hlubinné doly 🙂

                4. Možná to je to o čem jsem slyšel. Co se tam stalo
                  Možná to je to o čem jsem slyšel. Co se tam stalo přesně?

                  Myslím ale že ani Vaše Atlantída nebude nic proti té co si plánují v Severních Čechách a hned možná i několik!

                5. Holt kam se hrabem na Ameriku. To jsou jiná měřítka.
                  Holt kam se hrabem na Ameriku. To jsou jiná měřítka. Taková ta sovětská. Bydlím nedaleko Moskvy (300 km). To je jako srovnávat škodofku s Teslou 🙂

      1. My to už vidíme nyní. Demontovali jsme doly a některé
        My to už vidíme nyní. Demontovali jsme doly a některé staré továrny. Sajrajt na dole a koksovně Karolina uprostřed Ostravy, dnes je tam to obchodní centrum, co vypadá jako JE Fukušima, sahá do hloubky mnoha metrů pod povrch. Takže se odstranily budovy a kopalo se a kopalo se a kopalo se, až se více méně politicky rozhodlo, že stačí. A takových míst máme v bývalé ČSSR desítky až stovky. Ostatně v Ostravě se můžete podívat hned na 2. Laguny s vyjetým olejem v Mariánských Horách a odtěžování prohořívající haldy (odval hlušiny z dolu) v Heřmanicích. Nikdo nevíme, co všechno je pod přes 100 let starými Vítkovicemi. I daleko mladší Novou hutí. Plyny vystupující z bývalých štol máme po Ostravsku všude. Stejně jako propadající se místa a sem tam mikrozemětřesení.Nejen ze stávající těžby na Karvinsku. Poslední mělo epicentrum na Opavsku. Takže platíme už nyní. Třeba rekultivace na Mostecku, tam je to s kopci a jezery nejviditelnější.

    1. Krasny clanek, diky e-Luky. Tohle pekne ilustruje situaci, kdy
      Krasny clanek, diky e-Luky. Tohle pekne ilustruje situaci, kdy diky OZE energie zlevnuji natolik, ze jsou jeste radi, kdyz jim to lidi odeberou. O stavbe jader. elektraren nemuze byt ani rec, tam podle podle mne uz ani uhli neni konkurence schopne, s prichodem zaloznich baterkaren zavrou i doly.

  1. Hlavně ne větrníky. Větrníky zpomalují vítr a díky nim
    Hlavně ne větrníky. Větrníky zpomalují vítr a díky nim bylo v loni u nás sucho. Navíc pokud fouká vítr u nás, tak fouká i v Německu a energie je nadbytek. OZE zbytečně platí všichni v cenách elektřiny. Jedinná možnost pro ČR je dostavět Dukovany a Temelín.
    Dobře na to jde Polsko, stávající větrné elektrárny chce sešrotovat.
    wattsupwiththat.com/2019/01/03/polish-government-wind-turbines-will-be-scrapped-within-17-years/

    1. Obycejny strom v Krusnych horach zadrzi vzduch asi stejne jako
      Obycejny strom v Krusnych horach zadrzi vzduch asi stejne jako vetrnik, vzduchove masy v atmosfere maji nekolik stovek metru, to by musely i samotne Krusne hory ten vitr asi zastavit, nedeje se to. Vase obsurdni jadro je nejdrazsi energie vubec, navic na ni doplacime vsichni nesrovnatelne vice nez na OZE. Pokud se budou zvedat ceny energii, tak spise kvuli dostavbe Tunelina, sanaci krajiny zplundrovane uhlobarony, podzemni zdroje pitne vody zamorene tezbou a frakingem. OZE ve vetrnicich a na strechach domu lidem ceny energie nezvysi, naopak.

      1. Strom je maximálně do výšky 50 metrů. Elektrárny jsou i
        Strom je maximálně do výšky 50 metrů. Elektrárny jsou i 200 metrů vysoké. Krušné hory sice vítr nezastaví, ale zastaví hodně srážek, které se v horách vyprší.
        Temelín by byl stabilní zdroj i když nefouká a nesvítí. Do OZE musíte započítávat záložní zdroj.

        1. Temelín je stabilní zdroj, ale taky je minimálně
          Temelín je stabilní zdroj, ale taky je minimálně regulovatelný, takže potřebuje stabilní odběry. To je jeho charakteristika. Jako záloha ve smyslu přebytků z něj se proto musí využívat velká úložiště typu přečerpávacích vodních elektráren. Což taky není maličká stavbička za hubičku. A hlavně Temelín potřebuje stále palivo, které se musí někde těžit, upravovat a dováže. A neustálý dozor a obsluhu. A taky potřebuje úložiště vyhořelého paliva s dozorem a obsluhou, jelikož ho stále neumíme recyklovat.
          OZE jsou nestabilní zdroje potřebující akumulaci, případně zálohu (a ta je možná rovněž z jiných OZE), záleží na tom, jak jsou navrženy a co napájejí. Protože největší mysl mají v místě spotřeby vyrobené elektřiny. Náklady na jejich budování jsou násobně menší ve srovnání s jadernými a spalovacími zdroji jak finančně, tak časově, jsou totiž produkovatelné masově tovární výrobou. Využívají většinou stávajících zastavěných ploch. Nemají palivo ani jeho zbytky a jsou v podstatě plně recyklovatelné už dnes.

  2. A zase je tu plná diskusia ľudí čo energetike nerozumejú
    A zase je tu plná diskusia ľudí čo energetike nerozumejú a žijú v snoch o tom ako sa dá fungovať čisto na zelenej energii… Veď mudrlanti nakúpte soláre veterné elektrárne a odpojte sa od siete, uvidíme či vydržíte aspoň rok fungovať. Ono tieto naivné názory som kedysi zastával aj ja, ale našťastie mám kamošov elektrikárov (VŠ), ktorí ma z omylu vyviedli a vysvetlili mi koľko problémov takáto záležitosť prináša. A rentabilné to dnes ešte rozhodne nieje. Jednak je problém nielen s dennou fluktuáciou výroby a spotreby elektriny, ale aj so sezónnou. Ďalšia vec je kvalita vyrábanej energie, keďže potrebujeme +- stabilne napätie aj frekvenciu, inak vám zariadenia nemusia fungovať prípadne ich to môže zničiť. A všetko to dať dokopy nie je taká sranda ako si niektorí myslia a preto sa do toho nikto nejak extra nehrnie. Ale isteže by sa dalo a mohlo robiť viac…

    1. Promiňte, ale to že někdo má VŠ, neznamená že má
      Promiňte, ale to že někdo má VŠ, neznamená že má přehled o aktuálních technologiích a tom co opravdu zvládnete, eventuálně pro ně platí „Nikdy se to tak nedělalo“ pravidlo. Vzpomínám si na diskusi s jedním takovým odborníkem, který neměl přehled o tom že se měniče dnes dostali do stavu kdy umí na výstup posílat skutečný sinus a poradí si s jalovinou.

      Ano, jako bych slyšel někoho z ČEZu. „Když chcete OZE odpojte se! a nenuťte nás se změnit!“ Možná Vám vysvětlili jak je se musí udržet napětí, frekvence a jak se to mění a jak jenom klasická energetika to umí řešit, a že to OZE nezvládnou. Ale to platí jen pokud neuděláte nic jiného než že na síť navěšíte bez rozmyslu OZE a neuděláte další změny. Například pokud spotřebitelské FVE nebudou state of art s bateriemi, ale to co se instalovalo před deseti lety, pokud tam máte cca 5-10kWh akumulátor, což dnes domů není problém, tak se to chová zase jinak a pokud máte třeba dva bojlery – plyn a elektřina, tak zase se ten systém bude chovat jinak a elektrický bojler není tak drahý doplněk. Pro elektrárny budete pohroma, půl roku, zhruba, nic neodeberete.

      Samozřejmě je tu obrovská neochota síť stavěnou na parní elektrárny, mimochodem na poplatcích za distribuci a přenos si ty firmy došly na pěknou sumu loni, předělávat, protože by to znamenalo nutnost investic. Ale nedá se říct že je to neřešitelný problém.

    2. Podívej se na to co jsi napsal. Proč máš pocit, že nám
      Podívej se na to co jsi napsal. Proč máš pocit, že nám máš radit, že se máme odpojovat? My budeme bez ohledu na to co nám nařizuješ využívat elektřinu z distribuční sítě tak jak to bude pro nás výhodné. A to i přes fakt, že každoročně projdeme buzerací komanda NTZ. Graf ČEZu s nulovým odběrem ve VT a to při tarifu D25d po dobu dvou let nechť Ti je poučením.
      forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=2397&p=69250&hilit=dreambox#p81013

      Takže opět opakuji nechtěj po nás abychom řešili problémy jiných a už vůbec ne Tvé. My řešíme své problémy. Za své. A budeme Ti vděčni pokud nás nebudeš oblbovat domělou povinností přispívat Tobě případně verbeži jako je Světlík či Mital na vaši VN párty. Takže klidně si plaťte stabilitu sítě – ale za vaše peníze, nás do toho netahej, mi je celkem šumák frekvence a napětí, spotřebiče které mám si poradí celkem snadno i se stejnosměrným napětím. O to lépe při měření odběru.

  3. Hlavně ne větrníky!!! Nic nezhyzdí krajinu víc než
    Hlavně ne větrníky!!! Nic nezhyzdí krajinu víc než větrníky! To je v podstatě to samý co dělali s krajinou komunisti třeba na Mostecku!
    Na to by se měl schválit zákon o ochraně krajiny, že nesmí být průměrně víc než jeden větrník na 1000km2!

    1. kriple jeden!!! Poslal bych tě do koncentráku ty zmetku.
      kriple jeden!!! Poslal bych tě do koncentráku ty zmetku. Kvúli sobcúm a jedincúm co to mají v makovici pošahaný jako ty se miliony lidí dusí smogem a trpí v bolestech v nemocich ze špinavýho vzduchu. Kdybys mi temto tvúj debilní názor řekl do oči zbil bych tě že by tě to nadlouho přešlo !!!

    2. Větníky jsou největší hnus! Těch pár megawat, co to
      Větníky jsou největší hnus! Těch pár megawat, co to vyrobí za rok, vyrobí Temelín za několik minut. Jenom to straší v krajině a znehodnocuje ji. Velká pole těchto elektráren jsou už úplná šílenost. To nemá s ekologií vůbec nic společného.* Když to staví na moři – OK, ale v naší krajině ne! To můžeme vidět na západ od nás. Pár vykuků si namastí kapsy a ostatní to musí snášet. Pokud se jedná o koncentraci většího množství větrných elektráren na jednom místě, zavedl bych nový ekologický termín „větrníkový smog“. Ani v tomto případě bychom si neměli, stejně jako z migrace, brát z Německa příklad. Típli jádro a uhelné elektrárny, ale dostali se do opačného extrému.

      *Ekologie (z řeckého: οἶκος „obydlí“ A -λογία, „nauka“) je věda, jež se zabývá popisem, analýzou a studiem vztahů mezi organismy a jejich prostředím.

      1. Podle mě by ministerstvo životního prostředí mělo
        Podle mě by ministerstvo životního prostředí mělo stanovit území, kde by se větrníky nesměly stavět vůbec. Tj. především tam, kde by větrníky narušovaly původní krajinotvorný ráz. Protože je naše krajina opravdu malebná, odhaduji, že by to mohlo být až 80% rozlohy naší republiky.

        1. O větrnících by si měly rozhodnout zejména obce samy,
          O větrnících by si měly rozhodnout zejména obce samy, klidně to pak může končit tím že z toho budou mít nemalou sumu protože to povolí jen pod podmínkou toho že budou mít podíl na zisku. Nebo by se pro to mohly upravit zákon podobně jako za těžbu ropy/plynu kdy obce za to že se na jejich katastru těží dostávají nějaký obolos.

          A pak taky musíte ve vašem návrhu zohlednit jak velký ten větrník je, klidně byste pak mohl skončit s tím že zároveň s 10MW stroji zakážete 10kW Halladayovy turbíny. (Např. možno vidět u Olomouce)

          1. Opatovická uhelná elektrárna (mezi HK a Pardubicemi)jde
            Opatovická uhelná elektrárna (mezi HK a Pardubicemi)jde vidět až z hřebenu Jizerských hor, Krkonoš, Orlických hor, Kozákova, Vysočiny za Chrudimí, …
            Fuj, pryč s tou věcí hyzdící vyhlídky v celých východních a půlce severních Čech.

        1. Větrníky smysl mají, ta energie je taky pořád a zdarma.
          Větrníky smysl mají, ta energie je taky pořád a zdarma. Akorát, že jejich stavba ve velkém, tzn. větrných parků v krajině, je zase stavba na zelené louce, potřeba mnoha vedení a transformátorů a zásah do krajiny.
          Přitom hodně malých větrných turbín na spoustě budov, stejně jako hodně malých fotovoltaik a solárních ohřevů na spoustě budov, udělají stejný výsledek. Navíc využijí stávajících zastavěných ploch a ještě dojde k výrobě a akumulaci v místě spotřeby. Takže ušetříme i spousty zelených luk zastavěných potřebnou přenosovou soustavou.

      1. Když už jsme u těch chladicích věží, energie jimi
        Když už jsme u těch chladicích věží, energie jimi vyzářená vůbec neovlivňuje prostředí v okolí řekněme 30km. Jak by mohla. Nejenže neodebírá energii prostředí jako je tomu u FVE a VTE ale dvojnásobek toho co nacpe do drátů vyzáří do atmosféry. Tomu se říká udržitelný produkt civilizace.

      1. Je třeba si uvědomit, že kamarádi zatím nemaj o běžný
        Je třeba si uvědomit, že kamarádi zatím nemaj o běžný trh zájem. Nic je nezvýhodňuje před vobyčejným vovčanem. Až teprve časový pres zvýší cenu nad rozlišovací úroveň kamarádíčků. Inu a potom se podmínky udělají tak aby na prachy dosáhli právě tito kamarádíčkové – viz. dnešní akumulace a FVE. To by to tak hrálo aby se k lizu probojoval vovčan. Ještě by si začal vyskakovat a směrem k Cajzlstánu by ukazoval jaká je Kalousek jednička. Inu a Cajzli by to nemuseli pochopit (viz. pražská kavárna) a byl by zase další spor. Takto kamarádíčkové sami dobře vědí jak s krizovými penězi naložit aby to bylo zaměstnancům ministerstva k užitku. (podobně jako EjU příběh zvoucí se Promopro)

      1. Nejde o to že se tiskne, ale komu se uvolní? Místo aby se
        Nejde o to že se tiskne, ale komu se uvolní? Místo aby se darovala každému rodnému číslu 1000 Kč tak se uvolní bankám. Lid (s)prostý by to rozházel a na DPH by se to dostalo z5 státu, podnikatelé by prodávali jako diví, kdežto dnes si to baňky suší a mezi lidi to nepustí a pokud, tak jen za účelem všimného pro nejbohatší bankéře nejlépe v letadle zvaném burza. Du blejt.

    1. Ano, vzhledem k potenciálu OZE nahradit Temelín až dva je
      Ano, vzhledem k potenciálu OZE nahradit Temelín až dva je to a) dost velký nepřítel, b) decentralizovaný těžko ke zničení, c) po namontování udělá z mečícího stáda odrbávaných spotřebitelů hrdé samostatné samozásobitele, nedej bože ještě s přebytky, tedy prodejce. Což je pro atom největší průser. A když se na to podíváte, tak nejen domácnosti, ale i spousta firem by na to mohla přejít. Uhlíci, atomíci a plyňáci se musí budit v noci hrůzou. A to je jen dobře. V energetickém mixu své místo mají, rozhodně však ne dominantní, jako je tomu dnes.

      1. Prd budit hrůzou, umělým opomíjením výhodnosti
        Prd budit hrůzou, umělým opomíjením výhodnosti decentralizace a samozásobitelství, montováním FVE pod kuratelou ČEZu (za vysoké peníze montáž do budoucna nepružné technologie výhodné pro distributora) atd. docílí patřičného zvýšení tržní hodnoty vyvolených centralizovaných zdrojů – pod pláštíkem „národní energetické bezpečnosti“ za kterou si přeci musíme zaplatit!
        Prostě medyjální masáž hodná nejlepších šmejdů, cepterů a jim podobných žvanilů. Stejně jako v případě prosazování zájmů ČR v Afgánistánu samopaly a příslušnou municí distribuovanou skrze naše žoldáky!

        1. Hoši,hoši, hoši..
          souhlasím s vaším rozhořčením.I

          Hoši,hoši, hoši..
          souhlasím s vaším rozhořčením.I když tedy ten článek je tak zoufale sepsaný, že vlastně nepřináší žádnou důležitou informaci.
          Ale….nebojte se ono se to už nedá zastavit parita už je za rohem.

    2. To není zcela přesné. Je zapotřebí si uvědomit kde jsou
      To není zcela přesné. Je zapotřebí si uvědomit kde jsou privatizovatelné peníze, že defakto v roce 2031 skončí podpora stávajících třiceti tisíc instalací FVE. Inu a Trh bude připraven nenáviděný poplatek ve výši 10% ceny elektřiny vrhnout (přesměrvat, odklonit….) kam? No kam? No přeci do podpory několika málo kamarádíčků! Ani si trh nevšimne co vlastně po přesměrování platí a dál bude nadávat na nenáviděné FV panely – dyť jádro je v bezmozcích našich vlivných již tak pět let přeci také OZE, tak co se divíte! Inu a zakopané jádro si za peníze z přesměrované podpory bude až do roku 2100 mnout ruce jak mu solární bům pomohl k lizu. No a kamarádíčkové ve firmách s automatizací a svařeči ve spolupráci s rentgenisty opět budou mít co žrát. Co žrát – mlaskat u toho koryta budou!

      1. Já bych to viděl tak že ideálním “dekarbonizovaným
        Já bych to viděl tak že ideálním “dekarbonizovaným zdrojem tepla” by dle zákona měla být moderní spalovna. Které se nám tady chystají z dotací nastavět další kamarádíčkové. Vždyť to je ideální z odpadu vyrábět teplo a elektřinu. A nejlépe někde v centru města, jako plánují, přes odpor zelených a občanských spolků postavit na Vsetíně -Ohradě. Asi proto ten spěch zakázat skládkování dříve než požaduje EU. Krom dotace na stavbu jim jěště dotovat i zemní plyn, vždyť nás přece zachraňují od nebezpečného odpadu!

        1. Spalovna odpadu je taková legrační věc. Je to velký zdroj
          Spalovna odpadu je taková legrační věc. Je to velký zdroj se všemi negativy, spalovací zdroj, ale současně likviduje skládkování a vyrábí elektřinu a teplo. Jenže má ve svém základu problém. Spalovna odpadů. Tedy potřebujeme co nejvíce odpadů, aby měla co spalovat. Dnes, i v budoucnu. Současně se snažíme recyklovat a to už v základu, tedy dělat odbouratelné věci už při jejich navrhování. Bude mít do budoucna dost paliva? Nebo budeme – podobně jako odtěžujeme haldy hlušiny z hlubinných dolů a kámen používáme na silnice – odtěžovat bývalé skládky a snažit se je recyklovat podle nových znalostí a zbytek spalovat, podle těch starých? Je to, jako vybírat si, jak se zabít. Důsledkem je vždy mrtvola. Já nevím, zda hlasovat pro nebo proti. Sofiina volba v praxi….

        1. No jo, je to smutné, ale nikdo jiný se na likvidaci verbeže
          No jo, je to smutné, ale nikdo jiný se na likvidaci verbeže zvoucí se Kalda, Fiala, Subotnik, Benda a dnes bohužel i šéf TOPového béčka Bartoš, nenašel. Až dodělá tuto svou očistnou akci v prdlamentě může být nahrazen někým lepším. Bohužel zatím se takový nenašel. Takže více smyslu než nadávat a stěžovat si by dávalo hledat někoho lepčího. Máme? Sem s ním ať jej včas můžeme proklepnout a dostat do povědomí veřejnosti. Podotýkám, že proti Vondrákovi se bude bojovat těžko.

Napsat komentář